Impreza EJ18 stukanie w silniku.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Impreza EJ18 stukanie w silniku.
Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu martwi mnie pewien odgłos dochodzący z silnika mojej imprezki.
Autko ma przejechane (wg licznika) 228tyś. Silnik pali ok wszystko działa, tylko ten dźwięk.
Proszę o analizę filmu:
Pozdrawiam
Od jakiegoś czasu martwi mnie pewien odgłos dochodzący z silnika mojej imprezki.
Autko ma przejechane (wg licznika) 228tyś. Silnik pali ok wszystko działa, tylko ten dźwięk.
Proszę o analizę filmu:
Pozdrawiam

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Impreza EJ18 stukanie w silniku.
Brzmi jak umarła panewka.
Nie jeździj tak i nie odpalaj silnika, bo będzie jeszcze większa demolka w środku.
Nie jeździj tak i nie odpalaj silnika, bo będzie jeszcze większa demolka w środku.
Ja też obstawiam panewkę.
W rzeczywistości dźwięk ten jest połowę cichszy a popiskiwanie dochodzi od sprzęgła.

fajna giwerka czy to HWszka bo na AA mi nie wyglada
theo$ tez raczej nie

shorty pisze:fajna giwerka czy to HWszka bo na AA mi nie wygladatheo$ tez raczej nie
Znalazłeś mnie

Walther LGM-2 przerobiony na PCP ale to już historia, teraz mam FWB P700 z regulatorem i lufą od P70 16J

Pozdrawiam

ty czekaj nie jestes z ciechanowa bo jest gosc z lgm jak twoj- ja tez z ciechanowa 
ja strzelam z lg300 dominator alutec i niko$ 50- braciaka i wedkuje -sztuczna mucha preferowana.

ja strzelam z lg300 dominator alutec i niko$ 50- braciaka i wedkuje -sztuczna mucha preferowana.
Ja nie z Ciechanowa tylko z Chojny pod Szczecinem :).shorty pisze:ty czekaj nie jestes z ciechanowa bo jest gosc z lgm jak twoj- ja tez z ciechanowa
LG300 piekielna maszyna tylko trochę głośna

Stukanie zostawie tak jak jest, jak padnie coś całkiem to cały motor się zmieni :)
Pozdrawiam

gregor pisze: Stukanie zostawie tak jak jest, jak padnie coś całkiem to cały motor się zmieni :)
Jak to panewka to niewykluczone ze urwie się korba, wtedy lubi zrobić dziurę w bloku, a wylewający się olej lubi zapłonąć. Jedno spalone auto mamy na placu po takiej akcji.
DeLux Planowałem na 2.2 z legacy ale może być problem z ECU, wtyki nie będą pasować i cała wiązka pewnie też :(
Azrael, wiem ze taki scenariusz jest realny ale mam nadzieję że tak się nie stanie
Zobaczymy jeszcze , może zdecyduję się na szlif i nowe panewki
, tylko gdzie zaopatrzyć się we wszystkie części i uszczelki.
Pozdrawiam
Azrael, wiem ze taki scenariusz jest realny ale mam nadzieję że tak się nie stanie

Zobaczymy jeszcze , może zdecyduję się na szlif i nowe panewki

Pozdrawiam

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Azrael, te hiczkok
Jedno spalone auto przy panewce, na 10000 padniętych panewek to optymistyczny widok

Jedno spalone auto przy panewce, na 10000 padniętych panewek to optymistyczny widok

gregor pisze: tylko gdzie zaopatrzyć się we wszystkie części i uszczelki
z USA będzie taniej (nie tanio) i dobrze

albo w PL (będzie jak będzie)
dziura w bloku przyznam brzmi dziwnie jakiej siły potrzeba zeby ją zrobić?skoro w wątku pojawiła się giwera to ostatnio oglądałem na kanale popularnonaukowym rzecz o karabinach snajperskich.Najepszy z nich przebijał blok silnika z odległości 1000 metrów, i nie był to ciężki 12,7 mm , całkiem nowy nabój, całkiem nowa broń ,nowa zabawka marines. Uszkodzona panewka, dziura w bloku 

B Group , WRC fun
Człowieku małej wiary - są tacy co nie widzieli, a uwierzyli. Są też tacy co nie muszą wierzyć, bo widzieli 

Czarownica prawdę Ci powie :D
remek pisze: Azrael, te hiczkok
Jedno spalone auto przy panewce, na 10000 padniętych panewek to optymistyczny widok![]()
Wszystko kwestia jak długo będziesz jechał z tą panewką uszkodzoną. W każdym w końcu coś się urwie.
mamgx pisze: dziura w bloku przyznam brzmi dziwnie jakiej siły potrzeba zeby ją zrobić?
Policz sobie z jaką średnią prędkością przesuwa się korbowód przy 4tys rpm. No i waży trochę więcej niż nabój karabinowy, nawet .50 cal
BTW: to przebijanie bloku w karabinach przeciwsprzętowych to oni testują na jakimś żeliwnym small bloku. Przy tym to blok od Subaru jest z papieru.
P.S.
Przy mnie auto pyrkające na wolnych!!! w którym urwała się wcześniej zgięta korba przebiło blok tak że korba wyszła w okolicach filtra oleju.
energia wirującego 10kg wału + ze 2kg korb + niecałe 2kg tłoków + koło zamachowe + szpej wirujący od strony pasków, jest tego na tyle, żeby szarpnąć samochodem na kilka (naście) cm przy puszczeniu sprzęgła bez gazu. to dużo energii 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
był nawet gdzieś filmik z ALTu jak beemka gubi na asfalcie bebechy silnika.Azrael pisze:
BTW: to przebijanie bloku w karabinach przeciwsprzętowych to oni testują na jakimś żeliwnym small bloku. Przy tym to blok od Subaru jest z papieru.
- dycha
- 0 gwiazdek
- Auto: subaru impreza 1.8, legacy 2.0
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
najprawdopodobniej to jest panewka ale nie musi sprawdz czy dzwiek dochodzi bardziej od walu czy ktorejs ze stron silnika jak z ktorejs strony albo lepiej zmierz cisnienie sprezania podobny dziek wydaja kute tloki jak silnik jest zimny (chyba ze nie moje glosniki tak to znieksztalcaja), wiec moze to byc uszkodzenie tloka lub cylindra
..."BTW: to przebijanie bloku w karabinach przeciwsprzętowych to oni testują na jakimś żeliwnym small bloku. Przy tym to blok od Subaru jest z papieru...
przeciwsprzętowy to nie tylko karabin i .50 cala otwór w lufie- to przede wszystkim specjalna amunicja do przebijania stalowych płyt pancernych z penetrujacym rdzeniem
tam do bloku strzelali dla zabawy amunicją ze zwykłym ołowianym rdzeniem do zwalczna siły zywej przeciwnika
być może w silnikach boxera z papierowym blokiem taka panewka robi większe spustoszenie niż np w rzedówce ale Gregor jeśli zrobi tą dziurę w bloku to obstawiałbym raczej że trafił cię snajper
uważaj gdzie jeździsz
przeciwsprzętowy to nie tylko karabin i .50 cala otwór w lufie- to przede wszystkim specjalna amunicja do przebijania stalowych płyt pancernych z penetrujacym rdzeniem
tam do bloku strzelali dla zabawy amunicją ze zwykłym ołowianym rdzeniem do zwalczna siły zywej przeciwnika
być może w silnikach boxera z papierowym blokiem taka panewka robi większe spustoszenie niż np w rzedówce ale Gregor jeśli zrobi tą dziurę w bloku to obstawiałbym raczej że trafił cię snajper

B Group , WRC fun
mamgx pisze:
być może w silnikach boxera z papierowym blokiem taka panewka robi większe spustoszenie niż np w rzedówce ale Gregor jeśli zrobi tą dziurę w bloku to obstawiałbym raczej że trafił cię snajperuważaj gdzie jeździsz
Ok będę się rozglądał