Padnieta sonda lambda - szukam patentu :)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Padnieta sonda lambda - szukam patentu :)
Zarzuce temat i Wam, moze ktos cos ciekawego mi podpowie :)
Zabila mi sie kolejna sonda lambda, jak sadze.
Zrobilem dzis loga z postoju na wolnych obrotach i sygnal sie uklada w dosc regularna sinusoide, wskazuje przez jakas chwile wartosci "normalne", by za chwile spasc praktycznie do zera i tak w kolo.
Przy gazowaniu oczywiscie troche traci na regularnosci, za to po odpuszczeniu spada do zera i tak sie trzyma z sekunde by wrocic znow do takiego wahania.
Wiec jak mniemam sonda sie konczy. A ze jest to Bosch i konczy sie po jakims ja wiem... polroczu, podejrzewam, ze troche jej sie przysluzyly strzaly w wydechu tez najpewniej.
Stad tez pytanie, czy uzytkownicy strzelajacy w wydech swoich Imprez maja jakas metode, zeby zabezpieczyc sonde przed smiercia od tego, a jednoczesnie nie falszowac jej odczytow?
Nawiasem mowiac, jakby ktos ewentualnie chcial obejrzec loga to moge wyslac na maila.
Pozdrawiam
Zabila mi sie kolejna sonda lambda, jak sadze.
Zrobilem dzis loga z postoju na wolnych obrotach i sygnal sie uklada w dosc regularna sinusoide, wskazuje przez jakas chwile wartosci "normalne", by za chwile spasc praktycznie do zera i tak w kolo.
Przy gazowaniu oczywiscie troche traci na regularnosci, za to po odpuszczeniu spada do zera i tak sie trzyma z sekunde by wrocic znow do takiego wahania.
Wiec jak mniemam sonda sie konczy. A ze jest to Bosch i konczy sie po jakims ja wiem... polroczu, podejrzewam, ze troche jej sie przysluzyly strzaly w wydechu tez najpewniej.
Stad tez pytanie, czy uzytkownicy strzelajacy w wydech swoich Imprez maja jakas metode, zeby zabezpieczyc sonde przed smiercia od tego, a jednoczesnie nie falszowac jej odczytow?
Nawiasem mowiac, jakby ktos ewentualnie chcial obejrzec loga to moge wyslac na maila.
Pozdrawiam
Jacek "AMI" Rudowski
Re: Padnieta sonda lambda - szukam patentu :)
od 0.01 powiedzmy, do okolic 0.7?
Z tego co pamietam z kiedys tam dawno ,to sie raczej bardziej wahalo w okolicach 0.7 - ale moze mnie pamiec zawodzi i szukam dziury w calym?
Z tego co pamietam z kiedys tam dawno ,to sie raczej bardziej wahalo w okolicach 0.7 - ale moze mnie pamiec zawodzi i szukam dziury w calym?
Jacek "AMI" Rudowski
Wyglada na to, ze jednak cos mi sie pomerdalo i panikuje.

Pytam tez dlatego, ze wydaje mi sie od jakiegos czasu, ze dosc bogato leje paliwem. Nie wiem czy nie od czasu wymiany maf-sensora na nowy, ktory byc moze daje nieco inne odczyty w stosunku do starego, na ktorym byl remap robiony - czy to moglby byc powod?
Moze trzeba pomyslec nad korekta mapy?

Pytam tez dlatego, ze wydaje mi sie od jakiegos czasu, ze dosc bogato leje paliwem. Nie wiem czy nie od czasu wymiany maf-sensora na nowy, ktory byc moze daje nieco inne odczyty w stosunku do starego, na ktorym byl remap robiony - czy to moglby byc powod?
Moze trzeba pomyslec nad korekta mapy?
Jacek "AMI" Rudowski
No i do konca nie jestem tez pewien czy odczyty lambdy powinny spadac az tak nisko, bo az ponizej 0.1V czasem ?
Jacek "AMI" Rudowski
Wąska sonda? Czemu nie?

r.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
OK - jesli to mozliwe, to luz. Bo z takich lektur na szybko wyczytalem, ze raczej jednak powinna sie wahac od okolic 0.2V do ok. 0.8V
Ale moze to nie do konca prawda zatem.
No i wychodzi na to, ze glupol jestem i szukam dziury w calym, a juz na pewno nie tam, gdzie trzeba :)
Ale moze to nie do konca prawda zatem.
No i wychodzi na to, ze glupol jestem i szukam dziury w calym, a juz na pewno nie tam, gdzie trzeba :)
Jacek "AMI" Rudowski
Raczej na pewno szukasz dziury w całym, jak jeździ dobrze to jeździj.
OK - nie ma tematu zatem :) Troche sie po prostu zdziwilem, niepotrzebnie jak widac.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jacek "AMI" Rudowski
AMI, wąskopasmowa sonda działa we właśnie taki sposób.
Tak to jest, jak sie czlowiek za duzo interesowac zaczyna :) Moze jeszcze pare lat i przestane zadawac glupie pytania ;)
pozostaje jedynie prosic o cierpliwosc :)
pozostaje jedynie prosic o cierpliwosc :)
Jacek "AMI" Rudowski