Forek S-Turbo - o zawieszeniu.
					Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
	Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 255 razy
- Polubione posty: 533 razy
Re: Forek S-Turbo - o zawieszeniu.
mcx,  AGX nie ma regulacji wysokości AFAIR. Ultra-SR w Hondzie działa całkiem miło.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
						- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Gdzieś czytałem , że ULTRA SR "lubią się wylać". Chloru, jak u Ciebie się sprawują?Chloru pisze: Ultra-SR w Hondzie działa całkiem miło
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Nie wylały się przez ~5 lat ;)

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
to git :) Ja się zastanawiam nad montażem, jeśli mnie samopoziom znowu wqrzy...albo jak będę miał fanaberięChloru pisze: Nie wylały się przez ~5 lat ;)
 Tylko trzeba będzie komplet wymienić
  Tylko trzeba będzie komplet wymienić   bo sam tył to trochę bezteges.
  bo sam tył to trochę bezteges. ULTRA SR to już taczka, czy jeszcze nie?
- Chloru
- 6 gwiazdek
Niedźwiedź pisze: ULTRA SR to już taczka, czy jeszcze nie?
IMHO nie.
						- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Dzisiaj dostałem maila z Subaru Deutschland, z którego jednoznacznie wynika, że możliwa jest wymiana amortyzatorów samopoziomujących, na te "tradycyjne". Warunkiem utrzymania prawidłowej wysokości zawieszenia jest także wymiana sprężyn na te dedykowane do zawieszenia "tradycyjnego".    

Dobra wiadomość   

Też czeka mnie wymiana niebawem.
Tzn, Ultra Sr + sprężyny od slowmammala i będzie dobrze?
Jest ktoś w stanie powiedzieć o ile siądzie?

Też czeka mnie wymiana niebawem.
Tzn, Ultra Sr + sprężyny od slowmammala i będzie dobrze?
Jest ktoś w stanie powiedzieć o ile siądzie?
vel misza, Pozdrawiam!
						- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
ale co ma siąść?miszozon pisze: Jest ktoś w stanie powiedzieć o ile siądzie?
Niedźwiedź pisze: ale co ma siąść?
Faktycznie nie sprecyzowałem. Chodzi mi czy z racji zastosowania Ultra Sr zmniejszy się prześwit.
vel misza, Pozdrawiam!
						- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Ultra SR nie powodują obniżenia zawieszenia. Mają zwiększoną siłę tłumienia, są "twardsze". Są natomiast przystosowane do pracy z obniżającymi sprężynami.miszozon pisze: Faktycznie nie sprecyzowałem. Chodzi mi czy z racji zastosowania Ultra Sr zmniejszy się prześwit.
No to bardzo fajnie.
Jeszcze ostatnie pytanie: szukać sprężyn z wolnego ssaka czy bawić się np. w te z Poznania?

Jeszcze ostatnie pytanie: szukać sprężyn z wolnego ssaka czy bawić się np. w te z Poznania?
vel misza, Pozdrawiam!
						- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
jest sporo sprężyn dostępnych na allegro z N/A, ale przy montowaniu ULTRA SR ja osobiście montowałbym nowe sprężyny KYB. Koszt to raptem 119 PLN/szt. Więc nie opłaca się kupować używek.Jeśli jednak chcesz sprężyny z Poznania - daj znać bo mam je "w okolicy"miszozon pisze: No to bardzo fajnie.
Niedźwiedź pisze: nowe sprężyny KYB. Koszt to raptem 119 PLN/szt
Faktycznie chyba najrozsądniejsza opcja. Ciekawe dlaczego na forum było tyle opinii, że albo samopoziom abo kuper teściowej?
Przecież opcja o której piszemy jest tańsza i chyba lepszej jakości.
vel misza, Pozdrawiam!
						- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Wydaje mi się , że tak naprawdę nikt do końca nie sprawdził tematu wymiany sprężyn - tzn ludzie wymieniali same amortyzatory, a sprężyny zostawiali od SLS. Jak okazywało się, że dupa siedzi, wiedzieli, że trzeba zmienić sprężyny. Tylko nie wiem dlaczego nie szukali "u źródła" czyli w KYB. Swoją drogą bardzo mało ludzi wie, że KYB robi sprężyny do swoich amorów. I to w dobrej cenie. Dodatkowo na kropce ludzie z ASO negatywnie się wypowiadali na temat wysokości itd, pomimo tego, że tak naprawdę nikt tego u nich nie robił. Temat wymiany amorów od N/A wraz ze sprężynami od N/A jest z powodzeniem realizowany "na zachodzie".miszozon pisze: Ciekawe dlaczego na forum było tyle opinii, że albo samopoziom abo kuper teściowej?
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
No i stało się. Amortyzatory wymienione. Wiele osób wypowiadało się ale tylko teoretycznie, więc temat postanowiłem wziąć na klatę i zaryzykować ...
Królik doświadczalny: Forek S-Turbo My99
Choroba: padnięte amory tył - samopoziom (SLS). "Dupa" siedzi.
Remedium: amortyzatory KYB ULTRA SR (324054 oraz 324055) + spreżyny KYB RA5761 (czyli zestaw od wolnego ssaka. Pasuje też amortyzator Excel-G 334191 oraz 334192).
Efekty: "dupa" nie siedzi. Żeby nie operować milimetrami i centymetrami (chociaż i tak zmierzę i podam), efekt "namacalny" Wcisnę łapę czy nie?
Sprzęt:

Przed operacją:

Po operacji:

Czy ktoś ma dalsze wątpliwości? Pytania?
  Pytania?
Wiadomo , że to wszystko jeszcze "siądzie" , ale dodam tylko, że tył ma taką wysokość jaką ma z tymi wszystkimi klamotami na zdjęciu w bagażniku czyli: stare amortyzatory x2, stare spreżyny x2, tarcze hamulcowe, zaciski hamulcowe, więc spokojnie licząc - 40kg w bagażniku jest.
Zbieram teraz do skarbonki żeby wymienić przód na ULTRA SR.
Przejechałem póki co bardzo mały dystans, ale Forek prowadzi się REWELACYJNIE !
ps. Thank you 4T for pimping my ride
ps.2 tak, tak felgi brzydkie. Siekla na nich po terenie jeździł - ale są proste i na wiosnę będą ładne. Jako usprawiedliwienie dodam, że letnie są piękne ;)

Królik doświadczalny: Forek S-Turbo My99
Choroba: padnięte amory tył - samopoziom (SLS). "Dupa" siedzi.
Remedium: amortyzatory KYB ULTRA SR (324054 oraz 324055) + spreżyny KYB RA5761 (czyli zestaw od wolnego ssaka. Pasuje też amortyzator Excel-G 334191 oraz 334192).
Efekty: "dupa" nie siedzi. Żeby nie operować milimetrami i centymetrami (chociaż i tak zmierzę i podam), efekt "namacalny" Wcisnę łapę czy nie?
Sprzęt:

Przed operacją:

Po operacji:

Czy ktoś ma dalsze wątpliwości?
 Pytania?
  Pytania?Wiadomo , że to wszystko jeszcze "siądzie" , ale dodam tylko, że tył ma taką wysokość jaką ma z tymi wszystkimi klamotami na zdjęciu w bagażniku czyli: stare amortyzatory x2, stare spreżyny x2, tarcze hamulcowe, zaciski hamulcowe, więc spokojnie licząc - 40kg w bagażniku jest.
Zbieram teraz do skarbonki żeby wymienić przód na ULTRA SR.
Przejechałem póki co bardzo mały dystans, ale Forek prowadzi się REWELACYJNIE !
ps. Thank you 4T for pimping my ride

ps.2 tak, tak felgi brzydkie. Siekla na nich po terenie jeździł - ale są proste i na wiosnę będą ładne. Jako usprawiedliwienie dodam, że letnie są piękne ;)
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Niedźwiedź,  
chała, przed operacją było lepiej 

Pozdrawiam
Grzegorz
PS. I mówisz, że jak masz tak wysoko, to jest rewelacyjnie ? No nie wiem
PS2. A tak serio, to gratulejszyn. Fajnie, że test zdany i droga przetarta dla wszystkich, którzy szukają alternatywnego, czytaj tańszego, rozwiązania dla S-Forków.

chała, przed operacją było lepiej

Pozdrawiam
Grzegorz
PS. I mówisz, że jak masz tak wysoko, to jest rewelacyjnie ? No nie wiem

PS2. A tak serio, to gratulejszyn. Fajnie, że test zdany i droga przetarta dla wszystkich, którzy szukają alternatywnego, czytaj tańszego, rozwiązania dla S-Forków.
Brak podpisu.
						- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Grzesiek_67,  no chała  

mam nadzieję, że moje auto to wystarczający dowód na to , że można taniej, i można taniej bez rzeźby made in Poznań.Grzesiek_67 pisze: PS2. A tak serio, to gratulejszyn. Fajnie, że test zdany i droga przetarta dla wszystkich, którzy szukają alternatywnego, czytaj tańszego, rozwiązania dla S-Forków.
Ja, ale zanim zadam pytanie, tytułem przydługiego wstępu, wyjaśnię formę, tegoż przyszłego pytania. Przed laty w Sądzie Rejonowym, toczyła się sprawa o jakiś drobny rozbój na warszawskiej Woli, na salę wezwana została świadek Pani Agnieszka, która z racji pracy w kwiaciarni, usytuowanej obok miejsca popełnienia przestępstwa, miała coś do powiedzenia. Pani Agnieszka, była fajnym pączuszkiemNiedźwiedź pisze: Czy ktoś ma dalsze wątpliwości?Pytania?
 i weszła na salę rozpraw, taka wyprostowana, rozkołysana w biodrach, w pięknej białej bluzeczce, a każdy krok jej długich zgrabnych nóg, powodował falowanie wspomnianej już bluzeczki, w miejscach bardzo newralgicznych. Pamiętam rozanielony wyraz twarzy prokuratora, pamiętam myśli przewodniczącego składu orzekającego
  i weszła na salę rozpraw, taka wyprostowana, rozkołysana w biodrach, w pięknej białej bluzeczce, a każdy krok jej długich zgrabnych nóg, powodował falowanie wspomnianej już bluzeczki, w miejscach bardzo newralgicznych. Pamiętam rozanielony wyraz twarzy prokuratora, pamiętam myśli przewodniczącego składu orzekającego   , tak niewątpliwie było coraz bliżej wiosny. Pani Agnieszka złożyła zeznania, kompletne i korelujące z dotychczasowymi ustaleniami. Pani Agnieszka dokładnie pamiętała przebieg przestępstwa, Pani Agnieszka uwiarygodniła swą doskonałą pamięć, jednym prostym zdaniem: zdarzenie miało miejsce w dniu, kiedy kupiła sobie bluzeczkę, tę w którą była ubrana na rozprawie. Przewodniczący zapytał strony, czy mają pytania do świadka, strony ich nie miały, ale jedno i to zasadnicze dla procesu miała Pani ławnik, która spytała: " Sąd chciałby wiedzieć, wiele kosztowała ta bluzeczka?"
 , tak niewątpliwie było coraz bliżej wiosny. Pani Agnieszka złożyła zeznania, kompletne i korelujące z dotychczasowymi ustaleniami. Pani Agnieszka dokładnie pamiętała przebieg przestępstwa, Pani Agnieszka uwiarygodniła swą doskonałą pamięć, jednym prostym zdaniem: zdarzenie miało miejsce w dniu, kiedy kupiła sobie bluzeczkę, tę w którą była ubrana na rozprawie. Przewodniczący zapytał strony, czy mają pytania do świadka, strony ich nie miały, ale jedno i to zasadnicze dla procesu miała Pani ławnik, która spytała: " Sąd chciałby wiedzieć, wiele kosztowała ta bluzeczka?"    
 Przechodząc do meritum, wiele kosztowała ta wymiana, tak całościowo?
Pozdrawiam.
Ipsa sua melior fama!!!
						- 
								Konto usunięte								
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
a jak jeździ teraz !! Szarpanie też naprawione - padnięty ECUKonto usunięte pisze: Niedźwiedź, piękne auto

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
urko,  amortyzatory ok 460 x 2, sprężyny ok 130 x2, do tego założenie amortyzatorów.

Dziękuję.Niedźwiedź pisze: amortyzatory ok 460 x 2, sprężyny ok 130 x2, do tego założenie amortyzatorów.
Azrael pisze: zabiła mnie Twoja historia.
Niestety nie jest to, tzw. miejska legenda, na zasadzie kumpel mi opowiadał, ja tam byłem, słyszałem ławniczkę
 ale widziałem też Panią Agnieszkę
  ale widziałem też Panią Agnieszkę  
Ipsa sua melior fama!!!
urko pisze: Niestety nie jest to, tzw. miejska legenda, na zasadzie kumpel mi opowiadał, ja tam byłem, słyszałem ławniczkęale widziałem też Panią Agnieszkę

Pics or STFU

Picsów Pani Agnieszki niet. STFU?Azrael pisze: Pics or STFU

nieładnie tfu
  nieładnie tfu   a bardziej merytorycznie, to mam pytanko, czy są różnice w budowie tylnego zawieszenia Forka niedźwiedziowego, a urkowego 2.0XT/AT z 2003r., który po wpisaniu VIN na zapodanej na tymże forum ruskiej stronie, wyskakuje jako MY 04, które czyniłyby bezzasadnymi marzenia o zamontowaniu do niego identycznego jak Niedźwiedzia zestawu amorków i sprężyn?
 a bardziej merytorycznie, to mam pytanko, czy są różnice w budowie tylnego zawieszenia Forka niedźwiedziowego, a urkowego 2.0XT/AT z 2003r., który po wpisaniu VIN na zapodanej na tymże forum ruskiej stronie, wyskakuje jako MY 04, które czyniłyby bezzasadnymi marzenia o zamontowaniu do niego identycznego jak Niedźwiedzia zestawu amorków i sprężyn?Ipsa sua melior fama!!!