Czemu tył mnie pcha jak dziki

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Czemu tył mnie pcha jak dziki

Post 14 lut 2010, o 19:21

Tasior_Miedziak pisze: Jednak co bysmy tu nie napisali, to i tak Fido bedzie twierdzil, ze Geolandary to sa bardzo przyzwoite opony :mrgreen: Obawiam sie, ze tylko bolesne doswiadczenie moze go przekonac. Jak wyfrunie z drogi na jakims zakrecie, czego mu nie zycze, tfu, tfu, to szybciutko zmieni zdanie. Poki co, jak go znam, szanse sa male na to, ze zmieni zdanie :-p

Przecież już kurde jego lepsza połowa (tu pozdrowienia dla Dido) z jego dzieckiem wyfrunęła z drogi... Jak to ( to co dzisiaj widać za oknem) nie jest przekonujące to nie wiem co jest.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 lut 2010, o 19:22

W tym roku mam zimówki trzeci sezon i powiem jedno. Nadaja sie na szrot.
Dziwne zachowanie tyłu zwlaszcza na lekko sliskim, pokrytym lodem asfalcie. Niech ta zima sie kończy. czas zakladać nowe, letnie opony. Pytanko, jakie?
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 19:26

FUX, zimówki działają 2-2,5 sezonu, potem już kompletna porażka.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 14 lut 2010, o 19:39

dzisiejsze jazdy testowe ekspertów oraz w towarzystwie ekespertów wskazały na dwie diagnozy:
ekspert nr 1 :arrow: ktos Fidowi zeszperował mocno tył :-)
ekspert nr 2 :arrow: opony czeba zmienić :mrgreen:

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI
Polubione posty: 0

Post 14 lut 2010, o 19:56

FUX, Bridgestone Turanza Er300 - Naprawdę dobra opona!!
Azrael pisze: Jak to ( to co dzisiaj widać za oknem) nie jest przekonujące to nie wiem co jest.
True true. Jest masakrycznie ślisko!
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 19:57

Niedźwiedź, Firestony z serii SZ (80 czy 90 nie pamietam jakie teraz są) chyba są tańsze i conajmniej tak dobre.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 19:58

Azrael pisze:FUX, zimówki działają 2-2,5 sezonu, potem już kompletna porażka.
wysokośc bieżnika byla jesienią zadawalająca, jednak oponki udowodnily, że sa do wyrzucenia...
Jeżeli ktoś będzie chcial na jakieś upalanko, to koło kwietnia służę...
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 20:00

FUX, wysokośc bieżnika moich też jest zadowalająca, wiek też - 2 sezon, ale obserwuję już wyraźny spadek trzymania. Z tym że ja mam najechane ze 30-35tys na tych zimówkach.

Niestety tak to działa, lamelki się zaokrąglają, do tego opona twardnieje. Letnie dużo wolniej tracą swoje właściwości i początkowo w sumie tylko na mokrym (niektóe mają systemy które powodują że i to nie).

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

esilon pisze:dzisiejsze jazdy testowe ekspertów oraz w towarzystwie ekespertów wskazały na dwie diagnozy:
ekspert nr 1 :arrow: ktos Fidowi zeszperował mocno tył :-)
ekspert nr 2 :arrow: opony czeba zmienić :mrgreen:
Pozdrowienia dla ekspertów, drugiemu jechało lekko piwem z pyska, ale zachował trzeźwość umysłu :-)
To chyba jednak opony. Popatrzę co tam na rynku jest, może będzie promocja narty biegowe + opony zimowe ;-)

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Azrael, chciałem je kupić, ale do Forka nie ma rozmiaru. Słyszałem bardzo pozytywne opinie o nich. Ale z braku rozmiaru kupiłem Er300. Nie żałuję.
Tasior_Miedziak pisze: Potem przyszla zima (nie ta co teraz, poprzednia) i pomyslalem sobie, ze pewnie sniegu bedzie jak na lekarstwo wiec zimowek kupowal nie bede. Poki bylo bezsnieznie jakos dawalem rade na letnich, jednak nawet najmniejszy opad powodowal, ze znowu tanczylem. Jednak jakos dokulalem sie do konca zimy. Kisiel w majtach mialem tylko raz jak sie po opadach sniegu wybralem na kreta droge. Jechalem z dusza na ramieniu.
A takiego zachowania to nigdy nie zrozumiem. Choćby pół argumentu za takim zachowaniem nie widzę.
Obrazek
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 20:02

Niedźwiedź pisze: A takiego zachowania to nigdy nie zrozumiem. Choćby pół argumentu za takim zachowaniem nie widzę.

Kasa misiu, kasa, nie ma nic do rozumienia ;-)

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 lut 2010, o 20:02

Konto usunięte pisze: To chyba jednak opony. Popatrzę co tam na rynku jest, może będzie promocja narty biegowe + opony zimowe ;-)
Twój ex-Forek jeździ aktualnie na Uniroyal MS66 - baaardzo fajna opona. Oprócz tego Sava Eskimo S3 i przereklamowana ( :giggle: ) Nokian Wr G2
Obrazek
Obrazek

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 lut 2010, o 20:04

Konto usunięte pisze: Kasa misiu, kasa, nie ma nic do rozumienia ;-)
Kasa? No proszę Cię. Opony to jeden z podstawowych elementów decydujących o bezpieczeństwie! Kasa nie liczy się chyba sytuacjach krytycznych - uszkodzeniu auta, a jeszcze gorzej zdrowia/życia. Pluć sobie w brodę , że się opon za 1500pln nie kupiło , w dobie rat 0%? Nie zrozumiem.
Obrazek
Obrazek

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 20:08

Azrael pisze: Z tym że ja mam najechane ze 30-35tys na tych zimówkach.
Ja dobijam do 60-ciu... :oops:
2 x w tym roku mialem gacie pelne na rozjechanym na głaciutki lod śniegu. a grubo nie było, kolo 60-ki. Modlilem się w duchu, aby na przeciwlegly pas ruchu pod TIR-y nie wlecieć...
Pierwszy raz wysprzęgliłem forka, aby zlapał kierunek... :oops:
Dolce far niente ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 20:09

Niedźwiedź pisze: Pluć sobie w brodę , że się opon za 1500pln nie kupiło , w dobie rat 0%? Nie zrozumiem.
Sorry za ten protekcjonalny ton, ale młody jesteś i czasami trzeba dorosnąć, aby pewne sytuacje zrozumieć... ;-)
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 14 lut 2010, o 20:14

Ja jestem stary i też nie rozumiem.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 lut 2010, o 20:17

FUX pisze: Sorry za ten protekcjonalny ton, ale młody jesteś i czasami trzeba dorosnąć, aby pewne sytuacje zrozumieć... ;-)
Masz chyba na myśli - zdobyć doświadczenie/dojżeć. A to nie jest wprost proporcjonalne do wieku. Ale rozumiem też , że "uśmiech" na końcu zdania sugeruje, że nie odnosisz się do tej konkretnej sytuacji. Poza tym "dorasta" się chyba właśnie do tego, żeby te 1500pln wydać.
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 20:23

Niedźwiedź, najtańsze zimówki w ogóle - nawet jakieś nalewki śmietniki czy inne Star Performance są lepsze niż letnie/całoroczne w taką pogodę jak teraz i nie kosztują 1500.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 lut 2010, o 20:26

Azrael pisze: Niedźwiedź, najtańsze zimówki w ogóle - nawet jakieś nalewki śmietniki czy inne Star Performance są lepsze niż letnie/całoroczne w taką pogodę jak teraz i nie kosztują 1500.
Azrael, co Ty tam wiesz. Za młody jesteś. :roll: ;-)

Mi tego tłumaczyć nie trzeba.
Obrazek
Obrazek

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X

Post 14 lut 2010, o 20:42

Ja miesiąc temu kupiłem te:
http://www.interopony.pl/opony-zimowe-o ... 70r15.html

Niestety, nie miałem więcej pieniędzy (nie przewidywałem w projekcie budżetu na najbliższe miesiące zakupu opon zimowych). Po ostatnich dwóch dniach w górach stwierdzam, że to był dobry zakup.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 21:37

Niedźwiedź pisze:
FUX pisze: Sorry za ten protekcjonalny ton, ale młody jesteś i czasami trzeba dorosnąć, aby pewne sytuacje zrozumieć... ;-)
Masz chyba na myśli - zdobyć doświadczenie/dojżeć. A to nie jest wprost proporcjonalne do wieku. Ale rozumiem też , że "uśmiech" na końcu zdania sugeruje, że nie odnosisz się do tej konkretnej sytuacji. Poza tym "dorasta" się chyba właśnie do tego, żeby te 1500pln wydać.
Chłopaki, jeśli nie mieliście takich dylematów, albo sobie ich nie wyobrażacie, to znaczy, że FUX ma jednak rację :-p

Pierwszy przykład z brzegu. Wasza bliska osoba (tfu tfu) choruje na ciężką chorobę, musicie opłacić drogie leczenie. Jestem pewien, że zimówki na raty -1% rocznie nie będą Was wtedy kompletnie interesować ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 14 lut 2010, o 22:12

Konto usunięte, tak czytam te Twoje tłumaczenia i stwierdzam, że powietrze świętokrzyskie zadziałało na Ciebie niesamowicie uspokajająco, kojąco i wogóle cierpliwy się zrobiłeś i wyrozumiały :mrgreen:

chyba założe geolandery do legasia jeżeli fakycznie dzięki nim taakie boki mozna robić :giggle: a przyznaję, że grubo było (zakręt tuż obok psychiatryka :-d )

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 lut 2010, o 22:26

esilon, mam nowe hasło

"Po cholerę Ci szpery, kup sobie Geolandery" :mrgreen:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 14 lut 2010, o 22:27

Niedźwiedź pisze: A takiego zachowania to nigdy nie zrozumiem. Choćby pół argumentu za takim zachowaniem nie widzę.
Widzisz, oprocz tej mega srogiej zimy, ktora mamy teraz, to zobacz jakie zimy bywaly ostatnio. Nie pada, nie pada, NAPADALO, dwa dni i po sniegu. Nie pada, nie pada, NAPADALO, dwa dni i po sniegu. I tak przez pare miesiecy. W zeszlym roku bylo tego NAPADALO, raptem piec razy. Wiekszosc z tego kiedy NAPADALO spedzam w miescie gdzie snieg znika szybko i nie ma strachu. A nawet jak jest, to mam taka prace, ze jak rano pada snieg to nie jade do biura bo na 100% beda korki i mi sie nie chce. Robie sobie "home office" i po sprawie. Takze uznalem, ze zimowki na taka zime to marnotrastwo pieniedzy. Raz jedyny jak bylem poza Warszawa to NAPADALO. Tylko raz. Jechalem wolniej, bez szalenstw i dojechalem.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, o 22:39 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 1 raz.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 14 lut 2010, o 22:38

Konto usunięte pisze: "Po cholerę Ci szpery, kup sobie Geolandery"

GealondAry, nie GeolandEry. Prawie wszyscy pisza to zle :razz:

Po przerobieniu Twojego czestochowskiego rymu z E na A tak zeby sie rymowalo, powiedzenie nabierze nowego wyrazu :cofee:
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, o 22:44 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ