Czyżby skrzynia? Legacy '00
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Czyżby skrzynia? Legacy '00
Cześć.
Jakieś 2000km temu miałem robioną podmiankę dwumasy na jednomasówke (+ nowe sprzęgło) i od tego czasu problem, ze skaczącym autkiem podczas ruszania minął.
Teraz z kolei będę musiał powalczyć z kolejnym kłopotem. Podczas zmiany biegów z 1 na 2 i z 2 na 3 dość często słychać trzaśnięcie, plus czuję na drążku delikatny opór. Z 3 na 4 już jest raczej święty spokój. Zauważyłem, że jadąc wolno (np. parking) podczas wciśnięcia sprzęgła autem potrafi nieprzyjemnie szarpnąć. Dzieje się tak zwłaszcza w momencie kiedy przykładowo rozpędzam auto (na spokojnie) i przychodzi mi nagle wcisnąć sprzęgło (np. hamowanie). Podobna sytuacja zachodzi w momencie puszczenia gazu w trakcie jazdy i rozpoczęcia hamowania biegami. Próbowałem już wielu kombinacji, jeśli auto stoi w miejscu to biegi wchodzą bez najmniejszego problemu, cicho i bez trzasków czy też oporów. W momencie gdy przykładowo zmieniając bieg z 2 na 3 poruszam lekko drążkiem (prawo - lewo) w pozycji jałowego to przeważnie bieg wchodzi normalnie. Do powyższych objawów można dodać stuk pojawiający się w tylnej części samochodu w momencie szarpnięcia. Nie ma problemów natomiast z wypadaniem biegów. Przy redukcji nie pamiętam aby podobny problem wystąpił. Obecnie jak po nocy autko się wyziębi to przez pierwsze 50 metrów biegi chodzą ciężej lecz ciszej i dopiero po rozgrzaniu zabawa zaczyna się na dobre. Olej w skrzyni i tylnym dyfrze wymieniony 3 miesiące temu.
Aha jeszcze jedna rzecz ale to pewnie będzie problem poluzowania osłony przy kolektorze. Podczas hamowania biegami pomiędzy 2700 a 2900 obrotów słychać pod autem rzężenie :) (na każdym biegu).
Wiem, że w najbliższym czasie czeka mnie wymiana obu sworzni z przodu. Macie jeszcze jakieś sugestie?
Jakieś 2000km temu miałem robioną podmiankę dwumasy na jednomasówke (+ nowe sprzęgło) i od tego czasu problem, ze skaczącym autkiem podczas ruszania minął.
Teraz z kolei będę musiał powalczyć z kolejnym kłopotem. Podczas zmiany biegów z 1 na 2 i z 2 na 3 dość często słychać trzaśnięcie, plus czuję na drążku delikatny opór. Z 3 na 4 już jest raczej święty spokój. Zauważyłem, że jadąc wolno (np. parking) podczas wciśnięcia sprzęgła autem potrafi nieprzyjemnie szarpnąć. Dzieje się tak zwłaszcza w momencie kiedy przykładowo rozpędzam auto (na spokojnie) i przychodzi mi nagle wcisnąć sprzęgło (np. hamowanie). Podobna sytuacja zachodzi w momencie puszczenia gazu w trakcie jazdy i rozpoczęcia hamowania biegami. Próbowałem już wielu kombinacji, jeśli auto stoi w miejscu to biegi wchodzą bez najmniejszego problemu, cicho i bez trzasków czy też oporów. W momencie gdy przykładowo zmieniając bieg z 2 na 3 poruszam lekko drążkiem (prawo - lewo) w pozycji jałowego to przeważnie bieg wchodzi normalnie. Do powyższych objawów można dodać stuk pojawiający się w tylnej części samochodu w momencie szarpnięcia. Nie ma problemów natomiast z wypadaniem biegów. Przy redukcji nie pamiętam aby podobny problem wystąpił. Obecnie jak po nocy autko się wyziębi to przez pierwsze 50 metrów biegi chodzą ciężej lecz ciszej i dopiero po rozgrzaniu zabawa zaczyna się na dobre. Olej w skrzyni i tylnym dyfrze wymieniony 3 miesiące temu.
Aha jeszcze jedna rzecz ale to pewnie będzie problem poluzowania osłony przy kolektorze. Podczas hamowania biegami pomiędzy 2700 a 2900 obrotów słychać pod autem rzężenie :) (na każdym biegu).
Wiem, że w najbliższym czasie czeka mnie wymiana obu sworzni z przodu. Macie jeszcze jakieś sugestie?
Re: Czyżby skrzynia? Legacy '00
Nasz Sprinter robi coś podobnego ze skrzynią, nie mam bladego pojęcia o co chodzi, ale stawiam ze to coś ze sklejającym się sprzęgłem.
Azrael: podjadę na dniach do Was w Katowicach to może coś się wykombinuje bo właśnie przegląd i podmiankę dwumasy miałem tam robione. Przed swapem problemu nie było lecz nie pamiętam czy po swapie od kopa tak się działo (bo byłem uhahany, że wreszcie normalnie ruszyć mogę) bo musiałem się przyzwyczaić do nowego sprzęgła.
pozdro
pozdro
Podjechałem, sprawdzili jeszcze raz poduszki skrzyni, dyfry i wychodzi na to, że ten typ tak ma. Tzn. przebieg już duży i mają prawo pojawić się luzy, zaś skrzyni póki co nie warto wybebeszać chyba, że będzie się pogarszało. Pożyjemy zobaczymy :)
pzdr
pzdr
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Witam, od jakiegoś czasu mam problem z wrzuceniem 1 biegu. Nie występuje to zawsze ale na tyle często że wlokąc się w korkach szału dostaję. Wystarczy że ruszę drążkiem trochę w różne strony lub zwyczajnie wrzucę na moment inny bieg a natychmiast jedynka wskakuje bez problemu. Z innymi biegami nie ma problemu.
Druga sprawa to smród palonego sprzęgła na wstecznym. Nie trzeba katowania i wystarczy że wejdę na 4-5 tyś obrotów, przejadę kawałek a po chwili zaczyna trochę śmierdzieć spalenizną. Dzieje się tak tylko na wstecznym.
Dodam że kompletne sprzęgło wymieniałem jakieś 4 miesiące temu.
Co u licha się dzieje? Dopiero co naprawiłem auto a tu znowu coś szwankuje
. Przyznaję ze smutkiem, że zaczynam zastanawiać się nad zmianą samochodu
tylko szkoda mi kasy którą w niego ostatnio wpakowałem.
Pozdrawiam
Druga sprawa to smród palonego sprzęgła na wstecznym. Nie trzeba katowania i wystarczy że wejdę na 4-5 tyś obrotów, przejadę kawałek a po chwili zaczyna trochę śmierdzieć spalenizną. Dzieje się tak tylko na wstecznym.
Co u licha się dzieje? Dopiero co naprawiłem auto a tu znowu coś szwankuje

Pozdrawiam
freediver, olej w skrzyni wymieniałeś?
Jedynka i wsteczny w subaru często ciężko wchodzą, a teraz zrobiło się zimno, więc tym bardziej to nie dziwi.
Jedynka i wsteczny w subaru często ciężko wchodzą, a teraz zrobiło się zimno, więc tym bardziej to nie dziwi.
czarne jest piękne...
- freediver
- 4 gwiazdki
Od momentu kupna samochodu tzn niecały rok temu nie był wymieniany olej w skrzyni, co działo się wcześniej to nie wiem ale auto było w Szwajcarii regularnie serwisowane. To może być olej? Co do wstecznego to wchodzi łagodnie tylko się pali 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Trochę nie rozumiem.freediver pisze:Nie trzeba katowania i wystarczy że wejdę na 4-5 tyś obrotów, przejadę kawałek a po chwili zaczyna trochę śmierdzieć spalenizną. Dzieje się tak tylko na wstecznym.
Czy chcesz powiedzieć, że na tym wstecznym jedziesz przy 4-5 tyś obrotów na półsprzęgle?

Jeżeli tak, to proponuję od razu kupić kilka sprzęgieł w hurcie i wymieniać co chwilę.
Jeżeli nie jedziesz na półsprzęgle, to znaczy że musi Ci się ono ślizgać, bo skąd inaczej spalenizna?
- freediver
- 4 gwiazdki
No zdarzyło mi się kilka razy parkować tyłem trochę pod górkę i wtedy obroty chwilami sięgały 4500, poza tym przez ostatnie parę dni parkowanie gdziekolwiek to przebijanie się przez zaspy więc nie da się tego zrobić na najniższych obrotach. No i wtedy właśnie śmierdzi, przy normalnym cofaniu objawu nie ma. Czyli zwyczajnie sam palę sprzęgło i wszystko jest w normie?
Ogólnie to czekam na sprowadzenie i montaż jednego czujnika w 4T więc przy okazji wymienię olej w skrzyni, może jedynka zacznie wskakiwać normalnie.
Dzięki i pozdrawiam.
Ogólnie to czekam na sprowadzenie i montaż jednego czujnika w 4T więc przy okazji wymienię olej w skrzyni, może jedynka zacznie wskakiwać normalnie.
Dzięki i pozdrawiam.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
freediver, 4500krpm - nie przypominam sobie takich warunków, żeby z takiego strzała ruszać na śniegu, a zimy potrafią być konkretne tutaj.
Ruszaj tak jak na suchym. Jak nie będzie chciało, to po puszczeniu sprzęgła dodaj mocniej.
Chyba, że parkujesz w metrowych zaspach.
ps. zakładam, że opony posiadasz zimowe, bo jak nie to AWD na letnich jest IMHO ciężej jak ośką.
Ruszaj tak jak na suchym. Jak nie będzie chciało, to po puszczeniu sprzęgła dodaj mocniej.
Chyba, że parkujesz w metrowych zaspach.
ps. zakładam, że opony posiadasz zimowe, bo jak nie to AWD na letnich jest IMHO ciężej jak ośką.
- freediver
- 4 gwiazdki
Mam zimówki Nokian Fińskie. Najwyrażniej nie umiem jeździć na wstecznym 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
freediver, zasada nr 1. Nie chcesz jeździć na półsprzęgle. Sprzęgła używasz praktycznie w systemie 0-1.
Trochę odgrzeje kotleta. mam problem ze skrzynia w Legacy 05. Przy dodawaniu gazu na każdym biegu słychać dość głośne chrupanie albo brzeczenie. Dzieje sie tak na każdym biegu, niezależnie od obrotów. Byłem dziś na diagnozie w 4 turbo w Katowicach i powiedzieli ze prawdopodobnie skończyło sie przełożenie główne, i żeby szukać innej skrzyni. Bo remont obecnej jest nieopłacalny, samo przełożenie główne to ponad 3 tysie. I tu moje pytanie, gdzie poza Allegro szukać tej skrzynki i jakie pieniądze za nią są do przyjęcia? Legac to wolnossace 2,0 z reduktorem. Będę dzwieczny za jakieś sugestie.
Subaru Legacy - dupowóz. Toyota Celica Turbo CS- funowóz
i ja odświerze temat uszkodzenia skrzyni biegów. Kupiłem Legacy III 2.5. była uszkodzona poduszka tylna pod skrzynią biegów.wymieniłem. jak jade na 5 biegu dodaje i odejmuję gazu lata mi w przód i tył lewarek skrzyni i wyskakuje 5 bieg. mam zamówione tulejki wybieraka które nie długo wymienię ponieważ jest tam luz. Pytanie: ma ktoś doswiadczenie w naprawie skrzyni czy musze szykować kase na skrzynię :P . Pozdrawiam Robert
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 37 razy
- Polubione posty: 76 razy
Co prawda nie mam dośw. w naprawie, ale za to mam taką w doskonałym stanie na sprzedaż 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 37 razy
- Polubione posty: 76 razy
Skrzynia cicha, nic nie wyło, biegi wchodziły gładko, nic nie wypadało.
Jedynie co trzeba zrobić to zalać nowym olejem bo obecny został wypuszczony podczas demontażu z Legaca.
Cena : 1000 zł.
Jedynie co trzeba zrobić to zalać nowym olejem bo obecny został wypuszczony podczas demontażu z Legaca.
Cena : 1000 zł.