Legacy 2.0 165KM nie jedzie z niskich obrotów

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
tusio11
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Legacy 2.0 165KM nie jedzie z niskich obrotów

Post 3 lip 2010, o 22:28

Witam.
Mam problem z Subaru Legacy 2006 2.0 165 KM samochód nie jedzie z niskich obrotów przy 2,5tyś jest przełamanie i wtedy samochód zaczyna iść. Wzrosło również z spalanie o 2litry/100. Miałem już taki problem i postanowiłem wymienić świece jedna ze świec była cała mokra tak jakby nie dawała iskry. Po wymianie wydawało się że wszystko jest w porządku a po miesiącu problem powrucił.
Proszę o jakieś rady i z góry dziekuję.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: Legacy 2.0 165KM

Post 3 lip 2010, o 22:32

Skażicie, spalanie stukowe u Was jest?

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Legacy 2.0 165KM nie jedzie z niskich obrotów

Post 3 lip 2010, o 22:38

tusio11 pisze: przy 2,5tyś jest przełamanie i wtedy samochód zaczyna iść.
Poniżej 2,5k to użytkowe obroty ma motopompa strażacka i silnik na transatlantyku. :razz:

Tak serio to chyba normalne w benzynowym współczesnym slowmammalu? ;-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 lip 2010, o 23:57

tusio11, nie przejmuj się, on tak ma, że jest prześmiewcą ;-)

A tak serio, to faktycznie tak to chyba jest w benzynianych motorach :->
Czarownica prawdę Ci powie :D

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 4 lip 2010, o 00:21

chm chm chm.... no niby racja, ale "naturalna" granica powinna leżeć przy 3,5 imho a nie przy 2,5

przypomnę tylko nieśmiało że subaru robi się sztucznie ultramulaste w dolnym zakresie obrotów gdy czujnik spalania stukowego cośtam wyczuje

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Post 4 lip 2010, o 01:39

...może kabel od tej świecy nie domaga,sprawdż go,a może bieże lewe powietrze na tym cylidrze gdzie świece zalewa,to jest odwieczny problem subaru "nie bierze od dolnych obrotow" wielu już nad tym pracowało i życzę powodzenia w rozwikłaniu tego problemu,teori jest wiele,ty musisz znależć swoją,pozdro
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

jako
2 gwiazdki

Post 4 lip 2010, o 23:45

2litrówki wolnossące z avcs są elastyczne i dobrze się wkręcają.
Nie mają "kabli", są 4 cewki na świecach.
Na weryfikację układu zapłonowego najlepsze jest LPG :mrgreen: .
Problem spalania stukowego z mojego doświadczenia częściej dotyka wersji silnikowych po downgrade mocy.
http://subarulpg.pl
tel. +48 692 325 541

Tummi
2 gwiazdki
Auto: Legas MY07 & Pug 206

Post 5 lip 2010, o 00:41

Mialem podobna przypadlosc (kombi MY07), ale przychodzila falami. Np. rano do pracy mul, a powrot z pracy juz bez problemow. U mnie 'przelamanie' bylo blizej 3-3.5krpm.
Jedyna "wspolna" cecha, ktora zauwazylem byla taka, ze od pelnego baku do polowy efekt ten wystepowal duzo rzadziej. Ale nie znikal calkowicie. Odpowietrzanie baku nie pomagalo.

Przypadlosc wyeliminowalem i juz nie wystepuje. Zla wiadomosc jest taka, ze 'mulowatosc' zniknela po wizycie w Technologic, gdzie:
- wyciagnieto silnik w celu regulacji zaworow,
- wyczyszczono silnik z zewnatrz
- wymieniono swiece,
- wymieniono _wszystkie_ plyny i filtry w aucie.

Prace dodatkowe, ktore wiaza sie z w/w czynnosciami sa tak rozlegle, ze ciezko je zignorowac. Ot chociazby taka glupota, jak ktoras z wtyczek, ktora po ponownym podpieciu mogla zlapac lepszy kontakt.

Zaczalbym od wymiany swiec, bo to w miare tanie (swiece 40-50zl/sztuka, pasujace modele: NGK ILFR6B, Denso IKH20 lub VKH20/VKH20Y), ale widze, ze to juz za Toba :-( Mozesz sie pokusic o zakup kabla OBD2-USB (VAG za 40zl z allegro smiga), do tego ECUExplorer i logujesz parametry silnika. Ale sama konfiguracja softu to dluzsza zabawa, a jeszcze trzeba te logi przejrzec i zrozumiec.

Niestety wiecej nie pomoge, ale zycze szybkiego rozwiazania problemu, bo wiem, jak to jest, gdy chce sie kogos wyprzedzic, gaz w podloge, i nic. Cisza.
Bywa groznie.

Pzdr.
T.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2010, o 22:47 przez Tummi, łącznie zmieniany 2 razy.

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Post 5 lip 2010, o 00:58

icon_headbang.gif
skubi "rządżi"
icon_headbang.gif (575 Bajtów) Przejrzano 13150 razy
to może w takim razie sprawdż masowanie cewek,kazda jest przykręcona do pokrywy śrubką,na wyłączonej stacyjce posprawdzaj i popsikaj "czymś" wszystkie styki i złączki,czasami taka pierdoła może popsuć przyjemność z jazdy,może przepływka jest brudna?,jeśli ta przypadłość trafiła się z nienacka(nic nie grzebane) to jest duże prawdopodobieństwo że to jakiś brak łącza z powodu zanieczyszczeń,a te potrafią być naprawdę upierdliwe
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

okeyten
0 gwiazdek

Post 10 lip 2010, o 00:22

Tusio11, a nowy soft wgrywałeś :?: , generalnie rozwiązuje problem "mulenia" w zakresie 2000-3000 obr, związany z błędnym odczytywaniem temp. i najprawdopodobniej dawkowaniem zbyt bogatej mieszanki.

adamos1
0 gwiazdek
Auto: legacy 97

Post 13 lip 2010, o 20:55

Udaj się do ASO wgrają ci nowy soft i problem z głowy.

marcin
0 gwiazdek
Auto: legacy kombi MY 07

Post 15 lip 2010, o 16:31

Jeżeli chodzi o samo mulenie,to sprawdz też przepustnicę.U mnie po jej przeczyszczeniu problem zniknął.

Powodzenia

majster
0 gwiazdek
Auto: inne

Post 18 wrz 2010, o 01:48

pracuję w aso subaru poz. należy wyczyścić przepustnicę i wgrać nowy soft bardzo fajnie rozwiazano ten problem a i w autku jakby koni przybyło .

tommy078
0 gwiazdek
Auto: Subaru legacy

Post 18 wrz 2010, o 23:15

jak jest z silnikami 101KW bo czasem jak na zimnym to zamuli się jak by przelało go i zaraz przestaje dzieje się tak przy temp około 8 stopni pomoże coś wgranie nowego softu i czyszczenie przepustnicy autko ma przejechane 72 tys i cały czas serwisowane

tommy078
0 gwiazdek

Post 18 wrz 2010, o 23:15

oczywiście chodzi mi o Legacy MY05

Oqrek
4 gwiazdki
Auto: Volvo XC70

Post 19 wrz 2010, o 22:13

tommy078, gdzie serwisujesz ? zgłaszałeś ten problem?

tommy078
0 gwiazdek

Post 20 wrz 2010, o 21:13

nie zgłaszałem ale teraz jak rano trochę chłodniej jest to umówię się w serwisie (Grafix) ten stary przy Kwadracie na Andersa i zobaczę co powiedzą wydaje mi się że zrobią to co wyżej było opisane i po problemie będzie, znam kilku dobrych mechaników w Białymstoku ale żaden nie robi codziennie Subaru i nie mają za dużego doświadczenia w tym temacie no i w razie potrzeby skąd nowy soft wziąć :wall: lepiej do serwisu podjechać z takim problemem szybko to zrobią a przepustnicę to może sam wyczyszczę :-)

marcin
0 gwiazdek
Auto: legacy kombi MY 07

Post 21 wrz 2010, o 21:57

Nowy soft powinno mieć kazde ASO.
U siebie zauważyłem równiez,że ten objaw ma związek z jakością paliwa,chociaż tankuję tylko na zielonej i ew. na czerwono-żółtej (żeby nie było,że reklamuję :-)),to i tam zdarza sie,że jest lepsze i gorsze (co w sumie w ogóle mnie nie dziwi).

Mój mechanik powiedział mi,że przepustnica w silniku 165 KM jest wrażliwa na jakość paliwa,więc lepiej nie zalewać nie wiadomo czym.

To tyle

Pozdr.

tusio11
0 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 14:44

pracuję w aso subaru poz. należy wyczyścić przepustnicę i wgrać nowy soft bardzo fajnie rozwiazano ten problem a i w autku jakby koni przybyło .majster
ASO

Auto: inne
{ PROFiLE } Prywatna wiadomośćEmail

Byłem w ASO wyczyścić przepustnicę i było po problem :-)
Ale niestety nie na długo.
Po miesiącu problem powrócił a ja wrociłem do ASO sprawdzili wszystko począwszy od tego czy jest wgrany nowy soft, świece, cały silnik.
Stwierdzili że to prawdopodobnie problem z wtryskami i że trzeba je wymontować i wysłać do czyszczenia do jednej z rafinerii lub wymienić.
Otrzymałem od serwisanta szwajcarski środek do czyszczenia wtrysów dodatek do paliwa.
Spróbowałem urzyć tego specyfiku choć na początku byłem do niego sceptycznie nastaiony.
Ale pomogło!!
Lecz po przejechaniu 10 tyś km znowu mam ten sam problem ;-(

Tummi
2 gwiazdki

Post 12 mar 2011, o 12:36

tusio11, zaloz LPG :) Zarty zartami, ale zamiast wtryskow PB bedziesz uzywal elektrozaworow LPG, wiec jesli to wtryski sa przyczyna mulenia sie Twojego auta, to problem rozwiazany (troche naokolo, ale zawsze :D).
U mnie problem rozwiazal sie na dobre. 2 miesiace po w/w wizycie w Technologic zalozylem LPG i do dzisiaj wszystko z moca auta jest OK.

T.

darekkkk
0 gwiazdek

Post 14 mar 2011, o 00:00

Pytanie troche off -topic, ale nie do końca. Ten nowy soft do 2.0 165 km to kiedy został wypuszczony?
Zastanawiam się czy już go mam , czy nie.

Sammael
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Outback

Post 14 mar 2011, o 10:34

Czy ten soft można bez problemu wrzucić także, gdy samochód posiada instalację LPG, czy trzeba będzie przeprogramować kompa gazu?

Co do świec, czy na pewno można używać wspomniane wyżej Denso IKH20 oraz VKH20? One mają inną przerwę (1,1 mm), niż oryginalne NGK ILFR6B (0,8 mm). Z pasujących Denso przerwę 0,8 mm mają VKH20Y: http://www.globaldenso.com/en/products/ ... s/p4-1.gif

Arek M
1 gwiazdka
Auto: GT MY99

Post 14 mar 2011, o 21:41

majster pisze:pracuję w aso subaru poz. należy wyczyścić przepustnicę i wgrać nowy soft bardzo fajnie rozwiazano ten problem a i w autku jakby koni przybyło .
Ile taka usługa?
Legac żony krótko przed zakupem miał przegląd u Was po 120k ale nie ma śladu w książce, że było coś takiego modzone Rozumiem, że trzeba zamówić osobno?

Tummi
2 gwiazdki

Post 15 mar 2011, o 11:28

Sammael, ja zalozylem NGK i jest ok. Co do Denso, to w ktoryms katalogu w/w modele byly podane jako zamienne ze soba nawzajem :O Roznica w cenie (byla) niewielka, ja nie kombinowalem i zamowilem NGK.

T.

Sammael
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Outback

Post 15 mar 2011, o 15:59

Na NGK domyślam się, że jest ok, bo o nich mówi instrukcja. ;) Ja dziś wkładam VKH20Y, z racji posiadania LPG nie chciałem zwiększać przerwy między elektrodami, więc odpuściłem sobie Denso "bez Y".

Swoją drogą, po jakim mniej więcej czasie trzeba będzie je wymienić i czy będzie to "czuć" w pracy silnika, czy raczej trzeba uważać, żeby nie przeholować z przebiegiem, bo coś się stanie?

ODPOWIEDZ