Cześć,
W związku z ostatnimi przejściami z błędami w komputerze i dwukrotnym wydaniem kasy na ich kasowanie (za pierwszym razem diagnostyka, za drugim usunięcie usterki, tzn wymiana sondy), kupiłem sobie interfejs OBD2->USB, z interfejsem dostałem jakieś podstawowe oprogramowanie - no i działa :) tzn. niektóre sensory odczytuje i błędy raczej też (aczkolwiek teraz już żadnych nie mam). Dociągnąłem sobie z netu "wersję próbną wieczną" programu ProScan 5.5 i ten ma już większe możliwości, ale wciąż brakuje mi jednego - czy da się z OBD2 wyciągnąć chwilowe/średnie spalanie? Bawił się ktoś z Was w monitorowanie na żywo Subarynek? Czy komputer w moim (lekko leciwym) Subaraku podaje w ogóle te dane? W ProScan mam teoretycznie opcję odczytu tych danych, ale podczas jazdy czy też postoju (na włączonym silniku) nic nie pokazuje.
pozdrawiam
OBD2 w Subaru
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: OBD2 w Subaru
wil3, albo EcuExplorer, albo RomRaider (a może oba?) na pewno wyliczał coś takiego. Dane są oczywiście przybliżone.
Re: OBD2 w Subaru
Citan, deLux dzięki za podpowiedzi. Właśnie sobie ściągnąłem Ecuexplorera i RomRaidera, ale jutro przetestuje, bo dzisiaj już mi się piwko pszeniczne schłodziło i szkoda marnować czas
Swoją drogą, kiedyś te kable były cholernie drogie z tego co pamiętam, a teraz? niecała stówa. Wiadomo, że interfejs nie ma pewnie takich możliwości jak kable serwisowe ASO, ale w podstawowych funkcjach się nadaje (kasowanie błędów, sprawdzanie podstawowych danych z komputera). Nawet mi się o oczy obił interfejs OBD2->Bluetooth wraz z oprogramowaniem do PocketPC (dla Windows Mobile bodajże). Montuje się taką wtyczkę w gniazdo OBD2 i można śmigać z PPC na szybie.

Swoją drogą, kiedyś te kable były cholernie drogie z tego co pamiętam, a teraz? niecała stówa. Wiadomo, że interfejs nie ma pewnie takich możliwości jak kable serwisowe ASO, ale w podstawowych funkcjach się nadaje (kasowanie błędów, sprawdzanie podstawowych danych z komputera). Nawet mi się o oczy obił interfejs OBD2->Bluetooth wraz z oprogramowaniem do PocketPC (dla Windows Mobile bodajże). Montuje się taką wtyczkę w gniazdo OBD2 i można śmigać z PPC na szybie.