Jakie sprzęglo do Imprezyt STI?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Jakie sprzęglo do Imprezyt STI?
W końcu i mnie pomału czeka moment kiedy będzie trzeba zrzucić skrzynię. Moje pytanie więc, jakie najlepiej założyć sprzęgło? Autko to Impreza STI 2.0 z 2002r. Ma zrobiony wydech i dolot, a na wiosnę planuję remap. Większych mocy nie planuję z niej wyciągać. Jeśli chodzi o sposób użytkowania to autko do jazdy na codzie, czasem mnie fantazja poniesie, ale do upalania mam inny samochód. Co warto kupić żeby się dobrze sprawowało? Czym się różni tarcza organiczna od standardowej?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Jakie sprzęglo do Imprezyt STI?
Moim zdaniem seryjne w zupełności wystarczy. I standardowa, czyli seryjna jest właśnie organiczna.
No nie wiem, ja bym założył jednak coś ciut mocniejszego, szczególnie jeśli auto po remapie.
Np. jakiś Xtreme Organic, albo exedy stage 2.
Np. jakiś Xtreme Organic, albo exedy stage 2.

411KM @ 575Nm
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Od 1,5 roku jeżdżę na seryjnym, które wcześniej nie wiem jaki przebieg miało, ale nowe nie było. I jest OK.
Oczywiście kto bogatemu zabroni, ale ja nie widzę najmniejszego sensu aby na moce w okolicy trochę ponad 300 KM i do co dziennej normalnej jazdy zakładać coś innego niż seria.
Oczywiście kto bogatemu zabroni, ale ja nie widzę najmniejszego sensu aby na moce w okolicy trochę ponad 300 KM i do co dziennej normalnej jazdy zakładać coś innego niż seria.

jarmaj, zależy od egzemplarza ale np. Owoca STi produkuje na tyle momentu że seryjne nie trzyma. Ja bym założył AP Racing i zapomniał o temacie sprzęgła.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
jarmaj pisze: ale ja nie widzę najmniejszego sensu aby na moce w okolicy trochę ponad 300 KM i do co dziennej normalnej jazdy zakładać coś innego niż seria.
Codziennej, normalnej

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru, akurat Jarmaja sprzęgło ma dużo łatwiejsze życie niż wielu mistrzów prostej. Nieprzypadkowo np. środowisko ścigantów na trzy, cztery.... ciągle zmienia sprzęgła.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Azrael, ale ja nie mówię, że sprzęgło ma łatwiej/trudniej. Odniosłem się tylko do bardzo subiektywnej definicji normalności 

Chloru, śmiem twierdzić że Jarek dośc normalnie jeździ, nawet się ssakiem utrzymałem za nim ostatnio, może mi dawał fory? 

Azrael, a coś bliżej?? Jakie AP Racing??? Jaki koszt i gdzie moszna zanabyć? Wymienię sobie u siebie w warsztacie. A jeśli seryjne, o którym pisze jarmaj, to jakiej firmy? Oryginał?
- Chloru
- 6 gwiazdek
Azrael, a może po prostu jechał na zimnym silniku 

strongi pisze: Jakie AP Racing??? Jaki koszt i gdzie moszna zanabyć?
Takie: http://sklep.4turbo.pl/product-pol-8224 ... a-STI.html
strongi pisze: Azrael, a coś bliżej?? Jakie AP Racing??? Jaki koszt i gdzie moszna zanabyć? Wymienię sobie u siebie w warsztacie. A jeśli seryjne, o którym pisze jarmaj, to jakiej firmy? Oryginał?
Seryjne = OEM część Subaru.
http://sklep.4turbo.pl/product-pol-8232 ... ement.html
Ap Racing jest dość drogie, ale jak to mówią - kto bogatemu zabroni. Podobno świetne to sprzęgło, więc jeśli "bóg da, a partia pozwoli" to może se kupię.
Ale najpewniej pójdę w tym kierunku:
http://sklep.4turbo.pl/product-pol-8224 ... a-STI.html
Siedziało to w Brykowozie i wiem, że mimo 500Nm właściciel nie narzekał :)
Azrael pisze: jarmaj, zależy od egzemplarza ale np. Owoca STi produkuje na tyle momentu że seryjne nie trzyma.
To wszystko przez tego gotowca, co mi w Katowicach wgrali!

411KM @ 575Nm
Patrząc że każde z nich ma inną cenę (AP 2 razy droższe od serii) to pewnie o tym co zakupię zadecydują moje przepływy finansowe w lutym 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Seryjne zapewne jest Exedy, jak we wszystkich Subaru.strongi pisze:A jeśli seryjne, o którym pisze jarmaj, to jakiej firmy? Oryginał?
jarmaj pisze: Seryjne zapewne jest Exedy, jak we wszystkich Subaru.
Zgadza się.

411KM @ 575Nm
owoc666 pisze: Ale najpewniej pójdę w tym kierunku:
http://sklep.4turbo.pl/product-pol-8224 ... a-STI.html
Siedziało to w Brykowozie i wiem, że mimo 500Nm właściciel nie narzekał :)
Wszystko się zgadza Owocu. (tylko ja mam pincset dwadzieścia ftery niutonometry :mrgreen:też na gotowcu od Łukasza

po setkach startów z procedury

Z czystym sercem będę polecał to sprzęgło do "zdłubanych" aut.
W tym konkretnym przypadku jednak, uważam że wystarczająca będzie seria.
Bryku pisze: W tym konkretnym przypadku jednak, uważam że wystarczająca będzie seria.
Mistrzu,
Ale u mnie seria nie trzyma - np. strzelając ślizga... :( (a wymieniona 3k km temu).

411KM @ 575Nm
Bryku pisze: Nie jeździsz na półsprzęgle?![]()
Nie, jeszcze mam na tyle siły (nie jestem takim dziadkiem), żeby zdejmować nogę ze sprzęgła

411KM @ 575Nm
Może niedługo do Was zaglądnę, bo proszę Adama od dłuższego czasu o jedną rzecz, ale totalnie czasu nie macie 

411KM @ 575Nm
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
jestem za serią
BTW na własne gały widziałem jak się kevlarowe sprzęgło za zyliard PLN (18k?) zaczęło ślizgać całkiem szybko (jakiś śmieszny przebieg) kierowcy, który na pewno jeździ dobrze.
Zapewne X dużo tańszych tarcz by pojeźdzło znacznie dłużej sumarycznie.

BTW na własne gały widziałem jak się kevlarowe sprzęgło za zyliard PLN (18k?) zaczęło ślizgać całkiem szybko (jakiś śmieszny przebieg) kierowcy, który na pewno jeździ dobrze.
Zapewne X dużo tańszych tarcz by pojeźdzło znacznie dłużej sumarycznie.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
O widzisz, to dlatego mamy tak różne spostrzeżenia dotyczące sprzęgła - zupełnie inny rodzaj eksploatacji.owoc666 pisze:np. strzelając ślizga... :(
Jak pamiętam, to chyba tylko raz, czy dwa zdarzyło mi się strzelić ze sprzęgła na przestrzeni tych 1,5 roku. W takiej sytuacji jak Twoja, z pewnością potrzeba coś mocniejszego.