Światła postojowe, jakie żarówki, legacy III

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Dracon__
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Światła postojowe, jakie żarówki, legacy III

Post 22 lut 2010, o 23:37

Cześć.

Jako, że zimy nie wytrzymały żarówki od przednich świateł postojowych przyszedł czas na ich wymianę. Póki co zatrzymałem się na wyjmowaniu reflektora, jednak ustąpiłem w połowie bo czas mnie gonił a szlag trafiał. Możecie podzielić się informacją jakie żarówki tam powinny siedzieć bo jak mam już walczyć z ich wymianą to wole wyjąć i mieć właściwe żarówki w łapie. Tak z ciekawości, czy jedyna droga to wydostanie reflektora czy też jest jakieś dojście od dołu tak jak przy halogenach?

pozdrawiam

apatia
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: subaru legacy 2.5 GX

Re: Światła postojowe, jakie żarówki, legacy III

Post 23 lut 2010, o 12:11

Witam,
niestety raczej ciężko wymienić żarówkę od świateł postojowych bez wyjmowania reflektora. Nie tak dawno sam miałem z tym doczynienia. Ale ta operacja nie jest wcale skomplikowana. Ponieważ mam blisko stację benzynową, wyjąłem spaloną żarówkę, poszedłem pieszo i poprosiłem o taką samą działającą. Dlatego nie pamiętam jaki to typ. Ale na 100% w instrukcji obsługi jest opisany typ żarówki i rodzaj mocowania. Jeśli nie masz instrukcji, to jak będę w domu sprawdzę i napiszę Ci jaka to żarówka.
Pozdrawiam

Artur
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback 2,5 MY 03

Post 23 lut 2010, o 19:06

Wymieniłem niedawno. Rzeczywiście nie da się wymienić bez wyjęcia reflektora, ale to prosta operacja. Żarówki zwykłe 5W , wciskane te bez metalowej oprawki( nie wiem jaki mają symbol :?: ).

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 24 lut 2010, o 11:09

Artur pisze: wciskane te bez metalowej oprawki( nie wiem jaki mają symbol ).
Pewnie standardowe W5W.
A jeżeli zależy Ci na białym kolorze, polecam Philips Blue Vision. Mimo iż są niebieskie, dają piękne jasne, białe światło. Przetestowałem po drodze wiele różnych żarówek, w tym LEDy i wszystkie świeciły na żółto (lub o zgrozo niebiesko jak wszystkie 'białe' LEDy z Allegro)

ODPOWIEDZ