Impreza - drgania przy 150km/h

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Impreza - drgania przy 150km/h

Post 21 gru 2009, o 09:52

Witam,

Powyżej 80km/h mam drgania. Problem pojawił się w piątek po śnieżnym szaleństwie na parkingu (jeszcze pustym :razz: )przed pracą. 'Odśnieżyłem' cały parking po czym zakitowane śniegiem auto zostawiłem na cały dzień. Nie pomyślałem że może powinienem był usunąć śnieg z felg i zacisków no i przymarzło. Jak ruszałem to usłyszałem trzask z tyłu, pewnie puścił lód między tarczą a zaciskiem. Nic się nie działo a auto trzymało trakcję itp, jak przekroczyłem 80km/h to zaczęły się drgania, przy 100 są już mocne, szybciej nie jechałem. Czy może być uszkodzona tarcza? Wizualnie wygląda normalnie.
Druga możliwość to że w ferworze 'odśnieżania' parkingu uderzyłem lekko w zaspę lewym tylnym kołem, może pod nią był krawężnik i uszkodziłem felgę lub coś z zawieszenia?
Co jest najbardziej prawdopodobne przy takich objawach i czy mogę jeździć do momentu naprawy, tzn czy nie ma ryzyka że np. odleci mi koło :roll:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 gru 2009, o 09:54

freediver, jeżeli nie strzeliłeś, a jedynie masz snieg w felgach to właśnie to jest przyczyną. Pozbądź się śniegu z kół i wszystko powinno być cacy.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 gru 2009, o 10:00

Pozbyłem się i niestety nie jest dobrze więc coś padło, pytanie co. Koło wizualnie siedzi prosto, tarcza wygląda OK, zaglądałem pod spód i nic się nie wygięło. Zdaję sobie jednak sprawę że gołym okiem to ja sobie mogę na kobiety patrzeć a nie na zawieszenie samochodu, podejrzewam że jak bym trochę zgiął wahacz czy felgę to okiem tego nie wychwycę..

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 gru 2009, o 11:21

Nikt nie miał podobnych objawów? Nie wiecie co mogło polecieć że tak trzęsie autem?
Pamiętam że kiedyś jak jeździłem 206ka to poleciał wahacz i podobnie się działo tylko że tam nie zależnie od prędkości :-|

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 21 gru 2009, o 11:27

Pewnie się nie pozbyłeś śniegu dokładnie, bez zdjęcia kół bardzo ciężko czasem.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 21 gru 2009, o 11:33

freediver pisze: Nikt nie miał podobnych objawów? Nie wiecie co mogło polecieć że tak trzęsie autem?
Ja również obstawiam śnieg/lód. Po sobotnim Ułężu mam to samo, powyżej 100 km/h telepie całym samochodem. Wstawiłem dzisiaj na myjnię, potem ciepły garaż i mam nadzieję, że problem zniknie.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 21 gru 2009, o 11:34

Na pewno jeszcze masz śnieg, a poza tym mogły się pozrywać klejone (jeżeli takie masz) ciężarki, i możesz mieć zwyczajnie niewyważone koła.

Ale jak wali mocno, to z pewnością śnieg.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 21 gru 2009, o 11:36

Azrael pisze: Pewnie się nie pozbyłeś śniegu dokładnie, bez zdjęcia kół bardzo ciężko czasem.
To bardzo prawdopodobne. Po próbie oczyszczenia śniegu bez zdejmowania kół, bywa gorzej niż przed czyszczeniem :idea:

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 gru 2009, o 11:45

Wyszedłem na dwór i sprawdziłem jeszcze raz, śniegu jest nadal od pyty! Co prawda oczyściłem zaciski i felgi od zewnątrz ale nie sądziłem że od wewnątrz tyle tego zostało. Snieg a właściwie lód oblega na felach i nadkolach. Jak tam się dostać najlepiej? Może zwyczajny wąż z ciepłą wodą rozwiąże problem czy raczej karcher na myjni? Nie mam garażu niestety..

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 21 gru 2009, o 11:51

Bez garażu może być ciężko.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 gru 2009, o 11:53

freediver, zacznij od węża. Mnie kiedyś pomogła doraźnie butelka ciepłej wody z toalety ;-)

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 gru 2009, o 11:57

Dzięki za rady!
Postaram się po prostu podjechać na zamkniętą myjnię ręczną i to ogarnąć. Mam nadzieję że problem się rozwiąże.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 21 gru 2009, o 19:41

So What! pisze: To bardzo prawdopodobne. Po próbie oczyszczenia śniegu bez zdejmowania kół, bywa gorzej niż przed czyszczeniem :idea:
100% racji, z piachem i błotem tak samo, bez zdejmowania kółek dobrze wyczyścić to udręka.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 22 gru 2009, o 09:31

Same mądre głowy na forum :-)
Wyczyściłem felgi szczotą kuchenną do mycia naczyń taką zagiętą, może gdzieniegdzie jeszcze zostało odrobinę lodu ale problem zniknął. Od jutra odwilż i jadę na myjnię bo wczoraj się nie udało..

Dzięki :thumb:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 gru 2009, o 10:01

freediver pisze: Od jutra odwilż i jadę na myjnię bo wczoraj się nie udało..
Tylko z niej nie spadnij ;-)

dzudok
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: subaru impreza WRX

Post 1 sie 2010, o 08:46

gixxxerfreak pisze:Czołem, jak w temacie.. drgania idące jakby "spod tyłka" przy 150. Wcześniej cisza i od 170 też cisza. Co dziwne nie odczuwalne na kierownicy ani przy hamowaniu. Subiektywne odczucie jakby z któregoś z elementów napędu, tym bardziej że drgania zanikają po wysprzęgleniu lub puszczeniu gazu. Efektowi towarzyszy też dziwny odgłos..
Miał ktoś z Was podobny przypadek? Zna ktoś kogoś, kto by to umiał rozwikłać? ASO i kilku "fachowców" poległo..
Proszę o konstruktywne opinie, a nie w stylu "czy wyważyłeś koła?". Tak wyważyłem..
Poduchy i pod silnikiem i skrzynią ok, zawieszenie ok, żadnych luzów w napędzie. Kardan i półosie nie wyglądają na krzywe.. Felgi, opony też ok.. Brak mi już pomysłów, a nie daje mi to spokoju...
Dzięki z góry za pomoc... POZDRO!!!
\

interesuje mnie co w koncu było zrobione ?????mam podobny problem

czekam na odpowiedz

ODPOWIEDZ