Unia Europejska -- za i przeciw.

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Unia Europejska -- za i przeciw.

Post 26 lut 2010, o 00:00

Za poparcie tu do paliwa dopłacają? :-d

Wchodzę w to! I czekam na propozycje. :mrgreen:

edit
teraz się pojawiło:
WiS pisze:Więc nici z dotacji - pardon :mrgreen:
Nie to nie, kłóćta się więc dalej :razz:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 lut 2010, o 00:17

zara zara.

wpływ jest jak jest racja, bo przeciez popiera się tych którzy mają rację. Czyli, żeby mieć rację (obojętnie jaką racja jest jak dupa) trzeba mieć poparcie..

w skrócie WiS, żebyś miał wpływ musisz mieć rację czyli poparcie, czyli DAWAJ WACHE! elektorat Ci wzrośnie :mrgreen:

on-topic

a w UE mnie wkurza socjalizm, tolerancja, ekologia i ciągłe zakazy czegoś, ale lubię ich, bo sypną kasą tu i ówdzie. Jak będzie trzeba oddać to ich nie będę lubić. ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 26 lut 2010, o 00:21

A na groma mnię elektorat? Żebym musiał o niego dbać, jak jakiś Gosiewski? I pracę załatwiać, i łzy ocierać, i wizyty gospodarskie mu składać, i dbać i lobbować?

Pitolę :cofee:

Moja dintojra jest gdzie indziej 8-)

Tak serio - to się nazywa "deficyt demokracji w UE".

remek pisze: przeciez popiera się tych którzy mają rację.

Wedle profesjonalnych badań, popiera się tego, który:
- ma więcej czasu w TV w prajmtajmie, zwłaszcza w programach pozapolitycznych (skoki narciarskie, taniec z gwiazdami, miliard w rozumie, etc.),
- ma bardziej wpadające w oko billboardy,
- ma lepszy krawat i koszulę,
- mówi krótszymi zdaniami.

To się nazywa "patologie demokracji".

Wniosek: Unia redukuje patologie :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2010, o 00:24

zapisać. Gosiewski daje wachę, WiS nie. Racje ma Gosiewski. ;-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 26 lut 2010, o 09:23

a tu mamy ten unijny zamordyzm w akcji: :mrgreen:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=dranqFntNgo

A na poważnie to niesamiwite jak różne interesy i osobowości się tam scierają.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2010, o 09:36

minimus pisze: A na poważnie to niesamiwite jak różne interesy i osobowości się tam scierają.

I to jest bardzo fajne, demokratyczne i oddające najpełniej rzeczywistość. Przeca nie wszyscy jesteśmy tacy sami - światopoglądowo generalnie - i całe szczęście.
Moim skromnym zdaniem, jakiekolwiek porównania EU vis ZSRS są nie tylko nie trafiona ale wybaczcie duże słowo, są po prostu nadużyciem. Marcin, ja miałem to szczęście-nieszczęście, że jeden z rodziców był "po tamtej" stronie barykady. Jak łatwo było stracić życie, utrzymanie, rodzinę za tak zwane byle-caco, to się po prostu nie mieści w głowie, sercu i duszy. Przecież nawet ta dyskusja jest pewnym przejawem swobody (nie dopomyślenia w latach 60-80), za którą nam nic ani z niczyjej strony nie zagraża. Dla mnie Unia jest czymś dobrym, a że próbuje poza płaszczyzną polityczno-ekonomiczną wypracować pewną wspólnotę ideową (coś głębszego niż mamona i saloony polityczne), to moim skromnym zdaniem :
a) nie ma w tym nic złego (jest to nawet z powodów werterowsko-romantycznych wspaniałe) ,
b) jest to z góry skazane na niepowiedzenie (vide wasze powyższe wypowiedzi).

Otwórzmy się wreszcie trochę, ktoś kto nam coś proponuje naprawdę nie musi mieć złych intencji ;-)
A że robi to trochę nieudolnie i trafia jeszcze na odbiorców, którzy wraz ze swoi bagażem historycznym w postaci szpicrut i innych Cytadel obawiają się jakiejkolwiek formy wspólnotowej...a to zupełnie co innego.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 26 lut 2010, o 14:38

A ja sie powtórze. Nie wiem czy dzieki UE, ale od 65 lat (absolutny rekord) panstwa europejskie zamiast sie mordowac, wspolpracuja razem. Jezeli tylko UE mialaby istniec wylacznie w tym celu zeby kanalizowac nasza aktywnosc, w ten sposob, zeby odciagac nas od wojen, to ja jestem ZA :!: Zamiast walczyc o honor, wole na niego pracowac.

Poki co panowie (do tych, ktorzy sa przeciwko UE), nie wymyslono nic lepszego. W naszych kilkusetletnich europejskich dziejach nigdy nie bylo tak dlugiego okresu bez wojen. Nigdy!

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 26 lut 2010, o 16:43

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2010, o 16:49

LouCyphre,

wiesz co ? Jakiś taki niesmak czuję.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2010, o 18:31

Grzesiu żeby Ci tak do wieczora nie zostało :mrgreen:

j33mbo
5 gwiazdek

Post 26 lut 2010, o 18:39

minimus pisze:a tu mamy ten unijny zamordyzm w akcji: :mrgreen:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=dranqFntNgo

A na poważnie to niesamiwite jak różne interesy i osobowości się tam scierają.
ja tam Nigela lubię, może dlatego, że lubię, jak ktoś nie owija w bawełnę

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2010, o 18:41

LouCyphre,
Johny, be good :mrgreen:

Swawole dopiero jutro, dziś piątek z nieszporami :cofee:
Brak podpisu.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 27 lut 2010, o 22:00

WiS pisze: To, co bredzi Cohn-Bendit to nie jest polityka UE. Owszem, durnie tego pokroju są wpływowi - ale, jak pisałem wcześniej, to w dużym stopniu skutek zaniechania rozsądnych środowisk konserwatywno-liberalnych, które zamiast grać w unijnych instytucjach i wypierać stamtąd oszołomstwo, siedzą na grzędzie i bredzą cos od rzeczy albo marudzą jak stare ciotki.
a zmieniać PRL należało wstępując do PZPR i działając w partii :whistle:
WiS pisze: WiS już wcześniej napisał(a):W polityce tymczasem nie chodzi o to, by mieć rację, ale by mieć wpływ na rzeczywistość.
to prawda jest, ale można z tego wyciągać różnorakie wnioski. np taki jak baca ze starego dowcipu gdy mu tłumaczyli że trzeba popierać władzę ludową i iść z prądem wstępując do partii to powiedział że z prądem to byle gówno płynie a pod prąd ino szlachetna ryba.
remek pisze: a w UE mnie wkurza socjalizm, tolerancja, ekologia i ciągłe zakazy czegoś, ale lubię ich, bo sypną kasą tu i ówdzie. Jak będzie trzeba oddać to ich nie będę lubić. ;-)
jakoś większość normalnych ludzi to wkurza, a tą kasę to tak za darmo nie sypią. jak Kali ukraść krowę to dobrze?
Grzesiek_67 pisze: Otwórzmy się wreszcie trochę, ktoś kto nam coś proponuje naprawdę nie musi mieć złych intencji ;-)
dobrymi chęciami jest ponoć piekło wybrukowane. problemem Unii jest właśnie przejście od integracji gospodarczej do równania do lewego ideologicznie.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2010, o 22:39

inquiz pisze: dobrymi chęciami jest ponoć piekło wybrukowane.

Hejka,
doskonale wiesz, że to tylko slogan. Zgrabny ale slogan.
inquiz pisze: problemem Unii jest właśnie przejście od integracji gospodarczej do równania do lewego ideologicznie.

Teraz w lewo, za chwilę w prawo. Jakie to ma znaczenia ? Dla mnie istotna jest próba znalezienia jakiejś platformy poza polityczno-gospodarczą. To bowiem stworzyłoby dopiero i nową wartość i wartość dodaną....ale to oczywiście moje zdanie ;-)
Remek, poczekaj, daj się dużym chłopcom trochę wyszumieć, oni muszą się pobawić tymi wszystkimi gadżetami pt. poprawność polityczna, ekologia, tolerancja za wszelką cenę, etc. To są gadzety bardzo nośne medialnie i pijarowo. Wyszumią się i wszystko wróci do czegoś z grubsza normalnego. Zobaczysz ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2010, o 23:07

Grzesiek_67, wiem wiem. Ale kurna sami święci na świecie, a ja mam gdzieś, ja jestem ja - nie urodziłem się ani Dalajlamą, ani świętym Franciszkiem z Asyżu - sorry ;-) I toleruje bez nakazów, a jak ktoś każe kochać (na pokaz) to mówię serdeczne fuck off ;-)

A zieloni? Jak płacisz to truj. The planet doesn't need money :?

W swoim aucie jaram, bo lubię. Uwaga Wiśnia palona :mrgreen: W knajpie też, jak towarzystwo nie pali to z chęcią odchodzę na bok, nie bo mi każą, ale nie lubię smrodzić. Podobnie u Barbie, u której teoretycznie mogę spalić szluga w kuchni. Idę przy -20 na dwór i wciągam peta w jakieś 30sek. Ale jak mi urzędas zabroni to mi się wschodnio-południowa mieszanka krwii gotuje. ;-)

I to mnie z takich codziennych bullshitów z grubsza wkurza ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2010, o 23:49

remek,
gdyby wszyscy na świecie byli Tobie podobni byłoby luks :-)

Na razie cieszmy się, Pani Justyna pokazała, że jak się baaaaaardzo chce to można ! :thumb:

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. U mnie w furze, jak w palarni na Centralnym :mrgreen:
Brak podpisu.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lut 2010, o 00:02

Grzesiek_67 pisze: gdyby wszyscy na świecie byli Tobie podobni byłoby luks :-)
Grzesiek, nie mi, to jakieś podstawowe zasady. Te całe bezstresowe wychowanie i nietykalność jakoś nam na dobre póki co nie wychodzi ;-) Pełno "murzynów" z mtv dookoła.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lut 2010, o 00:21

remek pisze: Te całe bezstresowe wychowanie i nietykalność jakoś nam na dobre póki co nie wychodzi ;-)

Ano nie ale...damy rady :mrgreen:
Brak podpisu.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lut 2010, o 00:42

Grzesiek_67, Te nie moralizuj , bo w ryj moge dać :mrgreen:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lut 2010, o 00:52

LouCyphre,
spadaj Ty kowboju na garbatym koniu. Tak Ci powiem (w ramach wszędobylskiej poprawności politycznej) :mrgreen:
Brak podpisu.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lut 2010, o 01:46

to jest dyskryminacja garbatych koni, krwi żądam! Na każde domostwo jeden garbaty koń. ;-)

Oraz ramy Miss World powinno się rozszerzyć, dość tego ciemnogrodu!

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 1 mar 2010, o 15:23

remek pisze: Oraz ramy Miss World powinno się rozszerzyć, dość tego ciemnogrodu!
Czyżby geje i tranzystory miały tam startować? :cofee:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 mar 2010, o 16:35

inquiz pisze: zmieniać PRL należało wstępując do PZPR i działając w partii
Tak.
Nie jestem co prawda z tej bajki, ale po latach przyznaję, że ludzie "zmieniający PRL od wewnątrz" też mają swoją zasługę.
Ale Unia to zupełnie inny twór i inna sytuacja, więc nie wiem, w czym problem. Tutaj są do dyspozycji mechanizmy demokratyczne i można swój program prezentować otwarcie, nie maskujac się i niczego nie udając, jak to bywało z "reformatorami" wewnątrz PZPR.
Trzeba tylko ten program pozytywny mieć, i zdołać do niego przekonać publikę. I do tego namawiam wszystkich, którym się we współczesnej Europie nie podoba to i owo.
Tylko trudno uzyskać poważniejsze sukcesy w realnej polityce, gdy się zaczyna od udowadniania, że UE to (prawie) ZSRR. Wyborcy może i są durni, ale nie aż tak, żeby łykać tego typu hasła...
inquiz pisze: można z tego wyciągać różnorakie wnioski. np taki jak baca ze starego dowcipu
Jak wyżej. Można w polityce mieć różne autorytety - jedni wierzą w mądrości bacy, a inni nie traktują ich jako drogowskaz ;-)
Grzesiek_67 pisze: Teraz w lewo, za chwilę w prawo. Jakie to ma znaczenia ?
W lewo pcha potężna siła. W prawo, niestety, znacznie słabsza. A samo się nie zrobi.
remek pisze: w UE mnie wkurza socjalizm, tolerancja, ekologia i ciągłe zakazy czegoś,
Ale uwaga - to nie są cechy Unii jako takiej, ani też główne (czy niezbędne) elementy integracji europejskiej. Toż te same patologie występują, w równie paskudnej postaci, także w krajach pozaunijnych - czy to w Norwegii, czy w Australii, czy w Kanadzie, czy w Stanach nawet.
Owszem, świat zwariował. Znaczna część społeczeństw krajów członkowskich UE też. Zgoda. Ale czy to jest wystarczający powód, by Polacy wypięli się na UE?
By ludy Europy zrezygnowały ze wspólnej obrony swoich interesów ekonomicznych i politycznych (to naprawdę trudno rozdzielić!) - zarówno wobec Chin, jak i np. Rosji albo Microsoftu?
By doprowadzić znów do sytuacji, gdy na naszym małym kontynencie raczej się strzela, niż negocjuje...?
Powtórzę - nie obwiniajmy Unii o wszystko, co złe wokół. Wiele zła dzieje się niezależnie od intencji i aktywności Komisji Europejskiej, serio ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 1 mar 2010, o 19:54

WiS pisze: Wiele zła dzieje się niezależnie od intencji i aktywności Komisji Europejskiej, serio ;-)
Czyli sami się do tego przyczyniamy :?:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 mar 2010, o 22:57

Do czego?

Bo tak:
- do dziur w drodze - lokalni "politycy", którzy zlecają budowę dróg wciąż tym samym kolesiom, wiedząc, że jak się raz źle wybuduje, to będzie dzięki temu co remontować (i nowa okazja do przetargu, a więc do obrywu);
- do fal "postępowości obyczajowej" w różnych postaciach - księża-pedofile i kryjący ich biskupi; akcja-reakcja, młodzież patrzy i na złość dziadom przegina w drugą stronę (oczywiście, to uproszczenie, ale ten mechanizm działa i nie jest zależny od woli polityków z Brukseli);
- do setek durnych przepisów - nasi urzędnicy i "eksperci", którzy programy unijne "wdrażają", "implementują" i "ewaluują" (wiem, bom sam wdrażał i implementował, i wiem, że co z Brukseli czasami przychodziło w miarę proste i oczywiste, w gmachach przy Świętokrzyskiej, Szucha, Jana Pawła czy wreszcie w Alejach Ujazdowskich przybierało kształty zgoła absurdalne, bo każdy dupek i każda partia koalicyjna musiała wsadzić swoje trzy grosze, nie patrząc na sens całości);
- do kłopotów budżetowych - ci, którzy unikają płacenia podatków nawet za cenę poruszania się na granicy prawa albo ewidentnie poza nią - i ci, którzy mając wpływ na wydawanie pieniędzy z budżetów publicznych szastają nimi radośnie, bo to przecież "nie ich";
Etc. etc.

Nie, żebym uważał Unię za idealną konstrukcję - wręcz przeciwnie - ale nie poprawimy jej, póki nie zdefiniujemy prawidłowo jej wad. Tymczasem obecnie Unia (nie tylko w Polsce) służy często jako alibi i parawan dla uzasadniania decyzji władz lokalnych i krajowych ("Unia nam każe...", "to Unia nas zmusza...").
A g...no prawda.
Warto w takich przypadkach pytać (lub badać samemu), w jaki to sposób i jakim narzędziem "Unia zmusza". I okaże się, że zakres realnej władzy (a co za tym idzie - także odpowiedzialności) instytucji unijnych jest znacznie mniejszy, niż się powszechnie uważa.

ODPOWIEDZ