regulacja zaworów

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Tummi
2 gwiazdki
Auto: Legas MY07 & Pug 206
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: regulacja zaworów

Post 8 sty 2010, o 16:57

'Troszke' odswieze temat i zapytam o regulacje luzow zaworowych w Legacy MY07 2.0 N/A (DOHC, 166KM).
Wyceniono mi taka usluge na 1220zl +czesci. Jak to ma sie do 'sredniej' rynkowej (ktorej nie znam :/)?
Czy ten silnik trzeba wyciagac, aby wykonac taka regulacje?

Pzdr.
T.

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X

Post 9 sty 2010, o 16:18

Tummi pisze:Wyceniono mi taka usluge na 1220zl
Szczerze mówiąc jestem w szoku :o

Regulowałem luzy zaworowe dwa razy: pierwszy raz w A.N. Motor Serwis u Damiana Nowaka (Kraków) - wziął za to 100 zł. Choć, prawdę mówiąc, było to tylko sprawdzenie, czy luzy są OK i lekkie korekty.
Drugi raz przy okazji remontu instalacji gazowej w AutoGaz Holandia w Węgrzcach pod Krakowem; ustawianie luzów pod zasilanie gazem - 120 zł.

Może po prostu miałem szczęście trafić na altruistów? ;-)

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 9 sty 2010, o 18:25

mario kartoflez, nie ma się co dziwić. w części silników należy wyjąć silnik do takiej operacji, w Twoim widać nie.

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X

Post 9 sty 2010, o 19:40

deLux pisze:w części silników należy wyjąć silnik do takiej operacji, w Twoim widać nie
Zapewne masz rację. Pozostaje mi cieszyć się, że jestem posiadaczem tańszej opcji ;-)

Tummi
2 gwiazdki
Auto: Legas MY07 & Pug 206

Post 10 sty 2010, o 14:53

Ja tez jestem w szoku ;) Bylem przekonany, ze w silnikach N/A mozna zrobic regulacje bez wyciagania motoru z budy. Jutro podzwonie w inne miejsca i popytam.
BTW: reszta wyceny z firmy janisz.pl:
- sprawdzanie luzów zaworowych - 244zł
- regulacja luzów zaworowych - 1220 zł +koszt materiałów
- wymiana tarcz i klocków - 122zł/ za oś
- wymiana oleju silnikowego + filtra - 30,5 zł
- wymiana oleju w skrzyni biegów - 48,80 zł
- wymiana oleju w dyfrze - 48,80zł
+kosz oleju.

T.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 11 sty 2010, o 14:21

Tummi pisze: Bylem przekonany, ze w silnikach N/A mozna zrobic regulacje bez wyciagania motoru z budy

a kto mówi, że nie?

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: SFXT MY14+SI RS MY10

Post 11 sty 2010, o 20:26

witam!

...no dobra panowie, aby nie bylo tak rozowo, to jak sie ma koszt kilku stowek za regulacjie (dla mnie regeneracji) zaworow, gdy w moim forku 06' 2,5xt at...za te usluge zazyczono sobie wstepnie ok. 3000pln w jednym ze znanych tu na forum serwisie subaru ??? czy to duzo czy rozsadnie ???
...na czym tak naprawde polega to tak lagodnie brzmiace zadanie serwisowe jak regulacja zaworow...dostrajanie, synchronizacja...jak to ladnie brzmi to czemu tyle kosztuje ???

tomasz p.
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!

namiot
2 gwiazdki
Auto: było sti 2002 teraz 2.0R 2008

Post 11 sty 2010, o 22:11

bo to jest subaru to tak jak metka na ubraniu,material ten sam ale metka inna

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
Auto: SF5 2.0T + GC8 STi

Post 11 sty 2010, o 22:15

Tummi pisze: BTW: reszta wyceny z firmy janisz.pl:
- sprawdzanie luzów zaworowych - 244zł
- regulacja luzów zaworowych - 1220 zł koszt materiałów
- wymiana tarcz i klocków - 122zł/ za oś
- wymiana oleju silnikowego filtra - 30,5 zł
- wymiana oleju w skrzyni biegów - 48,80 zł
- wymiana oleju w dyfrze - 48,80zł
kosz oleju.

T.
Janisz do najtańszych nie należy. Co do jakości, to miałem do czynienia z blacharką, i generalnie ok.
W ramach mechaniki czy raczej serwisu znane mi jest kilka wpadek. Np przelanie oleju o jakiś litr, czy półtora.
Ale dzięki za wycenę. Jest się do czego odnieść.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 12 sty 2010, o 03:13

tadaoando pisze: ...na czym tak naprawde polega to tak lagodnie brzmiace zadanie serwisowe jak regulacja zaworow

Wyjęcie silnika, zdjęcie rozrządu, zdjęcie dekli, pomiar luzów na każdym zaworze, odkręcenie wałków, wybór właściwej grubości popychaczy/płytek, montaż nowych odpowiednich płytek/popychaczy, złożenie wszystkiego do kupy.

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97

Post 12 sty 2010, o 11:31

a jakie koszta tych płytek, i jaki koszt robocizny w 4T?
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

Dracon__
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.0

Post 12 sty 2010, o 13:25

To i ja się podłącze do tematu.

Posiadam Legacy 2.0 + LPG (2000r, 125KM). Zapewne regulacja ręczna więc chciałem się zapytać czy ktoś z okolicy Katowic przerabiał już temat i poleca rzetelny warsztat?

pozdrawiam

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 12 sty 2010, o 13:55

Virus12, ktoś na . pisał, że ori płytki 25zł/sztukę, ale sądzę, że to nie rocket-science więc da się je dorobić. jest z czym konkurować w każdym razie ;-)

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97

Post 12 sty 2010, o 14:11

dobra to jeszcze może ktoś powie czym się objawiają rozregulowane zawory. W subaraku widze jest wszystko inaczej niz w hondzie :D
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 4 lut 2010, o 20:12

witam!

...panowie i panie operacja udala sie forek podobno zyje. kwota regulacji zaworow i gniazd zaworowych oraz inne poboczne u p.jarka w jozefowie to koszt 2600pln sporo ale gniazda tez mocno byly wytopione.

tomasz

dzudok
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: subaru impreza WRX

Post 6 lut 2010, o 18:59

Virus12 pisze: dobra to jeszcze może ktoś powie czym się objawiają rozregulowane zawory. W subaraku widze jest wszystko inaczej niz w hondzie :D
:-d witam no własnie czym sie objawia i co ile ma sie regulowac?????????????/ :o

carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne

Post 6 lut 2010, o 21:05

dzudok pisze:
Virus12 pisze: dobra to jeszcze może ktoś powie czym się objawiają rozregulowane zawory. W subaraku widze jest wszystko inaczej niz w hondzie :D
:-d witam no własnie czym sie objawia i co ile ma sie regulowac?????????????/ :o
reguluje sie co 105 tys., chyba ze LPG to czesciej, objawia sie to przede wszystkim, trzesienie silnikiem na jałowym, przerywaniem w okreslonych obr/ , głosna pracą, gaśnieciem na wolnych obr przy dojezdzaniu do skrzyżowania itp.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lut 2010, o 21:17

tadaoando pisze:witam!

...panowie i panie operacja udala sie forek podobno zyje. kwota regulacji zaworow i gniazd zaworowych oraz inne poboczne u p.jarka w jozefowie to koszt 2600pln sporo ale gniazda tez mocno byly wytopione.

tomasz
Bardzo dobra informacja Tomku. Teraz brachu jeżdzij i czerp radochę pełnymi garściami, tfu kołami chciałem powiedzieć :thumb:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 7 lut 2010, o 00:01

carfit pisze:
dzudok pisze:
reguluje sie co 105 tys., chyba ze LPG to czesciej, objawia sie to przede wszystkim, trzesienie silnikiem na jałowym, przerywaniem w okreslonych obr/ , głosna pracą, gaśnieciem na wolnych obr przy dojezdzaniu do skrzyżowania itp.
Edwin. Tego mojego także ???
Forek 2.0XC MY'07
Dolce far niente ;-)

carfit
3 gwiazdki

Post 7 lut 2010, o 00:31

FUX pisze: Edwin. Tego mojego także ???
Forek 2.0XC MY'07
tak, ale sądze ze w Twoim przypadku wystarczy tylko sprawdzić i tyle

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 lut 2010, o 20:14

witam!

... no i troche dziekciu do tej euforii. auto po dojechaniu do w-wy juz poszarpywalo, ale jazda do 100km/h nie bylo to az tak odczuwalne. wyjazd w niedziele do o-ki juz nie wypalil gdyz auto nie moglo przyspieszac bo sie ksztusilo i szarpalo. przerazony i wsciekly zostalem do poniedzialku ...rano do Jako bo najblizej po kilku testach i przejazdzce okreslil blad ale z uwagi na napiety harmonogram kazal podjechac do zbyszka na bajeczna22, a tam wyszlo szydlo z worka:
...glowica nie byla zdejmowana
...nie byla szlifowana i gniazda tez,
...nie byl sprawdzony (domniemany pekniety 4tlok bo i jak)
...nie byla wymieniona uszczelka pod glowica (kupilem ja i wreczylem p.Jarkowi),
... problemem byla mechanicznie uszkodzona p.nowa swieca (albo panu upadla i potluczona wkrecil, albo przy wkladaniu silnika walna gdzies i stwierdzil ze moze sie nie wyda, albo ...?)
... umawialismy sie na ok.2000pln bez szlifowania/planowania glowic i gniazd oraz ok.do 3000 ze szlifowaniem zdejmowaniem glowicy uszczelek itp).

... k-wa czuje sie nie tylko oszukany ale i okradziony !!!

...jest to jednak moje subiektywne odczucie, po powrocie p.JarkaPielaka (nowa 12 Jozefow), pozwole sie mu wytlumaczyc dlaczego mnie oszukal, nie sprawdzil o co poprosilem, swoja ignorancja co do swiecy zmusil mnie do zaplacenia 230pln (jako+bajeczna22) bym mogl podrozowac dalej autem, oraz skoro nie ruszal glowicy czemu wziol za to pieniazki i nieoddal uszczelki pod glowice skoro jej nie wymienial itd.

...wszystko sprostuje jesli okaze sie iz p.Jarek jest niewinny, tylko jak on to wyltumaczy ???

... MAM RACJE PANOWIE CZY BIJE TYLKO PIANE ???

tomasz p.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 lut 2010, o 23:05

tadaoando, brzmi to wszystko słabo. Koniecznie wyjaśnij i napisz na czym stanęło. Jarek ma raczej dobre opinie i nigdy nie słyszałem o podobnej wpadce w jego wykonaniu. Natomiast znany jest pewien chłód między Bajeczną a Nową. Więc może coś zostało nadinterpretowane...

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 10 lut 2010, o 08:50

Fido, owszem nadinterpretacja moglaby miec miejsce gdyby nie fakt iz p.Jarek wydal auto niedokonca sprawne, nienaprawione w sposob o jakim mowil mi podczas rozmow tel.(nalezy zdjac glowice i zeszlifowac wtedy sprawdze czy tloki nie sa pekniete), oraz z zaplata za cos czego nie wykonal (zdjecia i szlifowania glowic)...

...jak mozna to inaczej interpretowac jesli ewidentnie glowice nie zostaly zdjete gdyz jest minimalny (doslownie kropla oleju z pod uszczelki glowicy) zaschnieta i przykurzona na krawedziach glowicy i uszczelki ten kurz nie powstal w drodze z jozefowa do w-wy w sobote !!!

... chcialbym uwierzyc ze p.Jarek zrobil wszystko jak trzeba, ale rozwalona swiece wkrecona w silnik nie wsadzil na zlosc zbyszek z bajecznej bo caly czas wisilem nad nim trzymajac kabelki by latwiej mu bylo dostac sie do swiec.

...jak jednak obiecalem jak sie p.Jarek wytlumaczy solennie to opisze !!!

tomasz

carfit
3 gwiazdki

Post 10 lut 2010, o 09:02

No to niezła lipa ;-(
Zbyszek z Bajecznej raczej wie o co chodzi i jak mówi że uszczelki nie były wymieniane to bym mu uwierzył, bo w Subaru akurat , bardzo łatwo to sprawdzić. Co do słów że ściagnie głowice i zobaczy czy tłoki nie sa pękniete, to śmiech na sali :evil: . Żeby sprawdzić czy tłok nie jest pękniety trzeba całkiem silnik rozebrać, bo pękają pomiedzy pierścieniami, a po ściagnieciu głowicy to można sobie co najwyżej zobaczyć czy nie ma dziury w tłoku :whistle:

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 10 lut 2010, o 10:04

tadaoando, ja też czekam na info. Też nie słyszałem nigdy żeby Jarek odwalił lipę. Kiedy "konfrontacja"?
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ