loża forunowych złośliwców i szyderców
Opony na zime:)jakie ??gdzie??
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??
Moje są też przereklamowane przez ...Konto usunięte_ ;)
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
Nokian szczególnie o tym profilu wymiata na zakrętachjarmaj pisze:
Nokian wrg2 215/45/17
Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 86 razy
- Polubione posty: 443 razy
Nie bardzo rozumiemGump pisze:Nokian szczególnie o tym profilu wymiata na zakrętachjarmaj pisze:
Nokian wrg2 215/45/17ale to przecież lubimy
Co ma profil (no szerokość to bym jeszcze zrozumiał) do "wymiatania", cokolwiek to nie znaczy?
Edit
A tak w ogóle to ponieważ nie mieszkam w tak śnieżnej okolicy jak Bieszczady, tylko w miejscu, gdzie jak 5cm śniegu spadnie (3 razy do roku), to pismaki trąbią 25h/dobę o armagedonie, więc znacznie bardziej interesuje mnie jak opona zachowuje się na asfalcie, niż śniegu.
A tu różnica pomiędzy na przykład 215/45/17 a 205/55/16 (przy tym samym modelu opony) jest niewiarygodna. Ta druga to balon na którym jazda przypomina unoszenie się w pontonie na wodzie, a nie toczenie po drodze. Więc wybieram tak jak wybieram.
Każda opona padnie, jak brzuch fury na zaspie powiesisz, jak ja dzisiaj.
Jarek ma rację; większość zimy po czarnym suchym lub mokrym asfalcie przejeżdżamy.
Jedna ciekawostka.
Dzisiaj zadałem sobie trud, aby auta na letnich pod czerwonym światłem na skrzyzowaniu policzyć. Na marginesie, Wielkopolska, Dolny Śląsk i Zielona Góra, pozdrawiam krajan, to rewiry z największa pokrywą śnieżną w Polsce...
Ale do tematu.
Na 12 samochodów 8 na letnich...
Jarek ma rację; większość zimy po czarnym suchym lub mokrym asfalcie przejeżdżamy.
Jedna ciekawostka.
Dzisiaj zadałem sobie trud, aby auta na letnich pod czerwonym światłem na skrzyzowaniu policzyć. Na marginesie, Wielkopolska, Dolny Śląsk i Zielona Góra, pozdrawiam krajan, to rewiry z największa pokrywą śnieżną w Polsce...
Ale do tematu.
Na 12 samochodów 8 na letnich...
Dolce far niente 
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
jarmaj, czyli dobrze wybrałem skoro Ty na nich jeździsz
W końcu byle czego byś nie zakładał. Mam tylko inny rozmiar 205/16/55, no ale ja tu miewam dużo śniegu
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
jarmaj pisze: A tu różnica pomiędzy na przykład 215/45/17 a 205/55/16 (przy tym samym modelu opony) jest niewiarygodna. Ta druga to balon na którym jazda przypomina unoszenie się w pontonie na wodzie, a nie toczenie po drodze. Więc wybieram tak jak wybieram.
Jarek, ja jeżdzę na zimówce 205/40/17, rewelka, polecam śmiało
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Niedźwiedź pisze: Moje są też przereklamowane przez ...Konto usunięte_ ;)
Niedźwiedź na czym polega żart?
Konto usunięte, myślisz ,ze żartuje

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
noooo Misiu......... czekamy na info co ten nasz Konto usunięte nabroił

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
tak jak te Nokiany są "przereklamowane" (czytaj bardzo ok zimówki), tak samo te Vredesteiny, które do Forka od Ciebie dostałem, które nazwałeś "dają radę" z odczuwalnym, "wiesz, jeździć się da, szału ni ma", okazują się bardzo ok. Wykopałem gdzieś nawet jakieś stare testy tych opon i wypadały rewelka (jak GY UG). Nawet na zapas mam taką samą :) Ebay.de pomógłKonto usunięte pisze: Niedźwiedź na czym polega żart?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Niedźwiedź pisze: te Vredesteiny, które do Forka od Ciebie dostałem, które nazwałeś "dają radę" z odczuwalnym, "wiesz, jeździć się da, szału ni ma", okazują się bardzo ok.
Czyli były przeze mnie niedoreklamowane raczej
Wszystko zależy od sytuacji. Miałem Nokiany w legacym i pamiętam, że w górach byłem zachwycony. Ale na warszawskim asfalcie już nie były takie cudowne. Po prostu zima zimie nierówna, podobnie jak miasto miastu
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
przereklamowane znaczyKonto usunięte pisze: Miałem Nokiany w legacym i pamiętam, że w górach byłem zachwycony. Ale na warszawskim asfalcie już nie były takie cudowne.
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
No, nie zrozumieliśmy się miałem na myśli pisząc wymiata ,że dobrze trzyma się drogijarmaj pisze: Co ma profil (no szerokość to bym jeszcze zrozumiał) do "wymiatania", cokolwiek to nie znaczy?
nawet wtedy gdy stawia nas bokiem
Ja też jestem i jeżdżę właśnie na 215/45/17 Nokian .Uważam te opony za najlepsze śnieg jest ich bratemKonto usunięte pisze: Miałem Nokiany w legacym i pamiętam, że w górach byłem zachwycony
Legio Patria Nostra
Rzeźnika "
Rzeźnika "
jarmaj: Zastanawia mnie tylko, dlaczego węższa opona (205) gorzej się zachowuje niż szersza (215). Wiem, ona ma ciut wyższy profil, ale że są aż tak złe? Dodam, że jeżdżę spokojnie a nie wyczynowo, Legacy w dyszlu to nie wyścigówka 
Konto usunięte: Co w tych Nokianachbyło złego na asfalcie?
A czy te felgi będą pasowały do Legacy dyszla 2008/2009?
http://www.opony.com.pl/v1/felgi/index_ ... cji=09.03-
Konto usunięte: Co w tych Nokianachbyło złego na asfalcie?
A czy te felgi będą pasowały do Legacy dyszla 2008/2009?
http://www.opony.com.pl/v1/felgi/index_ ... cji=09.03-
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
No tak to już jest, że na przyczepnej nawierzchni szersza i niższa opona lepiej się zachowuje. Większa powierzchnia styku, a niższy profil mniej podwija się na zakrętach.kajot pisze:jarmaj: Zastanawia mnie tylko, dlaczego węższa opona (205) gorzej się zachowuje niż szersza (215). Wiem, ona ma ciut wyższy profil, ale że są aż tak złe? Dodam, że jeżdżę spokojnie a nie wyczynowo, Legacy w dyszlu to nie wyścigówka![]()
Nie bierz tak całkeim serio moich uwag o balonowatości tych opon - mam dośc specyficzne wymagania
Nie dość, że nie lubi dużych, to jeszcze woli te, które się dobrze prowadzązofija pisze:To nie lubisz dużych balonów?![]()
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
nadinterpretacja. Ja wywnioskowałem tylko, że woli takie, które się dobrze trzymająbarbie pisze:
Nie dość, że nie lubi dużych, to jeszcze woli te, które się dobrze prowadzą![]()
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Preferuję modele....... sportowezofija pisze:To nie lubisz dużych balonów?![]()
remek pisze:nadinterpretacja. Ja wywnioskowałem tylko, że woli takie, które się dobrze trzymająbarbie pisze:
Nie dość, że nie lubi dużych, to jeszcze woli te, które się dobrze prowadzą![]()
O!
Ewentualnie mogą być jeszcze szybkie
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 256 razy
- Polubione posty: 533 razy
remek pisze: jarmaj, twardy slick
Trzeba się bardzo postarać, żeby dobrze rozgrzać
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Dla wprawnegoChloru pisze:remek pisze: jarmaj, twardy slick
Trzeba się bardzo postarać, żeby dobrze rozgrzać
kajot, ja do swojego zalozylem 205/55/16 i jestem bardzo zadowolony. co wiecej w porownaniu z letnimi 215/45/17 moje 4 litery sa jeszcze bardziej zadowolone 
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 256 razy
- Polubione posty: 533 razy
jarmaj, to czemu jeździsz na cywilnym semi-slicku ? Rady nie dajesz ? 
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae