Opony na zime:)jakie ??gdzie??

Opony letnie, zimowe, szutrowe, rajdowe. Felgi, koła, dojazdówki. Wszystko to, na czym Subaru się toczy.
Zablokowany
Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??

Post 3 mar 2010, o 09:45

OBK H6, domyśliłem się o jakie modele Ci chodzi, ale z Twoich wypowiedzi wynika , że to jedyne "godne" opony. Jest jeszcze kilka innych modeli - Bridge Blizzak, Conti WinterContact, Dunlop Winter sport 3d, są też takie za które dodatkowo nie trzeba wywalić masakrycznych pieniędzy- np. Uniroyal Ms 66, Sava Eskimo S3.

Obrazek
Obrazek

ewcia
0 gwiazdek
Auto: Forester

Post 3 mar 2010, o 12:11

Dzięki za info.Czemu teraz rozgladam się za oponami?? Robię teraz dobre rozeznanie, bo dla mnie dobre zimówki oznaczają czy dojadę do domu czy nie.A opony musze mieć juz koło wrzesnia bo w ostatnim roku juz 14 pażdziernika miałam u siebie zime stulecia. :-)
"Masakrycznie" dużo pieniędzy nie chce wydać ale też i nie chcę na oponach oszczędzać.Wiecie jak nieprzyjemne jest zadawanie sobie pytania...wjadę dziś?? czy mi sie nie uda?
A "masakrycznie " to 300- 400zł?? 600?? No 600 to masakrycznie :lol:

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X

Post 3 mar 2010, o 14:16

ewcia, w styczniu kupiłem sobie coś takiego:
http://www.interopony.pl/opony-zimowe-o ... 70r15.html

Przetestowane np. trzy tygodnie temu w górach podczas masakrycznych śnieżyc. Ostatnio również na polnych drogach na pagórkach wokół Krakowa w mieszance błotno-śniegowo-lodowej (wpadłem na pomysł ominięcia korków na wyjazdówce z Krakowa ;-) ). Autko na nich trzyma się drogi jak przyklejone w każdych warunkach. Nie mam doświadczenia z innymi oponami ale te polecam z czystym sumieniem.

Szukaj opon przede wszystkim na śnieg, asfaltem się nie przejmuj. A jeśli musisz wjeżdżać pod stromą górkę po lodzie/firnie to i tak tylko łańcuchy dadzą pewność dotarcia do celu.

ewcia
0 gwiazdek

Post 3 mar 2010, o 16:33

Mario, dzięki, cena super.Ale mam jeszcze jeden problem.Tylko nie smiejcie sie.W sumie nie wiem jaki mam rozmiar opon kupić. W tej chwili mam 195/65R15 z takimi oponami Forka kupiałam, zresztą letnimi czy też całorocznymi.Na tabliczce na dole słupka jest 205/70R15...i teraz juz nic nie wiem.Jakie te opony mają mieć rozmiar?? :wall: Forek 2 litrowy z 2002roku.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 3 mar 2010, o 16:35

ewcia pisze: Na tabliczce na dole słupka jest 205/70R15

I tej wersji się trzymaj ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 3 mar 2010, o 17:03

ewcia pisze: W tej chwili mam 195/65R15
Wydaje mi się, że masz za małe te kółka. Nawet na moich zimowych 195/70R15 potForek wygląda trochę śmiesznie ;-)
ewcia pisze: Na tabliczce na dole słupka jest 205/70R15
Tylko taki rozmiar masz podany na tabliczce? U mnie jest ich trochę więcej. Fakt, na pierwszym miejscu jest 205/70R15, ale śnieżynka pojawia się przy rozmiarze 195/70R15. Jak wrócę do domu to pstryknę fotkę i wrzucę na forum.

205/70R15 na pewno będzie dobry, niemniej jednak w wielu miejscach czytałem, że na zimę dobrze jest założyć trochę węższe opony, zwłaszcza wtedy, gdy w planach jest jazda po śniegu. Ale tu pewnie zdania będą podzielone.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 3 mar 2010, o 21:21

Oczywiście najlepiej trzymac sie rozmiaru ze słupka, tylko co na to felga?? radziłbym wybranie się do jakiegoś zaufanego serwisu oponiarskiego celem sprawdzenia czy te felgi które są, nadają się do większych balonów.
Tydzień temu Nokian WR G2 był około 300 zł na sklepach internetowych w nietypowych (Subarowych) rozmiarach. Cena super, tym bardziej że normalnie chodzą po 500 zł i więcej
mario kartoflez - wydaje mi się, że opona którą kupiłeś to już bieżnik sprzed kilku/ może nastu lat (podobny do naszej Dębicy a za nazwe trza płacic :-)Też spotkałem się ze zdaniem iż węższe opony zwiększają nacisk na cm/2 co poprawia ich przyczepnośc, ale 1 cm węższa opona aż tak nie pomoże. Ewcia musiałaby by kierowcą pokroju Tommi Makinena żeby zauważyc różnicę
Dobre opony zimowe zapewniają właściwą pracę i na śniegu i na błocie i asfalcie (mokrym) - różnica może by np taka, że na taniej oponie ABS załącza się bardzo szybko, a na dobrej oponie w ostateczności. Sprawdziłem w swoim aucie po zmianie opon - różnica potrafi byc naprawdę duża.
Niedźwiedź - zdaję sobie sprawę, że opony które podałem potrafią kosztowac i 700 zł za sztukę, ale właśnie jest taka pora roku że można doszukac się okazji i po 300 zł za szt. Osobiście wziąłbym dobrego Nokiana niż Michelina Agilis (tzw półka ekonomiczna)
Przykłady z dziś:
Nokian WR G2: http://www.salon-opon.com/?strona=opona&id=14928
Michelin Primacy Alpin: http://opomarket.pl/product/Show/id/9782
Ceny chyba nie są złe?
Sam załuję że dziś nie kupuję bo bym trochę kasy zaoszczędził ;-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

ewcia
0 gwiazdek

Post 3 mar 2010, o 22:07

http://www.ceneo.pl/137908
czy to inne nokiany?

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 3 mar 2010, o 22:13

OBK H6 pisze:opona którą kupiłeś to już bieżnik sprzed kilku/ może nastu lat
Też mi argument. Jeśli dobrze trzyma to może być i sprzed 30 lat, zupełnie mi to nie przeszkadza.
I właśnie, dzięki tym oponkom zapomniałem co to ABS. Co bardzo mnie to cieszy, bo nie cierpię tego ustrojstwa :evil:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 mar 2010, o 22:22

ewcia pisze:http://www.ceneo.pl/137908
czy to inne nokiany?
to nie te same, choc ponoc tez niezły model.
kliknij link do Nokiana z mojego posta powyżej zobaczysz róznicę w cenie ok 50 zł na sztuce
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 mar 2010, o 22:33

OBK H6, cena na Nokiany którą podałeś nie jest jakaś super okazyjna. Osobiście nie widziałem w subarowym rozmiarze WR G2 w cenie powyżej 500pln. W rozmiarze mojego Forka (215/60/16) zawsze było to coś koło 450pln. W rozmiarze "imprezowym" były coś z tego co kojarzę o 100pln tańsze.
Z tego podanego linka Nokiany mają DOT 2007 :(
Obrazek
Obrazek

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 mar 2010, o 22:58

Niedźwiedź pisze:OBK H6, cena na Nokiany którą podałeś nie jest jakaś super okazyjna. Osobiście nie widziałem w subarowym rozmiarze WR G2 w cenie powyżej 500pln. W rozmiarze mojego Forka (215/60/16) zawsze było to coś koło 450pln. W rozmiarze "imprezowym" były coś z tego co kojarzę o 100pln tańsze.
Jak kupowałem swoje zimówki wtedy były za 532 zł i musiałem skusic się na Pirelki. Nie narzekam na nie, ale letnie mam Nokiany Z i jestem z nich very zadowolony. Chciałem więc zimówki też miec Nokianowe i jakie było moje zdziwienie pomieszane z wkurzeniem, gdy koło listopada znalazłem je za 303 zł.
Aha, ja w OBKu mam ten sam rozmiar co Ty więc dobrze wiesz jak rzadko trafiają się dobre ceny w tym rozmiarze.
Cena 365 to najlepsza jaką znalazłem dziś w rozmiarze co ewcia szuka, gdyby poszukac dłużej i dokładniej może by dało rade znaleźc lepszą trochę cenę dla niej

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 mar 2010, o 23:20

OBK H6 pisze:
Jak kupowałem swoje zimówki wtedy były za 532 zł i musiałem skusic się na Pirelki. Nie narzekam na nie, ale letnie mam Nokiany Z i jestem z nich very zadowolony. Chciałem więc zimówki też miec Nokianowe i jakie było moje zdziwienie pomieszane z wkurzeniem, gdy koło listopada znalazłem je za 303 zł.
Aha, ja w OBKu mam ten sam rozmiar co Ty więc dobrze wiesz jak rzadko trafiają się dobre ceny w tym rozmiarze.
Cena 365 to najlepsza jaką znalazłem dziś w rozmiarze co ewcia szuka, gdyby poszukac dłużej i dokładniej może by dało rade znaleźc lepszą trochę cenę dla niej
Ja polecam Uniroyala - jeżdże na nich i jest to naprawdę fajna opona (w testach ciut lepiej wypada niż WR G2-> http://www.agito.pl/opony/uniroyal-ms-p ... rnal=ceneo
Na trudne warunki śniegowe podobno Sava Eskimo S3 daje świetnie radę , za bdb pieniądze --> http://salon-opon.com/index.php?strona=opona
Obrazek
Obrazek

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 3 mar 2010, o 23:48

ewcia pisze:Własnie zastanawiam sie nad kupnem opon zimowych i to dobrych.Mam forestera z 2002 roku i słuzy mi do jazdy w górach w sporych ilościach śniegu. Mam kiepskie opony ale jakos sobie radziłam w tym roku...chociaz trochę się namęczyłam.Jaki rozmiar najlepszy i jaka marka??Poradzcie bo ...nie czytałam całego wątku.
ewcia, pisałam już kilka razy na forum o tych oponach (nie, nie otrzymuję prowizji od nich :giggle: ), ale uważam, że są naprawdę rewelacyjne. To Dunlop Grandtrek, opona pół-terenowa. Też mieszkam w górach, tak jak Ty poruszam się forkiem. Nie miałam lepszych opon na nasze specyficzne warunki ;-) . Polecił mi je stary wyjadacz, zamiast kupowania łańcuchów. Powiedział, że jak na nich nie podjadę to i łańcuchy mi nie pomogą. Nie są tanie, bo jedna to ok. 500-550 zł., ale uwierz, że warto. Miło było widzieć zazdrosne spojrzenia sąsiadów parkujących "na dole", podczas gdy ja wspinałam się pod górkę swoim Zdechlakiem bez większych problemów :razz:
ewcia pisze:Tylko proszę prostym i zrozumiałym językiem bo ja baba jestem. :-)
Łeee tam, więcej wiary. W końcu "babę zesłał Bóg, raz mu wyszedł taki cud" :thumb:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 4 mar 2010, o 00:01

Doxa pisze: Łeee tam, więcej wiary. W końcu "babę stworzył Bóg, raz mu wyszedł taki cud" :thumb:

Stworzył i zapłakał :evilgrin:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 4 mar 2010, o 00:03

Raczej zachichotał szyderczo :evilgrin:
Czarownica prawdę Ci powie :D

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 mar 2010, o 00:08

I powiedział : ty to się będziesz musiała malować :evilgrin:

:mrgreen:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 mar 2010, o 00:08

zofija, zapłakał rzewnie i strzelił sam na siebie focha za to co uczynił :evilgrin:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 4 mar 2010, o 00:32

Doxa pisze:"babę stworzył Bóg, raz mu wyszedł taki cud" :thumb:
"żeby dobrze zrobić nam"

:mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 4 mar 2010, o 01:13

stworzył, bo nie miał co zrobić z jednym żebrem :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 mar 2010, o 01:29

remek, musiało go boleć :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 4 mar 2010, o 01:38

Kruszyn pisze: remek, musiało go boleć :giggle:
bolało go, jak mu później z ogrodnikiem zwiała, bo niby wąż ją skusił :mrgreen:

ewcia
0 gwiazdek

Post 4 mar 2010, o 11:06

[quote="Doxa"]
ewcia, pisałam już kilka razy na forum o tych oponach (nie, nie otrzymuję prowizji od nich :giggle: ), ale uważam, że są naprawdę rewelacyjne. To Dunlop Grandtrek, opona pół-terenowa. Też mieszkam w górach, tak jak Ty poruszam się forkiem. Nie miałam lepszych opon na nasze specyficzne warunki ;-) . Polecił mi je stary wyjadacz, zamiast kupowania łańcuchów. Powiedział, że jak na nich nie podjadę to i łańcuchy mi nie pomogą. Nie są tanie, bo jedna to ok. 500-550 zł., ale uwierz, że warto. Miło było widzieć zazdrosne spojrzenia sąsiadów parkujących "na dole", podczas gdy ja wspinałam się pod górkę swoim Zdechlakiem bez większych problemów :razz:

Doxa dokładnie tak to jest.Faceci patrzą z uśmieszkiem jak ja bidna sie męczę z wjazdem na górkę. Małym, miejskim autkiem nie miałam szans i musiałam wysłuchwac .."kup see rawke to wjedziesz".Kupiłam seee Forka i komentarze na razie ustały.Ale też i ta ostatnia zima nie była tragiczna.I wiesz Doxa?? Warto wydac większą kase na opony by faceci już się z politowaniem nie uśmiechali a ja moge wtedy tak :-p

ewcia
0 gwiazdek

Post 4 mar 2010, o 11:11

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 mar 2010, o 22:56

Super cena! I opinie użytkowników też ok. Wczoraj zerknęłam na ceneo i wyszło mi, że od 500 wzwyż. Ja kupowałam 2 lata temu i też po jakieś 400 zł. z groszami :-) . Mówię Ci ewcia, nie będziesz żałowała :thumb: . Na śniegu, czy na ciapie śniegowej forek jakby był przyklejony do ziemi, na lodzie też daje radę. Do ruchu typowo miejskiego raczej nie ma potrzeby kupowania takich opon, tam szast prast odśnieżone, posolone i nawierzchnia czysta, natomiast w górach trochę to inaczej wygląda ;-) . Acha, trochę głośne są, ale ja się już przyzwyczaiłam. Kolejne na pewno na zimę kupię Grandtreki.

Zablokowany