Założyłem że chodzi o forkowy rozmiar 215/60R16, ztcp to Firestone nie robi tego rozmiaru w ogóle, a SZ90 jest chyba tylko w profilach od 55 w dół. Poza tym do Forka polecam opone która jest przyzwoita na suchym, niezła na mokrym i ogarnie się jakoś poza drogą, a na to ostatnie w SZ90 raczej bym nie liczył.Niedźwiedź pisze:A Firestone SZ?lukass pisze: Weź Uniroyala Rain Expert. Z poprzednika czyli Rallye 550 Hogi był/jest zadowolony.
Opony letnie
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Re: Opony letnie
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
tak tak masz rację - sam pisałem, że Firestone'a w tym rozmiarze nie mam - ciekaw byłem Twojej opinii o tej oponie tak w ogólności.lukass pisze: Założyłem że chodzi o forkowy rozmiar 215/60R16, ztcp to Firestone nie robi tego rozmiaru w ogóle, a SZ90 jest chyba tylko w profilach od 55 w dół. Poza tym do Forka polecam opone która jest przyzwoita na suchym, niezła na mokrym i ogarnie się jakoś poza drogą, a na to ostatnie w SZ90 raczej bym nie liczył.
Tak jak już pisałem - ja z moich ER300 jest b.zadowolony - nie wiem czy one w ogóle poza czarne się nadają, ale na asfalcie - rewelka. Chociaż tanie nie są.
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Ogólnie jest to chwalona opona za zachowanie na suchym i daje rade na mokrym. Myslę że porównywalna jakościowo z Bridgem RE050A, bo pomimo że Firestone to tańsza marka to jednak jest to świeża opona, a RE050A już parę lat w produkcji jest.Niedźwiedź pisze: ciekaw byłem Twojej opinii o tej oponie tak w ogólności.
Jeśli chodzi o lato to wybierałbym coś z produktów grupy Conti i Bridgestone. Goodyeara nie polecam, bo maja w lecie problemy jakościowe i co 1-2 sezony zmieniają bieżniki/rozmiarówkę i pojawiają się problemy z dokupieniem np. jednej uszkodzonej opony. Michelin to solidna firma, ale cena zaporowa, a od 10 lat nie zrobili opony (nie licząc SportCup) która by sie czymś specjalnym wyróżniała na plus i uzasadniała tak wysokie ceny.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
jmiciuk, i jak sprawują się te oponki?jmiciuk pisze:gregski pisze:jmiciuk pisze: Spotkal sie ktos z oponami Michelin latitude tour ??
http://www.michelin.pl/pl/front/act_aff ... 2004153513
jmiciuk, ona jest caloroczna zdaje sie?
gdzies tam ktos pisal w sieci, ze glosnawa..
Niby występuje jako letnia ale costam gdzies pisza ze do nowych aut jest montowana jako caloroczna. Po miescie ok ale w gory to jednak zaloze zimowki. Te michelinki zalozyli mi godzine temu wiec o przyczepnosci niewiele moge powiedziec bo niby na poczatku trzeba jezdzic spokojnie. Jedyne co moge stwierdzic to to ze wody nie odprowadza tak dobrze jak jakiestam uniroyale i na koleinach wypelnionych wodą jednak kierownicę trzeba trzymać. Co do glosnosci to zdecydowanie duzo cichsza niz zimowki ktore mialem (pirelli p cośtam).
"Dostałem" je na 4ku. Są trochę już schetane i nie wiem czy kupić takie nowe, czy jednak wejść w Uniroyal RALLYE 4x4 STREET?
gregski, ciągle polecasz te uniroyale?
- mario kartoflez
- 1 gwiazdka
- Auto: potForek 2.0X
Na pewno są tutaj osoby, które poruszają się Subarakami nie tylko po asfalcie. Zeszły sezon przejeździłem na (tfu!) wielosezonówkach (mocno sfatygowanych zresztą) i stwierdziłem, że nigdy więcej. Nadszedł czas, aby kupić kapcie na lato, a że jestem raczej słaby w temacie opon, więc chciałem prosić o poradę.
Znalazłem coś takiego:
http://www.opony.com/opony/49107_contin ... ct_at.html
Dlaczego akurat te? Często zdarza mi się zjeżdżać z utwardzonych dróg i zależy mi na (w miarę) dobrym trzymaniu się podłoża na górskich, często rozmokłych drogach. Nie chcę jednak kupować opon stricte terenowych, ponieważ mimo wszystko większość czasu spędzam na asfalcie i zależy mi na jako-takim komforcie, zwłaszcza jeśli chodzi o poziom hałasu. Te Continentale AT wydają mi się takim właśnie kompromisem.
Czy ktoś miał do czynienia z tymi oponami i mógły potwierdzić słuszność wyboru, ewentualnie popukać się w czoło i odradzić?
Jeśli nie, to sobie je kupię i po jakimś czasie podzielę się wrażeniami.
Znalazłem coś takiego:
http://www.opony.com/opony/49107_contin ... ct_at.html
Dlaczego akurat te? Często zdarza mi się zjeżdżać z utwardzonych dróg i zależy mi na (w miarę) dobrym trzymaniu się podłoża na górskich, często rozmokłych drogach. Nie chcę jednak kupować opon stricte terenowych, ponieważ mimo wszystko większość czasu spędzam na asfalcie i zależy mi na jako-takim komforcie, zwłaszcza jeśli chodzi o poziom hałasu. Te Continentale AT wydają mi się takim właśnie kompromisem.
Czy ktoś miał do czynienia z tymi oponami i mógły potwierdzić słuszność wyboru, ewentualnie popukać się w czoło i odradzić?

Jeśli nie, to sobie je kupię i po jakimś czasie podzielę się wrażeniami.
http://www.jeepforum.de/index.php?showtopic=56652
ktoś wybierał pomiędzy tym continentalem i general grabber. skończyło się na general, chociaż continental też miał zwolenników...
ktoś wybierał pomiędzy tym continentalem i general grabber. skończyło się na general, chociaż continental też miał zwolenników...
- mario kartoflez
- 1 gwiazdka
Hehehe, wielkie dzięki damaz, tylko ja po niemiecku ani w ząb...
Gdyby Cię to interesowało to z kolei na forum Suzuki dwóch gości je zachwala:
http://suzuki88.mforos.com/407023/92047 ... mentarios/

Gdyby Cię to interesowało to z kolei na forum Suzuki dwóch gości je zachwala:
http://suzuki88.mforos.com/407023/92047 ... mentarios/

Hey
Mam lekki problem i zastanawiam się teraz co się stanie.
Mam 4 letnie opony 2 pirelki 2 yoko w identycznym rozmiarze. Ale yoko są o 2 cm szersze. Wysokość opon jest taka sama. Przerabiał ktoś coś takiego? Zależy mi na tej konfiguracji ponieważ mam je w specjalnym celu :)
Mam lekki problem i zastanawiam się teraz co się stanie.
Mam 4 letnie opony 2 pirelki 2 yoko w identycznym rozmiarze. Ale yoko są o 2 cm szersze. Wysokość opon jest taka sama. Przerabiał ktoś coś takiego? Zależy mi na tej konfiguracji ponieważ mam je w specjalnym celu :)
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
To taki sam rozmiar, czy szersze...? Nie kumam... Jeżeli są szersze, to mają inną wysokośćhuzar105 pisze: Mam 4 letnie opony 2 pirelki 2 yoko w identycznym rozmiarze. Ale yoko są o 2 cm szersze. Wysokość opon jest taka sama. Przerabiał ktoś coś takiego? Zależy mi na tej konfiguracji ponieważ mam je w specjalnym celu :)
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
pewnie chodzi o rozmiar w calach. No i niekoniecznie chyba szersza jest automatycznie wyższa - mogą się przecież różnić profilem (czyli stosunkiem wysokości do szerokości)Godlik pisze: To taki sam rozmiar, czy szersze...? Nie kumam... Jeżeli są szersze, to mają inną wysokość

To ja się podłączam do pytań. Poszukiwana letnia opona do kapeluszniczej jazdy Forkiem N/A (205/70/15)- na szosę i trochę szutrów. Do tej pory jeździłem na Duelerach 684 i właściwie mi odpowiadały... przynajmniej dopóki nie padał deszcz. Ale jako że nie używałem ich od nowości - nie wiem czy ich mizerne właściwości na mokrym były efektem dużego zużycia czy po prostu TTTM.
Jakieś propozycje?
Michelin Latitude Cross? A może po prostu nowy komplet Duelerów?
Jakieś propozycje?
Michelin Latitude Cross? A może po prostu nowy komplet Duelerów?
fitter happier more productive
Rozmiar jest identyczny, ale inni producenci opon po prostu. Chodzi mi o to, że muszę mieć cywilne opony. A między osiami przód tył, chce mieć inną twardość gumy.Godlik pisze:To taki sam rozmiar, czy szersze...? Nie kumam... Jeżeli są szersze, to mają inną wysokośćhuzar105 pisze: Mam 4 letnie opony 2 pirelki 2 yoko w identycznym rozmiarze. Ale yoko są o 2 cm szersze. Wysokość opon jest taka sama. Przerabiał ktoś coś takiego? Zależy mi na tej konfiguracji ponieważ mam je w specjalnym celu :)
Co ciekawe różnią się szerokością dokładnie o 2 cm.
Sprawdź BFGoodrich Macadam cena ok 340 PLN-ów za sztukęsrnk pisze: Poszukiwana letnia opona do kapeluszniczej jazdy Forkiem N/A (205/70/15)- na szosę i trochę szutrów.
Urlop jest oderwaniem się od rzeczywistości..... obłęd także.
może i się kładzie, alehuzar105 pisze: Nie kładzie się w zakręcie?
... wystarczasrnk pisze: do kapeluszniczej jazdy Forkiem

fitter happier more productive
no dlategoż krótkie streszczenie dodałem.mario kartoflez pisze: Hehehe, wielkie dzięki damaz, tylko ja po niemiecku ani w ząb...

a Niemieckiego też nie znam. jakieś resztki ze szkół się po głowie pałętają tylko.

wrażenia z jazdy poprosimy. na piśmie.
no to ja się podzielę dylematem, trzeba jakiś letni zestaw do dziadka kupić. na razie felg tez nie mam wiec albo 15 albo 16 zapewne. a co do opon to skoro ma byc do wyglupow a nie do codziennej jazdy to nie wiem czy szukać dobrych używek (gdzie może być kiepsko z równym zużyciem) czy też coś nowego ale z dolnej półki cenowej. korcą mnie rainsporty ale nie widzialem dawno dobrych używek.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Ja bym się nie przejmował stopniem zużycia. Bardziej datą produkcji i czy nie ma innych uszkodzeń. :)
- mario kartoflez
- 1 gwiazdka
Będą na pewno. Znalazłem na tym forum kilka użytecznych informacji, więc ze swojej strony też dorzucę cegiełkę, może kiedyś się komuś przyda.damaz pisze: wrażenia z jazdy poprosimy. na piśmie
Przy okazji: może warto by było z wątku oponiarskiego wydzielić osobny dla użytkowników dróg o nawierzchniach mniej przyjaznych niż równy gładki asfalt? Łatwiej byłoby znaleźć potrzebne informacje bez konieczności przekopywania się przez dziesiątki postów o oponach torowo-wyścigowych

Chcesz zrobić wątek o oponach na polskie drogi?mario kartoflez pisze: wydzielić osobny dla użytkowników dróg o nawierzchniach mniej przyjaznych niż równy gładki asfalt

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
Z Nokianów to miałem tylko zimówki i musze przyznać, że w kopnym sniegu moja stara ośka dawała sobie wyśmienicie radę, co mnie bardzo dziwiło. Zdecydowanie lepiej niż na UG5 i 6.Mistral pisze:Dzięki OBK H6!
Słyszałem wiele dobrego o Nokianach i nawet patrzałem na nie ostatnio. Kiedyś trafiłem na opinie pod nimi w jakimś sklepie internetowym, że kiepsko pracują w wysokich temperaturach i że Finowie to robią takie nieco arktyczne te opony, bo przy wyższych temperaturach są zbyt miękie, ale to mogła byc przesadzona opnia. Koleś pojechał na nich na wczasy do Włoch, czy gdzieś tam...
Co mnie troszkę dziwi, to od "gumiarzy" słyszę same słabe opinie o wcześniej wspominanych Pirelli P7, natomiast przekonują mnie do Michelinów... mam mały mętlik, więc dzięki za Twoją sprawdzoną opinię o Nokianach, na pewno wezmę je pod uwagę!
A odnośnie Michelinów to niedawno byłem u gumiarzy naprawić oponę po złapaniu śruby i pytałem się o jakieś zamienniki fabrychnych Geolanderów, bo w końcu dojrzałem do ich wywalenia, bo głupio byłoby rozbić auto z powodu szajsowatych opon.
No i rozmowa wyglądała mniej wiecej tak: nie brać Goodyearów, bo są marnej jakości (bardzo często nie da się ich wyważyć lub odwazniki są już bardzo duże, o reklamacji to można zapomnieć), bardzo polecano mi właśnie Micheliny Pilot Exalto w forkowym rozmiarze 215/55/17 z indeksem W, o Nokianach nie rozmawialiśmy, padło również hasło o Bridgestonach. Micheliny wypadają bardzo dobrze w testach, ale są bardzo drogie - cena prawie 800 zł/szt. A Nokiany kosztują już tylko połowę ej kwoty, a też nieźle wypadają w testach. A dla mnie priorytet to opony bardzo dobrze trzymające na mokrym (bo latem jeżdżę głównie po mokrym jako ekwiwalent motocykla) i w miarę ciche. I za cholere nie wiem co wybrać.
Boombastic, ja bym nie wierzył w to co wulkanizator mówi. Znam jedną firmę co kierownik jest byłą złotą rączkom od układania płytek
Chyba, że to jakiś zaufany kumpel

- mario kartoflez
- 1 gwiazdka
Byłby bardzo uniwersalny, bo nie tylko dla kierowców Subaraków. Plus akcent patriotyczny, bo to nasze drogi, "polskie" czyli wyjątkowecitan pisze: Chcesz zrobić wątek o oponach na polskie drogi?![]()

Można by dokleić do wątku "Polska duma narodowa"

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
Nie jest to firma garażowa, ale co najmniej drugie pokolenie, więc są na rynku już od wielu, wielu lat. Nie wiem czy mają jakiś więszy czy mniejszy biznes w tym co wybiorę czy nie, ale zaproponowane ceny z montażem były bardzo atrakcyjne. Oczywiście wszystkie opony do sprowadzenia jak się zdecyduję. Pare faktów mi się potwierdza odnośnie na przykład Goodyearów i prblemów z nimi.huzar105 pisze:Boombastic, ja bym nie wierzył w to co wulkanizator mówi. Znam jedną firmę co kierownik jest byłą złotą rączkom od układania płytek![]()
Ale w dalszym ciągu nie wiem czy te Micheliny są warte tej ceny czy nie. Indeks W wykracza poza moje potrzeby, bo spokojnie wystaczy V. No i od czasu do czasu wjeżdżam na drogi o kiepskiej nawierzchni, w błoto czy wodę także. Boję się czy na tych Michelinach nie wyskoczą jakieś bąble przez jazdę po dziurach, aczkolwiek indeks W oznacza oponę o mocnej konstrukcji. Ale za komplet Michelinów mam niby dwa komplety Nokianow. A jakie bym nie wybrał w tym rozmiarze to i tak będą lepsze od Geolanderów.
Przekonałem się ostatnio, że firmy wulkanizacyjne znają się na paru sprawach, np. które opony się dobrze sprzedają, który producent jak rozpatruje reklamacje i ewentualnie ile ich jest, które opony się łatwo wyważą, które opony leżą długo na magazynie i nie ma co z nimi zrobic...Boombastic pisze:Ale w dalszym ciągu nie wiem czy te Micheliny są warte tej ceny czy nie. Indeks W wykracza poza moje potrzeby, bo spokojnie wystaczy V. No i od czasu do czasu wjeżdżam na drogi o kiepskiej nawierzchni, w błoto czy wodę także. Boję się czy na tych Michelinach nie wyskoczą jakieś bąble przez jazdę po dziurach, aczkolwiek indeks W oznacza oponę o mocnej konstrukcji. Ale za komplet Michelinów mam niby dwa komplety Nokianow. A jakie bym nie wybrał w tym rozmiarze to i tak będą lepsze od Geolanderów.
Niektóre z tych spraw ważne dla wyboru opony, ale nie mając zaufania do gościa, skazujesz się na wątpliwośc, czy czasem jest z Tobą do końca szczery i nie chce Ci wetknąc czegoś co mu na magazynie zalega... to są już firmy handlowe, które muszą zarabiac resztę sobie dopowiedz.
Komu ufac - ludziom którzy już na jakichś konkretnych oponach jeżdżą.
Ja mam Nokiany Z (215/60/ZR16) na lato - dla mnie malina. O Michelinach też słyszałem same pozytywy, ale cena często je zabija. Na pewno jeszcze ktoś poniżej dopisze Ci info o swoich gumkach, więc sugeruj się bardziej tymi opiniami, gdzie nie idzie za nimi wyciągnięta ręka po Twoją kasę
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski