Drżenie - Forek
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Drżenie - Forek
Witam, spotkał się może ktoś z szanownych użytkowników tej marki z takim problemem. A mianowicie przy prędkości zaczynającej sie od 80 do około 120 km/h są dość bardzo mocno odczuwalne drgania na kierownicy, które przenoszą się na całe auto. Pierwsza myśl jaka mi naszła to oczywiście koła. Jednak opony są nowe, felgi proste a całe koła wyważane dla pewności na dwóch różnych wyważarkach, więc ta opcja definitywnie odpada. Na początku myślałem, że jest to wina śniegu i lodu zbierającego sie na felgach ale po dokładnym oczyszczeniu dalej tkwie w czarnej niewiedzy. Przeguby, półosie, może wał napędowy, podpora wału wywoływałyby takie mocne drgania?? Wszyscy solidni mechanicy w mojej okolicy są zajęci i dopiero w następnym tygodniu mogę podjechać z tym problemem, a chciałbym w jakimś stopniu namierzyć problem czy moge dalej się delikatnie poruszać. Dodam, że mieszkam w górskiej miejscowości i niestety póki co, to codziennie muszę zmagać sie z dużym śniegiem, górą, żeby w ogóle dojechać do domu. Nie jednokrotnie, gdzieś zakopałem forka i żeby wyjechać troche trzeba było zmęczyć napędy, a ostatnio cofając na dłuższym odcinku, poczułem dziwny swąd, tak jakby z dyfra. Może to mieć coś wspólnego z drganiami?? Forek 2.0 125KM 99r. Ogólnie autko bardzo dzielnie znosi już roczną eksploatację. Będę bardzo wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
Re: Drżenie - Forek
Do dokładnego oczyszczenia felg ze śniegu/lodu konieczne jest zdjęcie kół. Przyczyną drgań mogą być też skrzywione tarcze hamulcowe.
Koła były czyszczone przy wyważaniu, a tarcze mają jakies 15 tys km przejechane i wydaje mi się, że nie z tym tematem jest wporządku. Tym bardziej, że przy hamowaniu nawet awaryjnym nie czuć drgań.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Cofasz na półsprzęgleLuk pisze:a ostatnio cofając na dłuższym odcinku, poczułem dziwny swąd, tak jakby z dyfra

Przypaliłeś sprzęgło po prostu. Na półsprzęgle się nie jeździ!
Ale z wibracjami to nie ma nic wspólnego. Wszystkie koła sprawdzałeś, czy tylko przednie? Jesteś absolutnie pewny, że ani na przednich, ani na tylnych nie masz przyklejonego śniegu/lodu?
Może nie jestem zawodowym kierowcą i nie mam Subaru od kilku lat ale już się nauczyłem, że sprzęgło w tych autkach mocno parzy. Także nie byl to raczej swąd sprzęgła. Sam, już nie wiem. Może wiskoza się kończy? Nie wiem natomiast czym dokładnie sie to objawia, oprócz niemiłego zapachu i czy miałoby to coś wspólnego z drżeniem.
jak wiskoza ma śmierdzieć jak jest (podwójnie) hermetycznie zamknięta? to mit IMHO
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Od jazdy do tyłu wiskoza nie padnie. Natomiast od długotrwałego wykopywania się i mielenia kołami i owszem.
Spróbuj maksymalnie skręcić koła i powoli zacznij ruszać. Zobacz, czy nie będzie poszarpywania. Natomiast raczej to też nie powinno przekładać się na wibracje.
Spróbuj maksymalnie skręcić koła i powoli zacznij ruszać. Zobacz, czy nie będzie poszarpywania. Natomiast raczej to też nie powinno przekładać się na wibracje.
Nie ukrywam, że czasami zdarzały się dłuższe postoje w śniegu, a tak apropo jak ktoś ma go za mało u siebie to z chęcią się podziele.
Jak tylko wyjdę z pracy to zrobie test z skręconymi kołami. Ale to drżenie? Miał ktoś do czynienia z uszkodzoną półosią czy wałem? Jak dokładnie taka usterka się objawia?
Jak tylko wyjdę z pracy to zrobie test z skręconymi kołami. Ale to drżenie? Miał ktoś do czynienia z uszkodzoną półosią czy wałem? Jak dokładnie taka usterka się objawia?
- So What!
- 6 gwiazdek
Luk, mimo wszystko upewnij się, czy na felgach nie zostało ani grama śniegu/lodu. Z własnego doświadczenia wiem, że próba oczyszczenia felg zapchanych błotem/śniegiem/lodem, bez odkręcania kół, kończy się jeszcze większymi, niż przed wykonaniem takiej operacji, wibracjami na kierownicy. Wystarczy zapiąć jednego boka na śniegu i już masz śnieg na felgach - także od ich wewnętrznej strony.
witam tydzien temu mialem tez taki przypadek z drganiem kierownicy wyjechałem z domu
w mieście było ok lecz jak wypadłem poza miasto predkosc 90 i powyzej w kierownicy dostałem bicie ...podjechałem na stacje bo myslałem ze moze mało powietrza w kole....lecz było ok......musiałem jechac dalej i po około 40 kilometrach bicie zniknelo....?????
w mieście było ok lecz jak wypadłem poza miasto predkosc 90 i powyzej w kierownicy dostałem bicie ...podjechałem na stacje bo myslałem ze moze mało powietrza w kole....lecz było ok......musiałem jechac dalej i po około 40 kilometrach bicie zniknelo....?????
Faktycznie, śnieg strasznie lepi się do felg ale jak wspomniałem wcześniej koła były zdejmowana, czyszczone i wyważane. Nie sądze, żeby po przejechaniu kilkuset metrów w śniegowych warunkach powodowałoby to takie drgania. A nawet jakby jakieś były to po przejechaniu kilku kilometrów podejrzewam, że śnieg by odpadł z kółek. Tym bardziej, że do pracy musze przejechać jakieś 35km. Fakt, faktem kółka to temat rzeka ale tu bym wykluczył ten problem.
- So What!
- 6 gwiazdek
No to faktycznie wygląda na to, że problem tkwi w czymś innym. Diagnozowanie takich rzeczy przez internet jest ... dość trudne.Luk pisze: Faktycznie, śnieg strasznie lepi się do felg ale jak wspomniałem wcześniej koła były zdejmowana, czyszczone i wyważane. Nie sądze, żeby po przejechaniu kilkuset metrów w śniegowych warunkach powodowałoby to takie drgania. A nawet jakby jakieś były to po przejechaniu kilku kilometrów podejrzewam, że śnieg by odpadł z kółek. Tym bardziej, że do pracy musze przejechać jakieś 35km. Fakt, faktem kółka to temat rzeka ale tu bym wykluczył ten problem.
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
A ja stawiam na śnieg a raczej lód w felgach , tak szybko sam nie odpadnie ja za każdym razem jak pojeżdżę po śniegu toLuk pisze: Faktycznie, śnieg strasznie lepi się do felg ale jak wspomniałem wcześniej koła były zdejmowana, czyszczone i wyważane.
potem mam wibracje do 80km/h okey, powyżej drgawki jakby auto miało się rozlecieć . Wystarczy że trochę lodu
zostanie w którejś z felg i wibracja gotowa .Kiedyś przejechałem ponad dwadzieścia kilometrów i dopiero po usunięciu
kawałków zamarzniętego śniegu z felg wibracje ustały ,ni cholery nie chciał sam odpaść .
Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
Luk, w moim przypadku przy identycznych objawach uszkodzony był przegub wewnętrzny przedniej półosi. Myślę, że zdiagnozuje to każdy mechanik.
...przy czym przy duzych luzach przy krotkim szapnieciu gazem slychac jak stuka. Jak bardzo nie wytluczony to walenie buda slychac na zakretach przy zapietym gazie-na prostej i po odpuszczeniu gazu objaw czesto niewyczuwalny. Nieleczone prowadzi (czesto) do degradacji przegubu zewnetrznego (albo utraty ciagu na drodzewojas pisze:Luk, w moim przypadku przy identycznych objawach uszkodzony był przegub wewnętrzny przedniej półosi. Myślę, że zdiagnozuje to każdy mechanik.

Tez bym obstawial przegub.
Luk pisze: Faktycznie, śnieg strasznie lepi się do felg ale jak wspomniałem wcześniej koła były zdejmowana, czyszczone i wyważane. Nie sądze, żeby po przejechaniu kilkuset metrów w śniegowych warunkach powodowałoby to takie drgania. A nawet jakby jakieś były to po przejechaniu kilku kilometrów podejrzewam, że śnieg by odpadł z kółek. Tym bardziej, że do pracy musze przejechać jakieś 35km. Fakt, faktem kółka to temat rzeka ale tu bym wykluczył ten problem.
witaj i cos wiecej wiadomo co z ty biciem......?????????????????
Kółka tak jak zalecaliście zostały w 100% jeszcze raz wyczyszczone i faktycznie drżenie się drastycznie zmniejszyło. Lecz, no właśnie pozostaje to ale, jeszcze jest wyczuwalne. W sobotę podjechałem do warsztatu i stwierdzono, że lewy przegub czeka wymiana. Także w tygodniu planuje usunąć usterkę i mam nadzieję, że będzie po problemie.
kto wie, czy ta jazda na niewyczyszczonych felgach z długotrwałym trzęsieniem tego przegubu nie załatwiła...Luk pisze:Kółka tak jak zalecaliście zostały w 100% jeszcze raz wyczyszczone i faktycznie drżenie się drastycznie zmniejszyło. Lecz, no właśnie pozostaje to ale, jeszcze jest wyczuwalne. W sobotę podjechałem do warsztatu i stwierdzono, że lewy przegub czeka wymiana. Także w tygodniu planuje usunąć usterkę i mam nadzieję, że będzie po problemie.
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Ktos wie moze, czy ten problem wystepuje przy wszystkich typach kol, czy tylko tych defaultowych do Forestera/Outbacka?