Wymiana skrzyni biegów w Foresterze 2,0 non turbo manual.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
cicin
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2000 slow mammal :) oraz legacy 1999, jak wyżej, z wyjącą skrzynią, buuuuuu
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wymiana skrzyni biegów w Foresterze 2,0 non turbo manual.

Post 22 sty 2010, o 19:26

Witam wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie do tych którzy lubią grzebnąć sami we wnętrznościach, z oszczędności czy też z zamiłowania. Prawdopodobnie będę musiał wymienić skrzynię (jeżeli ktoś czytał mój wątek o "bzyczeniu", to właśnie z tego powodu) i w związku z tym chciałbym zapytać czy ktoś mógłby mi napisać, krok po kroku, co demontować i jak, albo może jest gdzieś jakaś gotowa, opisowa instrukcja wymiany skrzyni w Foresterze MY 2000, 2,0 wolnossącym, z manualną transmisją.
Będę wdzięczny za rzeczowe odpowiedzi, ale nie mam nic przeciwko tym nierzeczowym; można się ubawić czytając polemikę :-)
Pozdrawiam wszystkich

Unlikely things to see on a motorway sign : "Time to junction fifteen: 28 minutes. See if you can do it in 20..."

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Re: Wymiana skrzyni biegów w Foresterze 2,0 non turbo manual.

Post 23 sty 2010, o 19:17

czy jest 100% pewność że to skrzynia? może poprostu łożysko oporowe :roll:
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

cicin
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2000 slow mammal :) oraz legacy 1999, jak wyżej, z wyjącą skrzynią, buuuuuu

Post 23 sty 2010, o 20:46

No cóż, to byłoby chyba nie najgorsze, ale zerknij na mój post opisujący objawy:
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=3096
Obawiam się że łożysko oporowe nie ma nic do stukania i silnego szarpania przodem przy pełnym skręcie :wall:
Unlikely things to see on a motorway sign : "Time to junction fifteen: 28 minutes. See if you can do it in 20..."

cicin
0 gwiazdek

Post 25 sty 2010, o 13:24

Cóż to, nikt tego nigdy sam nie robił? No pomóżcie ludziska, mam trochę narzędzi, trochę zdolności i dużo chęci, a roboczogodzina warsztatu kosztuje tyle że wyniesie mnie cała impreza tyle, co pół samochodu. Jakieś z grubsza wytyczne chociaż?????

Harvester
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Czarne i Niebieskie

Post 26 sty 2010, o 02:49

Najpierw trzeba podnieść auto, a jak skutecznie wszystko odkręcisz to samo wypadnie :razz:

A tak na serio dr google prawdę Ci powie:
http://www.type-ra.co.uk/vB/showthread.php?t=4795

i tutaj w dalszej części też trochę znajdziesz :P
http://bbs.scoobynet.com/drivetrain-11/ ... moval.html

Może nie odnosi się to do Forestera, ale jakieś analogiczne wskazówki powinny tam być ;)

cicin
0 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 12:54

Dzięki wielkie Harvester, bardzo pożyteczne linki, bo inaczej skąd by człowiek wiedział o tej śrubce pod hex 10 albo wypychaniu wałka od widełek przy pomocy śrubki M6 (hihi, nawet powiedzieli że można "pożyczyć" ją z dekla :). Mam nadzieję że konstrukcje są podobne, w końcu to wszystko boksery, tylko odpadnie mi trochę roboty z odkręcaniem interkulera. To teraz tylko przygotować trzeba miejsce, sprzęt i parę pomocnych dłoni :). A może jeszcze wiesz, czy przełącznik Hi-Lo pojdzie ze skrzynią w dół czy trzeba go od góry jakoś wypiąć?

Harvester
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Czarne i Niebieskie

Post 26 sty 2010, o 15:34

cicin, niestety, ale ja jestem technicznym debilem, więc wiem tylko tyle co w necie znajdę albo sam zepsuję :P
Powodzenia ze skrzynką!

ODPOWIEDZ