Unia Europejska -- za i przeciw.
Re: Unia Europejska -- za i przeciw.
Prawdę mówiąc całe życie, czy to w skali mikro, czy makro jest jedną wielką sztuką kompromisu. Chyba że ktoś lubi się zaszyć w pustelni i jeść to, co wokół niej wyrośnie.
r (se walnę truizmem, a co :)).
r (se walnę truizmem, a co :)).
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Wszyscy macie rację ale to oczywiście nie znaczy że nie można krytykowac wad Unii. Mnie np. ona przeraża i coraz czesciej zalatuje z Brukseli czy Strassbourga historiami podobnymi do tych które się opowiada o KPZR.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Można i trzeba.Azrael pisze: to oczywiście nie znaczy że nie można krytykowac wad Unii.
Ale najpierw wypadałoby przeczytać to i owo, albo jakiś kurs skończyć (choćby wieczorowy), żeby np. odróżniać instytucje i wiedzeć, co się krytykuje.
Tak, Herman van Rompuy właśnie knuje wraz z Barroso, jak Cię wysłać do łagru - żebyś rąbał zmarznięte drzewa nad Tagiem. A Catherine Ashton z Kouchnerem niedługo napadną zbrojnie na 4turbo. Danka Huebner natomiast wraz z Różą Thun dokona przewrotu pałacowego przy użyciu europejskiej bezpieki i przystąpi do wyrzynania burżujom lampasów na skórze.Azrael pisze: Mnie np. ona przeraża i coraz czesciej zalatuje z Brukseli czy Strassbourga historiami podobnymi do tych które się opowiada o KPZR.
Niedobitki wolnych ludzi znajdą się zaś na emigracji.
W Iranie.
Przepraszam bardzo, ale nawet w luźnej i niefachowej dyskusji jest chyba jakaś granica co do wygadywanych bzdur?

nie chodzi żeby rozwalić wszystko ale przesada też nie jest wskazana. w normalnych warunkach obwodnica Augustowa już by się budowała a protestujących zgarnęłaby policja albo straż leśna. a tak mając za plecami wsparcie Brukseli i paru dużych mediów wygrali. i wygrywają bardzo często w lokalnych sprawach tylko o tym nie jest tak głośno. za komuny się budowało kombinaty gdzie popadnie a teraz jest przegięcie w drugą stronę.ky pisze: Tylko że zabetonowanie i zaasfaltowanie wszystkiego jak leci, też nie jest rozwiązaniem. Ale tak, rozumiem Twoją niechęć do ekoterrorystów, którym chodzi tylko o kasę.
nie za daleko z tą interpretacją? poza Unią też jest życie i wcale nie gorsze więc nie ma co wyłamywać otwartych drzwi. inną rzeczą jest natomiast brak jakiejkolwiek idei politycznej która by wyznaczała kierunek dla polskich interesów którego trzymaliby się politycy niezależnie od opcji.WiS pisze: Dlatego wszyscy eurokrytycy są mocni w gębie, bo krytykować jest bardzo łatwo - zwłaszcza, gdy się siedzi w ciepełku. Natomiast realnego programu alternatywnego nie mają, i obawiam się mieć nie będą.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
No weź. W normalnych warunkach to politruków, którzy parli do przodu z ta budową na kopach by wynieśli z ciepłych posadek. Od dawna było wiadomo, że to no pasaran. Jakby od początku było robione po bożemu to tych cyrków by nie było. I właśnie na szczęście!!! mamy demokracje, że taki zafajdany urzędas nie może robić co mu się podoba tylko musi się liczyć z prawem i opinią publiczną.inquiz pisze: w normalnych warunkach obwodnica Augustowa już by się budowała a protestujących zgarnęłaby policja albo straż leśna. a tak mając za plecami wsparcie Brukseli i paru dużych mediów wygrali.
- WiS
- 6 gwiazdek
Przykłady?inquiz pisze: poza Unią też jest życie i wcale nie gorsze
Ale poproszę takie, które dałoby się jako-tako przyrównać do realiów Polski...
Waćpan, widzę, romantykinquiz pisze: idei politycznej która by wyznaczała kierunek dla polskich interesów którego trzymaliby się politycy niezależnie od opcji.

Ciekawe, za co...inquiz pisze: w normalnych warunkach obwodnica Augustowa już by się budowała
Jezu, zgodziłem się z WiSem w 100%WiS pisze: Tak, Herman van Rompuy właśnie knuje wraz z Barroso, jak Cię wysłać do łagru - żebyś rąbał zmarznięte drzewa nad Tagiem. A Catherine Ashton z Kouchnerem niedługo napadną zbrojnie na 4turbo. Danka Huebner natomiast wraz z Różą Thun dokona przewrotu pałacowego przy użyciu europejskiej bezpieki i przystąpi do wyrzynania burżujom lampasów na skórze.
W Iranie.
Przepraszam bardzo, ale nawet w luźnej i niefachowej dyskusji jest chyba jakaś granica co do wygadywanych bzdur?

Przede wszystkim to Polska sama zgłosiła te tereny do programu N2000. Więc jeśli ktoś już tu jest winien tego zamieszania, to my sami.inquiz pisze: nie chodzi żeby rozwalić wszystko ale przesada też nie jest wskazana. w normalnych warunkach obwodnica Augustowa już by się budowała a protestujących zgarnęłaby policja albo straż leśna. a tak mając za plecami wsparcie Brukseli i paru dużych mediów wygrali.
Zawsze mi się podobał JKM-owy pomysł skumania się Polski z NAFTAWiS pisze: Ale poproszę takie, które dałoby się jako-tako przyrównać do realiów Polski...

r.
e tam nafta. Od razu 50któryśtam stan. Pomarzyć moznaky pisze: Zawsze mi się podobał JKM-owy pomysł skumania się Polski z NAFTA

- WiS
- 6 gwiazdek
Tak, w warunkach otwartej konkurencji z rolnictwem amerykańskim, już widzę, jak zakwitłoby polskie rolnictwo - oparte na gospodarstwach rodzinnych ("zagon buraczków, zagon ziemniaków, dwie kury, gąska i renta babci") i na PGRach.ky pisze: pomysł skumania się Polski z NAFTA
Analogicznie, drobne rzemiosło, handel i Bumar-Łabędy.
Oczywiście, bez żadnych dopłat i subwencji, okresów ochronnych i innych takich. No, chyba, że Korwin by je wynegocjował w Waszyngtonie

Ech, to by było życie i rozwój. Jak w Meksyku

Nie to co w tej socjalistycznej Unii, co to nam wszystko zarżnęła.
No daj Ty spokój, i musielibyśmy jeździć samochodami zawieszonymi jak hamaki i bez hamulców...?minimus pisze: e tam nafta. Od razu 50któryśtam stan.
Tfu, masonminimus pisze: zgodziłem się z WiSem w 100%

Mnie np. zastanawia, jak współdziałać w strefie handlu, której wszyscy członkowie są na drugiej półkuli :) No chyba że JKM ma tez w zanadrzu patent na szybki i piekielnie tani transport. Teleportacja za złotówkę? ;)WiS pisze:Tak, w warunkach otwartej konkurencji z rolnictwem amerykańskim, już widzę, jak zakwitłoby polskie rolnictwo - oparte na gospodarstwach rodzinnych ("zagon buraczków, zagon ziemniaków, dwie kury, gąska i renta babci") i na PGRach.
Analogicznie, drobne rzemiosło, handel i Bumar-Łabędy.
Oczywiście, bez żadnych dopłat i subwencji, okresów ochronnych i innych takich. No, chyba, że Korwin by je wynegocjował w Waszyngtonie
r.
A mnie to ciekawi jaki kierunek obierze unia
czy będzie izolacjonizm czy otwarcie na inne kraje pretendujące do wstąpienia i co za tym idzie coraz większe aspiracje do przewodniczenia na świecie
Na razie to chyba unijni politycy nie wiedzą sami co robić
.
Rosja
wielki skorumpowany lej po bombie komunistycznej
Białoruś
dyktatura w którą urzędasom unijnym nie chce się wierzyć ,że ona istnieje
Ukraina
dryfująca kra ( teraz to chyba na wschód bo tam musi być cywilizacja
)
Łotwa, Litwa, Estonia
małe satelity którym czasami paliwa braknie
Polska
chmmm ..chyba chcemy być przyjacielem wszystkich
Francja
pogubiona w mętnych wodach islamu
Niemcy
ni to wróg ni przyjaciel
Hiszpania
patrzeć jak zacznie się dzielić
Angole
marzenia o wyższości anglosasów nad resztą świata
Itp itd .
Unia w najbliższym czasie stanie na rozdrożu i będzie problem z tożsamością

Na razie to chyba unijni politycy nie wiedzą sami co robić

Rosja

Białoruś

Ukraina

Łotwa, Litwa, Estonia

Polska

Francja

Niemcy

Hiszpania

Angole

Itp itd .
Unia w najbliższym czasie stanie na rozdrożu i będzie problem z tożsamością

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
WiS, no teraz to żeś pojechałWiS pisze:Można i trzeba.Azrael pisze: to oczywiście nie znaczy że nie można krytykowac wad Unii.
Ale najpierw wypadałoby przeczytać to i owo, albo jakiś kurs skończyć (choćby wieczorowy), żeby np. odróżniać instytucje i wiedzeć, co się krytykuje.Tak, Herman van Rompuy właśnie knuje wraz z Barroso, jak Cię wysłać do łagru - żebyś rąbał zmarznięte drzewa nad Tagiem. A Catherine Ashton z Kouchnerem niedługo napadną zbrojnie na 4turbo. Danka Huebner natomiast wraz z Różą Thun dokona przewrotu pałacowego przy użyciu europejskiej bezpieki i przystąpi do wyrzynania burżujom lampasów na skórze.Azrael pisze: Mnie np. ona przeraża i coraz czesciej zalatuje z Brukseli czy Strassbourga historiami podobnymi do tych które się opowiada o KPZR.
W Iranie.

Sam żeś bzdury popisał, rozumiem że to miała być parodia ale wyszło żałośnie.
- WiS
- 6 gwiazdek
Uuu, widać - zabolało
Dobra, wymień mi te "takie same metody postępowania" KPZR i UE. Ciekaw jestem niezmiernie.
Przypominam, że wcześniej zapytałem też przeciwników integracji o:
- scenariusze dla Polski, gdyby UE nie było i gdyby była, ale bez nas;
- przykłady krajów o sytuacji w miarę podobnej do naszej, które dobrze prosperują poza UE.
Co to słowo dzisiaj oznacza?
"Kot ma łapać myszy..."
* * *
Piter 35, nieco upraszczając - będzie nacisk na sprzątanie wewnątrz, duża ostrożność w rozszerzaniu (tzn. z pewnością nic dużego, jesli, to tylko małe kraje nie stwarzajace istotnych problemów, typu Islandia czy Chorwacja) i kontynuacja soft-imperialnej polityki w otoczeniu.
"Soft-imperialnej": to oznacza budowanie sieci powiązań uzależniających partnerów (przynajmniej ich elity), otwieranie dla UE rynków zbytu przy jednoczesnym zapewnieniu dopływu surowców i kontrolowaniu przepływu patologii (narkotyków, podróbek i nielegalnych imigrantów).
Ta polityka dotyczy i dotyczyć będzie Rosji, Ukrainy, Turcji, Maghrebu, Ameryki Łacińskiej i niektórych krajów postkolonialnych Afryki subsaharyjskiej i ASEANu. Oczywiście, z różnym nasileniem i różnym skutkiem.

Dobra, wymień mi te "takie same metody postępowania" KPZR i UE. Ciekaw jestem niezmiernie.
Przypominam, że wcześniej zapytałem też przeciwników integracji o:
- scenariusze dla Polski, gdyby UE nie było i gdyby była, ale bez nas;
- przykłady krajów o sytuacji w miarę podobnej do naszej, które dobrze prosperują poza UE.
Litości.Konto usunięte pisze: Nie jest żadną tajemnicą że Unia to organizacja lewicowa
Co to słowo dzisiaj oznacza?
"Kot ma łapać myszy..."

* * *
Piter 35, nieco upraszczając - będzie nacisk na sprzątanie wewnątrz, duża ostrożność w rozszerzaniu (tzn. z pewnością nic dużego, jesli, to tylko małe kraje nie stwarzajace istotnych problemów, typu Islandia czy Chorwacja) i kontynuacja soft-imperialnej polityki w otoczeniu.
"Soft-imperialnej": to oznacza budowanie sieci powiązań uzależniających partnerów (przynajmniej ich elity), otwieranie dla UE rynków zbytu przy jednoczesnym zapewnieniu dopływu surowców i kontrolowaniu przepływu patologii (narkotyków, podróbek i nielegalnych imigrantów).
Ta polityka dotyczy i dotyczyć będzie Rosji, Ukrainy, Turcji, Maghrebu, Ameryki Łacińskiej i niektórych krajów postkolonialnych Afryki subsaharyjskiej i ASEANu. Oczywiście, z różnym nasileniem i różnym skutkiem.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
WiS pisze: zabolało
Nie zabolało, tylko
Nie wywracaj kota ogonem, tylko napisz, co to za niby bzdury Azi napisał.WiS pisze: nawet w luźnej i niefachowej dyskusji jest chyba jakaś granica co do wygadywanych bzdur
- WiS
- 6 gwiazdek
Naprawdę muszę tłumaczyć, że porównywanie UE z ZSRR to bzdura, która niezbyt przystoi komuś, kto powinien znać historię przynajmniej w zakresie szkoły średniej? 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
A żadna tam bzdura. Trzy szybkie przykłady.
UE realizuje misję ideologiczną jak towarzysze czerwoni. Patrz Austria/Haider. Te tendencje się nasilają. Zobacz sobie ostatni wywiad z Bandit-Coehnem w Newsweeku. My jesteśmy po prostu 40 lat za Europą i powinniśmy jak najszybciej doszlusować do niej obyczajowościowo.
Cenzura oficjalnie nie istnieje, ale w rzeczywistości ma się całkiem dobrze...
Również w kwestii ustrojowej - jak już raz państwo stanie się częścią Unii, to już z niego nie wyjdzie - tak jak w konstytucji ZSRS był zapis o możliwości wyjścia, a w rzeczywistości jak to wyglądało powinieneś dobrze pamiętać.
Teraz i tak już nic nie mamy do gadania po Lizbonie.
A propos, nie wiesz co znaczy że Unia jest organizacją lewicową? Sam napisałeś, że jest socjalistyczna, to sobie możesz odpowiedzieć...
UE realizuje misję ideologiczną jak towarzysze czerwoni. Patrz Austria/Haider. Te tendencje się nasilają. Zobacz sobie ostatni wywiad z Bandit-Coehnem w Newsweeku. My jesteśmy po prostu 40 lat za Europą i powinniśmy jak najszybciej doszlusować do niej obyczajowościowo.

Również w kwestii ustrojowej - jak już raz państwo stanie się częścią Unii, to już z niego nie wyjdzie - tak jak w konstytucji ZSRS był zapis o możliwości wyjścia, a w rzeczywistości jak to wyglądało powinieneś dobrze pamiętać.
Teraz i tak już nic nie mamy do gadania po Lizbonie.
A propos, nie wiesz co znaczy że Unia jest organizacją lewicową? Sam napisałeś, że jest socjalistyczna, to sobie możesz odpowiedzieć...
Taka Białoruś nikogo nie interesuje. Jest równie egzotyczna jak Madagaskar. Niemcy zawsze kombinują pod siebie... Polska sama nie wie czego chce, a na pewno ma duże aspiracje z których nic nie będzie.Piter 35 pisze: Rosjawielki skorumpowany lej po bombie komunistycznej
Białoruśdyktatura w którą urzędasom unijnym nie chce się wierzyć ,że ona istnieje
Ukrainadryfująca kra ( teraz to chyba na wschód bo tam musi być cywilizacja
)
Łotwa, Litwa, Estoniamałe satelity którym czasami paliwa braknie
Polskachmmm ..chyba chcemy być przyjacielem wszystkich
Francjapogubiona w mętnych wodach islamu
Niemcyni to wróg ni przyjaciel
Hiszpaniapatrzeć jak zacznie się dzielić
Angolemarzenia o wyższości anglosasów nad resztą świata
Itp itd .
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
WiS, ja Ci trzasnę te scenariusze, ale teraz trochę czasu nie mam - jutro w szkole sobie popiszę 

- WiS
- 6 gwiazdek
Sorry, ale nadal nie widzę podobieństw pomiędzy UE a ZSRR.Konto usunięte pisze: UE realizuje misję ideologiczną jak towarzysze czerwoni. Patrz Austria/Haider. Te tendencje się nasilają. Zobacz sobie ostatni wywiad z Bandit-Coehnem w Newsweeku. My jesteśmy po prostu 40 lat za Europą i powinniśmy jak najszybciej doszlusować do niej obyczajowościowo.
Tu jednak nikt nikogo nie morduje, nie więzi za przekonania, nie rozjeżdża czołgami.
Acz momentami - szkoda

To, co bredzi Cohn-Bendit to nie jest polityka UE. Owszem, durnie tego pokroju są wpływowi - ale, jak pisałem wcześniej, to w dużym stopniu skutek zaniechania rozsądnych środowisk konserwatywno-liberalnych, które zamiast grać w unijnych instytucjach i wypierać stamtąd oszołomstwo, siedzą na grzędzie i bredzą cos od rzeczy albo marudzą jak stare ciotki.
Że strażak, wynoszący je z pożaru, stłukł im pamiątkową filiżankę po cioci Felicji.
A jakież ona ma strategiczne znaczenie, że ktoś w UE powinien o nią kruszyć kopie...? Pomijając polskie emocje?Konto usunięte pisze: Taka Białoruś nikogo nie interesuje.
A gdyby nie Unia, staliby się narodem altruistów i płaciliby swoim politykom za realizację polskich, nie zaś niemieckich interesów, tak?Konto usunięte pisze: Niemcy zawsze kombinują pod siebie...
To też wina brukselskiej biurokracji, czy raczej naszego marzycielsko-marudnego podejścia do polityki...?Konto usunięte pisze: Polska sama nie wie czego chce, a na pewno ma duże aspiracje z których nic nie będzie.
Będę zobowiązanyKonto usunięte pisze: ja Ci trzasnę te scenariusze, ale teraz trochę czasu nie mam - jutro w szkole sobie popiszę

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
WiS pisze: Sorry, ale nadal nie widzę podobieństw pomiędzy UE a ZSRR.
Tu jednak nikt nikogo nie morduje, nie więzi za przekonania, nie rozjeżdża czołgami.
Acz momentami - szkoda
Napisałbym "załóż sobie okulary", ale chyba dyskusja na takim poziomie nie ma sensu.
Nie trzeba mordować. W "1984" było Ministerstwo Miłości.
Poza tym w ZSRS też nie mordowano, tylko zamykano w psychuszkach. W UE jest postępowiej i oszczędniej - tu się nikogo nie zamyka, tylko ogłasza wariatem. Nie więzi za przekonania, tylko nie dopuszcza do koryta. Nie rozjeżdża czołgami - wystarczają 24 tonowe ciężarówki...
I nie rozumiem, dlaczego szkoda.
To co mówi C-B to nie jest owszem polityka oficjalna, ale to jest to co myślą i do czego dążą "elyty".
P.S. Rozważania o narodach są natury ogólnej i nie odnoszą się do tematu wątku.
Drogi WiSie, racze prosze spojrzec na to z pewnego poziomu abstrakcji. Nigdzie nie napisałem że to są rzeczy jakościowo czy ilościowo takie same, miałem raczej na myśli pewne idee, rozwiązania, struktury które są ANALOGICZNE, ale przecież nie takie same. Głównie skojarzenia takie budzi u mnie nie wybrana przez nikogo klasa urzędników o uprawnieniach decyzyjnych, którzy korzystają ze swoich przywilejów, sklepów, braku podatków, i podejmują decyzje dotyczące ludzi gdzieś tam daleko w Europie w kompletnym oderwaniu swojej szklanej wieży w Brukseli czy Strasbourgu. Pierwszy raz mnie to kopnęło jak znajomy euro-urzędnik zaproponował że mi zatankuje auto jak byłem w Strasbourgu i zalał Subaraka do pełna za 20 czy 30 EUR - coś takiego. Jak się później okazało jest on zwolniony z podatków, VAT, cła, akcyzy i bóg wie czego jeszcze. Skojarzyłem to ostatnio sobie z opowieścią pewnego forumowicza który opowiadał jak w latach 80 w ZSRR był specjalny sklep dla partii, dla nich były samochody, mieszkania itp. Pomyślałem wtedy - jakie to podobne.
Nie widzę tu żadnego powodu do szyderstw i zarzucania braku wiedzy historycznej.
Nie widzę tu żadnego powodu do szyderstw i zarzucania braku wiedzy historycznej.
- WiS
- 6 gwiazdek
Ale w ZSRR był GUŁAG i NKWD. Czy aby nie mylisz literatury z prawdziwym światem...?Konto usunięte pisze: W "1984" było Ministerstwo Miłości.
Marcin, chyba nie jesteś w formie....Konto usunięte pisze: Poza tym w ZSRS też nie mordowano,

Organa Unii kazały kogoś rozjechać ciężarówką? Jak KGB/FSB Marka Karpia czy Wiaczesława Czornowiła?Konto usunięte pisze: wystarczają 24 tonowe ciężarówki...
Coś przeoczyłem?
Tiaaaa.... W ramach owych straszliwych represji wobec inaczej myślących, Unia utrzymuje Ryśka Czarneckiego i jemu podobnych, zaś Giertychowi seniorowi sfinansowała wydanie i dystrybucję książeczki wykładającej jego poglądy na politykę i życie. Zaiste, straszliwa perfidia - w ten sposób faktycznie przyczyniła się do kompromitacji LPRKonto usunięte pisze: W UE jest postępowiej i oszczędniej - tu się nikogo nie zamyka, tylko ogłasza wariatem. Nie więzi za przekonania, tylko nie dopuszcza do koryta.

W ZSRR gość dostałby kulę w łeb, gdyby miał szczęście (gdyby miał pecha, umierałby dłużej).
Ale, jeśli przyjąć punkt widzenia przeciwników UE - to na to samo wychodzi.
Skąd wiesz co myślą i do czego dążą? Objawienie? "Najwyższy Czas"? Czy jakieś inne źródła wiedzy?Konto usunięte pisze: To co mówi C-B to nie jest owszem polityka oficjalna, ale to jest to co myślą i do czego dążą "elyty".
No, też coraz mniej mam ochotę to ciągnąć.Konto usunięte pisze: chyba dyskusja na takim poziomie nie ma sensu.
- WiS
- 6 gwiazdek
Azrael, wśród istotnych i charakterystycznych cech ustroju sowieckiego możliwość darmowego tankowania aut przez urzędników nie była najważniejszą.
Na liście rankingowej - pewnie nie załapałaby się w trzeciej dziesiątce
Myślę, że osoba z Twoją erudycją nie powinna wymagać tłumaczenia tej oczywistości.
Zaś snucie na tej podstawie analogii między UE a ZSRR jest - powtórzę - bzdurą.
Analogia dotycząca "nieodpowiedzialności" i alienacji klasy urzędniczej jest już lepsza, ale też pozorna. Zjawisko występuje bowiem w każdym ustroju, to raz. Po drugie, stopień nasilenia był w ZSRR diametralnie różny, podobnie jak jego geneza. Także sposób rekrutacji tej klasy, jej kompetencje...
To trochę tak, jak z tym Radiem Erewań. Co prawda nie rowery, tylko auta, nie w Moskwie, lecz w Leningradzie - i nie rozdają, tylko kradną. Ale poza tym wszystko się zgadza
Na liście rankingowej - pewnie nie załapałaby się w trzeciej dziesiątce

Myślę, że osoba z Twoją erudycją nie powinna wymagać tłumaczenia tej oczywistości.
Zaś snucie na tej podstawie analogii między UE a ZSRR jest - powtórzę - bzdurą.
Analogia dotycząca "nieodpowiedzialności" i alienacji klasy urzędniczej jest już lepsza, ale też pozorna. Zjawisko występuje bowiem w każdym ustroju, to raz. Po drugie, stopień nasilenia był w ZSRR diametralnie różny, podobnie jak jego geneza. Także sposób rekrutacji tej klasy, jej kompetencje...
To trochę tak, jak z tym Radiem Erewań. Co prawda nie rowery, tylko auta, nie w Moskwie, lecz w Leningradzie - i nie rozdają, tylko kradną. Ale poza tym wszystko się zgadza

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
WiS, jak zaczniesz mi dopłacać do paliwa to mogę Ci nawet przyznać rację. Jeżeli nie zaczniesz to rację ma Azrael. 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- WiS
- 6 gwiazdek
Chloru, 
Więc nici z dotacji - pardonWiS już wcześniej pisze: W polityce tymczasem nie chodzi o to, by mieć rację, ale by mieć wpływ na rzeczywistość.