Co lepsze: Legacy III gen, Outback, czy Forester I gen ?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Orin
0 gwiazdek
Auto: Legacy Kombi II
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Co lepsze: Legacy III gen, Outback, czy Forester I gen ?

Post 13 kwie 2010, o 22:28

Witam
Mam dylemat: wkrótce zapewne zapadnie decyzja o sprzedaży obecnego auta (Legacy Kombi 2,2 z 1996 roku). W związku z tym, szukam czegoś innego, tyle że ciut nowszego. I tak, mam dylemat pomiędzy: nowszym Legacy, Outbackiem z ok. roku 1999-2000 (nie wiem która to generacja) i ew. Foresterem (najpewniej pierwsza generacja, chyba że znajdę finanse na drugą). Wszystko praktycznie w wersji wolnossącej, pojemność od 2 do 2,5l

Główne cechy, które mnie interesują w tych autach to :

- kombi
- zdrowa blacha (zarówno podwozie jak i nadwozie)
- jak najmniej awaryjny silnik/skrzynia/przeniesienie napędu/zawieszenie
- skrzynia manualna
- komfort podróżowania z przyczepą i bez niej.
- możliwość bezproblemowego użytkowania instalacji LPG.

Co doradzacie, co odradzacie?

Pozdrawiam
Krzysiek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Co lepsze: Legacy III gen, Outback, czy Forester I gen ?

Post 13 kwie 2010, o 23:39

Przy tych preferencjach i warunkach, które podałeś, to w zasadzie wsio rawno, czy Legac, czy OBK, czy Forek. Po prostu, szukaj dobrego egzemplarza.

Kombi - może być każdy z nich. Forek i OBK nawet muszą.
Zdrowa blacha - kwestia konkretnej sztuki.
Awaryjność silnika i gratów - j.w.
Manual - j.w.
Gaz - j.w.

Jedynie komfort podróżowania nieco się różni w poszczególnych modelach, ale to już zależy, kto co lubi, jak kto jeździ, jakie dystanse i po jakich drogach, etc.

Silniki wolnossące masz dostepne zasadniczo (EU spec): 2.0 dla Forka i Legacy, 2.5 dla Legacy i OBK. Forek 2.5 tylko z USA. Szczegółowe info w Subarupedii.

Orin
0 gwiazdek

Post 14 kwie 2010, o 09:22

Dzięki za info.

A czy któryś z wymienionych modeli nie ma czasem podobnej przypadłości z blachą jak Legacy Kombi II generacji, gdy chodzi o tylne nadkola? Praktycznie każdy model w tej budzie ma z tym problem, a sedany są zdrowe. Widziałem już kilka Foresterów i w porównaniu z moim, to były strasznie zgnite w tym miejscu, nawet nie było do czego reperatury przyspawać. Nie ważne, że były młodsze o 5 lat.

O ile mechanicznie jestem w stanie dużo ogarnąć, to purchle przyprawiają mnie o białą gorączkę. Dlatego tak jestem na to uczulony.

Subarupedia swoją drogą :) Wolałbym jednak znać opinie użytkowników tych modeli. Czy leci w nich blacha i ew. gdzie?

apatia
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: subaru legacy 2.5 GX

Post 14 kwie 2010, o 14:04

Witam kolegę,
ja posiadam Legacy kombi III z 1999r i z blachą nie mam żadnych problemów. Jeżeli chodzi o to, który model Subaru wybrać, to pewnie ważne jest też gdzie i po czym jeździsz. Ja chciałem koniecznie Outbacka, ale jak sobie uzmysłowiłem, że po polnych drogach jeżdżę sporadycznie, to pomyślełem, że Legacy będzie najlepszym wyborem. I teraz nie zamieniłbym Legacy za żadne skarby. Pozdrawiam.
Przy okazji: jak sprawuje się Mazda 323? Moja małżonka zastanawia się nad tym autkiem.

kitewinger
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0 XT

Post 14 kwie 2010, o 17:47

hmm, zastanawia mnie i dziwi to co piszecie o tej rdzy, przecież blachy w Subach są cynkowane- proszę o wyprowadzenie z błędu. Forestery od 2003 przynajmniej były całe cynkowane więc raczej ze rdzą nie powinny mieć długo żadnych problemów.....

Artur
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback 2,5 MY 03

Post 15 kwie 2010, o 00:06

Więc dołączę sie i ja polecając Outbacka. Znakomity samochód na długie trasy przy czym nie boi się zjechać z asfaltu.Silnik 2.5 nie będzie się bał przyczepy a i z LPG sobie poradzi. Skrzynka biegów manual jak zauważyłem raczej w US. O ASB nie mogę napisać nic złego. Koniec końców zajebiście dobry wózek z tego OBK....

Orin
0 gwiazdek

Post 18 kwie 2010, o 14:10

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Wkrótce pewnie będę się rozglądać za czymś, to się pochwalę :)

@apatia: miałem Mazdę 323 BG 4wd. Napęd identyczny jaki się spotyka w Subaru. Dodatkowo wymieniłem tylny dyfer z GTX, by mieć szperę wiskotyczną. Auto w zimę niesamowite, zresztą jak każde AWD. A prawdę mówiąc, to tą Mazdą spokojnie byłbym w stanie objechać na śliskim obecnie posiadane Legacy :) Choć miała tylko 105KM z silnika 1,8 SOHC. Ech, szkoda mi było ją sprzedawać bo potrzebowałem kombi. Obecnie powinna jeździć gdzieś w rejonie Zakopanego. A tak wyglądała jeszcze na moich blachach:

Obrazek
Obrazek

Szkoda że Mazda nie ma w ofercie fajnych modeli z lat ~2000 z napędem AWD. Ogólnie jak ktoś szuka Mazdy bądź informacji o tych autkach, to zapraszam na forum: http://forum.mazdaspeed.pl.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ