Forek amorek tył - o co chodzi ?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Forek amorek tył - o co chodzi ?
Witam, 20 000 km temu zmieniałem w moim Forku 2.0XT Niva z tyłu na nowe. Po 4 miesiącach i 20 000 km skręcając w lewo coś mi z tyłu stuknęło. Dalej nic - normalna jazda. Dzień później jadąc około 100 km/h wpadłem na nieco sfalowany asfalt i mi się auto jakoś miękko zaczęło bujać z prawego tyłu. Dalej mając objazd szutrem usłyszałem głuche dobicia z zawieszenia. I tak pozostało: jadąc po równym jest OK, jak się robi nierówno to mi tył głucho dobija i się buja. Co jest ? Szok tester wykazał że prawa strona tył jest o 15 % słabsza niż lewa - ale żeby dobijało ? Tak jakby amorek trzymał przy małym obciążeniu i gwałtownie tracił trzymanie lekko większych siłach. Pomocy ...
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Forek amorek tył - o co chodzi ?
Amory montowane poza fabryką wytrzymują dziwne przebiegi ... rekordzista wylał po 3kkm...Spróbuj reklamować. Jeśli sie nie uda zmieniaj na "zwykle".
Fuji Heavy Industrie nie uznaje reklamacji po czasie dłuższym niż miesiąc - mówią że to od stanu naszych dróg. Po części mają rację ale Forek to chyba auto uterenowione - nie ? Na razie jest lżejszy o 1200 zł za prawy tył z założeniem. Auto jeździ jak po szynach, ale jak znowu umrze to idę w normalne amorki.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Co jak wiemy jest winą kierowców, więc to ich należy obciążyć za to, że kupują samochody na słabym zawieszeniuplijama pisze:Fuji Heavy Industrie nie uznaje reklamacji po czasie dłuższym niż miesiąc - mówią że to od stanu naszych dróg.

Tak ,a na słabym zawieszeniu. To ja się chyba już boję na działkę wjechać Foresterem jak na asfalcie może paść amorek. Co się stanie na szutrze ? Czyżbym jednak jeździł bulwarówką typu RAV ?
pisali ludzie, że nivo to porażka i mieli rację.
tym razem reklamacja, za jakiś czas zwykłe amorki i koniec.
tym razem reklamacja, za jakiś czas zwykłe amorki i koniec.
reklamacja nieuznana - powód - stan nawierzchni w Polsce. Zaproponowali badania ale na mój koszt. Odpuściłem
Ogólnie dziwna sprawa. FHI chyba trochę daje ciała z jakością amorków z SLS.
Ja mam serię z 2001r., przejechane 150 tyś ( 70 po Polsce). Jak zaleje do pełna to trochę już siedzi tyłek ale jeździ się OK.
Jak niebawem będę zmieniał to nie ma mowy o ori. Springi od wolnego ssaka i jazda.
Tym bardziej, że coraz więcej osób jest zadowolonych z tego rozwiązania.
plijama, współczucia.
Ja mam serię z 2001r., przejechane 150 tyś ( 70 po Polsce). Jak zaleje do pełna to trochę już siedzi tyłek ale jeździ się OK.
Jak niebawem będę zmieniał to nie ma mowy o ori. Springi od wolnego ssaka i jazda.
Tym bardziej, że coraz więcej osób jest zadowolonych z tego rozwiązania.
plijama, współczucia.
vel misza, Pozdrawiam!
moje tylne zostały wymienione przy 4,5kkm na liczniku bez kłopotu,
ale może stan dróg był wtedy lepszy
ale może stan dróg był wtedy lepszy

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
się szaleje po Rudnikach to się maj33mbo pisze: moje tylne zostały wymienione przy 4,5kkm na liczniku bez kłopotu,

no co ty?Niedźwiedź pisze:się szaleje po Rudnikach to się maj33mbo pisze: moje tylne zostały wymienione przy 4,5kkm na liczniku bez kłopotu,
ta Pani tu przyszła w tym futrze i w nim wychodzi