Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa

-
kitewinger
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0 XT
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Witam;
Dzisiaj podczas mycia silnika zauważyłem, że z okolic (chyba) pompy wody wycieka w dół płyn chłodniczy, trochę co jakiś czas go doleję ale są to raczej małe ilości.
Poniżej wrzucam fotki wycieku. Czy ktoś z Was jest w stanie powiedzieć co jest powodem wycieku?

kitewinger
-
Danieldd48
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester '98 2,0 AWD, LPG, STEREO, LO
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
kitewinger pisze:
że z okolic (chyba) pompy wody
ze szczególnym uwzględnieniem na
chyba bo pompa wody napędzana jest przez rozrząd, więc jeśli to jest płyn chłodniczy, to przecieka Ci gdzieś z okolic górnej rury płyny chłodzącego (tak miedzy blokiem silnika a kolektorem ssącym. Może to też być płyn od wspomagania, bo właśnie pod pompą jest zlokalizowany wyciek.
Danieldd48
-
lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
zielony nalot oznacza korozje aluminium lub miedż,w tym miejscu jest tylko aluminium więc domniemam że jest to reakcja aluminium z alkoholem czyli płynem.Stawiam na rurę żle uszczelnioną,pozdro
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
lucza
-
kitewinger
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0 XT
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
no wlaśnie ten wyciek wygląda jakby wydostawał sie spod tych śrub... miałem wymieniany niedawno pasek od alternatora i pompy wspomagania więc może żle coś tam skręcili.
Generalnie czy mogę z tym na razie jeździć? Piszecie, że między kolektorem ssącym może być zlokalizowany wyciek- nie będzie się płyn przedostawał do komory spalania?
Ehh pewnie głupie pytania zadaję ale mechanik ze mnie żąden

kitewinger
-
wil3
- 2 gwiazdki
- Auto: Pustynna Burza
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Miałem dokładnie to samo. Do wymiany poszła pompa wody (płynu). Jest gdzieś na forum o tym.
EDIT: chociaż nie, u mnie te ślady były całkiem od dołu (pod płytą)..
Szymon Wilczyński

wil3