SZYBERDACH MONTOWAĆ CZY NIE?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- olo1114
- 0 gwiazdek
- Auto: Była bugy 2.0 N/A będzie OBK
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
SZYBERDACH MONTOWAĆ CZY NIE?
NIE MAM KLIMY I CHCĘ ZAMONTOWAĆ SZYBERDACH BY W UPALNE DNI NIE UGOTOWAĆ SIĘ ŻYWCEM. ALE MAM PEWNE OBAWY! MIANOWICIE:
CZY W SAMOCHODZIE NIE BĘDZIE GŁOŚNIEJ? Z TEGO CO WIEM USZCZELKI WYCHODZĄ SPORO PONAD DACH.CZY DACH NIE STANIE SIĘ SŁABSZY, MOŻLIWOŚĆ ZWICHROWANIA? Z TEGO CO WIEM DACHY Z ORYGINALNYMI SZYBERDACHAMI SĄ SPECJALNIE WZMACNIANE!CZY TAKI MONTOWANY SZYBERDACH MA DŁUGĄ ŻYWOTNOŚĆ?MOJE WYŻEJ WYMIENIONE OBAWY SPOWODOWANE SĄ ROZMOWĄ ZE ZNAJOMYM BLACHARZEM. CZY MA RACJE? PROSZĘ O PORADY I OPINIE W TYM TEMACIE.
CZY W SAMOCHODZIE NIE BĘDZIE GŁOŚNIEJ? Z TEGO CO WIEM USZCZELKI WYCHODZĄ SPORO PONAD DACH.CZY DACH NIE STANIE SIĘ SŁABSZY, MOŻLIWOŚĆ ZWICHROWANIA? Z TEGO CO WIEM DACHY Z ORYGINALNYMI SZYBERDACHAMI SĄ SPECJALNIE WZMACNIANE!CZY TAKI MONTOWANY SZYBERDACH MA DŁUGĄ ŻYWOTNOŚĆ?MOJE WYŻEJ WYMIENIONE OBAWY SPOWODOWANE SĄ ROZMOWĄ ZE ZNAJOMYM BLACHARZEM. CZY MA RACJE? PROSZĘ O PORADY I OPINIE W TYM TEMACIE.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: SZYBERDACH MONTOWAĆ CZY NIE?
Miałem w życiu dwa auta z szyberdachami zrobionymi metodą domową. Oba ciekły jak cholera i po pewnym czasie trzeba je było zamknąć na stałe - silikonem.olo1114 pisze: MOJE WYŻEJ WYMIENIONE OBAWY SPOWODOWANE SĄ ROZMOWĄ ZE ZNAJOMYM BLACHARZEM.
Znajomy blacharz to zrobił, ku żalowi znajomych blachar

W samochodzie to nie wiem, ale na forum będzie ciszej gdy przestaniesz krzyczeć (tzn. pisać WERSALIKAMI)olo1114 pisze: CZY W SAMOCHODZIE NIE BĘDZIE GŁOŚNIEJ?

- olo1114
- 0 gwiazdek
ok już nie będę...choć dla mnie te WERSALKI są jakieś takie eleganckie 

Zdecydowanie odradzam takie posunięcie
, Wis ma rację , cieknie to jak diabli i nigdy nie wiadomo skąd 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Czyżby następny księgowy?olo1114 pisze:ok już nie będę...choć dla mnie te WERSALKI są jakieś takie eleganckie

Mam fabryczny szyberdach z przesuwną zasłoną, miałem kiedyś zakładany dawno temu, kilka refleksji.
Fabryczna składa się z wąskiej szklanej owiewki, która unosi się w pierwszej fazie i dużej szyby wsuwającej się pod dach
Zakładana była z uchylaną szybą pokrytą rastrem ograniczającym nasłonecznienie.
Nigdy nie było problemów ze szczelnością, jeździłem z tym 5 lat, przyzwoita silikonowa uszczelka, którą należy utrzymywać w czystości i uszczelniona krawędź blachy w ramie szyberdachu. Wiem, że innym ciekło głownie spod szyby.
Generalnie sprawdza się wiosną i jesienią jeśli ma być w nogi ciepło a w głowę rześko zarówno fabryczna jak i zakładana.
W lecie fabryczna umożliwia zrobienie prawie kabrio - szybko wietrzy przegrzane wnętrze, ale robi się głośno powyżej 80km/h, a powyżej 100km/h huk jak cholera. Słucham dużo muzyki i wkurzają mnie szumy, łomot powietrza od mijanych drzew
Jazda z odsuniętą zasłoną przy słońcu świecącym z góry jest koszmarem, noszę okulary z wszelkimi antyrefleksami, ale światło z góry odbite w okularach przeszkadza
.
Szczerze - bez szyberdachu można się obejść
Fabryczna składa się z wąskiej szklanej owiewki, która unosi się w pierwszej fazie i dużej szyby wsuwającej się pod dach
Zakładana była z uchylaną szybą pokrytą rastrem ograniczającym nasłonecznienie.
Nigdy nie było problemów ze szczelnością, jeździłem z tym 5 lat, przyzwoita silikonowa uszczelka, którą należy utrzymywać w czystości i uszczelniona krawędź blachy w ramie szyberdachu. Wiem, że innym ciekło głownie spod szyby.
Generalnie sprawdza się wiosną i jesienią jeśli ma być w nogi ciepło a w głowę rześko zarówno fabryczna jak i zakładana.
W lecie fabryczna umożliwia zrobienie prawie kabrio - szybko wietrzy przegrzane wnętrze, ale robi się głośno powyżej 80km/h, a powyżej 100km/h huk jak cholera. Słucham dużo muzyki i wkurzają mnie szumy, łomot powietrza od mijanych drzew

Jazda z odsuniętą zasłoną przy słońcu świecącym z góry jest koszmarem, noszę okulary z wszelkimi antyrefleksami, ale światło z góry odbite w okularach przeszkadza

Szczerze - bez szyberdachu można się obejść

Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
- olo1114
- 0 gwiazdek
Przeglądałem oferty, zwróciłem uwagę na firmę WEBASTO.
http://www.gk.kornak.com.pl/szyber.htm
Takie cacko kosztuje ponad tysiaka.Firma która je montuje niby daje gwarancje na 3 lata.Montował ktoś może coś takiego?
http://www.gk.kornak.com.pl/szyber.htm
Takie cacko kosztuje ponad tysiaka.Firma która je montuje niby daje gwarancje na 3 lata.Montował ktoś może coś takiego?
A właśnie , miałem szyberdach Farmonta, był super.
A WEBASTO jest bardziej znane jako producent otwieranych dachów niż ogrzewań, ale nie u nas.
A WEBASTO jest bardziej znane jako producent otwieranych dachów niż ogrzewań, ale nie u nas.
- olo1114
- 0 gwiazdek
O lans to mi najmniej w tym wszystkim chodzi.Mam synka niespełna rocznego (od urodzenia jest zresztą fanem marki a brum brum robi jak rasowe STI
) i myślę że szyber byłby lepszym rozwiązaniem niż robienie przeciągu w aucie otwierając szyby.

Dziecko w lecie w samochodzie...........
Na dworze 30st. w środku 40st. Bez klimy to problem, miałem samochód bez klimy i małego synka, a potem małego synka i większego synka,na wakacje jeździłem w maju albo we wrześniu
Też jakieś rozwiązanie
Na dworze 30st. w środku 40st. Bez klimy to problem, miałem samochód bez klimy i małego synka, a potem małego synka i większego synka,na wakacje jeździłem w maju albo we wrześniu

Też jakieś rozwiązanie

Nie montuj. W upał niewiele pomaga. Lepiej po przekątnej otwieraj delikatnie dwie szyby. staraj się latem parkować w cieniu, a jeżeli juz musisz na słońcu, to jeżeli można, zostawiaj otwarte okna lub najlepiej drzwi. Wtedy wewnątrz będziesz miał temperaturę taką, jak w najgorszym przypadku w slońcu, a nie piec martenowski wewnątrz z cyfra na termometrze na poziomie 60 st. C.
dwa lata tak się męczyłem. Jazdy dalsze na wakacje z dzieciakami robiłem w nocy lub baaardzo wczesnym rankiem.
dwa lata tak się męczyłem. Jazdy dalsze na wakacje z dzieciakami robiłem w nocy lub baaardzo wczesnym rankiem.
Dolce far niente 

- olo1114
- 0 gwiazdek
Tutaj nasunął mi się pomysł
a może okleić szyby folią przyciemniającą lusterkową. Zawsze jakaś część promieni słonecznych padających na auto odbije się!
Co o tym Myślicie?

Co o tym Myślicie?
To jest trochę lepszy i chyba bezpieczniejszy sposób na obniżenie temp. wewnątrz. Jedna rada. Nie przyciemniaj szyb za słupkiem A, aby Ci niebiescy nie dobrali się do d...
Najlepiej poszukaj fury z klimą.
Najlepiej poszukaj fury z klimą.
Dolce far niente 

I z przewietrzaniem na postoju.FUX pisze: Najlepiej poszukaj fury z klimą.
Jak BMW... ;) (niektóre :( )
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- olo1114
- 0 gwiazdek
ja będę się woził w kąpielówkach a synek w samym pampersiejarmaj pisze: odzież przewiewna![]()

dopiero co kupiłem - bez klimyFUX pisze: Najlepiej poszukaj fury z klimą

-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
Miałem kilka aut z fabrycznymi szyberdach. i szczerze to przerost formy nad treścia. Jak mam być szczery, to nie wiem , po co to ma służyć , jak jest klima w aucie. 100 X wolałbym wentylowane fotele
. Miałem w Mondeo i to naprawde był dobry bajer, jak i fordowska podgrzewana przednia szyba 

Ostatnio jechalem furą z podgrzewana kierownica. Chyba domówie ten gadżet...
Dolce far niente 

No przecież kolega napisał, że nie ma klimycarfit pisze:Jak mam być szczery, to nie wiem , po co to ma służyć , jak jest klima w aucie.

A ja tam lubię szyber w dachu, fajny jest, bo.... bo tak

A klimy i tak nie używam w aucie w ogóle

Czarownica prawdę Ci powie :D
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
Ja również bardzo lubię otworzyć sobie okienko dachowe. W mieście, jak nie ma upałów to spokojnie zastępuje klimę. W trasie powyżej 100km/h niestety nie da się wytrzymać. Powiem tak, jak bym nie miał to bym sobie darował i chyba oddał bym auto do przyciemnienia szyb folią UV zamiast osłabiać dach.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A, więc to Ty urwałaś Wiśni od klimatyzacji...?zofija pisze: A klimy i tak nie używam w aucie w ogóle

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Ta, jakoś tak po zimie okazało się że klima jest pusta. Musi być gdzieś jakaś nieszczelność.
A jak Wiśnia się miewa to trzeba raczej jej obecną użytkowniczkę spytać, ja Wiśni od tygodnia nie widziałem.
A jak Wiśnia się miewa to trzeba raczej jej obecną użytkowniczkę spytać, ja Wiśni od tygodnia nie widziałem.