Nietypowy temat Instalacja gazowa wrx
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
spinacz009
- 0 gwiazdek
- Auto: Peugeot 607 2.2 HDI biturbo 200 km ;)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Nietypowy temat Instalacja gazowa wrx
Witam myślę o zakupie subaru imprezy wrx 2.0 albo 2.5 (2003-2007) i chciałbym zainstalować tam instalacje gazową ponieważ robię około 2400 km miesięcznie i po obliczeniach wyszło mi jakieś 8500 zł oszczędności rocznie. Co do jazdy na gazie to zamierzam jeździć tak ze do puki olej nie nagrzeje się chociaż do 70 stopni będę jeździł na benzynie, oraz do ostrzejszej jazdy też będę przełączał auto na benzynę, gaz by mi służył do stania w korach, do normalnej jazdy po mieście, oraz do spokojnej jazdy w trasie (110-130 km/h) na 3 tankowania gazu jedno tankowanie byłoby na benzynie. I mam takie pytanie jaką instalacje wybrać do wrx?? Mieszkam w Łodzi więc interesuje się ktoś może gdzie dobrze zostanie ta instalacja założona (mogę dojechać -+ 200 km ale im bliżej tym lepiej) oraz czy warto w ogolę zakładać gaz czy raczej doprowadzi to do szybkiego remontu i kosztów? i słyszeliście coś o instalacji: instalacja LPi Vialle (Liquid Propane-injection) ? Dzięki za odpowiedź :)
Re: Nietypowy temat Instalacja gazowa wrx
to nie moje rewiry ale wszyscy z "tamtych" okolic polecają Jako z Warszawy więc blisko.To jest forumowicz więc go poszukaj i skontaktuj i będziesz wiedział wszystko
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
spinacz009,
tylko użytkownik jako. Masz bardzo rozsądne podejście (dotyczy : rozgrzewki i upalania) i takim użytkownikom jak Ty śmiało polecam LPG.
jako montuje instalacje BIGASowskie, rewelacyjne reduktory, doskonała elektronika, wtryski Hanna albo Keihin. Najwyższa półka, profesjonalny montaż i serwis. Polecam.
Pozdrawiam
Grzegorz
PS. Gdybyś miał problemy z kontaktem z jako przez prive (on jest okrutnie zarobiony i rzadko bywa na forum) to daj mi znać, prześlę Ci do Niego numer telefonu.
tylko użytkownik jako. Masz bardzo rozsądne podejście (dotyczy : rozgrzewki i upalania) i takim użytkownikom jak Ty śmiało polecam LPG.
jako montuje instalacje BIGASowskie, rewelacyjne reduktory, doskonała elektronika, wtryski Hanna albo Keihin. Najwyższa półka, profesjonalny montaż i serwis. Polecam.
Pozdrawiam
Grzegorz
PS. Gdybyś miał problemy z kontaktem z jako przez prive (on jest okrutnie zarobiony i rzadko bywa na forum) to daj mi znać, prześlę Ci do Niego numer telefonu.
Brak podpisu.
spinacz009, w Łodzi jest "Nagaz", który ma dość profesjonalne podejście do sprawy - gazowali już wolnossące subaraki, ale nie wiem, czy dadzą radę z WRXem. Lepiej skonsultuj to z jako wcześniej.
Co do oszczędności, to (odliczyłeś?) powinieneś odliczyć dodatkowe przeglądy co 10000km, częstsze wizyty na stacji LPG, itd. Więc nie jest tak zupełnie róziowo. Może kup wolnego ssaka i nie gazuj?
Co do oszczędności, to (odliczyłeś?) powinieneś odliczyć dodatkowe przeglądy co 10000km, częstsze wizyty na stacji LPG, itd. Więc nie jest tak zupełnie róziowo. Może kup wolnego ssaka i nie gazuj?

citan, różnica w spalani wolnego ssaka a WRX nie jest chyba aż tak znaczna żeby była to jakaś opcja
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

-
spinacz009
- 0 gwiazdek
W takim razie skontaktuje się z Jako, zależy mi na tym żeby to było zrobione dobrze więc pojechać na 1 dzień do wawy nie ma problemu ;) I mam takie pytanie co wiąże się z założeniem lpg?? Czy coś jeszcze po za częstszymi przeglądami okresowymi??

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Myślę, że kuchenka elektryczna byłaby praktyczniejsza, chociaż i tak uważam gotowanie w aucie za nie najszczęśliwszy pomysł. Ale jak już musisz, to nie zapomnij też o uchwytach, aby garnki w czasie jazdy się nie przesuwałyspinacz009 pisze:oraz czy warto w ogolę zakładać gaz

no na pewno jest droga i nie będzie się opłaciło zakładać, po drugie mało kto to robi i nie jest sprawdzonespinacz009 pisze:... i słyszeliście coś o instalacji: instalacja LPi Vialle (Liquid Propane-injection) ? Dzięki za odpowiedź :)
-
stormy
- 2 gwiazdki
- Auto: OBK, VW T4 Californa, Samurai "Zmota"
tomek_d pisze: no na pewno jest droga i nie będzie się opłaciło zakładać, po drugie mało kto to robi i nie jest sprawdzone
Nie do każdego samochodu da się założyć. Tam działa to na trochę innej zasadzie - Vialle przesyła sterowniki zaprogramowane do konkretnego modelu samochodu. Jeżeli nie mają zaprogramowanych sterowników do danego modelu to nie zakładają.
I inna sprawa - te instalacje dość kiepsko znoszą polski syfny gaz.
Subaru Outback 2,5 MY'05,
VW T4 California MY'03
Suzuki Samurai "Zmota" 1,6 MY'92
VW T4 California MY'03
Suzuki Samurai "Zmota" 1,6 MY'92
-
spinacz009
- 0 gwiazdek
czytałem ze taka instalacja byłaby najodpowiedniejsza do wrx
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
spinacz009,
na instalacji BIGAS szczęśliwie od dwóch lat jeżdzą dwa STi (i niezliczona rzesza, Forków Turbo, WRX, Legaców z turbiną), skoro dla nich jest to sprawdzająca się instalacja to również i dla Twojego WRX.
Vialle nie robi nic dedykowanego dla Subaru, niestety.
Koszt instalacji BIGAS wraz z robocizną to ok. 6.000 PLN.
na instalacji BIGAS szczęśliwie od dwóch lat jeżdzą dwa STi (i niezliczona rzesza, Forków Turbo, WRX, Legaców z turbiną), skoro dla nich jest to sprawdzająca się instalacja to również i dla Twojego WRX.
Vialle nie robi nic dedykowanego dla Subaru, niestety.
Koszt instalacji BIGAS wraz z robocizną to ok. 6.000 PLN.
Brak podpisu.
jarmaj, zacząłem czytać ten wątek tylko ze względu na Ciebie. Zabierze głos, czy nie? 

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
l_ewy,
Jarek ma przecież w swoim Stiaju LPG. Cóż mógłby dodać ?

Jarek ma przecież w swoim Stiaju LPG. Cóż mógłby dodać ?

Brak podpisu.
Jarmajowi SMS przychodzi jak ktoś na Forum napisze słowo "LPG".l_ewy pisze:jarmaj, zacząłem czytać ten wątek tylko ze względu na Ciebie. Zabierze głos, czy nie?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Przyszedł.Bergen pisze:Jarmajowi SMS przychodzi jak ktoś na Forum napisze słowo "LPG".l_ewy pisze:jarmaj, zacząłem czytać ten wątek tylko ze względu na Ciebie. Zabierze głos, czy nie?

Grzesiek_67 pisze: Koszt instalacji BIGAS wraz z robocizną to ok. 6.000 PLN.
4.500 PLN

Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
...Grzesiek_67 pisze: na instalacji BIGAS szczęśliwie od dwóch lat jeżdzą dwa STi

myslałem , że do sti, to trzeba miec juz feel'a, podejscie, zrozumeinie i jasnośc celu - ale gaz? to socjologicznie ciekawe podejście, dobry temat na pracę mgr
projekt "Huragan" Carlos - 440/585

Wpuściłeś? ;)jarmaj pisze:Przyszedł.Bergen pisze:Jarmajowi SMS przychodzi jak ktoś na Forum napisze słowo "LPG".
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
cArLoS,
nie wiem, nie dorabiałbym do tego żadnej filozofii, ot czysta ekonomia. Paliwo, jak paliwo.
Pozdrawiam
Grzegorz
nie wiem, nie dorabiałbym do tego żadnej filozofii, ot czysta ekonomia. Paliwo, jak paliwo.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Najważniejsze przy montowaniu instalacji jest skuteczne zakamuflowanie korka wstydu.
A ja słyszałem, że wstyd to kraść i z dupy spaśćPaul_78 pisze:Najważniejsze przy montowaniu instalacji jest skuteczne zakamuflowanie korka wstydu.

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
maf1 pisze: A ja słyszałem, że wstyd to kraść i z dupy spaść![]()
Też tak słyszałem

Brak podpisu.
Zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy wstydzą się LPG.
Paliwo jak paliwo, podobno nawet ekologiczne
A że tańsze? To wstyd jeździć taniej?
Paliwo jak paliwo, podobno nawet ekologiczne

Wstyd jeździć roztaczając wokół siebie aromat bździn.maf1 pisze:Zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy wstydzą się LPG.
Paliwo jak paliwo, podobno nawet ekologiczneA że tańsze? To wstyd jeździć taniej?