Czyszczenie przepustnicy - jak?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Czyszczenie przepustnicy - jak?
Hej,
ktoś podpowie jak dokonać własnoręcznie czyszczenia przepustnicy w Forku s-turbo?
pzdr
ktoś podpowie jak dokonać własnoręcznie czyszczenia przepustnicy w Forku s-turbo?
pzdr
Re: Czyszczenie przepustnicy - jak?
Wymontować, wyczyścić, zamontowaćNiedźwiedź pisze:Hej,
pzdr

Pewnie jeszcze wcześniej nabyc nowe uszczelki celem wymiany.
Z tipsów do innych aut

Benzynka ekstrakcyjna bezpieczna.
Ewentualnie:
http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?p=964460
Pzdr
Milak
(ex- OBK MY01 H6)
(ex- OBK MY01 H6)
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
milak pisze: Odradzają wykorzystanie agresywnych środków typu Carb Cleaner.

A kto to są ci "odradzają" ?
Już mi się odechciało czyścić

Uzytkownicy VolvoNiedźwiedź pisze:milak pisze: Odradzają wykorzystanie agresywnych środków typu Carb Cleaner.nie to żebym to wczoraj kupił
![]()
A kto to są ci "odradzają" ?

"Tools and Supplies Needed. You will need a new throttle body paper gasket (cheap, from the dealer); an old toothbrush or bottle brush; and a reputable spray cleaning chemical marked "fuel injection cleaner". Using regular spray carburetor cleaner, for example, can erode protective coatings on the throttle shaft or destroy a plastic TPS housing. " z:
http://www.volvoclub.org.uk/faq/EngineP ... rottleBody
Fakt, że w 940 czyściłem kiedyś właśnie CarbCleanerem niedozowlonym z racji zabójczości do sprzedaży w Californii

Nie pękaj !Już mi się odechciało czyścić
Rozumiem, że wolne obroty nie_dokońca_równe? To i zawór wolnych obrotów warto ......
POzdr
Milak
(ex- OBK MY01 H6)
(ex- OBK MY01 H6)
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
wolne obroty jak w szwajcarskim zegarku - idealnie! Auto nie wymaga żadnego serwisu bo dopiero co wróciło z "dużego serwisu". Tak sobie chciałem na święta coś w aucie wyczyścić.milak pisze:
Nie pękaj !
Rozumiem, że wolne obroty nie_dokońca_równe? To i zawór wolnych obrotów warto ......
Nie pękam, tylko myślałem, że wystarczy coś tam psiknąć

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 199 razy
Niedźwiedź, w moim jest dużo do czyszczenia, zapraszamNiedźwiedź pisze: Tak sobie chciałem na święta coś w aucie wyczyścić.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Ponieważ u mnie w firmie czyszczenie przepustnic odbywa się dość często pozwolę sobie napisać jak to robimy.
1. Przepustnica (zespół przepustnicy) musi zostać zdemontowana. Ważne jest aby mieć zapasową uszczelkę między przepustnicę a kolektor.
2. Ważna jest czystość obszaru gardzieli przepustnicy, w którym przesuwa się domykająca się przepustnica, właśnie osady w tym miejscu są problemem.
3. Używamy środków rozprowadzanych przez firmę Luna: One Shot (do usuwania osadów z układów paliwowych), Gasket Remover (pianka usuwająca resztki uszczelek, większość lakierów oraz osady) oraz zmywacza takiego jak do mycia ukł, hamulcowych.
4. One shot jest agresywny dla niektórych tworzyw, dlatego używany jest do metalowych przepustnic i ich obudów.
5. Gasket Remover jest łagodniejszy ale wymaga więcej pracy, wolniej rozpuszcza osady.
6. Najpierw myje się całość zmywacze uniwersalnym, aby elementy były czyste m.in. po to aby osady i brud na zewnętrznej części nie dostawał się do wnętrza.
7. Potem pianka Gasket REmover, po natryśnięciu na wnętrze odczekuje się chwilę, a następnie twardym pędzlem szoruje osady.
8. Jeśli przepustnica w całości metalowa to w ruch idzie One shot, który powinien rozmiękczyć najbardziej zatwardziałe osady, pomagamy sobie twardym pędzlem, szmatką ew. drewnianym patyczkiem do lodów.
9. Jak osady zostały usunięte ale wnętrze jest wciąż pomazane to na koniec zmywaczem uniwersalnym spłukujemy resztę brudu.
10. sprężone powietrze dla osunięcia resztek zanieczyszczeń.
11. Sprawdzenie czy klapka obraca się bez zacięć. ew kontrola potencjometru/-ów.
12. Montaż na kolektorze.
Przepis jest ogólny, ale dotyczy wszystkich marek.
1. Przepustnica (zespół przepustnicy) musi zostać zdemontowana. Ważne jest aby mieć zapasową uszczelkę między przepustnicę a kolektor.
2. Ważna jest czystość obszaru gardzieli przepustnicy, w którym przesuwa się domykająca się przepustnica, właśnie osady w tym miejscu są problemem.
3. Używamy środków rozprowadzanych przez firmę Luna: One Shot (do usuwania osadów z układów paliwowych), Gasket Remover (pianka usuwająca resztki uszczelek, większość lakierów oraz osady) oraz zmywacza takiego jak do mycia ukł, hamulcowych.
4. One shot jest agresywny dla niektórych tworzyw, dlatego używany jest do metalowych przepustnic i ich obudów.
5. Gasket Remover jest łagodniejszy ale wymaga więcej pracy, wolniej rozpuszcza osady.
6. Najpierw myje się całość zmywacze uniwersalnym, aby elementy były czyste m.in. po to aby osady i brud na zewnętrznej części nie dostawał się do wnętrza.
7. Potem pianka Gasket REmover, po natryśnięciu na wnętrze odczekuje się chwilę, a następnie twardym pędzlem szoruje osady.
8. Jeśli przepustnica w całości metalowa to w ruch idzie One shot, który powinien rozmiękczyć najbardziej zatwardziałe osady, pomagamy sobie twardym pędzlem, szmatką ew. drewnianym patyczkiem do lodów.
9. Jak osady zostały usunięte ale wnętrze jest wciąż pomazane to na koniec zmywaczem uniwersalnym spłukujemy resztę brudu.
10. sprężone powietrze dla osunięcia resztek zanieczyszczeń.
11. Sprawdzenie czy klapka obraca się bez zacięć. ew kontrola potencjometru/-ów.
12. Montaż na kolektorze.
Przepis jest ogólny, ale dotyczy wszystkich marek.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
mięczaqwolne obroty jak w szwajcarskim zegarku - idealnie! Auto nie wymaga żadnego serwisu bo dopiero co wróciło z "dużego serwisu". Tak sobie chciałem na święta coś w aucie wyczyścić.
Nie pękam, tylko myślałem, że wystarczy coś tam psiknąćA tak to mi się nie chce

no jeżeli tylko cośtam psikanie to zgodnie z tym :
http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?p=964460.
A jak wróciło z serwisu .. a tym bardzej z "dużego serwisu", to tym bardziej trzeba sprawdzić co popsuli.
Napewno NIE przepustnicę, bo do niej się nie dotykali....... tylko te elementy, do których mogli się dotykać zgodnie z listą czynności właściwą dla "dużego serwisu".
Pozdr
Milak
(ex- OBK MY01 H6)
(ex- OBK MY01 H6)
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Nikt nic nie popsuł. Auto jeździ idealnie,wszystko ok. Auto stało w serwisie na dużym przegladzie dwa dni I właczyła mi się taka męska chęć zrobienia czegoś przy aucie - zazdrośc jakas czy co :)
Po prostu kupując zimowe psik psik do szyb w feuvert sobaczyłem carb cleaner i pomyślałem - a wyczyszcę se przepustnicę
Po prostu kupując zimowe psik psik do szyb w feuvert sobaczyłem carb cleaner i pomyślałem - a wyczyszcę se przepustnicę

Kup spray silikonowy i nasmaruj uszczelki- będzie więcej pożytku :)
Postęp, postęp... Jak sobie przypomnę czasy benzyny ekstrakcyjnej, wanienki i pędzelka... ;))) A dziś spray do tego, spray do tamtego, myjki ultradźwiękowe... ;)))gebolp pisze: 3. Używamy środków rozprowadzanych przez firmę Luna: One Shot (do usuwania osadów z układów paliwowych), Gasket Remover (pianka usuwająca resztki uszczelek, większość lakierów oraz osady) oraz zmywacza takiego jak do mycia ukł, hamulcowych.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
o to to toAzrael pisze: Kup spray silikonowy i nasmaruj uszczelki- będzie więcej pożytku :)

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
ky, dzisiaj widziałem reklame zimowego head n'shoulders. Jak ostatnie brudasy ostatnie 20.000 żyliśmy, albo i dłużej. 

odgrzewam kotleta :)
Panowie i Panie czy ktoś się orientuje czy w Suburu po czyszczeniu przepustnicy należy wykonać jej adaptacje ? A jeżeli tak to czy obejdzie się bez komputera czy trza do jakiegoś machora zasuwać i OBD podłączać ?
Panowie i Panie czy ktoś się orientuje czy w Suburu po czyszczeniu przepustnicy należy wykonać jej adaptacje ? A jeżeli tak to czy obejdzie się bez komputera czy trza do jakiegoś machora zasuwać i OBD podłączać ?
W moim przypadku nie trzeba było odkręcać wkrętów ustalających przepustnicę żeby ją wyczyścić - mało tego, wystarczyło że zdemontowałem dolot i napsiukałem sprayu do gaźników od zewnętrznej strony. Różnica była zauważalna. No ale to Impreza 2.0, nie wiem jak u Ciebie.
Czyli nie wykręcałeś w ogóle tego ustrojstwa ?
Myślałem już nad jakimś psikadłem ale mi toto odradzili z 2 powodów:
1. ponoć mało to daje jak przepustnica już mocno brudna (taką podejrzewam u siebie),
2. nie wszystkie psikadła nadają się do wszystkich przepustnic (mogą podobno coś schrupać niechcący - wolę nie ryzykować).
Zamówiłem sobie już w MMCars uszczelke pomiędzy przepustnice i kolektor (koszt 8 PLN netto - jakoś przełknę) i zamierzam się do tego zabrać przed zimą.
Na wolnych obrotach szarpie mi autem i boję się że żona nie ogarnie i pojedzie do jakiegoś rowu
Walczę z tym szarpaniem już jakiś czas i zero poprawy a wymieniłem kable/świece, filtr powietrza i zrobiłem regulacje zaworów. Teraz zapragnąłem wyczyścić przepustnice - ciekawe czy coś to pomoże 
Myślałem już nad jakimś psikadłem ale mi toto odradzili z 2 powodów:
1. ponoć mało to daje jak przepustnica już mocno brudna (taką podejrzewam u siebie),
2. nie wszystkie psikadła nadają się do wszystkich przepustnic (mogą podobno coś schrupać niechcący - wolę nie ryzykować).
Zamówiłem sobie już w MMCars uszczelke pomiędzy przepustnice i kolektor (koszt 8 PLN netto - jakoś przełknę) i zamierzam się do tego zabrać przed zimą.
Na wolnych obrotach szarpie mi autem i boję się że żona nie ogarnie i pojedzie do jakiegoś rowu

Na pewno nie zaszkodzi
Czysto teoretyzując. Nie wiem jak Twój pojazd, ale ECU w moich Imprezach (przepustnica na linkę) się zawsze po długotrwałym odłączeniu akumulatora same "uczyły" biegu jałowego, bez pomocy podłączania komputera itp. Czujnik położenia przepustnicy wraz z silniczkiem krokowym siedzą z boku, ustalone wkrętami zabezpieczonymi przed przypadkowym odkręceniem i można całość z przepustnicą wykręcić nie ruszając ustawienia tychże względem przepustnicy. Także skoro takie ECU na linkę się uczy wolnych obrotów, to nawet jeśli u Ciebie linki nie ma (tym lepiej; ale chyba jest
) to i tak powinno się dać wykręcić i wkręcić to wszystko nie naruszając "fabrycznych ustawień".

Czysto teoretyzując. Nie wiem jak Twój pojazd, ale ECU w moich Imprezach (przepustnica na linkę) się zawsze po długotrwałym odłączeniu akumulatora same "uczyły" biegu jałowego, bez pomocy podłączania komputera itp. Czujnik położenia przepustnicy wraz z silniczkiem krokowym siedzą z boku, ustalone wkrętami zabezpieczonymi przed przypadkowym odkręceniem i można całość z przepustnicą wykręcić nie ruszając ustawienia tychże względem przepustnicy. Także skoro takie ECU na linkę się uczy wolnych obrotów, to nawet jeśli u Ciebie linki nie ma (tym lepiej; ale chyba jest

W moim pojeździe też jest linka (nawet dwie - druga od tempomatu) odepnę tylko je i wtyczkę, resztę zgodnie z Twoją radą zostawię na miejscu.
Teraz jeszcze wygospodarować chwile czasu i do roboty
Teraz jeszcze wygospodarować chwile czasu i do roboty

wczoraj zacząłem się bawić tymi obrotami i zauważyłem że jak dodam gazu minimalnie (najmniej jak się da żeby była jakakolwiek reakcja silnika) to on gaśnie...
podciągnąć to pod przepustnice (niedomykanie, przycinanie, nieszczelność) czy szukać innej przyczyny ?
podciągnąć to pod przepustnice (niedomykanie, przycinanie, nieszczelność) czy szukać innej przyczyny ?
Przejrzałem go dokładnie i na moje niewprawne oko jest szczelny. Przy okazji nie znalazłem nigdzie przepływomierza (szukałem żeby za nim zwrócić szczególną uwagę na dolot) i go nie mam. Ślepym czy go nie ma w tym modelu (OBK 2,5 '01) 

Nie, w tym silniku już go chyba nie ma. Nieszczelność sprawdzisz np. spsikując WD40 dolot. Jeśli po spsikaniu poskoczą obroty to znaczy że gdzieś jest jakaś nieszczelność.
gdzie dokładnie psiuknąć ? Tam gdzie pobierane jest powietrze czy gdzieś po obudowach ?Bergen pisze:Nie, w tym silniku już go chyba nie ma. Nieszczelność sprawdzisz np. spsikując WD40 dolot. Jeśli po spsikaniu poskoczą obroty to znaczy że gdzieś jest jakaś nieszczelność.
Wyczyściłem przepustnice (czarna była jak sam diabeł) z ASO się co prawda nie doczekałem uszczelki ale wydaje mi się że nic starej nie dolegało. Efekty ? Hmm... dziś rano (2 st C) zrobiłem test, odpaliłem samochód i zostawiłem sam sobie, obroty poskakały w górę i w dół ale nie zgasł

Niestety problem ze zbieraniem się z wolnych obrotów nadal występuje, silnik dalej się dławi i szarpie (na PB oczywiście). Co by tu teraz sprawdzić/wyczyścić/podkręcić lub broń boże wymienić ?
Do tej pory w ramach walki z tym objawem zrobiłem:
- wymiana kabli WN i świec,
- filtr powietrza nówka sztuka,
- regulacja zaworów,
- czyszczenie przepustnicy...
Może to cewka ?
cewka sprawdzona, niby jest OK.
Z drugiej strony słyszałem że cewkę ciężko sprawdzić i najlepiej podmienić na sprawną. Tylko skąd ją wziąć.
Nie ma ktoś w okolicy Dąbrowy Górniczej/Sosnowca/Katowic takiego Outbacka (2,5 z 2001 roku) ze sprawną cewką w celu chwilowej podmiany ?
Będe niezmiernie wdzięczny, zobowiązany i stawiam flaszkę ;)
pzdr
Z drugiej strony słyszałem że cewkę ciężko sprawdzić i najlepiej podmienić na sprawną. Tylko skąd ją wziąć.
Nie ma ktoś w okolicy Dąbrowy Górniczej/Sosnowca/Katowic takiego Outbacka (2,5 z 2001 roku) ze sprawną cewką w celu chwilowej podmiany ?
Będe niezmiernie wdzięczny, zobowiązany i stawiam flaszkę ;)
pzdr
-
majosybirak
- 0 gwiazdek
- Auto: bugeye wolnyssak
Panowie a uszczelkę między kolektorem a przepustnicą składamy na sucho czy jakiś specjalny specyfik?
XRV650 to najlepsza Afryka:)