Dakar 2010

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Dakar 2010

Post 3 sty 2010, o 00:57

Mimo tego że uważam że Rajd Dakar skończył się w momencie gdy meta nie jest już w Senegalu to nadal z zapartym tchem śledzę wyniki, trzymam kciuki i jestem pełna podziwu dla wszystkich zawodników.
Mam cichą nadzieje że Dakar powróci na czarny ląd..że znów będziemy oglądać piasek, skoki z wydm i błądzące załogi..bo to jest esencją tego rajdu..
a tym czasem pozostaje obstawianie wyników i kibicowanie.

Motocykle
1-Despres
2-Coma
3-Lopez
7- Przygoński (niesamowity talent i duch walki)

Samochody
1-Peterhansel
2-De Villiers
3-Al-Attiyah
8-Hołek

Quady
Myśle że tu złoto bedzie dla nas
1-Sonik..a za nim cała reszta

I ciężarówki...to jest mega czad..życzę każdemy żeby miał okazję zobaczyć te monstery w akcji..coś niesamowitego
1-Chagin
2-Kabirov...choć to prawdziwa rosyjska ruletka i wiem że tu można liczyć na ostrą walke.
I oczywiście całym sercem i kciukami jestem przy załodze Baran/Marton/Zborowski !

Wyniki pierwszego etapu:
http://www.dakar.com/us/DAKAR/2010/stag ... stage.html

p.s. czy są tu jeszcze jakieś Dakarowe świry? 8-)

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Re: Dakar 2010

Post 3 sty 2010, o 01:05

Ja to się boję tego rajdu :roll: Nie ma roku żeby ten wściekły rajd nie pozbawił kilku osób życia :-/ Oczywiście ja ich wszystkich, startujących w tym rajdzie podziwiam, bo trzeba mieć nie lada umiejętności i wytrzymałość żeby tam jeździć i sam pewnie zesrałbym się po pierwszym etapie. Ale tak jak mówię mam mieszane uczucia. Najbardziej z tego rajdu to podoba mi się logo 8-)
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 3 sty 2010, o 01:10

Moniqa, świry takie jak Ty? Niemożliwe :razz:

Ale Sonik na quadzie jest niesamowity. Może to nie jest najpopularniejsza klasa, ale strasznie wymagająca i trudna.
Trzymam kciuki za naszych, i za Hołka za którym nie przepadasz ( :razz: ), ale to dopiero początek. Jazda się dopiero rozkręca, a minutowe różnice są potem pomijalne.

Też bym chciał, żeby Dakar wrócił do korzeni i ten jak i poprzedni to taki substytut, ale nie wiem czy to możliwe.....

Mroowa
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza

Post 3 sty 2010, o 01:14

No to przenosimy rozmowę w ten wątek :)
szkoda niestety, że już od początku rajdu jest tragedia...
:(
http://www.moto.sport24.pl/news/show/11 ... e-update-/

Liczę na Sonika, a swoją drogą, zna ktoś szczegóły jakieś odnośnie Sonika i Orlen Teamu bo mieli mu coś pomagać ale chyba nie dogadali się ...

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sty 2010, o 01:15

Mroowa pisze: No to przenosimy rozmowę w ten wątek :)
szkoda niestety, że już od początku rajdu jest tragedia...
:(
http://www.moto.sport24.pl/news/show/11 ... e-update-/
No właśnie, już się zaczęło :evil:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 3 sty 2010, o 01:34

mały 5150 pisze:No właśnie, już się zaczęło :evil:
No wiesz, tak to jest, że w tym do wyrzygania sterylnym świecie, chroniącym nas rozpostartym nad nami namiotem tlenowym, z przepisami prawa chroniącymi nas przed nami samymi (absurd :evil: ), ten rajd jest jedną z ostatnich pozostałości wolności w "cywilizowanej" części tego świata.

Są wypadki. To niedobrze. Ale nikt tam się nie znalazł na siłę. Szkoda oczywiście każdego życia. Ale każdy decyduje za siebie. Chce tam być - jego wybór.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sty 2010, o 01:47

jarmaj, ma rację w zupełności :idea: Nikt tam nikogo za uszy nie wyciąga. Tylko warunki są tam tak trudne, że historia. Wiesz jak to jest z rywalizacją, zamykasz drzwi, wpinasz jedynkę, gość odlicza i dzida. Krew oczy zalewa, adrenalina skacze tak, że odpływasz. Walisz prosto z kilku, kilkunastometrowej muldy piachu licząc, że Ci się uda, że klatka, kask, HANS i cholera wie co jeszcze uratują Ci dupę. Ja nie jestem przeciwnikiem tego rajdu, mówię tylko, że jak dla mnie za dużo ludzi w nim ginie jak na coś co nazywamy rywalizacją sportową.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 3 sty 2010, o 01:57

mały 5150, sporty samochodowe są niebezpieczne.
Jak ktoś woli coś innego, to układanie bierków, pasjans, warcaby, scrabble czekają. :evilgrin:

Gość
5 gwiazdek

Post 3 sty 2010, o 09:15

W rywalizacji samochodów chciałbym aby miejsca na podium wywalczyli Krzysztof Hołowczyc i Robby Gordon.
Fajnie byłoby gdyby jeden z nich, czy jeszcze ktoś inny, utarł nosa tym dwóm megastajniom.

Ponadto Monster, który sponsoruje Gordona znacznie lepiej mi smakuje niż Red Bull ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 3 sty 2010, o 12:10

ja się przyznam ,ze też jestem miłośnikiem tego rajdu :thumb:
Co do powrotu na czarny ląd, to wszyscy mówią ,że za rok z powrotem Afryka , co mi osobiście nie robi ,żadnej różnicy :oops:
Co do tego czy rajd jest bezpieczny czy nie to w pełni zgadzam sie z podejściem Jarmaja, ostatni bastion prawdziwego ścigania ;-) jak swego czasu Mile Migilia :razz:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 3 sty 2010, o 19:34

Moniqa pisze: I ciężarówki...to jest mega czad..życzę każdemy żeby miał okazję zobaczyć te monstery w akcji..coś niesamowitego
1-Chagin

O to to :) Ja co prawda na żywo nie widziałem, ale Czaginowi mocno kibicuję (naszym oczywiście też 8-) ).

:evilgrin:
Obrazek

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 3 sty 2010, o 20:35

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 3 sty 2010, o 20:53

co do wypadku z pierwszego etapu:
wypadek miał miejsce na zewnętrznej części zakrętu, o opuszczenie którego kilkukrotnie prosiła policja. Według dziennikarza Thomasa Fragueiro któy był na miejscu, samochód Shultis`a nie jechałzbyt szybko, jedynie kurz który unosił się w powietrzu po dwóch poprzednich zawodnikach mógł utrudnić kierowcy samochodu z numerem 418 dostrzeżenie zakrętu.
na ZEWNĘTRZNEJ części zakrętu.
zakrętu, który co chwila ZNIKA w chmurze kurzu.

a co do Afryki, to ja mam odczucia ambiwalentne. w Argentynie jest równie pusto jak na Saharze (znaczy: nawigacja równie trudna), ale za to teren bardziej urozmaicony.

edit:
tak sobie popatrzyłem na wyniki :whistle:
no i mówcie, co chcecie, ale Hołowczyc po prostu dobrym rajdowcem jest i basta. żeby tylko dojechał do końca...
ja też bym chciał, żeby VW ktoś utarł nosa (chociaż lubię Sainz'a). ale dlaczego ucierać ma BMW :wall:

nasz Misiek T1 z Kazberukiem... myślałem, że będzie lepiej.

Forestery blisko siebie. zaraz na początku ... drugiej setki 8-) . no, ale oni się uczą.

tak, tak. wiem. to dopiero początek.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 sty 2010, o 21:07

damaz pisze: ale dlaczego ucierać ma BMW
Bo bawary dobrymi autami som, tylko większość niechętnie chciałaby to przyznać... :giggle:
Dolce far niente ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 3 sty 2010, o 22:18

uderz w BMW, a FUX zaraz się odezwie :wall:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

raczej chodziło mi o to, że znowu czołówka (pierwszych dużo miejsc) jest obstawiona przez fabrycznych. jeszcze niech Porsche się na przyszły rok podłączy i pierwsze 10 - 12 miejsc będzie rozstawione. :-|

a co do fajnych BMW: ostatnio parę razy widziałem i te stare i te nowe w warunkach zimowych. w zeszłym roku moja pani miała okazję poczuć takie zimowe warunki od środka. dziękuję. wolę szczyt minimalizmu i brzydoty, którego używamy w tej chwili. zupełnie poważnie. nie wiem wprawdzie jak się sprawują x-drive, ale klasyka gatunku, czyli RWD, po prostu nie nadaje się do jazdy w zimie. IMO.

co nie zmienia faktu, że BMW to bardzo solidne i trwałe auta som. i z jajem. ale przeznaczone na niemieckie (czyli równe i zawsze odśnieżone) drogi.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sty 2010, o 22:27

damaz pisze: nie wiem wprawdzie jak się sprawują x-drive
więc sprawdź; akurat jest ślisko... ;-)
Dolce far niente ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 3 sty 2010, o 23:47

FUX pisze:...
więc sprawdź; akurat jest ślizko... ;-)
śliska sprawa. :razz:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2010, o 21:35

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 5 sty 2010, o 04:07

dziś zobaczyłem fragment kroniki rajdu Dakar, hmmm i Beata Sadowska jako prowadząca :wall: (znana z tego, że jest znana).

A co do Kamazów, pamiętam jak kiedyś oglądałem dokument o pracy kierowców na Syberii, główny bohater prowadził już nastoletniego Kazika. NA pytanie dziennikarki, dlaczego nie wymieni na coś nowoczesnego, zachodniego. Driver na to spokojnie odpowiedział: one się tu szybko niszczą i nie dają rady a Kamaz zawsze sobie poradzi 8-)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Gość
5 gwiazdek

Post 5 sty 2010, o 09:07

Szustkowski i Kazberuk nadal jadą. W tej chwili zajmują 75-tą pozycję w generalce.

Ale coś nie widzę Foresterów. Czyżby oba już się wykruszyły?
:roll:

P.S.
Sprawdziłem.
Na liście 10 samochodów, które już się wycofały z udziału w rajdzie są oba Forestery.
:-/

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2010, o 09:44

gootek, spokojnie ,trochę za szybko sie wycofały ale ja o jakoś przewidywałem i wcale nie przez złośliwość tylko ,tak normalnie, wynikające z logiki Dakarowej , trzeba zobaczyć pierwsze starty VW czy teraz będącego na szczycie BMW ;-) może teraz po cichu pojadą sobie z tyłu stawki w formie testu

Co do pani Sadowskiej i relacji specjalnej w TVP to nie chcę kopać leżącego , ale podają wczoraj wyniki np. Hołek 13. Ciekawi mnie kiedy Orlen nie wytrzyma tej radosnej twórczości i tupnie nogą jako główny sponsor

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 5 sty 2010, o 10:38

gdyby ktoś chciał poczytać o Dakarze 2010 co widzi kierowca quada - Rafał SuperSonik to polecam http://www.atvpolska.pl/dakar2010/

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 5 sty 2010, o 10:54

Barthol pisze: dziś zobaczyłem fragment kroniki rajdu Dakar, hmmm i Beata Sadowska jako prowadząca :wall: (znana z tego, że jest znana).
To na tvp jest ? O której godzinie ?

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 5 sty 2010, o 12:02

WRC fan pisze:
Barthol pisze: dziś zobaczyłem fragment kroniki rajdu Dakar, hmmm i Beata Sadowska jako prowadząca :wall: (znana z tego, że jest znana).
To na tvp jest ? O której godzinie ?
jakoś po 23'eciej (wtedy wróciłem do domu):
dziś jest o 23:15 "Śladami ORLEN Teamu, czyli Dakar na obcasach" na TVP2 (wg. rozpiski programowej trwa całe 2 minuty)
20:05 jest Kronika Rajdu Dakar na TVP1
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2010, o 13:57

Barthol pisze: dziś jest o 23:15 "Śladami ORLEN Teamu, czyli Dakar na obcasach" na TVP2 (wg. rozpiski programowej trwa całe 2 minuty)
20:05 jest Kronika Rajdu Dakar na TVP1
To jakaś farsa jest... :-(
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ