Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Dyzio_d
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Subaru impreza WRX MY '06
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 gru 2009, o 15:21

To jest najlepsza ostrzałka/osełka
Obrazek


Nie ma tego złego co by nam nie wyszło ;-)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 gru 2009, o 15:28

Dostałam od koleżanki przepis na zupę marchwiową . Podobno pycha :?

1,5 kg marchwi
2 lyzki oliwy
1 cebula
3 duze zeby czosnku
2 - 3 kostki kurczakowe pana knura, wg. upodoban co do ilosci slonego
1/3 szkl. smietanki, ja daje sojowa
3 - 4 lyzeczki miodu nie za bardzo aromatycznego (akacjowy np.)

Cebule pokroic, udusic na oliwie, dodac czosnek grubo pokrojony, dusic jeszcze chwile i dodac obrana i pokrojona marchew, kostki knorra, ziarenka smaku, zalac woda (tyle, zeby po zmiksowaniu byla dosyc gesta zupa krem). Gotowac marchew, az bedzie zupelnie miekka. Zmiksowac dokladnie, dodac smietanke i miod, wymieszac i paluszki lizac.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 gru 2009, o 15:32

Dyzio_d pisze: To jest najlepsza ostrzałka/osełka
Do kosy... ;-)
Dolce far niente ;-)

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa
Auto: OBK
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 gru 2009, o 16:29

Piter 35 pisze: Na jutro mam zamiar coś zamącić po części z przepisu Vicia coś z pesto tylko zamiast rybki będzie karkówka i parę innych tam bajerków . :idea:
:wall: :x vica :razz:

Troszkę... z opóźnieniem piszę. Jak się potrawa udała? :whistle:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 gru 2009, o 17:36

Niedawno robiłem pierniczki i kogo nie częstowałem to musiałem się podzielić przepisem więc wrzucam i tutaj:

Ciasto
- 80 dkg mąki
- 25 dkg cukru
- 25 dkg miodu
- 1/10 l. czarnej kawy
- 30 dkg masła
- 1 łyżka sody + 2 łyżki śmietany lub wody
- 1 łyżeczka startych goździków
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka z cytryny i pomarańczy
- szczypta soli

Lukier
- 25 dkg cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny (można dodać sok z buraka, wiśni, czerwonej porzeczki (czerwony), lub szpinaku (zielony)

Cukier, miód, sól, kawę i przyprawy rozpuścić w garnku.
Masło utrzeć na pulchną masę, powoli dodawać letnią masę miodową.
Dodać mąkę i sodę rozpuszczoną w śmietanie.
Ciasto wstawić do lodówki na 2 dni lub dłużej.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykroić pierniczki.
Piec na pergaminie ok. 8 min w temperaturze 250, po ostygnięciu polukrować.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2009, o 19:12

No dobra. Sosu koperkowego już wystarczy...

Święta tuż, a więc coś wrzucę:


Śledź na słodko, w sosie piernikowym z orzechami włoskimi


Proporcje dla mniej więcej 4 osób:
500 g solonych i wymoczonych w mleku , lub w wodzie z octem śledzi matjas, mogą być również norweskie
Marynata
1 szklanka octu winnego
1 łyżka imbiru
1 łyżka przyprawy do piernika Kamis
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziela angielskiego
4 liście laurowe
Sos:
1/2 kg czerstwego piernika
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka przyprawy do piernika Kamis
100 ml miodu pitnego
2 łyżki soku z cytryny
Sól, może być ta przywieziona z Cro, grubo mielony pieprz, imbir
wszystko wg własnego smaku
Sposób przygotowania:
Ocet winny zagotować z pozostałymi składnikami marynaty, następnie wystudzić. Powstałą marynatą zalać śledzie i odstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wg siebie. Ułożyć na sosie pokrojonego matjasa. Przed podaniem danie posypać i udekorować całymi orzechami włoskimi, sałatą frisee, szczypiorkiem i korą cynamonową.



Śledzie w miodzie.
Przepis z 4 kg śledzi.




4kg śledzi;
1, 5kg cebuli;
0, 5kg - 0, 75kg miodu;
40g majeranku;
Musztarda sarepska lub jakaś gruboziarnista;
Pieprz.
1l-1, 5l oleju.

1.Śledzie kilkakrotnie płuczemy w wodzie (do smaku - zasolenia), odsączamy z wody ( najlepiej przekładając płukane śledzie do durszlaka);
2.Kroimy obraną cebulę w plastry;
3. Na dno słoika układamy plastry cebuli;
4. Na cebulę układamy w jednej warstwie trzy - cztery płaty śledzi (zależnie od wielkości słoika);
5. Płaty śledziowe polewamy miodem;
6.[ Dodajemy dwie łyżki stołowe majeranku, plus malutka szczypta pieprzu, oraz dwie łyżki stołowe musztardy ( mieszamy to wszystko na śledziach z miodem, zalewamy pierwszą warstwę olejem, ale tylko tak by olej delikatnie pokrył wierzch zalewy - masy śledziowej.)
Następnie powtarzamy czynności 3 - 6 aż do zapełnienia naczynia, zalewamy olejem.
Śledzie muszą odstać minimum trzy dni.
Smacznego.



Ten ostatni przepis właśnie spóbowałem, gdyz dobrzy ludzie przysłali sloiczek do degustacji.
Uwierzcie; są przepyszne!!!!
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2009, o 19:43

FUX, z jakiego portalu kopiowałeś :?: :cofee:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2009, o 19:52

http://www.cro.pl
Śledzie dzisiaj kolega przysłal priorytetem; Żona sie wlaśnie objada... :-p
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 sty 2010, o 22:25

Właśnie rozmnażam, to znaczy rozmrażam lodówkę i pomyślałem że podzielę się z Wami dobrym przekąszaczem.

Potrzebny jest naleśnik.

Nadziewamy go masą makową (została nam z Wigilii :mrgreen: chyba taka w puszkach), masę polewamy syropem klonowym tak żeby się wchłonął (inquiz się pytał co z Tym robić, to wymyśliłem), zawijamy i smażymy, najlepiej na chrupko.

Podając można jeszcze polać śmietaną.

Dziewczyny, nie wiem ile to ma kalorii ale jest boskie! :thumb:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 sty 2010, o 22:32

Miałem dziś na kolację lepszy przepis, w dodatku bardziej dietetyczny, szybciej się przyrządza, nie powoduje zgagi ani zatwardzenia, no i lepszy pod łyskacza.

Bierzemy prawdziwą szynkę wiejską (taką ze świni, nie z plastiku) i kroimy kilka grubych plastrów. Takich na palec grubych, najlepiej.

Następnie je zjadamy i już.

:thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 sty 2010, o 22:33

Konto usunięte, ooooo. Dzieś sie podziewał????
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 sty 2010, o 22:48

WiS pisze: zjadamy

Kawior :-p Ja tak jem salceson :lol:

FUX, właśnie nie wiem :? Tu i tam. A za moment do ludożerców jadę więc pewnie znów zniknę na chwilę :cofee:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 sty 2010, o 22:50

Konto usunięte pisze: Kawior
Rozumiem, że użyłeś tego miłego eufemizmu, żeby nie napisać wprost: "prosię" :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 sty 2010, o 22:50

Konto usunięte pisze: do ludożerców jadę
Kawior...
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 sty 2010, o 22:54

WiS pisze: "prosię"

Ależ hrabio, świnie się nie pożerają :giggle:
FUX pisze: Kawior...

Pan płaci, pani płaci, społeczeństwo płaci, ja nie płacę 8-)

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wrocław
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 mar 2010, o 20:33

Czy ma może ktoś pod ręką jakiś dobry przepis łączący nóżki kuracze z miodem?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 mar 2010, o 20:36

Sok pomarańczowy i cytryna oraz oliwa potrzebna...
Wszystko miksujesz i wkladasz do piekarnika 200 st. na jakieś 20min.
Termometr mile widziany...
Żeby efekt byl dobry, to się dobe spoźniłeś...
Dolce far niente ;-)

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wrocław
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 mar 2010, o 20:40

FUX, z miodem, nie cytrusami. ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 mar 2010, o 20:52

A dlaczemu się przy miodzie upierasz?
Już wiem; do sklepu, leserze, nie chce Ci się iść/jechać...
Na samym miodzie będzie niesmaczne. Nie zapomnij o chilli lub ostrej papryce w granicach umiaru, co by uraczeni goście nie ziewali za mocno... ;-)
Dolce far niente ;-)

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wrocław
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 mar 2010, o 15:10

FUX pisze: A dlaczemu się przy miodzie upierasz?
Już wiem; do sklepu, leserze, nie chce Ci się iść/jechać...


Bo mam ochotę, więc sobie daruj te prymitywne docinki.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 mar 2010, o 15:43

To na przyszlość sobie w necie poszukaj... :roll:
Mi przestało się chcieć odpowiadać Tobie na cokolwiek w związku z powyższym.
EOT.
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 mar 2010, o 16:12

Oj Wituś, Wituś :roll:

Zrób sobie te nóżki z miodem i pałaszując poczytaj http://www.mentora.pl/psychologia/jak-m ... -do-siebie

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wrocław
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 mar 2010, o 17:43

Konto usunięte, co? Już nie można powiedzieć komuś, żeby sobie darował docinki? :roll: Fakt mogłem poprosić Fuxa, aby darował sobie te docinki.

Wybacz Fuxie. Proszę, daruj sobie te docinki, ani one śmieszne, ani trafne. Postaraj się bardziej lub zaprzestań.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 mar 2010, o 17:48

Proszę.
Dolce far niente ;-)

kulek
0 gwiazdek
Lokalizacja: Opole /Ballinasloe IE
Auto: subaru impreza sti 2002
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2010, o 01:14

Przeglądając wątki,trafiłem na ten,a że robiłem dziś pasztet to podam ...przepis z pały ale wyszedł bardzo smaczny więc polecam...

2 kg mięsa wieprzowego (z lekkim tłuszczykiem)
1 pierś z kurczaka
pół kg.wątróbki
1 cebulę
to do gara i dusić przez 1 h. dodać do gara też przyprawy(pieprz,sól,gałkę muszkatuową,ziele angielskie,liść laurowy)
dusić,dusić,dusić...poczekać aż ostygnie...dodać uprzednio namoczoną bułkę,wybrać liście laurowe ...trzy razy zmielić ...sprawdzić czy dobrze mięso smakuje mozna jeszcze dosypać potrzebnych przypraw...
Rozbić dwa jaja,zółtko do gara ze zmielonym mięsem,białko ubić na pianę i za chwile też do gara -wymieszać ...

Nasmarować foremkę masłem napełnić mięsem z gara,i do piekarnika na 180 stopni i wyjąć po godzinie odczekać aż wystygnie do lodówy na pózniej lub spożyć od razu :thumb:

ODPOWIEDZ