Lampy JDM/EU

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: STi 2004
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Lampy JDM/EU

Post 17 kwie 2010, o 23:04

Może mi ktoś wytłumaczyć co to znaczy, że lampy świecą jak angielskie?? Można je stosować w Polsce?

http://moto.allegro.pl/item998635080_su ... ml#gallery

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Lampy JDM/EU

Post 17 kwie 2010, o 23:14

może chodzi o to że w Japonii także jeżdżą po niewłaściwej stronie drogi więc doświetlają niewłaściwe pobocze oślepiając jadących z naprzeciwka?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 17 kwie 2010, o 23:17

noaśnie, ale czy sądzisz, że da się to wyregulować? No i czy faktycznie oślepiają?

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97

Post 17 kwie 2010, o 23:20

Ja mam ciągle japońskie na aucie, po prostu je obniżyłem tak żeby nie świeciły ludziom z przeciwka. Minus? słabo widzę prawe pobocze.
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 kwie 2010, o 23:27

przy takiej cenie zakupu ja bym nie kombinował bo wydac 1,2 k aby później zepsuc przerobkami albo jak zabiora dowod to szkoda by mi bylo kasy. juz chyba lepiej jezdzic na amerykancach ale ja sie nie znam*.

* ale szkodzi moim oczom oslepianie przez wymijane auta wiec sie wsciekam w takich sytuacjach i potrafie np bluzgnac na CB
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 17 kwie 2010, o 23:32

1,2k to tanio niestety dlatego zwróciły moją uwagę. Na dodatek to ksenony, nieczęsto spotykane. Normalna cena to ponad 2k za używki.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 kwie 2010, o 23:39

matzerath pisze: Normalna cena to ponad 2k za używki.
tylko że jak się nie uda to uzywki będą cię kosztowac 3,2 k wiec powinny miec jakies punce jubilerskie :-)
Živela Jugoslavija!

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 17 kwie 2010, o 23:45

no i taka luźna spekulacja (jeśli ktoś wie lepiej, to niech poprawi): ubezpieczyciel w razie jakiegoś dzwonka będzie miał punkt do zaczepienia się, by nie wypłacić pieniążków bo brak zgodności z homologacją...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 17 kwie 2010, o 23:49

no właśnie już raz się nie udało. Kupiłem lampę za naprawdę niezłą cenę w stanie cacy i za cholerę nie mogę znaleźć drugiej pasującej.

A ubezpieczyciel mnie nie interesuje. Tyle razy już miałem z nimi problemy przy różnych samochodach, że Subaru po prostu ma tylko OC. Jak będzie dzwon to je poskładam. Wyjdzie pewnie mniej więcej tyle co roczne AC.

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Post 18 kwie 2010, o 03:25

myślę że nie przejdą przeglądu,ale poza tym to jak wyżej,PZDRO
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 18 kwie 2010, o 11:09

Marzy mi się obywatelska akcja pt. ,,wybij angielskie szkiełka oślepiaczom''.
Virus12 pisze: po prostu je obniżyłem tak żeby nie świeciły ludziom z przeciwka. Minus? słabo widzę prawe pobocze.
To już chyba lepiej jakbyś zakleił część, która świeci na lewo i jeździł na symetrycznych...

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 18 kwie 2010, o 11:48

W mieście i tak to nie ma znaczenia :D a tak rzadko latam po nocach poza nim, że prawie tego nie odczuwam.
Obrazek

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 18 kwie 2010, o 12:16

Virus12, ale Ci z przeciwka to odczuwają ... Ty słabo widzisz pobocze, a kierowców jadących z przeciwka po prostu oślepiasz !!!
Podjedź do jakieś ściany (w nocy) i zobacz jak się układa linia cienia - z lewej strony będzie się podnosiła, bo w w ruchu lewostronnym doświetlałaby pobocze, a Ty
walisz kierowcom po oczach. Proszę nie pisz" cyt."że prawie tego nie odczuwam." i pomyśl o innych kierowcach ...

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 kwie 2010, o 18:43

dobra no ok na długie trasy mam inny samochód a ten jest do wygłupów. Co do przeglądu to jest kilka innych powodów dla których pan mechanik osłupieje zanim dojdzie ewentualnie do nieprzepisowych reflektorów hehe. Zastanawiam się czy japońskie lampy da się ustawić tak żeby nie oślepiały i działały. A gdybym tak wymienił odbłyśniki z moich starych hamerykańskich? To chyba one są odpowiedzialne za nadanie odpowiedniego kierunku snopowi światła?

W ogóle to najchętniej w jednym z reflektorów zrobiłbym otwór o taki ale nie wiem jeszcze jak. I co na to powiedziałby wąsol policmajster.
Załączniki
na forum.jpg

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 19 kwie 2010, o 00:16

piotruś pisze: Virus12, ale Ci z przeciwka to odczuwają ... Ty słabo widzisz pobocze, a kierowców jadących z przeciwka po prostu oślepiasz !!!
Podjedź do jakieś ściany (w nocy) i zobacz jak się układa linia cienia - z lewej strony będzie się podnosiła, bo w w ruchu lewostronnym doświetlałaby pobocze, a Ty
walisz kierowcom po oczach. Proszę nie pisz" cyt."że prawie tego nie odczuwam." i pomyśl o innych kierowcach ...
Nie unoś się, mam tak ustawione że nie oślepiam. Wiem na czym polegają lampy RHD i LHD. U mnie nawet z lewej strony światło pada nie wyżej niż sama lampa. Podjeżdżałem do ściany i sprawdzałem. to właśnie przez to moja prawa strona jest słabo oświetlona.

Co innego na długich, ale je się wyłącza jak coś z naprzeciwka jedzie.

Już na pewno mam dużo lepiej niż co poniektórzy swoje EU lampy albo xenony w seryjnych kloszach.
Obrazek

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 19 kwie 2010, o 08:03

Virus12, nie unoszę się ;-) . Odezwałem się, bo jakoś tak wyjątkowo bardzo przeszkadza mi oślepianie przez inne samochody, a ostatnio coraz częściej zauważam, że samochody jadące z przeciwka oślepiają tylko tym reflektorem od strony osi jezdni. Może to kwestia niedbałości o regulację a może właśnie te auta z GB? Ale masz rację - nie ma nic gorszego od "podrabianych" ksenonów :wall:

Pozdrawiam :-)

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 19 kwie 2010, o 09:07

jestem z tobą, ostatnio nawet kombinowałem żeby sobie lewy halogen z przodu ustawić na tych z naprzeciwka, a ten z prawej zamontować na tylnej szybie i strzelać w tych co mają źle światłą ustawione. 2gi pomysł to marker od paintballa w zderzakach :-p
Ok latałem CRXem więc przypuszczałem że to przez to że siedzę 10cm na ziemią, ale subarak nie jest najniższy a i tak w gały dostaje.

Swoją drogą dziwie się, ludzie jeżdżą na te przeglądy, gdzie im światła ustawiają a potem i tak tyle ludzi świeci na drzewa. Policja albo nie reaguje albo o tym cicho. Wkurzające i dużo bardziej niebezpieczne niż za głośny tłumik :wall:
Obrazek

nieznany.sprawca
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Subaru Legacy
Polubił: 1 raz

Post 22 kwie 2010, o 20:42

W Anglii mamy - he he naklejki na światła. Naklejasz taki cosik i juz światła świecą po europejsku. :-d szok nie? Jak latam do PL to przed wjazdem na prom jest info, że jazda bez tego jest nielegalna p Europie. Koszt - zależy kiedy i gdzie :-) w 5 funciakach się zmieścisz. Jak nie znajdziesz na allegro to mogę Ci to przysłać z UK. Jak cos to na priva
Jestem z formacji nieznanych sprawców. Pewnie słyszałeś o Mnie w wiadomościach..

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 kwie 2010, o 21:18

matzerath pisze: W ogóle to najchętniej w jednym z reflektorów zrobiłbym otwór o taki ale nie wiem jeszcze jak. I co na to powiedziałby wąsol policmajster.

tak mnie się coś wydaje, że ta dziura to może być jakiś dolot ;-)
Brak podpisu.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 22 kwie 2010, o 22:24

nieznany.sprawca pisze: he he naklejki na światła. Naklejasz taki cosik i juz światła świecą po europejsku

Nie. Świecą symetrycznie -- nie doświetlaja pobocza. Drobna, ale różnica.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 22 kwie 2010, o 22:43

Grzesiek_67 pisze:
matzerath pisze: W ogóle to najchętniej w jednym z reflektorów zrobiłbym otwór o taki ale nie wiem jeszcze jak. I co na to powiedziałby wąsol policmajster.

tak mnie się coś wydaje, że ta dziura to może być jakiś dolot ;-)

mi też. Taki dolot to odlot :-)

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 22 kwie 2010, o 23:42

Tylko, że to photoshop jest.

Tu masz takie coś prawdziwe:

Obrazek
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 23 kwie 2010, o 12:16

Przystąpię do wykonania w przyszłym tygodniu. Panowie u mnie w firmie mówią, że z wycięciem nie ma problemu. Gorzej będzie z ładnym wykończeniem wyciętej krawędzi. może ktoś ma jakiś pomysł? Uszczelkę jakąś czy coś???

ODPOWIEDZ