Odczytywanie błędów ECU - dyskusja

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: STI PPP
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 1 raz

Re: Odczytywanie błędów ECU - dyskusja

Post 15 cze 2010, o 00:31

faykee pisze:
Azrael pisze:faykee, trzeba wgrać poprawkę żeby nie było błędu braku kata. Podjedź do nas do Mysiadła czy do Jako czy gdzieś i po sprawie.
No i po sprawie :-) Takie rozwiązania mi się podobają. Dzięki !
Panowie !

Jakże się ciesze, że już ktoś przecierał szlak w tym temacie :-)
Mam podobną sytuacje jw (zdiagnozowana wielokrotnie).
IMPREZA MY01 Supersprint (naturalnie bez kata).
Plątałem już wszystkie kable pod kierownicą w te i we wte (bez oczekiwanego rezultatu ale wiele się nauczyłem :thumb: ),
Obecnie zastanawiam się nad zakupem kabelka (stosowny soft już profilaktycznie ściągnąłem ....)

No ale widzę, że jest alternatywa (która w myśl maksymy: "lepiej zapobiegać niż leczyć" wydaje mi się sensowniejsza) - zatem gorąca prośba:
Wie ktoś może gdzie można wgrać sobie cytowaną wyżej poprawke w rejonie Górnego Śląska ?.
Jaki jest przybliżony koszt ?
Azrael: 4Turbo K-ce ?

Z góry dzieki i pzdr.

strongi
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza 2.0 STI 2002
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 18 cze 2010, o 09:32

Ja mam pytanie odnośnie kodu błędu. Dzis rano, jeszcze na zimnym silniku, wyskoczyła mi kontrolka MIL w moim STI więc w pracy podłączyłem komputerek. Urządzenie diagnostyczne to Guttman Masstechnik. Znalazł dwa błędy w komputerze. Pierwszy o numerze 786444 odczytał jako nieprawidłowe spalanie na 4 cylindze. Drugi błąd miał numer 786449 ale nie rozpoznał go. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi co on oznacza? Oba się skasowały i teraz nie wyskakują.

carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne

Post 18 cze 2010, o 10:27

strongi pisze:Ja mam pytanie odnośnie kodu błędu. Dzis rano, jeszcze na zimnym silniku, wyskoczyła mi kontrolka MIL w moim STI więc w pracy podłączyłem komputerek. Urządzenie diagnostyczne to Guttman Masstechnik. Znalazł dwa błędy w komputerze. Pierwszy o numerze 786444 odczytał jako nieprawidłowe spalanie na 4 cylindze. Drugi błąd miał numer 786449 ale nie rozpoznał go. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi co on oznacza? Oba się skasowały i teraz nie wyskakują.
Te numery błędów nie są zgodne z protokołem OBD, lepiej podepnij inne urządzenie, albo wejdź w diagnostykę przez OBD a nie przez marke auta.

strongi
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza 2.0 STI 2002

Post 18 cze 2010, o 15:10

Ja wiem że nie są zgodne bo tak to bym określił chociaż mniej więcej czego dotyczą. Innego urządzenia nie podepnę bo juz je skasowałem więc musztarda po obiedzie :mrgreen:

Swierzy
2 gwiazdki

Post 30 wrz 2010, o 18:56

Niedawno wywalilo mi checkengine. po zeskanowaniu komputerem dostaje informacje:
P1133 manufactuere specific powertrain problem code - poszperalem troche i znalazlem, ze to prawdopodownie problem z sonda lambda - tyle, ze ja ja niedawno wymienilem. moze mi ktos podpowiedziec co z tym bledem zrobic, bo oczywiscie nie da sie go wykasowac.
auto:
impreza L 2.2l 00' (US spec)

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 30 wrz 2010, o 19:44

Swierzy, wymieniłeś tę sondę na oryginał?

Swierzy
2 gwiazdki

Post 30 wrz 2010, o 22:31

deLux pisze:Swierzy, wymieniłeś tę sondę na oryginał?
tak

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 1 paź 2010, o 09:50

sprawdziłbym kablotekę i wkręcenie tego czujnika
następnie omomierzem obwód grzania (błąd ponoć wiąże się z obwodem grzania)
potem wg schematu obwody elektryczne
itd do wymiany/podmiany czujnika

powodzenia

Swierzy
2 gwiazdki

Post 1 paź 2010, o 10:45

przy ostatniej wymianie sondy wymienialem tez ECU - jakis podzespol sie spalil
mam nadzieje, ze teraz nie bedzie powtorki. bo juz moge nie znalezc ECU za 45$ :)

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 1 paź 2010, o 12:52

Swierzy pisze: wymienialem tez ECU

jak ja to lubię jak ktoś zapomni o takim szczególe.
tym bardziej powodzenia :lol:

martinez
0 gwiazdek
Auto: Legacy 2.5 GX

Post 15 paź 2010, o 23:09

Witam wszystkich.
Na czym polega i jak się używa trybu testowego (złączone dwie zielone wtyczki pod kierownicą), nie do końca to zrozumiałem.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 28 paź 2010, o 21:33

Jaki program mam sobie ściągnąć, darmowo rzecz jasna, żebym podpinając kabelek mógł odczytać błędy i zobaczyć że to znowu lambda?

Ale tak prosto i łopatologicznie, bo ja od śrubek i trybików jestem, nie komputerów i takie słowa kabelek czy program kojarzą mi się raczej z małym donosicielem i listą programów TV w gazecie.... ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 28 paź 2010, o 21:35

ecuexplorer albo romraider. Nigdy nie pamiętam, który jest który... Ale błędy pokazują chyba oba

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 paź 2010, o 22:36

jarmaj, w sobotę po południu wypadamy na weekend, ale jak mnie wcześnie zaczepisz to mogę Cię uzbroić we wszystko - kabelek tyż mom.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 29 paź 2010, o 00:10

Godlik pisze:ecuexplorer albo romraider. Nigdy nie pamiętam, który jest który... Ale błędy pokazują chyba oba
Dzięki, ściągnąłem tego pierwszego. Jutro pomęczę nim Wiśnie ;-)

tomekc
0 gwiazdek
Auto: WRX US 06

Post 29 paź 2010, o 17:40

Ecuexplorer nieraz głupoty pokazuje. Romraider nie wyświetla błędów. Może je jednak skasować przez ECU Reset (nie widać jaki błąd wyskoczył). Najlepiej zainstalować LearningView. Trzeba w nim tylko zaznaczyć na dole opcję czytania błędów.

Link do LearningView:
http://www.romraider.com/forum/download ... hp?id=7871

kruque
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ex obk 2.5i BP9, forek 2.0i SJ5
Polubione posty: 1 raz

Post 9 lis 2010, o 23:10

jako świeżo upieczony subarowiec musiałem ostatnio pobawić się kabelkiem (do dzierżoniowa z wrocka nie chciało mi się z bezobjawowym check enginem jechać, a w JMauto zaśpiewano za diagnozę + czyszczenie błędów 250zł).

najpierw szukałem mitycznych kostek, misja zakończyła się fiaskiem. zaryzykowałem i kupiłem kabel na allegro za 75 zyla. nie mogłem się doszukać polecanych powyżej tactrixów, padło więc na INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ELM 327 EUROSCAN, OBD II (wg sprzedawcy w wersji 1.3a). kabelek przyszedł goły, wyguglałem więc paczkę ze sterownikami (emulator portu COM) i jakimś darmowym softem -- o taką: http://rapidshare.com/#!download|792tg| ... .rar|22488

okazało się, że pierwszy lepszy easyobdII zadziałał i bez problemu (jak już program zlokalizował kabelek na właściwym porcie COM) i odczytał w historii błędów co następuje:

P0301 - Cylinder #1 Misfire -- to u kolegi w foresterze 2.0 N/A z 2003, któremu jakaś bestia pożarła kable do świec
P0420 - Catalyst System Efficiency Below Threshold -- w moim OBK 2.5 N/A z 2005, CE zaświeciło się jak przy redukcji wskoczył nagle na dość wysokie obroty

w obu przypadkach błędy bez problemu udało się skasować, na razie nie wracają.
reasumując -- do prostych diagnoz OBDII nie jest takie tragiczne. przynajmniej można się rozeznać czy warto truć dupę/nabijać kabzę fachowcom ;)
Obrazek Obrazek

Luk
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 99r

Post 29 gru 2010, o 17:14

Panowie,

chciałbym co nie co odświeżyć wątek zabaw z elektroniką w subarakach i mam w związku z tym pytanie. Czy za pomocą takiego urządzenia http://moto.allegro.pl/interfejs-diagno ... 49677.html jestem w stanie odczytać ewentualne błędy w Imprezie 2.0 turbo (218KM) 03.1999r i Foresterze 04.1999r 2.0 (125KM)?? Z rozmów z panem sprzedającym jak najbardziej. Dowiedziałem się też z forum, że do pewnego roku Subaru działało na protokole SSM ale jak ma się to do moich autek. A może macie, tańszy, prostszy sposób? NP. zakup kabla i ściągnięcie sprawdzonego oprogramowania? Jeżeli tak to jaki kabelek najlepiej i jaki program byście polecili? Z góry dziękuje za odpowiedź.

lukasz83
0 gwiazdek
Auto: forester

Post 11 sty 2011, o 22:53

Witam od roku jestem posiadaczem forestera 2.0 mam takie pytanie co możemy ustalić wprowadzając autp w tryb testowy łącząc te dwie wtyczki pod kolumną kierowniczą?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 12 sty 2011, o 01:03

Czy działają elementy wykonawcze - wentylatory, solenoidy, układ secondary air itp.

borysewicz
0 gwiazdek
Auto: Impreza

Post 22 sty 2011, o 11:22

42 Zbyt niskie napięcie źródłowe (TBD)
Witam, Mam taki problem z ABs, co to może być? czy to coś umarło :-/ , czy po prosty jakiś błąd elektroniczny? co mogę z tym zrobić ? z góry dzięki :wall:

Tummi
2 gwiazdki
Auto: Legas MY07 & Pug 206

Post 28 sty 2011, o 12:53

Taki kabelek, jak podlinkowal Luk (http://kingu01.w.interii.pl/subaru%20interface.JPG) mozna kupic za ~60zl.
A czy ktos moze wie, co to za program jest na screenach na tej aukcji (nowsza aukcja: http://moto.allegro.pl/interfejs-diagno ... 51457.html )? Pewnie jakis darmowy, bo sprzedawca wycial nazwe se screenshotow.

T.

krzsiek
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0ST

Post 5 lut 2011, o 13:38

A i owszem, darmowy, choć na aukcji trochę przerobiony wizualnie.
http://developer.berlios.de/projects/freessm/

pzdr

Flash Gordon
0 gwiazdek
Auto: Impreza 2003 WRX @ STI

Post 4 maja 2011, o 11:01

Mam taki problem:
WRX 2003 USDM
W czasie jazdy 3 dni temu jak załączyłem klimę to miałem wrażenie jakby mi 500 kilo przybyło- muliło moment pojawiał się prawie 1k rpm później.Nim dojechałem do speców od klimy pojawił się check engine...
Kabelek tacktrix 2.0 z Romriderem działa jak trzeba ale z ecuexplorerem za cholerę.
Mimo zmienienia na odpowiedni rocznik i model dalej widnieje jako disconected.
Nie moge zmienić comu - w lewym dolnym okienku nie ma innego wyboru.

Learning Viev śmiga, znalazłem i wykasowałem błąd - misfire 3 cylindra.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2011, o 00:01 przez Flash Gordon, łącznie zmieniany 2 razy.
Jaka władza,
Takie (ch***we) drogi...
Więc głosuj mądrze

czajos84
0 gwiazdek
Auto: GC8

Post 4 maja 2011, o 17:41

Tummi pisze: Taki kabelek, jak podlinkowal Luk (http://kingu01.w.interii.pl/subaru%20interface.JPG)
a jaki to konkretnie kabelek, bo linki do aukcji już nie działają ;-)

ODPOWIEDZ