Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
napisz jeszcze jaka drukarka
tylko usb to np. tak: http://www.nokaut.pl/szukaj/przelacznik-usb-2-1.html
tylko lpt np. tak: http://www.allegro.pl/item1021458712_pr ... karka.html
- nie korzystałem więc nie wiem jak skuteczne.
tylko usb to np. tak: http://www.nokaut.pl/szukaj/przelacznik-usb-2-1.html
tylko lpt np. tak: http://www.allegro.pl/item1021458712_pr ... karka.html
- nie korzystałem więc nie wiem jak skuteczne.
Drukarka tylko na USB. Dobra, to pokombinuję z tymi przełącznikami, ceny niektorych są gruuube 

nie wiem jak te komputery masz poustawiane, ale przełącznik (przynajmniej z tych tańszych) musisz mieć w zasięgu ręki..
równie dobrze można w tym miejscu zamieniać wtyczki np na przedłużaczu.. roboty niewiele więcej.
Chyba, że oba kompy koło siebie i drukujesz często na zmianę.. wtedy taki rozdzielacz będzie chodził jak zegar szachowy :)
równie dobrze można w tym miejscu zamieniać wtyczki np na przedłużaczu.. roboty niewiele więcej.
Chyba, że oba kompy koło siebie i drukujesz często na zmianę.. wtedy taki rozdzielacz będzie chodził jak zegar szachowy :)
Ja tak sobie myślę, że najtańsze printserwery chyba stawiają pod znakiem zapytania kupno przełącznika.
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
WRC fan pisze: Kompy nie są połączone w sieć.
To je połącz skrzyżowanym kablem - koszt ok. 5 PLN
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Tylko wtedy jeden (też podłączony do drukarki) komp musi być zawsze włączony.rrosiak pisze:WRC fan pisze: Kompy nie są połączone w sieć.
To je połącz skrzyżowanym kablem - koszt ok. 5 PLN
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
leon pisze: Tylko wtedy jeden (też podłączony do drukarki) komp musi być zawsze włączony.
Owszem, ale jest to zdecydowanie najtańsze rozwiązanie, a w przypadku printserwerka potrzebny będzie jeszcze jakiś mały switch.
W przypadku przełącznika USB należy jeszcze wziąć pod uwagę barierę długości (jakości) kabli, jeśli kompy nie będą stały niedaleko siebie to takie rozwiązanie odpada.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

Kupiłem najtańszy przełącznik za 15 peelen plus przesyłka. Przynajmniej jak się zepsuje to będzie wiadomo dlaczego 

Se zanabyłem tzw. blueconnect za cale 24,40 pln; nawet bangla... 

Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
FUX, to w Disco nie ma wbudowanego WIFi?
24,40 to miesięcznie? Za ile GB?

24,40 to miesięcznie? Za ile GB?
W sumie potrzebuję do sporadycznego podpięcia kompa na budowie, zeby co chwila nie ganiać do biura. 300 mega zdaje się.
http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... /abonament
Ja miałem jakąś zniżkę za pakiet plus numer tel.
http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... /abonament
Ja miałem jakąś zniżkę za pakiet plus numer tel.
Help - przestało mi wykrywać pedrive'a z usb. Na innych kompach wykrywa go elegancko, zresztą jeszcze nie tak dawno na moim kompie tez go wykrywało. 3 dni temu był u mnie znajomy i sprawdzaliśmy na moim kompie jego modem usb Orange (przy okazji jest to pamięć flash) bo nie chciał ruszyć u niego (u mnie też się zwiesił), a dziś przyszedł i okazało się, ze ma u siebie na kompie jakiegoś wirusa blokującego porty usb. Pytanie za 100 pkt jak sprawdzić czy to ten syf i jak się go ewentualnie pozbyć ?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Ściągnąć i odpalić to (wcześniej dezaktywując program antywirusowy). Jesli to popularny syf, to powinno pomóc.

A ja chciałam zapytać, co to za aplikacja "Task host window", która co jakiś czas uruchamia mi się w tle w systemie (Windows7), i koszmarnie spowalnia mi kompjuter?
Jak zresetuję, to znowu działa ok 

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Doxa, mam samo task host na swoim windows 7. Task host window nie wystepuje. Babol jakis ?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
No tak, jak szukałam pliku, to wyskakuje mi task host, ale jak chcę zamknąć komputer, to mi pisze, że mam najpierw zamknąć task host window, choć ja tego łindoła nigdzie nie widzę
.
Nie mam pojęcia co to jest
, też Ci tak spowalnia?

Nie mam pojęcia co to jest

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
Chloru pisze: Babol jakis ?
jop...
tu znajdziecie dyskusję i (ponoć) rozwiązanie podłożone przez microsoft http://forum.dobreprogramy.pl/blad-przy ... 83270.html
Niestety dalej nic z tego. Dziś już nie wykrywa drukarki, a to komp w firmierrosiak pisze:Ściągnąć i odpalić to (wcześniej dezaktywując program antywirusowy). Jesli to popularny syf, to powinno pomóc.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Instrukcja jak z błękitnej lini 
1. Odłącz kompa całkowicie od zasilania (najlepiej wyciągnij wtyczkę z gniazdka)
2. Uruchamiając sprawdź w BIOSie, czy porty USB są włączone
3. Po uruchomieniu odpal menadźera urządzeń i zobacz, czy przypadkiem nie ma problemów (nierozpoznane urządzenia, konflikty)
4. Przy odpalonym menadżerze podepnij i odepnij jakieś urządzenie USB, obserwując przy tym, czy zmienia się status.
Jeśli wszystko będzie OK, to zdalnie raczej nic się nie wykombinuje.

1. Odłącz kompa całkowicie od zasilania (najlepiej wyciągnij wtyczkę z gniazdka)
2. Uruchamiając sprawdź w BIOSie, czy porty USB są włączone
3. Po uruchomieniu odpal menadźera urządzeń i zobacz, czy przypadkiem nie ma problemów (nierozpoznane urządzenia, konflikty)
4. Przy odpalonym menadżerze podepnij i odepnij jakieś urządzenie USB, obserwując przy tym, czy zmienia się status.
Jeśli wszystko będzie OK, to zdalnie raczej nic się nie wykombinuje.

Heh - jaja - włączam dziś i wszystko śmiga
A z drukarką dzieją się cyrki chyba przez ten nieszczęsny rozdzielacz, ale jestem na drodze zrozumienia problemu
rrosiak, dzięki piękne za zainteresowanie

A z drukarką dzieją się cyrki chyba przez ten nieszczęsny rozdzielacz, ale jestem na drodze zrozumienia problemu

rrosiak, dzięki piękne za zainteresowanie

W tym tygodniu okupuję ten wątek
Do rzeczy - jako, że przełącznik sygnału z drukarki nie zdaje egzaminu (kompy się gubią, chcą instalować na nowo drukarkę itd) pilnie potrzebuję nowego rozwiązania
Czy dobrze knuję, że jak połączę kompy w sieć kablem scrossowanym i do jednego z nich podłączę drukarkę to ten drugi też będzie mógł korzystać z tej drukarki ?

Do rzeczy - jako, że przełącznik sygnału z drukarki nie zdaje egzaminu (kompy się gubią, chcą instalować na nowo drukarkę itd) pilnie potrzebuję nowego rozwiązania

Tak, tylko że ten od drukarki musi być cały czas włączony.
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
OK, to nie problem akurat w tym przypadku. Dzięki.ky pisze: Tak, tylko że ten od drukarki musi być cały czas włączony.
Myszka dla leworęcznych. ratuku, nie ma nic na rynku. Znalazłem jedną: http://cgi.ebay.co.uk/Razer-DeathAdder- ... 4cef1bf85e, ale kupić w Bolandzie nie sposób. Wie ktoś o czymś jeszcze?