Problem z uruchomieniem - Forester 2.0 S-Turbo 2000r

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
edi.cooore
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester S-turbo
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Problem z uruchomieniem - Forester 2.0 S-Turbo 2000r

Post 17 sty 2010, o 19:42

Witam,

Przydarzyła mi się przykra rzecz, po 2 dniach postoju w mrozie ok -5 mój forester nie chce odpalić. Dokładnie wyglądało to tak, uruchomił się, przejechał ok 10m i zgasł, ponownie odpalił przejechał 3m i znowu zgasł, od tego momentu już więcej razy nie udało się go uruchomić, akumulator był bardzo mocny, więc próbowałem jeszcze długo, ale niestety żadnych oznak życia (rozrusznik kręcił, ale tak jakby nie miał paliwa).
Co zrobiłem:
1. Sprawdziłem stan paliwa (jest ok 3/4 zbiornika)
2. Odczepiłem filtr paliwa, sprawdziłem czy pompka daje paliwo, przeczyściłem filtr, ponownie założyłem
i nic, nadal tak samo, zero oznak, że dostał paliwo.
Podejrzewałem, że to woda w paliwie zamarzła, ostatnie tankowanie wyjątkowo na innej (BP Ultimate 98) stacji jak zawsze (Shell V-Power), ale pompka na pewno działa, filtr na pewno nie jest zapchany. Aktualnie ładuje akumulator, bo już go wymęczyłem.

Proszę o jakieś rady.
(Bardzo lubię jeździć swoim foresterkiem, tym bardziej teraz jak tyle śniegu ;()
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, o 19:32 przez edi.cooore, łącznie zmieniany 1 raz.

edi.cooore
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Re: Problem z uruchomieniem - Forester 2.0 S-Turbo 2000r

Post 19 sty 2010, o 08:35

Sprawdziłem kolejną rzecz, nie ma błędów w ECU.

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 19 sty 2010, o 10:41

Nie wydaje mi się aby to była wina paliwa.
Ja latam na zwykłej 95, często z BP i przy -18 palił bez zająknięcia.
W klekotach jest problem, bo wydziela się parafina i zapycha filtr ale przy benzynie :?: Chyba, że wcześniej miałeś wodę w baku.

Coś mi się kojarzy, że ktoś miał podobny problem tutaj, poszukaj.
vel misza, Pozdrawiam!

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 19 sty 2010, o 11:04

A działa Ci pompa paliwa w ogóle (słychać ją)? Najpopularniejsza przyczyna padnięcia to całkowicie zatarta pompa.

edi.cooore
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 19 sty 2010, o 11:34

Azrael pisze:A działa Ci pompa paliwa w ogóle (słychać ją)? Najpopularniejsza przyczyna padnięcia to całkowicie zatarta pompa.
Myślę że tak, ze schematu znalezionego w sieci wywnioskowałem że pompa znajduje się w zbiorniku, więc słaby dostęp do niej, ale jak wyjąłem filtr paliwa, aby go przeczyścić zrobiłem test, próbowałem odpalić bez filtra i było widać że pompa podaje paliwo ;)

Czy zakładając filtr paliwa powinienem go przedtem napełnić paliwem ?

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 19 sty 2010, o 15:50

edi.cooore, przyłóż ucho do pokrywy, pod którą jest pompa, powinieneś słyszeć jak pracuje - może tak się da sprawdzić.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 19 sty 2010, o 15:58

jeżeli auto w ogóle nie zaskakuje to bym sprawdził czy jest w ogóle sygnał czujnika położenia wałka i wału, widać go na każdym urządzeniu działającym w protokole SSM. Generalnie potrzebujesz fachowca, jesteś z Poznania więc nie powinno być problemu. W historię z zamarzniętą wodą w paliwie nie wierzę w ogóle.

edi.cooore
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 19 sty 2010, o 19:31

Azrael pisze:jeżeli auto w ogóle nie zaskakuje to bym sprawdził czy jest w ogóle sygnał czujnika położenia wałka i wału, widać go na każdym urządzeniu działającym w protokole SSM. Generalnie potrzebujesz fachowca, jesteś z Poznania więc nie powinno być problemu. W historię z zamarzniętą wodą w paliwie nie wierzę w ogóle.
OK, ale czy test który przeprowadziłem według instrukcji http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=949 nie powinien wykazać błędu jeśli czujnik nie działa ? Fakt jedno z założeń było trudne do zrealizowania w moim przypadku tj. rozgrzanie silnika :(

ODPOWIEDZ