Opony letnie
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Opony letnie
Ponad tydzień temu założyłem zamówione Pirelli P7 i oto moje uwagi: opony nie są ciche, ale da się wytrzymać, ścianki boczne ma ewidentnie sztywne, przez co auto lepiej jest kontrolowane, lecz komfort spadł. Trzymanie - miałem okazję testować tylko na suchym, ale w szwajcarskich Alpach na zakrętach wypadły fantastycznie. Przy dużych prędkościach nie mogę na razie nic napisać, bo tutaj jeździ się na maxa 120 km/h na autostradzie, a i 80 km/h nie jest obce. Ale będę wracać przez Niemcy to potestuję.
Moze mi podpowiecie jakas oponke. Szukam lapci przede wszystkim nieco mocniejszych od szosowek.
Musi sie nadawac na realne 5-10% poza szosa z blotem wlacznie, a nie sciemniarsko, jak Uniroyale Rallye4x4 Street, ktore powoli juz wykanczam i ktore jako tako (poki mialy duzo bieznika) piasku i lekkim blocie robily, ale miekkie sa, jak slimak po maratonie z jednej do drugiej piaskownicy - to pomaga na sypkim i miekkim, ale na skalach juz nie bardzo. Ta miekkosc przeklada sie zreszta rowniez na czarne - byle ostrzejszy zakret i zaraz piszcza i zawijaja sie do wewnatrz, jakby chcialy mi dodatkowo zabezpieczyc przeguby oslona gumowa. Jedyna ich zaleta, to niezle trzymaja na mokrym.
Wracajac jednak do wymagan - musza robic lepiej w terenie, co najmniej tak samo na mokrym asfalcie i duzo lepiej na suchym. Przeznaczenie, to oczywiscie turbo Forek. Jeszcze nie zdecydowalem, czy bede kupowal felgi 16-tki, czy pozostane przy 15tkach.
Musi sie nadawac na realne 5-10% poza szosa z blotem wlacznie, a nie sciemniarsko, jak Uniroyale Rallye4x4 Street, ktore powoli juz wykanczam i ktore jako tako (poki mialy duzo bieznika) piasku i lekkim blocie robily, ale miekkie sa, jak slimak po maratonie z jednej do drugiej piaskownicy - to pomaga na sypkim i miekkim, ale na skalach juz nie bardzo. Ta miekkosc przeklada sie zreszta rowniez na czarne - byle ostrzejszy zakret i zaraz piszcza i zawijaja sie do wewnatrz, jakby chcialy mi dodatkowo zabezpieczyc przeguby oslona gumowa. Jedyna ich zaleta, to niezle trzymaja na mokrym.
Wracajac jednak do wymagan - musza robic lepiej w terenie, co najmniej tak samo na mokrym asfalcie i duzo lepiej na suchym. Przeznaczenie, to oczywiscie turbo Forek. Jeszcze nie zdecydowalem, czy bede kupowal felgi 16-tki, czy pozostane przy 15tkach.
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
A to będzie ciężko bo to mega sprzeczne zadania, które postawiłeś przed tymi oponami.Olleo pisze: Wracajac jednak do wymagan - musza robic lepiej w terenie, co najmniej tak samo na mokrym asfalcie i duzo lepiej na suchym
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
- Fala
- 2 gwiazdki
- Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 0
W OBKu założyłem Geolandar G95a - i nie żałuję. Zwłaszcza po kilkuset km po Rumunii tydzień temu (ok.30% asfalt, reszta szutrówki i górskie drogi) stwierdzam: bardzo fajne opony! ;)
...ale na mokrym asfalcie - masakra, chociażby w porównaniu z Toyo T1R, które miałem wcześniej. Hamowanie awaryjne z 50kmh = jazda figurowa...
...ale na mokrym asfalcie - masakra, chociażby w porównaniu z Toyo T1R, które miałem wcześniej. Hamowanie awaryjne z 50kmh = jazda figurowa...
Olleo a szukałeś inf nt michelin latitude cross ??
sam te opony rozważałem, a nie kupiłem tylko ze względu na indeks prędkości T
...cenę też mają jak to "michałki"
innym problemem jest to że jest to nowa opona i jeszcze za wiele opinii na jej temat zwykłych użytkowników nie ma,
z tego co pamiętam to rekomendują ją w proporcji 35% off road i 65% on road
znajomy je ma, ale na defenderze więc trudno to porównywać do forka turbo...
ale defender głównie porusza się po czarnym i czasem jak potrzeba to błotko i oponki dają radę.
pzdr
sam te opony rozważałem, a nie kupiłem tylko ze względu na indeks prędkości T
...cenę też mają jak to "michałki"
innym problemem jest to że jest to nowa opona i jeszcze za wiele opinii na jej temat zwykłych użytkowników nie ma,
z tego co pamiętam to rekomendują ją w proporcji 35% off road i 65% on road
znajomy je ma, ale na defenderze więc trudno to porównywać do forka turbo...
ale defender głównie porusza się po czarnym i czasem jak potrzeba to błotko i oponki dają radę.
pzdr
Jesli sie wezmie pod uwage jakosc Uniroyal Rallye4x4 Street, to nie tak znow mega sprzeczne - moje zimowki Continental CrossContact Winter sa o niebo od nich lepsze na suchym (sa znacznie sztywniejsze i z nieco twardszej gumy) oraz co najmniej dorownujace na mokrym asfalcie, a i w terenie niezle robia, choc widze, ze kamienie troche im szkodza.lukass pisze:A to będzie ciężko bo to mega sprzeczne zadania, które postawiłeś przed tymi oponami.Olleo pisze: Wracajac jednak do wymagan - musza robic lepiej w terenie, co najmniej tak samo na mokrym asfalcie i duzo lepiej na suchym
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.
@Wita,
fajne te oponki, choc nie ma rozmiaru 215/60R16 i tylko indeks predkosci T. Musze poszukac jakichs relacji z szybkiej i kretej jazdy po czarnym.
A swoja droga, to co myslicie o rozmiarze 215/65R16? Srednica 2.7% wieksza, a Forek sporo zawyza zarowno predkosc (ok. 10%), jak i kilometry (jakies 7%) wg GPSa.
fajne te oponki, choc nie ma rozmiaru 215/60R16 i tylko indeks predkosci T. Musze poszukac jakichs relacji z szybkiej i kretej jazdy po czarnym.
A swoja droga, to co myslicie o rozmiarze 215/65R16? Srednica 2.7% wieksza, a Forek sporo zawyza zarowno predkosc (ok. 10%), jak i kilometry (jakies 7%) wg GPSa.
możliwe że latitude cross nie ma w rozmiarze 215/60R16 bo ja szukałem tylko 215/65R16, ale jest ta oponka w indeksie H ale profil 70 i podobno wg kilku inf z tego forum to takie już wejdą, ale nie pokręcą za mocno, do tego, wysoki profil się kładzie przy ostrych zakrętach i w rally4x4street które kupiłem jest to odczuwalne, ale póki co jestem z nich zadowolony chociaż dopiero kilka miesięcy ich używam więc jeszcze się okaże...
przekłamanie licznika i kilometrów mogę stwierdzić po zwiększonym zasięgu na baku, ale tam strasznie nie przeszkadza, jest więcej prześwitu, lepsze przyjmowani nierówności.
więc jak chcesz agresywnie jejździć to lepiej nie przekraczać profilu 60
przekłamanie licznika i kilometrów mogę stwierdzić po zwiększonym zasięgu na baku, ale tam strasznie nie przeszkadza, jest więcej prześwitu, lepsze przyjmowani nierówności.
więc jak chcesz agresywnie jejździć to lepiej nie przekraczać profilu 60
Wita odczujesz miekkosc Uniroyali juz po parunastu kkm. Moje zaczely dopiero czwarty sezon (niecale 28kkm na letnich), a juz prawie TWI siegaja - do konca sezonu bedzie rowno, albo ponizej TWI.
p.s. obecnie mam 205/70R15 - kladzie sie to i piszczy na zakretach masakrycznie.
p.s. obecnie mam 205/70R15 - kladzie sie to i piszczy na zakretach masakrycznie.
Też mam 205/70/15 w forku N/A i obecnie testuję Macadamy (BFGoodrich). I zadowolony jestem. Nie piszczą, trzymają dość dobrze, na szutrze przyjemnie. Za to są nieco głośniejsze od poprzednich Duelerów.
fitter happier more productive
Czyli mówicie, żeby do Odiego założyć Firestone FHSZ90?
Muszę na dniach coś zamówić i jak na razie to jest faworyt, ale jeszcze dumam.
Przypominam, że Odi to dość ciężka i długa ośka, która raczej nie jest autem wyścigowym.
Rozmiar jakie potrzebuję to 205/55R16.
Muszę na dniach coś zamówić i jak na razie to jest faworyt, ale jeszcze dumam.
Przypominam, że Odi to dość ciężka i długa ośka, która raczej nie jest autem wyścigowym.

Rozmiar jakie potrzebuję to 205/55R16.
czarne jest piękne...
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Nie boisz się, że będzie za twardo? No chyba, że tak ma być.vibowit pisze: Czyli mówicie, żeby do Odiego założyć Firestone FHSZ90?
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Komfort jazdy :)vibowit pisze: Godlik, co masz na myśli, że będzie za twardo?
Moim zdaniem ta opona ma twarde barki i mniej się ugina. Co na pewno przełoży się na komfort jazdy. Ale może niech Ci to jeszcze potwierdzą więksi fachowcy.
Ja bazuje tylko na odczuciach z GTka. I na 17''. Poprzednio jeździłem na syfiastych chińszczyznach (ale też 17) i po zmianie na SZ90 zrobiło się 'twardziej'. Widać to też na krzywiźnie felg, mniej się gną

Za to w Legasiu mam 16 i jakieś conti sport contacty i fajnie mi się na tym jeździ, zarówno na suchym jak i mokrym.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 442 razy
To chyba spora zaleta?Godlik pisze: Moim zdaniem ta opona ma twarde barki i mniej się ugina.

- Godlik
- 6 gwiazdek
W GTku oczywiściejarmaj pisze: To chyba spora zaleta?

Ale tu chodzi chyba o wybór opon do jakiegoś germańskiego dupowozu

W nim i tak jest super komfortowo, opona już nie musi tego poprawiać.Godlik pisze:W GTku oczywiściejarmaj pisze: To chyba spora zaleta?![]()
Ale tu chodzi chyba o wybór opon do jakiegoś germańskiego dupowozu

czarne jest piękne...
Już nie na (prawie), tylko Ecop(omyłka)ia.gpruszko pisze:vibowit, turanza er300
będą w sam raz
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Godlik, pisałem w innym wątku - zmiana z 205/55R16 RE92a (całoroczne) na 215/45R17 SZ90 i mam wrażenie, że jest bardziej miękko.
Tzn. zapadnięte studzienki znosi gorzej, albo podobnie, ale już nierówności poprzeczne (jakieś drobne łączenia/rysy na asfalcie), ubite kupki gliny, itp. przejeżdża dużo delikatniej. Komfort jazdy spadł (albo się podniósł
, zalezy jak patrzeć) po założeniu ALK, ale na tych oponach jest OK, moim zdaniem nie są "plastikowe", całoroczne były najwyraźniej strasznie twarde - i chodzi tylko o skład mieszanki, a nie o trzymanie boczne, itd.

Ja protestuje! ER300 w waszych rozmiarach za 250zl/szt?? A do Forka byle 205/70R15, byle Continentale zimowe po 400zl/szt

Wygladaja (z opinii, ceny i parametrow) niezle. A jak przy ostrych zakretach trzymanie? Masz porownanie do jakichs innych opon? No i jak ze scieraniem?srnk pisze:Też mam 205/70/15 w forku N/A i obecnie testuję Macadamy (BFGoodrich). I zadowolony jestem. Nie piszczą, trzymają dość dobrze, na szutrze przyjemnie. Za to są nieco głośniejsze od poprzednich Duelerów.
Dlatego napisałem 'prawie'. Poza tym często sklepy 'zapominają' wspomnieć o takim drobnym szczególe jak 'ecocośtam', nawet potrafią mailowo zapewniać, że 'nie-skądże'.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Porównanie mam tylko z powycieranymi wiekowymi Duelerami. Przy tym profilu chyba wszystko się podwija, w zakrętach duży przechył ale trzymają się. Na mokrym duuużo pewniej niż Dueler. Bierz poprawkę że mam N/A i podróżuję z prędkościami "turystycznymi". Tej wiosny je założyłem więc ścieralność nieznana.
fitter happier more productive