i przyjmij wyrazy Pluto,szkoda autka

Z OC sprawcy możesz uzyskać odszkodowanie w wysokości maksymalnie równej wartości auta przed szkodą. Jeżeli koszt naprawy jest wyższy (lub się mocno zbliża) od wartości auta, ubezpieczyciele orzekają szkodę całkowitą. Wyceniają wtedy 'wrak' i chcą wypłacić tylko różnicę m-dzy tym za co powinieneś sprzedać 'wrak', a wartością auta sprzed szkody. Cały 'myk' polega na tym, że zawyżają mocno wartość 'wraku' i za tyle w życiu go nie sprzedasz...Pluto pisze:szkoda calkowita?
Czy mozesz troszke jasniej zupelnie jestem zielony w temacie
Jakiś procent wartości pojazdu. 70, czy ile tam.Pluto pisze:albo gdy koszty naprawy przekroczyłyby wartość pojazdu w dniu likwidacji szkody.
Godlik pisze:
Ale nie martw się na zapas. Jeżeli tylko sprawca nie będzie kombinował, to zgodnie z prawem jego ubezpieczyciel ma obowiązek przywrócić auto do stanu.
Może, nie wiem, i w OC jest inaczej niż w AC, ale tam akurat to o tym nic nie pisze, więc trochę bez związku to.....michal pisze:w przypadku OC nie występuje szkoda całkowita w rozumieniu procentowym. Towarzystwo ma zapłaty za naprawę samochodu jeśli ta nie przekracza wartości samochodu przed zaistnieniem szkody. Tu masz tekst ustawy http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1152.htm rozdział 2
OC reguluje ustawa i przepisy są takie same bez względu na to, kto ubezpiecza. I możesz naprawiać do wartości auta przed szkodą.jarmaj pisze: Może, nie wiem, i w OC jest inaczej niż w AC, ale tam akurat to o tym nic nie pisze.
jarmaj pisze: To pokaż mi, gdzie z przytoczonej wyżej ustawy to wynika.
OK, masz rację tam tego nie ma. Ale jest Kodeks Cywilny:jarmaj pisze:To pokaż mi, gdzie z przytoczonej wyżej ustawy to wynika.
Nie mówię że tak nie może być, bo nie znam się na prawie (i dostaję palpitacji jak mam jakiś tekst prawniczy dłuższy niż trzy linijki przeczytać), ale tam nic takiego nie ma.
michal pisze: Jarek - masz bana na googlu