Czy przesadzam? No jakoś nie wydaje mi się. Jako kraj, który ma przewodniczyć Unii, powinniśmy mieć polityków, którzy potrafią się porozumieć w obcym języku europejskim (niemiecki, francuski, hiszpański, angielski). Gdyby Jarosław Kaczyński potrafił gadać w jakimkolwiek innym języku, to mógł w nim zapytać Camerona, czy możemy przejść na ów język. I nie wyglądałoby to tak strasznie źle jak wyglądało...
Wydarzyło się 20 czerwca...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Wydarzyło się 20 czerwca...
burat, dawaj na PW jak się wstydzisz
Czy przesadzam? No jakoś nie wydaje mi się. Jako kraj, który ma przewodniczyć Unii, powinniśmy mieć polityków, którzy potrafią się porozumieć w obcym języku europejskim (niemiecki, francuski, hiszpański, angielski). Gdyby Jarosław Kaczyński potrafił gadać w jakimkolwiek innym języku, to mógł w nim zapytać Camerona, czy możemy przejść na ów język. I nie wyglądałoby to tak strasznie źle jak wyglądało...
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
Konto usunięte pisze: burat, dawaj na PW jak się wstydzisz![]()
Tomek, podzielisz się wrażeniami?
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 313 razy
- Polubione posty: 60 razy
Konto usunięte, w sumie racja. Każdy polityk pretendujący do miana polityka europejskiego formatu, a więc każdy europoseł i każdy spośród polityków pełniących najważniejsze funkcje w państwie, musi po prostu biegle władać przynajmniej jednym ze wskazanych przez Ciebie języków obcych. Jeżeli tak nie jest, to polityk taki jest po prostu analfabetą językowym. Obaj kandydaci są niestety w pewnym sensie analfabetami 
Generalnie rozmowy między politykami na wysokim poziomie chyba i tak muszą się odbywać w obecności tłumacza? Czy nie wymaga tego protokół?
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Brak znajomości języków jest do przeskoczenia. Brak umiejętności komunikacji to już duży problem.
- w każdym razie ja mam kłopot z ogarnięciem tego co mówi po polsku.Konto usunięte pisze:Gdyby Jarosław Kaczyński potrafił gadać w jakimkolwiekinnymjęzyku...
fitter happier more productive
te oficjalne rozmowy pewnie tak, ale jest mnóstwo okazji do rozmów mniej oficjalnych ze swoimi kolegami z innych rządów unijnych. Ale w sumie polski jest językiem oficjalnym Unii
Więc chyba ważniejsze jest co się mówi
Więc chyba ważniejsze jest co się mówi
- Witek
- 6 gwiazdek
srnk pisze: - w każdym razie ja mam kłopot z ogarnięciem tego co mówi po polsku.
Znajomy polonista twierdzi, że kilka godzin z logopedą rozwiązałoby ten problem, ale niektórzy są idealni, a przynajmniej są święcie o tym przekonani.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2010, o 17:05 przez Witek, łącznie zmieniany 1 raz.
Witek, ale mnie chodziło o mętne konstrukcje logiczno-gramatyczne a nie o fizycznom gientkość językaWitek pisze:kilka godzin z logopedom rozwiązałoby ten problem, ale niektórzy są idealni, a przynajmniej są święcie o tym przekonani.
fitter happier more productive
- Witek
- 6 gwiazdek
Azrael pisze:Oj tam oj tam, on jest po prostu nieanalityczny
I chodzi na randki z kotem?
srnk pisze: Witek, ale mnie chodziło o mętne konstrukcje logiczno-gramatyczne a nie o fizycznom gientkość języka
Większość polskich polityków mówi o niczym. Koszmarnie się ich przez to tłumaczy - zagranicznych lepiej.
AMI, dzięki. srnka też poprawisz?
A pamiętam takiego prezydenta, który biegle mówił i po angielsku i po rosyjsku. A Pierwsza dama po angielsku i francusku.
Za to ludzie mieli pretensje o zarazę
A jak Jelcyn pojechał do USA to go ochrona dogoniła jak uciekł z Białego Domu w samych majtkach i próbował zatrzymywać taksówki aby jechać po pizzę. I było dobrze
Za to ludzie mieli pretensje o zarazę
A jak Jelcyn pojechał do USA to go ochrona dogoniła jak uciekł z Białego Domu w samych majtkach i próbował zatrzymywać taksówki aby jechać po pizzę. I było dobrze
któryś z naszychmaf1 pisze: A pamiętam takiego prezydenta, który biegle mówił i po angielsku i po rosyjsku.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
przez tyle lat jakoś tej biegłości w angielskim nie zauważyłemFUX pisze: Kwaśniewski
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Bo go ciągle goleń bolała...inquiz pisze: rzez tyle lat jakoś tej biegłości w angielskim nie zauważyłem![]()
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
nie wydaje sie wam, że powszechne okrzyknięcie zwycięzcy jest nieco przedwczesne?? 
- So What!
- 6 gwiazdek
Zdecydowanie zwłaszcza, że w jednym z sondaży różnica jest minimalnaminimus pisze:nie wydaje sie wam, że powszechne okrzyknięcie zwycięzcy jest nieco przedwczesne??
Bardzo ostrożnie sie wypowiadają, nie ma jeszcze zdecydowanego zwycięzcy.
Fido obstawiał na kaczora ale on kiepsko typuje
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- So What!
- 6 gwiazdek
To rzeczywiście napawa optymizmemKruszyn pisze:Bardzo ostrożnie sie wypowiadają, nie ma jeszcze zdecydowanego zwycięzcy.
zwłaszcza jak ma się w pamięci poprzednie sondażowe wyniki z pierwszej tury... więc może być różnieSo What! pisze:Zdecydowanie zwłaszcza, że w jednym z sondaży różnica jest minimalnaminimus pisze:nie wydaje sie wam, że powszechne okrzyknięcie zwycięzcy jest nieco przedwczesne??
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
akurat niekoniecznie. Sondaże z pierwszej tury polegały na dzwonieniu do iluś tam osób. Tysiąca lub trzech, nie pamiętam. Teraz sondaże zrobili tą samą metodą co sondaże TVP z I tury, które były dość precyzyjne, czyli exit poll - fizycznie stali na zewnątrz miejsca głosowania i pytali np co drugą osobę która glósowała. Mieli obsatwić tysiąc miejsc. ALe jeśli sie nie chcieli przyznać, to obraz może być jednak zakłamany.