W ratach to ma być.Piter 35 pisze: Chmm mam nadzieję iż jeśli to ma się stać to przed przelaniem pieniędzy
Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym
Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym
Zapominacie że chodzi o zachowanie euro. Gdyby nie to to pomoc pewnie nie byłaby tak chojna.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Pytanie do wróżek i wróżbitów, czy jutro dolar będzie jeszcze droższy?
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z bardzo wysokim prawdopodobieństwem (ok. 50%) można powiedzieć, że tak. 

czarne jest piękne...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Do takich wyliczeń wróżka nie jest potrzebnavibowit pisze:Z bardzo wysokim prawdopodobieństwem (ok. 50%) można powiedzieć, że tak.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

Pytałeś to Ci Wrózia odpowiedziałarrosiak pisze: Do takich wyliczeń wróżka nie jest potrzebna

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
będzie (w przyszłym tygodniu, znaczy)rrosiak pisze:Pytanie do wróżek i wróżbitów, czy jutro dolar będzie jeszcze droższy?

noooo.... tak.vibowit pisze:jakbyś poszedł do sąsiadów by pożyczyć im kasę na chleb. Oni nie mają kasy bo sąsiad przegrał wszystko w karty. Sąsiedzi kłócą się, między sobą - co oczywiste, ale też krzyczą na Ciebie, że masz wyskakiwać z kasy, a oni może Ci zwrócą kiedyś 40%.
tylko, że miesiąc wcześniej to właśnie ja, nie kto inny, podżyrowałem tym pijakom pożyczkę. tę właśnie, którą przegrali w karty. tak, tak, pytałem parę razy, czy wszystko w porządku, ale sąsiedzi mówili, że ok., więc się nie przejmowałem.
a teraz, jeśli oni nie będą spłacać tej pożyczki, to bank przyjdzie do mnie.
Problem w tym, że wszystko wskazuje na to, że moja kasa znowu nie pójdzie na spłatę pożyczki, tylko na chlanie i karty.damaz pisze:a teraz, jeśli oni nie będą spłacać tej pożyczki, to bank przyjdzie do mnie.

czarne jest piękne...
nooo...vibowit pisze:nie pójdzie na spłatę pożyczki, tylko na chlanie i karty.
i dlatego wcale a wcale nie dziwię się pani fizyk (p. Merkel).
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Tak sobie czytam, że chłopcy z EBC coś zaczynają śpiewać o tym, że strefa Euro na pewno się nie rozpadnie. Oj, jeśli się okaże, że jeszcze któryś z krajów z klubu świń (PIGS) za bardzo nakombinował, to różnie może być z tym Euro chyba...
A ja jestem ciekaw, czy ktoś wyciągnie wnioski z tego, że Polska prześliznęła się przez ostatni kryzys w miarę bezboleśnie mimo(?), że nie ma Euro.Konto usunięte pisze:Tak sobie czytam, że chłopcy z EBC coś zaczynają śpiewać o tym, że strefa Euro na pewno się nie rozpadnie. Oj, jeśli się okaże, że jeszcze któryś z krajów z klubu świń (PIGS) za bardzo nakombinował, to różnie może być z tym Euro chyba...
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Tak daleko idące wnioski są całkowicie niepoprawne i może za to grozić medialna i społeczna obstrukcja. Może nawet świeckie egzorcyzmy i listy protestacyjne gremialnie podpisywane przez inteligencję, literatów i przodujące dojarki.Gal pisze: A ja jestem ciekaw, czy ktoś wyciągnie wnioski z tego, że Polska prześliznęła się przez ostatni kryzys w miarę bezboleśnie mimo(?), że nie ma Euro.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Qrwamać te euro to mnie wykończy
Pieprzone pismaki tylko podkręcają atmosferę

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Świete slowa. Granica absurdu to ca. 3,8-3,9Piter 35 pisze:Qrwamać te euro to mnie wykończy![]()
Dolce far niente 

- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
Co o tym myślicie? Jest coś w tych słowach, czy tylko straszą?
http://waluty.onet.pl/euro-czeka-upadek ... news-detal
http://waluty.onet.pl/euro-czeka-upadek ... news-detal
upaść w końcu musi, ja trzymam kciuki 

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
Tylko, że jeśli upadnie to a) ciekawe jak to się odbije na Europie, b) jeśli ma upadać, to oby to było przed wejściem Polski do strefy euro 

a - będzie spore zamieszanie i kryzys, później powrót do przeszłości.
b - na pewno tak. jak te 5 lat się sprawdzi to mamy spore szanse wymigać się od EUR.
b - na pewno tak. jak te 5 lat się sprawdzi to mamy spore szanse wymigać się od EUR.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
inquiz, nawet sobie nie wyobrażasz, jaki ma wplyw amplituda kursu euro na codzienne życie.
Nie doświadczasz tego bezpośrednio, ale pośrednio tak, placąc więcej, dużo, za to zamieszanie z kursem. Raz 3,8 dzisiaj 4,2
Od ludzi, którzy mają kredyty w walutach, po zakup owoców importowanych w sklepach.
Nie doświadczasz tego bezpośrednio, ale pośrednio tak, placąc więcej, dużo, za to zamieszanie z kursem. Raz 3,8 dzisiaj 4,2
Od ludzi, którzy mają kredyty w walutach, po zakup owoców importowanych w sklepach.
Dolce far niente 

FUX, oczywiście że sobie wyobrażam. po prostu im wcześniej wyjdziemy z tego bagna tym lepiej. no i cały czas rośnie zadłużenie w euro i jednocześnie pojawia się coraz więcej pustej kasy w obiegu a ktoś będzie musiał za to zapłacic.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
A jakbyś chciał temu zapobiec w obecnym systemie walutowym (niezależnie od tego, czy Euro jest, czy go nie ma)?inquiz pisze: jednocześnie pojawia się coraz więcej pustej kasy w obiegu
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky, najprościej powrócic do standardu kruszcowego aby nie było można manipulowac. Przede wszystkim problemem jest kreacja rządowa i banków centralnych które w zamian za jakieś obligacje których nawet na ścianie powiesic nie można drukują prawdziwe banknoty pojawiające się w obiegu. No i te wszystkie mnożniki i giełdy dzięki którym wydaje się nam że mamy więcej niż naprawdę.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Sądzisz że przy parytecie nie można manipulować pieniądzem? Hmmm...
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
1:1? Hmmm
W porównaniu do tego co jest teraz to pikuś
W porównaniu do tego co jest teraz to pikuś
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
inquiz pisze: najprościej powrócic do standardu kruszcowego aby nie było można manipulowac
Mam wrażenie że mówisz o jakiejś innej rzeczywistośicniż ta w której zyjemy.
nie da się "wrócić" do systemu kruszcowego wprost, to politycznie niepoprawne, trzeba by zlikwidować wszystkie banki centralne łącznie z FED
widzicie kogoś na horyzoncie z takim pomysłem? nie i nie zobaczycie
reforma systemu monetarnego musiałaby być gruntowna, powinna oznaczać absolutnie inny model funkcjonowania banków tylko trzeba mieć jaja i poparcie społeczne by to zrobić, póki co ci co mają jaja nie mają poparcia, a ci co mają poparcie już dawno nie mają jaj
napiszę co dokładnie trzeba wykombinować dopiero jak będę premierem
potem już żaden kraj nie zbankrutuje, obecni bankowcy będę zbierać pszenicę i kopać ziemniaki a ludziom będzie się szczęśliwiej i zupełnie normalnie żyło
i do tego wcale nie jest potrzebny system kruszcowy
póki co bądźcie gotowi na serię niespodzianek, niestety nie będą one pozytywne tej lato-jesieni
widzicie kogoś na horyzoncie z takim pomysłem? nie i nie zobaczycie

reforma systemu monetarnego musiałaby być gruntowna, powinna oznaczać absolutnie inny model funkcjonowania banków tylko trzeba mieć jaja i poparcie społeczne by to zrobić, póki co ci co mają jaja nie mają poparcia, a ci co mają poparcie już dawno nie mają jaj
napiszę co dokładnie trzeba wykombinować dopiero jak będę premierem

póki co bądźcie gotowi na serię niespodzianek, niestety nie będą one pozytywne tej lato-jesieni

zapraszam na 1/4 mili http://www.sss.org.pl i drift http://www.sdc.org.pl