Śnieg na drodze - informacja potrzebna jest

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Śnieg na drodze - informacja potrzebna jest

Post 10 sty 2010, o 21:04

Konto usunięte, ale z grubsza tak jest. I obawiam się, że nie jest to kwestią wiary. :mrgreen:

W uproszczeniu. Ropniaki z uwagi na bardzo mały zakres użytkowych obrotów (mała elastyczność) i niski poziom obrotów maks mają mniejsze przełożenia na poszczególnych biegach.
Więc jeżeli weźmiesz dwa silniki o podobnej mocy, to faktycznie klekot będzie miał większy moment na silniku. Ale auto napędza moment na kołach, a ten jest iloczynem momentu na silniku i przełożeń (skrzyni biegów i przełożenia głównego). I to okaże się, że już na kołach oba mają jednakowy moment, a może nawet benzyna większy.

Ot siła marketingowego bełkotu i posługiwania się cząstkowymi danymi w nabijaniu ludzi w butelkę. ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 10 sty 2010, o 21:10

jarmaj, czyli problemy z ropniakami na śliskim wynikają z tego że szybko wchodzą na wysokie (jak dla nich) obroty?

Bo z doświadczeń wynikało, że diesel łatwiej się ślizga od benzyny - dlatego szukam wyjaśnień.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 10 sty 2010, o 21:17

jarmaj, a z czego wynika, że ropniak o takiej samej mocy w koniach ma lepsze przyspieszenie niż benzyna? dlatego, że ma turbo czy to się wiąże z czymś innym? kurcze człowiek codziennie dowiaduje się jak mało wie ;-(

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 21:20

Nie wiem czy się bardziej ślizga. Ja tego nie zauważyłem.

Najtrudniej na śliskim jeździ się wysilonymi wolnossącymi ośkami, gdzie przy mniejszych obrotach silnik się dławi i nie ma siły ciągnąć, a zaraz potem dostaje kopa i tylko mieli kołami w miejscu i nie da się tego wypośrodkować (ale i na to jest rada - trzeba przyspieszać równocześnie lekko hamując ;-) ).

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 10 sty 2010, o 21:25

Wracajac do pytania Arno o warunki drogowe. Niby tego sniegu malo a pociagi stanely totalnie. Moja zona z corka nie dotarla do Wawy bo pociag w ogole nie przyjechal. Pani w kasie powiedziala, ze pociag z nocy ma 9 (dziewiec) godzin opoznienia i ciagle rosnie. A o ktorej przyjedzie ten co ma byc teraz tego nie wie nikt.

Ide o zaklad, ze jeszcze pare godzin takich opadow i poniedzialek 10-ty stycznia 2010 bedziemy wspominac dluuuugo.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2010, o 21:25 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Interesujące... jarmaj, Azi, Chloru, So_What! dzięki! :thumb:

jarmaj
6 gwiazdek

Alek pisze:jarmaj, a z czego wynika, że ropniak o takiej samej mocy w koniach ma lepsze przyspieszenie niż benzyna?
A gdzie ma lepsze :?

Bo patrząc w parametry różnych aut, to z reguły bardzo podobne, prawie identyczne.
Wszystko to kwestia zestopniowania przełożeń.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 10 sty 2010, o 21:29

jarmaj pisze: A gdzie ma lepsze
no choćby tutaj - http://www.subaru.pl/datasheet/09legacy.pdf

benzyna 150 KM 0 do 100 km/h 10.0 s.
diesel 150 KM 0 do 100 km/h 8,7 s.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 10 sty 2010, o 21:32

Tasior_Miedziak pisze: Wracajac do pytania Arno o warunki drogowe. Niby tego sniegu malo a pociagi stanely totalnie. Moja zona z corka nie dotarla do Wawy bo pociag w ogole nie przyjechal. Pani w kasie powiedziala, ze pociag z nocy ma 9 (dziewiec) godzin opoznienia i ciagle rosnie. A o ktorej przyjedzie ten co ma byc teraz tego nie wie nikt.
W Faktach pokazywali Europę i w niektórych krajach faktycznie nie wygląda to zaciekawie. Jakiś farmer ze Szkocji mówił, że ostatnio taka sytuacja miała miejsce w latach 60-tych.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 21:37

Akurat tak tu zostały dobrane przełożenia. To kwestia założeń producenta jaki efekt chce w danym modelu osiągnąć.

Na przykład jak tu porównasz podobne moce benzyny i klekota, to przyspieszenia są prawie identyczne.
http://www.autocentrum.pl/dane-technicz ... tra/h.html

Nie twierdzę, że nie jest możliwe, aby przy tej samej mocy ropniak miał lepsze 0-100km/h. Faktycznie w Legacy różnica jest bardzo duża. Wręcz niespotykanie. W Foresterze jest już prawie żadna:
http://www.subaru.pl/datasheet/09forester.pdf
Mi chodziło tylko o powszechną bzdurę zestawiania dajmy na to momentu 350Nm w klekocie z 220 w benzynie i dzikim podniecaniu się tym. Bo z reguły okazuje się, że na kołach oba mają na przykład ok 1300 Nm na pierwszym biegu.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 10 sty 2010, o 21:55

jarmaj, faktycznie masz rację. Nie porównywałem nigdy innych modeli. Kiedy wybierałem obecne auto to w zasadzie przez przypadek zauważyłem że klekot jest bardzie dynamiczny od teoretycznie mocniejszego 2,5 i dlatego wybór padł na ropniaka. Sądziłem, że przy innych modelach różnica jest podobna

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 10 sty 2010, o 22:03

Tasior_Miedziak pisze:Wracajac do pytania Arno o warunki drogowe. Niby tego sniegu malo a pociagi stanely totalnie. Moja zona z corka nie dotarla do Wawy bo pociag w ogole nie przyjechal. Pani w kasie powiedziala, ze pociag z nocy ma 9 (dziewiec) godzin opoznienia i ciagle rosnie. A o ktorej przyjedzie ten co ma byc teraz tego nie wie nikt.

Ide o zaklad, ze jeszcze pare godzin takich opadow i poniedzialek 10-ty stycznia 2010 bedziemy wspominac dluuuugo.
W mediach tego nie mówią, ale podejrzewam, że chodzi o ten marznący deszcz który padał wczoraj i dzisiaj rano jeszcze trochę. Problem nie jest z torami tylko z trakcją. Osiadło to to zamarzło, obciążyło i zwaliło. A jak nie zwaliło to pałąk sie po tym nie prześlizgnie żeby prunt zaciągnąć.
Tak se teoretyzuje :cofee:

Dyzio_d
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru impreza WRX MY '06

Post 10 sty 2010, o 22:11

Arno pisze: Ale nie cieszę się, bo więcej za grzanie płacę. Ja chcę ocieplenia
Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości! Gdzie ten efekt cieplarniany ja pytam! :evil:
Nie ma tego złego co by nam nie wyszło ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 22:37

Dyzio_d pisze: Gdzie ten efekt cieplarniany ja pytam!

Za mało benzynki spalamy :mrgreen: Kierownicy do szaleństw szaaaagooom... marsz! ;-)
Tasior_Miedziak pisze: jeszcze pare godzin takich opadow i poniedzialek 10-ty stycznia 2010 bedziemy wspominac dluuuugo.

No to dobrze, bo wspominanie 1979 już mi się znudziło. Chociaż fajnie się odkopywało samochody spod śniegu...

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 10 sty 2010, o 23:05

Z tymi kłopotami zimowymi to trzeba by było jeszcze uwzględnić to jaki był poziom kierowców kiedyś a jaki jest teraz i ile jest samochodów. Kiedyś było jedno auto w rodzinie, kierował zwykle chłop, który zwykle miał pojęcie co robi. A teraz odsetek zielonych w prowadzeniu wozu kompletnych ciot drogowych jest pewnie z fafnaście razy większy. Dzisiaj u mnie na osiedlu we Wrocławiu był istny armageddon - co 5 metrów auto zakopane, za kierownicą albo kobita albo starszy słabo już kumający dziadek. I dziwne akcje typu podkładanie wycieraczek pod koła. :o A drogi szerokie na jedno auto więc jak jeden statnie to kaplica. Uśmiałem się jak jeden taksiarz piłował na jedynce w miejscu - podszedłem bliżej - patrze na wzór bieżnika - Dębica Passio - a jak! Letni kapeć jak byk. No sobie pomyślałem: "masz dziadu za swoje". Dobrze, że mnie nie poprosił o pomoc, bo by chyba do teraz wspominał moją "serdeczną odmowę". :mrgreen:
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 sty 2010, o 23:39

Arti, to owszem racja z tym poziomem kierowców, aczkolwiek nie powinieneś się dziwić podkladaniu wycieraczek pod koła (tak kiedyś radzono robić, nawet mam chyba książkę z takimi poradami), no i skoro zakopał się taki starszy dziadek, to chyba kiedyś był "tym kumatym"?

A Pan Taksiarz powinien wiedzieć, że jak się nie da na jedynce, to trzeba z dwójki ruszać :giggle: Z drugiej strony strach wsiąść do takiego auta, co za nieodpowiedzialny typ :evil:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 10 sty 2010, o 23:39

Arti, Dyplomatycznie objaśniłbyś Panu zawiłości różnych wzorów bieżnika i mieszanki gumowej ? :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 sty 2010, o 00:51

Alek pisze:
no choćby tutaj - http://www.subaru.pl/datasheet/09legacy.pdf

benzyna 150 KM 0 do 100 km/h 10.0 s.
diesel 150 KM 0 do 100 km/h 8,7 s.
Mądre Głowy, czy nie jest przypadkiem tak, że od mocy (na kołach) zależy prędkość maksymalna, a od momentu obrotowego (też oczywiście na kołach) zależy przyspieszenie?*

* Pomijam oczywiście pozostałe opory ruchu, w tym opór powietrza.

kajot
2 gwiazdki

Post 11 sty 2010, o 01:08

So What! pisze: * Pomijam oczywiście pozostałe opory ruchu, w tym opór powietrza.
No to klekot ma tu trudniej, bo ma dziurę w masce ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 11 sty 2010, o 01:18

So What!, dokładniej rzecz biorac przyspieszenie zalezy od sily napedowej (ta wynika z momentu na kole i rozmiaru kola) oraz masy pojazdu. Tak - V max zalezy od mocy i oporow ruchu - tocznych i aerodynamicznych (tutaj mamy powierzchnie czolowa auta i Cx).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 11 sty 2010, o 01:20

So What! pisze: Mądre Głowy, czy nie jest przypadkiem tak, że od mocy (na kołach) zależy prędkość maksymalna, a od momentu obrotowego (też oczywiście na kołach) zależy przyspieszenie?*
hłe hłe, myślę, że świat byłby wtedy zbyt prosty :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2010, o 01:20

Chloru, nie mogłeś mi po prostu przyznać racji :wall: :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 11 sty 2010, o 01:22

So What!, łobuzowi z palestry ? Nigdy ! :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2010, o 01:25

Chloru pisze:So What!, łobuzowi z palestry ? Nigdy ! :mrgreen:
Nawet takiemu po mat-fizie :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2010, o 01:44

So What!, biol-chem mógłby Cie uratować ;-) Niech Ci będzie - masz rację ;-)

ODPOWIEDZ