Coś niedobrego
Re: Coś niedobrego
AAAA! ja właśnie ząb sobie ukruszyłam. Sporo. Dramatu nie ma, bo to szóstka, ale trzeba naprawić 

- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
Jak już się sprzedaje soft za gruby hajs to miło byłoby, gdyby w tym sofcie przyciśnięcie "Save" wywoływało bardziej przewidywalne efekty, by do normalnego działania nie trzeba było 5 razy dziennie restartować serwerów i stacji klienckich i żeby to jednak działało trochę żwawiej. Zrobienie jakiejkolwiek operacji automatycznie inicjuje przerwę na kawę.Chloru pisze:vibowit, co Ci zrobili ?

Widziałeś Ty kiedyś stabilną aplikację działającą w javie? Ja chyba jeszcze nie.

Ale za to ładnie wygląda.
FAK!!!
czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
vibowit pisze: Widziałeś Ty kiedyś stabilną aplikację działającą w javie? Ja chyba jeszcze nie.
Ale za to ładnie wygląda.
Ja widziałem

Dziwne, że trzeba restartować serwery. Wszelkie serwery warstwy aplikacyjnej w javie mają raczej dobrą opinię. Może to jacyś studenci piszą dla Was? ;) Na jakiej platformie to chodzi?
Nie chce mi się wdawać w szczegóły (i nie bardzo mogęKonto usunięte pisze:
Ja widziałem
Dziwne, że trzeba restartować serwery. Wszelkie serwery warstwy aplikacyjnej w javie mają raczej dobrą opinię. Może to jacyś studenci piszą dla Was? ;) Na jakiej platformie to chodzi?

To nie jest aplikacja pisana specjalnie dla nas, tylko produkt dostępny na rynku. Od dawna jednak podejrzewam, że większość komponentów napisana jest przez studentów (oczywiście amerykańskich).

czarne jest piękne...
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
No i wpieprzyłem się w dziurę... Na pierwszy rzut oka wszystko było OK. A już w domu, w garażu okazało się że mam piękny bąbel. I opona do kosza.
O żesz k...
O żesz k...

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Firma Orange dała dupy i nie zapłaciła za jedną ze swoich domen, przez co przestały działać maile, a tym samym powiadomienia SMS, z których korzystam 

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Pogadaj z Funkym o pozwierrosiak pisze: Firma Orange dała dupy i nie zapłaciła za jedną ze swoich domen, przez co przestały działać maile, a tym samym powiadomienia SMS, z których korzystam

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
moja predkosc download :596 upload 197
zadzwonilem, moze sie onet bedzie otwieral w minute a nie 5.
zadzwonilem, moze sie onet bedzie otwieral w minute a nie 5.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Tak, oczywiście w pewnych przedziałach czasu, zdażających do zera :Pvibowit pisze: Widziałeś Ty kiedyś stabilną aplikację działającą w javie? Ja chyba jeszcze nie.![]()
Naiwniak. Chciałbyś, żeby to byli studenci. Hindusi to pewnie pisali (a już od paru osób, które miały styczość z hinduskim IT słyszałem, że nacja ta ma problemy w wypowiadaniu słów ,,nie'', ,,nie rozumiem'', ,,nie wiem'', ,,niemożliwe do zrobienia'', etc ;))).vibowit pisze: Od dawna jednak podejrzewam, że większość komponentów napisana jest przez studentów (oczywiście amerykańskich).![]()
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
vibowit, no więc podpowiem Ci, że nie jest to problem technologii tylko piszących
Oczywiście też widziałem aplikacje z pudełka (baza z logiką w SP) + rzeźbienie w javie gdzie sesja użytkownika miała 120 MB a klient dochodził długo dlaczego serwery aplikacyjne ledwo zipią a sama baza działa jak ta lala
Soft w javie pisała firma z Litwy ... a właściwie to chyba bardziej wyklikała w wizardach
Arno, moja prędkość ~70 kbps. Limit 3 GiB w CDMA Orange uznaję za fikcyjny - wczoraj pobrałem coś koło 1 GiB.

Arno, moja prędkość ~70 kbps. Limit 3 GiB w CDMA Orange uznaję za fikcyjny - wczoraj pobrałem coś koło 1 GiB.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
A mnie się jednak wydaje, że pozorna łatwość pisania w Javie powoduje, że byle studenciaka można posadzić do kodowania całkiem poważnych rzeczy. Potem tylko się okazuje, że aplikacji ciut daleko do ideału... ;) Do tego dochodzą jeszcze różne takie extreme programmingi czy inne agile...Chloru pisze: problem technologii tylko piszących![]()
Chociaż najlepsze przechery mam z dostawcą, który pisze w C. Szkoda tylko, że chyba jeszcze nie opanował systemu kontroli wersji, rozgałęziania kodu i innych takich pierdafonów pomocnych przy produkcji oprogramowania. W efekcie na przestrzeni kilku rewizji potrafi zgubić jakiś kawalek kodu, który jest nam niezbędny do pracy ;)
r.
czyli nadal są z tym problemyrrosiak pisze: Firma Orange dała dupy i nie zapłaciła za jedną ze swoich domen

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
ky pisze: A mnie się jednak wydaje, że pozorna łatwość pisania w Javie powoduje, że byle studenciaka można posadzić do kodowania całkiem poważnych rzeczy.
To samo w sobie nie jest złe. Zły jest brak kontroli nad studentem, brak przeglądów kodu, brak udokumentowanych wymagań (sic!) i takie tam.
ky pisze: Potem tylko się okazuje, że aplikacji ciut daleko do ideału... ;) Do tego dochodzą jeszcze różne takie extreme programmingi czy inne agile...
O właśnie - takie adzajl niektórzy z nas nazywają brakiem udokumentowanych wymagań

ky pisze: Chociaż najlepsze przechery mam z dostawcą, który pisze w C. Szkoda tylko, że chyba jeszcze nie opanował systemu kontroli wersji, rozgałęziania kodu i innych takich pierdafonów pomocnych przy produkcji oprogramowania. W efekcie na przestrzeni kilku rewizji potrafi zgubić jakiś kawalek kodu, który jest nam niezbędny do pracy ;)
Jaka jest średnia wieku programisty w tamtej firmie ;) ?
Z tymi wymaganiami to jest czasem tak, że zamawiający ciut nie umie ich sformułować, a zleceniobiorca nie umie o nie właściwie wypytać...Chloru pisze: brak udokumentowanych wymagań
Zielonego pojęcia nie mam, ale kolesie, z którymi miałem do czynienia, mają już po trochę więcej niż 20-25 lat.Chloru pisze: Jaka jest średnia wieku programisty w tamtej firmie ;) ?
r.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
ky pisze: Do tego dochodzą jeszcze różne takie extreme programmingi czy inne agile...
Taaa... Kiedyś chciałem wziąć udział w poważnym przetargu w którym wymagana była technologia jakiej mało kto w okolicy używał. Dostałem namiar na mojego dawnego wykładowcę Inżynierii Oprogramowania na UW. No i się z nim spotkałem z pewną taką nieśmiałością, bo ciężar metodologii projektowych, UML-i, różnych narzędzi CASE przez które nas prowadził itp rodził mocny szacun z mojej strony.
I co się okazało, że nie będzie żadnych metodologii, bo on tworzy właśnie w ramach extreme programming. Padłem, mój szacunek do wykładowców osiągnął dno i leży tam do dziś

- Chloru
- 6 gwiazdek
ky pisze: Z tymi wymaganiami to jest czasem tak, że zamawiający ciut nie umie ich sformułować, a zleceniobiorca nie umie o nie właściwie wypytać...
Znam też przypadki kiedy zamawiający mówi, że nie są mu potrzebne te barokowe dokumenty (BRS/SRS) i szkoda na nie pieniędzy. A już zupełnie nie ma ochoty płacić za nie jako za osobny podprojekt po którym dostaje rzetelną wycenę na implementację i wdrożenie.
ky pisze: Zielonego pojęcia nie mam, ale kolesie, z którymi miałem do czynienia, mają już po trochę więcej niż 20-25 lat.
40letni studenci ?

Jak ktoś ma ponad 30-kę i jest szefem developerów, to już chyba nie jest studentem? ;)Chloru pisze: 40letni studenci ?
r.
PS. No nie burz mego błogiego pojmowania świata ;)
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Rany, tak was czytam i nie mam pojęcia o czym wy wszyscy do cholery rozmawiacie (jakieś jawy, kody itp, itd...)

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Wyrazy... Witaj w gronie dzisiejszych pechowców...WRC fan pisze: Jakiś gnój urwał mi lusterko we Francy

Wiesz, to taki czeski motur z dwucylindrowym cwajtaktem, z akustyczną sygnalizacją pracy cylindrów: teeen! ten-tamten-ten-tamten-ten-ten-tamten-ten-tamten-teeeeeeeeeeen!!! ;)jarmaj pisze: jawy
r.
PS. A ja i tak wolałem MZ-ki. Zwinniejsze, bardziej finezyjne... ;)
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Aaaaa, czyli jednak wiem o czym mówią.minimus pisze:to pewnie coś o tych czeskich motorkachjarmaj pisze: jakieś jawy

Tylko nazwy nawet poprawnie napisać nie potrafią i walą jakąś javą....

jarmaj, to znaczy, że z powodzeniem możesz zostać programistą.jarmaj pisze:Rany, tak was czytam i nie mam pojęcia o czym wy wszyscy do cholery rozmawiacie (jakieś jawy, kody itp, itd...)![]()

WRC fan, strasznie niefajnie.

czarne jest piękne...