Poradnik młodego komputerowca
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Re: Poradnik młodego komputerowca
FUX, walić to się dopiero będzie. Zabierz lepiej kryształy i porcelanę po babci 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
Od jakiegoś czasu pokazuje mi się niebieski ekran, a komp restartuje. Bywa to w zupełnie różnych momentach. Czy to podczas działania jakiegoś programu, nawet Firefoxa, czy ostatnio się zdarzyło podczas wyłączania komputera. Już się xp prawie zamknął, a tu trach i restart. Czasami w ogóle nic się przez kilka dni nie dzieje. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. Jakieś sugestie?
bardzo możliwe, że to coś sprzętowego, a nie software'owego...
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
Komputer się zepsuł.Witek pisze:Jakieś sugestie?

Przyczyn może być pincet, ale może na początek zobacz, czy:
- procesor sie nie przegrzewa?
- przetestuj jakimś programem pamięć
- ...
ech... ta okienna stabilność.

czarne jest piękne...
- Witek
- 6 gwiazdek
vibowit pisze: ech... ta okienna stabilność.![]()
Nie miałem z nią wcześniej problemów.
vibowit pisze: - procesor sie nie przegrzewa?
Nie. Inaczej np. w grach by odczuwalnie zwalniał, a działa ok.
vibowit pisze: przetestuj jakimś programem pamięć
Znasz jakiś konkretny? Ja nawet nie wiem co w takich testach powinno wyjść.

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
memory - OKWitek pisze: Ja nawet nie wiem co w takich testach powinno wyjść.

Ja bym zaczął od obejrzenia płyty głównej.Witek pisze:... Jakieś sugestie?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
gold memoryWitek pisze: Znasz jakiś konkretny?
leon i vibek mogą mieć rację, bo w takich przypadkach to bardzo często ram, płyta lub proc. Ja bym do tej listy dorzucił zasilacz.. Masz jakiś porządny? Działa mu poprawnie chłodzenie?
Nie wrzucałeś do kompa jakiegoś nowego sprzętu?
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
A ja mam takie pytanko:
Możecie polecić prosty i friłerowy programik do kompresji video z aparata? Wymagania:
- Konwersja AVI -> bardziej skompresowane AVI
- Przetwarzanie n plików (wszystkie które znalazłem wymagają wskazywania każdego pliku z osobna)
- Jakiś prosty suwak z poziomem kompresji bez babrania się w 100 zakładkach ustawień
- WIN XP
Możecie polecić prosty i friłerowy programik do kompresji video z aparata? Wymagania:
- Przetwarzanie n plików (wszystkie które znalazłem wymagają wskazywania każdego pliku z osobna)
- Jakiś prosty suwak z poziomem kompresji bez babrania się w 100 zakładkach ustawień
- WIN XP
fitter happier more productive
Witek: przegrzewajacy sie procesor niekoniecznie spowalnialby gry. Wlasnie BSoD jest jego najczestszym (pierwszym) objawem. Sciagnij sobie Speedfana i sprawdz temperatury na procku i chipsecie (i moze jeszcze dysku, jesli masz czujnik).
Do pamieci sprobuj tego:
http://www.memtest.org/
Do pamieci sprobuj tego:
srnk, vdub jest bardzo dobry, ale korzysta z kodeków, które masz zainstalowane w systemie.. Tak więc jeśli instalowałeś conieco do oglądania divx, xvid itp, to jest szansa, że encodery też się zainstalowały i będziesz mógł je wykorzystać
- Witek
- 6 gwiazdek
eMTi pisze: leon i vibek mogą mieć rację, bo w takich przypadkach to bardzo często ram, płyta lub proc. Ja bym do tej listy dorzucił zasilacz.. Masz jakiś porządny? Działa mu poprawnie chłodzenie?
Nie wrzucałeś do kompa jakiegoś nowego sprzętu?
Nie wrzucałem nic nowego. Enemrax jest chyba dość porządnym zasilaczem? Wszystko mam niezłych firm, nawet ram.
Na procesorze (Intel Core Duo E8200 - czyli taki, który sam w sobie mało się grzeje) sam sobie zainstalowałem cooler, który jest duuużo bardziej wydajny od normalnego więc nie powinno być problemów, tym bardziej, że w tej chwili nic nie jest podkręcone.
Płyta główna Asusa ma firmowe pasywne chłodzenie.
Zresztą komp potrafi się dwie minuty po włączeniu, a później, po restarcie chodzi pół dnia bez problemów.
pamejudd pisze: (i moze jeszcze dysku, jesli masz czujnik).
Jeśli speedfun pokazuję temperaturę dysku to znaczy, że mam czujnik?
Co to jest w tym programie AUX? Bo tutaj mam wysokątemperaturę?
Zaraz będę sprawdzał pamięci.
Gordian Knot? nie jestem pewien czy ma grupowe przerabianie..srnk pisze: do kompresji video
lub nieśmiertelny VirtualDub (pewnie ma to wszystko, co potrzebujesz, nie wiem czy jest suwak

Do Witka:
może być też tak, że masz bebechy zakurzone i się robią mini zwarcia... Więc odkurzacz w łąpę i do dzieła...
może być też tak, że masz bebechy zakurzone i się robią mini zwarcia... Więc odkurzacz w łąpę i do dzieła...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Bardzo dobra uwaga. Kożuszek z kurzu to potrafi też nieźle grzać...Barthol pisze:Do Witka:
Witek: tak, jesli pokazuje temperature, to znaczy, ze masz czujnik... prawdopodobnie 
AUX - odczyt zalezy od modelu plyty glownej ktora posiadasz. Podaj mi go, jesli mozesz odczytac, wraz z wartoscia temperatury podana przez SpeedFana, to pogooglam co to moze znaczyc.
Sprawdz sobie jeszcze system za pomoca czegos co nazywa sie Advanced Windows Care Free. Nie uzywam tego osobiscie nawet na moim windowsowym laptopie, ale z tego co pamietam ma pare fajnych funkcji, ktore moga pomoc jesli Twoje problemy sa natury programowej, nie sprzetowej. (instalujac AWC pamietaj zeby odznaczyc wszelkie opcje doinstalowania innych programow, toolbarow itp.!).

AUX - odczyt zalezy od modelu plyty glownej ktora posiadasz. Podaj mi go, jesli mozesz odczytac, wraz z wartoscia temperatury podana przez SpeedFana, to pogooglam co to moze znaczyc.
Sprawdz sobie jeszcze system za pomoca czegos co nazywa sie Advanced Windows Care Free. Nie uzywam tego osobiscie nawet na moim windowsowym laptopie, ale z tego co pamietam ma pare fajnych funkcji, ktore moga pomoc jesli Twoje problemy sa natury programowej, nie sprzetowej. (instalujac AWC pamietaj zeby odznaczyc wszelkie opcje doinstalowania innych programow, toolbarow itp.!).
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
srnk, program Format Factory powinien Ci się spodobać: http://www.dobreprogramy.pl/FormatFacto ... 13295.htmlsrnk pisze: A ja mam takie pytanko:
- WIN XP
bardzo porządnymWitek pisze: nemrax jest chyba dość porządnym zasilaczem?
a pastę na proca dałeś?Witek pisze: sam sobie zainstalowałem cooler
a wg mnie lepiej mieć czysty komputer, mniej problemów i mniej się tego wdycha, niezależnie od tego, czy się grzeje, czy niepamejudd pisze: lepiej najpierw sprawdzic, czy aby na pewno tempeartura systemu jest patologiczna

Bingo! Tego szukałem. Duuuży pomukSo What! pisze: srnk, program Format Factory powinien Ci się spodobać: http://www.dobreprogramy.pl/FormatFacto ... 13295.html

(vdub trochę mnie przerósł)
fitter happier more productive
Witek pisze: Znasz jakiś konkretny? Ja nawet nie wiem co w takich testach powinno wyjść.![]()
Byle nie za dużo, bo też niedobrze.eMTi pisze: a pastę na proca dałeś?
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.