SIP chce poprawić jakość - tylko czego jakość??

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: SIP chce poprawić jakość - tylko czego jakość??

Post 9 mar 2008, o 14:13

barbie pisze: Nie ma reguły. A ja z samochodami z Korei (liczba dość mnoga) jak dotąd mam doświadczenia bardzo dobre.
Bywa. Dlatego napisałem, że życzę udanego egzemplarza.
barbie pisze: Za te pieniądze, co KIA Sportage w pełnej opcji, nie kupi się tej wielkości tak wyposażonej Toyoty.
I chwała Bogu, bo akurat Rav to dopiero padaczka... tyle, że faktycznie znacznie droższa ;-)

Dobra, EOT ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 mar 2008, o 14:34

ja tam na ankiety nie czekałem , sam sie wyrwałem i zadziałało bardzo sprawnie usprawnianie niesprawności :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 9 mar 2008, o 17:12

Toyotą nie jeżdżę od 4 lat i gazeta przychodzi regularnie co kwartał od ca. 10 lat. Dzieciaki/mlodzież :roll: gadżety z Toyoty junior 4 razy w roku. Od Hondy od 4 lat regularnie przychodzą gazetki wydane w jakości km/h...
Działania, a w zasadzie jego braku, SIP-u nie komentuję :oops:
Dolce far niente ;-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 9 mar 2008, o 21:53

barbie pisze: Był ponoć fatalny Rover.

Oj to ponoć bardzo kiepskie auta...

:mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 9 mar 2008, o 21:57

Renuary tez kicha* :mrgreen:

*dwoch nie udalo mi sie popsuc, a jezdzilem ostrzej niz subarakiem - teraz mi sie nie chce ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 9 mar 2008, o 21:59

się no... to ja powymądrzam trochę...
bo - wydaje mi się - byłem w podobnej do SIP (zróbmy z tego skrótu samoistny byt na chwilę) sytuacji:
- dość poważny produkt (cholernie drogi, w moim przypadku), zróżnicowane ceny na różnych rynkach (cyfry podobne, tylko USA w dolardach, a EU w Euro)
- Polska w skali firmy wygląd jak muszka owocówka
- plany sprzedaży dostosowane do... Hiszpanii (bo z Excel'a wychodzi, że to prawie taki sam rynek), a jak jest problem to: popatrz na Czechy, tacy mniejsi a tacy lepsi...
- konkurencja często oferująca nieco (dużo) gorszy produkt za niższą cenę, ale... trzeba "się znać" żeby zrozumieć na czym polega różnica

dlatego też rozumiem SIP, bo
- mają omalże niszowy produkt
- na sprzedanym egzemplarzu nie zarabiają wcale tak dużo (wierzcie lub nie, ale NIE zarabiają dużo)
- w świecie dostaw części zamiennych, wsparcia tech. pozostają w III świecie (Polska jest na końcu listy ze względu na wielkość sprzedaży)

podsumowując: jest jak jest. Polska nie jest istotnym rynkiem dla FHI, a żeby to zmienić trzeba by podnieść sprzedaż, a żeby to zmienić, trzeba by zmienić podejście FHI do rynku polskiego...

to czego NIE ROZUMIEM, to zachowanie Dyrekcji.
bo - z całym szacunkiem i zrozumieniem - ale, albo rybki albo akwarium.
- jak decydujemy się założyć forum internetowe - to ze wszystkimi konsekwencjami
- jak być "użytkownikiem" na forum to do końca i szczerze, bez cytowania reklamowych folderów
- jak robić ankietę, to ankietę dot. zadowolenia ze "współpracy" z marką (warsztaty, części, sprzedawcy..) a nie takie g...
i parę innych.

wszystkich powyższych Dyrekcja NIE MUSIAŁA robić. chwała za to, że zrobiła. tylko dlaczego na pół gwizdka i tak jakoś...

i to jest - według mnie - największy problem. SIP na prawdę się stara. Tylko...

edit: literówki
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, o 11:52 przez damaz, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 mar 2008, o 22:14

damaz, ja Ci powiem czemu tak jest (a przynajmniej tak to wygląda z mojej strony klienta)

1. Jest jakikolwiek problem gwarancyjny - ASO nie jest w stanie podjąć decyzji samodzielnie - zawsze kontaktuje się z imprterem
2. Dzwonisz do importera, bo masz jakiś problem - rzadko trafiasz na kogoś, kto jest w stanie podjąć decyzję od razu
3. Miałem poważną awarię w legacym, taką, która mogła skutkować tragicznym wypadkiem. Jaką dostałem radę, gdy chciałem eskalować problem, żeby subaru zbadało, czy nie jest to jakiś problem serii - skontaktuj się z dyrektorem. Nie z kimkolwiek innym - z dyrektorem.
4. Patrząc na organizację Plejad - wszystkiego dogląda osobiście dyrektor

Konkluzja: Mała firma nigdy się nie rozwinie do dużej, jeśli każda decyzja będzie musiała przechodzić przez ręce jednej jedynej osoby. Powyższe to moje subiektywne odczucie, ale chyba pasuje do sytuacji.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 9 mar 2008, o 22:18

Moze ulepszanie SIPu powinni zaczac od lepszego doboru kadry :evilgrin:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 mar 2008, o 22:29

remek pisze: ulepszanie SIPu powinni zaczac od lepszego doboru kadry

SIP ma ten sam problem, co PIS... ;-)

A serio - zauważyłem, także przy swojej nieudanej próbie zrobienia kiedyś zakupów (Justy) w SIP, że prawo decyzji jest jednoosobowe. To psychologia - brak zaufania szefa do ludzi, głęboki kompleks "oblężonej twierdzy", i tak już leci. Póki firma jest mała, może działać. Gdy rośnie, pojawiają się kłopoty.
A reakcją na kłopoty - jest "zwarcie szeregów" i odstrzelenie elementów niepewnych.

Gdyby ktoś pisał magisterkę z psychologii, zarządzania... ma fajny przykład do ilustracji ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 9 mar 2008, o 22:42

Damaziu drogi!
Ta ankieta jest, delikatnie mówiąc, nieprzemyślana.
Co więcej, wygląda mi na produkt standardowy - wiele pytań jest kompletnie od czapy w odniesieniu do Subaru ("odtwarzacz DVD z ekranami z tyłu", "filtr DPF", "siedzenia złożone w podłogę") stworzony dla innej firmy, a kupiony przez SIP "po taniości".
Ale mniejsza z tym, że nie postarano się dostosować tej ankiety do (jednak) specyfiki Subaru, ważniejsze, że ta ankieta jest tak odstręczająca wścibskością i przeładowaniem, obrażająca klienta brakiem szacunku dla jego czasu (pierwsza strona, to informacje które SIP ma - kto kupił, co kupił, jak wyposażone itp., a każą to sobie jeszcze raz napisać!), załamująca "handlowym" charakterem pytań, że trudno o inną decyzję niż okrągły segregator... 8-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 9 mar 2008, o 23:42

WiS pisze:
A serio - zauważyłem, także przy swojej nieudanej próbie zrobienia kiedyś zakupów (Justy) w SIP, że prawo decyzji jest jednoosobowe.
Chwileczkię, czy chcesz powiedzieć, że krakow podejmuje osobiscie decyzje w przypadku kazdego pojazdu dwusladowego?
Znaczy sie, ja ide do Firma Koper i mowie, Panie Koper, pan mie sprzeda grubo piękny pojazd mechaniczny na cztery kola napedzany.
I co, z Aleji Krakowskiej leci pismo o zgode do Krakowa, chocby pojazd stal u Pana Koper na plac?
Czy moze moj mozg zlasowany dymami wypalanych traw i ognisk lisciastych nie rozumie juz twoich elukubracji?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 mar 2008, o 23:50

Aż tak źle to chyba nie jest, z naciskiem na chyba ;-)

Ale w krakowskim dilerstwie, czyli w SIP, sprzedawca nie mógł sam podjąć decyzji o upustach na konkretny egzemplarz, choć wiadomo było, że jakieś być muszą, bo wystawiona cena za salonowe auto "z przebiegiem" była wyższa lub równa, już nie pamiętam dokłądnie, niż za bliźniaka - nowego, nie tykanego, z prawem wyboru koloru - u Suzuki.

Proces decyzyjny w tej strategicznej sprawie, czyli prawdopodobnie antyszambrowanie nieszczęsnego sprzedawcy przed gabinetem Istoty Najwyższej, trwał w Krakowie ze dwa tygodnie, a telefon milczał. Potem kupiliśmy Ignisa u konkurencji, bo Piotor na Jagiellońskiej decydował o sprawach handlowych sam i od ręki. A sprzedawca z SIP dostał opeeer od swego wodza, gdy pochwaliłem się sprawą na tamtym forum... :whistle:

PS. Spytajcie Kopera o wolną rękę w kwestiach marketingu ;-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 10 mar 2008, o 01:10

Konto usunięte pisze:damaz, ja Ci powiem czemu tak jest (a przynajmniej tak to wygląda z mojej strony klienta)

1. Jest jakikolwiek problem gwarancyjny - ASO nie jest w stanie podjąć decyzji samodzielnie - zawsze kontaktuje się z imprterem
2. Dzwonisz do importera, bo masz jakiś problem - rzadko trafiasz na kogoś, kto jest w stanie podjąć decyzję od razu
3. Miałem poważną awarię w legacym, taką, która mogła skutkować tragicznym wypadkiem. Jaką dostałem radę, gdy chciałem eskalować problem, żeby subaru zbadało, czy nie jest to jakiś problem serii - skontaktuj się z dyrektorem. Nie z kimkolwiek innym - z dyrektorem.
4. Patrząc na organizację Plejad - wszystkiego dogląda osobiście dyrektor

Chyba nie mówisz o tej samej osobie, która musi sama jedna w pojedynkę rozbijać kłódki i procesować się o 15zł, aby nie móc rozwijać klubu subaru? :?

Arno pisze:KIA
sprawdzcie w słowniku skrótów armii amerykanskiej co to znaczy.
Dobrze, że nie MIA, wtedy powiałoby grozą, a tak to się wrzuci w statystyki i zwali na niebezpieczne drogi.

radekk pisze: Najpierw powiedz gdzie ten słownik skrótów znajdę
Naprawdę nie wiesz co to znaczy?! :o

Barbie, nie martw się. Jeśli chodzi o Koreańskie auta to WiS się wybitnie nie zna, co bardzo dobrze wróży egzemplarzowi twojego ojca.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, o 12:22 przez EterycznyŻołądź, łącznie zmieniany 1 raz.

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 10 mar 2008, o 01:21

EterycznyŻołądź pisze: Naprawdę nie wiesz co to znaczy?! :o
Już wiem. Ja jakiś takie nie wojskowy jestem, wiesz, wariatów nie biorą, więc nigdy się nie interesowałem :razz: :mrgreen:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 10 mar 2008, o 01:27

radekk, ale żeby klasyki z Chuckiem Norrisem nie znać to byś się wstydził (choć tam w tytule chyba akurat było MIA, a nie KIA). :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2008, o 09:21

EterycznyŻołądź pisze: Chyba nie mówisz o tej samej osobie, która musi sama jednam w pojedynkę rozbijać kłódki i procesować się o 15zł, aby nie móc rozwijać klubu subaru?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
EterycznyŻołądź pisze: Jeśli chodzi o Koreańskie auta (...)
EOT ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2008, o 12:01

ja bardzo przepraszam, ale nasz koreańsko - warszawski protoplasta nowej imprezy zachowuje się bez zarzutu i oby tak dalej. już kiedyś napisałem, że życzę wszystkim takiej niezawodności jak w przypadku Damaziowego Lanosa (odpukane).
jest b. fajne miejskie autko i jeszcze chwila a go oświniaczymy. :-p :-p :-p

Filip Cz
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy dizel H6

Post 10 mar 2008, o 14:17

damaz pisze: jest b. fajne miejskie autko i jeszcze chwila a go oświniaczymy. :-p :-p :-p
Chyba cię trochę poniesło :chair:

:mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2008, o 14:40

:whistle:

no dobra, jeszcze się zastanowimy
:razz:

Rzeznik
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: VW Passat 3.6 4Motion

Post 10 mar 2008, o 17:20

Konto usunięte pisze: Konkluzja: Mała firma nigdy się nie rozwinie do dużej, jeśli każda decyzja będzie musiała przechodzić przez ręce jednej jedynej osoby. Powyższe to moje subiektywne odczucie, ale chyba pasuje do sytuacji.
Święta racja ;-)
Rzeźnik zbereźnik:)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2008, o 18:41

to rzeczywiście wiele wyjaśnia. znam osobiście ze dwa takie przypadki, gdzie właściciel przedsięwzięcia jest absolutnie przekonany, że bez bez jego "pomocy" żadna, słownie: żadna, praca nie jest wykonana dobrze. niestety, oba te znajome przypadki pokazują, że Konto usunięte ma rację. :-|

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 10 mar 2008, o 20:41

damaz pisze:to rzeczywiście wiele wyjaśnia. znam osobiście ze dwa takie przypadki, gdzie właściciel przedsięwzięcia jest absolutnie przekonany, że bez bez jego "pomocy" żadna, słownie: żadna, praca nie jest wykonana dobrze. niestety, oba te znajome przypadki pokazują, że Konto usunięte ma rację. :-|
:wall: należę do tej grupy i cholera, mówię wam - nikomu nie można ufać... :wall:

Smutne ale prawdziwe...

:lol:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 10 mar 2008, o 21:59

EterycznyŻołądź pisze: radekk, ale żeby klasyki z Chuckiem Norrisem nie znać to byś się wstydził (choć tam w tytule chyba akurat było MIA, a nie KIA). :mrgreen:
Bo ja zapomniałem :mrgreen:

Gość
5 gwiazdek

Post 4 sty 2009, o 21:40

Ciekawa dyskusja.

Chciałbym się podzielić informacją z rynku niemieckiego, która wydaje mi się, że jakoś tam pasuje do tego wątku.

Niemiecki Automobilklub, który nazywa się ADAC, co roku prowadzi ankietę wśród posiadaczy samochodów na temat ich zadowolenia z auta, którym obecnie jeżdżą. Pytania dotyczą marki, samego samochodu jako takiego oraz zadowolenia z obsługi przez sieć dealersko-serwisową.
Obecną ankietę wypełniło około 43.000 czytelników magazynu Motorwelt.
I jak się okazuje po raz już trzeci z rzędu pierwsze miejsce (największe zadowolenie klientów) zdobyło SUBARU.
W kategorii zadowolenia z marki wygrało SUBARU.
W kategorii zadowolenia z samochodu SUBARU zajęło 3 miejsce za Jaguarem i Porsche.
W kategorii zadowolenia z serwisu wygrało SUBARU.
W sumie wygrało SUBARU, również jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie, czy znowu kupiłbyś auto tej samej marki?

A tak skomentował ten wynik Thomas Khroher, autor omawiający wyniki tej ankiety:
"W przypadku klientów Subaru, przede wszystkim powszechnie pozytywne oceny zdobyli dealerzy, co można wytłumaczyć logicznie: Relatywnie mała marka z małym udziałem w rynku może i musi rzeczywiście nosić klientów na rękach. Klientom to się bardzo podoba i dlatego wracają – również po to aby kupić nowy samochód.
Paleta samochodów musi oczywiście również być odpowiednia, przy czym klienci Subaru doceniają przede wszystkim seryjny stały napęd na wszystkie koła oraz ofertę w zakresie zasilania gazem płynnym."

http://www.subaru.de/fileadmin/download ... e-2008.pdf

ODPOWIEDZ