Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
To będzie nas siedmiu. Siedmiu wspaniałych. Nie chcesz? ;>
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ale oni chyba kiepsko skończyli.... 

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
ale byli szlachetni.Barthol pisze:ale oni chyba kiepsko skończyli....
ja wolę siedmiu samurajów.

czarne jest piękne...
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
eMTi pisze: a pastę na proca dałeś?
Oczywiście, że tak. Komp od dwóch lata (tyle ma) chodził bez problemów.
Komp nie jest zbytnio zakurzony, test ramu wypadł dobrze. Temperatury ok, speedfun podaje 55C dla GPU, 43-46C dla CUP, 40C system i 38C HDD - dlatego 122C AUX uważam, że należy zignorować. HDD ma pół roku (więcej niż problemy) i jest w dobrej kondycji.
Na dwóch różnych BIOSAch MB dzieje się to samo.
eMTi pisze: bardzo porządnym
To było pytanie retoryczne.

Sprawdzę jeszcze ten "Advanced Windows Care Free".
Jak na razie bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

może jakieś sterowniki Ci się posypały i są momenty, że coś nie gra, wiec komp się restetuje
może spróbuj sprawdzić dysk pod względem: czy nie ma błędów na nim + defragmentacja (czasem to pomaga)
może spróbuj sprawdzić dysk pod względem: czy nie ma błędów na nim + defragmentacja (czasem to pomaga)
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Witek, obejrzyj dokładnie kondensatory na płycie głównej, szczególnie te wokół procesora, czy nie są spuchnięte lub co gorsza wylane.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- Witek
- 6 gwiazdek
rrosiak pisze: Witek, obejrzyj dokładnie kondensatory na płycie głównej, szczególnie te wokół procesora, czy nie są spuchnięte lub co gorsza wylane.
Nie są i wyglądają na porządne. W ogóle ta płyta sprawia wrażenie porządnej i solidnej.
Trochę kurzy jest na wielkiej karcie graficznej, ale tego bez sprężonego powietrza nie wyczyszczę, bo taka cieniutka warstewka.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Witek, może inaczej ? Widziałeś kiedyś wywalony kondensator ? Wszystkie droższe płyty wyglądają porządnie co o niczym nie świadczy.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Witek, jakby co, to poszukaj na płycie anomalii takich jak tu:
http://obrazki.elektroda.net/69_1214205670.jpg
albo tu:
http://obrazki.elektroda.net/37_1235986277.jpg
(w drugim przypadku chodzi o rozlany elektrolit pod kondensatorem).
http://obrazki.elektroda.net/69_1214205670.jpg
albo tu:
http://obrazki.elektroda.net/37_1235986277.jpg
(w drugim przypadku chodzi o rozlany elektrolit pod kondensatorem).
A ja Ci powiem, że to nie musi o niczym świadczyć.. Zetknąłem się z posypanymi płytami z wyższych półek praktycznie każdej większej firmy... Czy to Asus, MSI czy Gigabyte... Smutna prawdaWitek pisze: W ogóle ta płyta sprawia wrażenie porządnej i solidnej.

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
- rrosiak
- 6 gwiazdek
eMTi pisze: Zetknąłem się z posypanymi płytami z wyższych półek praktycznie każdej większej firmy... Czy to Asus, MSI czy Gigabyte...
Jakby kto nie pamiętał, to po raz pierwszy problem walniętych kondensatorów wystąpił jakieś 10 lat temu na płytach ABIT, a więc drogich i bardzo porządnych. Wydawało się wówczas, ze jest to problem tylko tego producenta, bo przyjął jakąś trefną partię kondensatorów, ale później zjawisko zaczęło występować masowo na płytach różnych producentów (najwięcej chyba wtopił Shuttle). Świadczy to o coraz gorszej jakości produkcji masowej, kondensatory elektrolityczne Miflexu działaja do dzisiaj w sprzętach mających po kilkadziesiąt lat.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Re:
Miałem na myśli tylko kondensatory, które jakoś specjalnie drogie nigdy nie były, ale co prawda to prawda, parę groszy oszczędności na każdym podzespole i wychodzi konkretna kwota.pamejudd pisze:rrosiak: ale to głównie dzięki "masówce" za komputer zapłaciłeś mniej niż za auto...

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Wykrzaczył mi się Bluetooth na netbooku. Nie mogę podłączyć telefonu komórkowego (Nokia E52, Nokia N97 mini). Pomimo, że w komputerze i telefonie jest włączony BT (na wszelki wypadek w obu jako publiczny), komputer nie wykrywa telefonu. Telefon natomiast wykrywa komputer, ale nie może się z nim połączyć. PC Suite też nie widzi telefonu. Wcześniej wszystko działało poprawnie
W czym może być problem? Jakie usługi muszą być aktywne w konfiguracji BT na komputerze, żeby można było korzystać z PC Suite?
BT jest wbudowany. System operacyjny XP

W czym może być problem? Jakie usługi muszą być aktywne w konfiguracji BT na komputerze, żeby można było korzystać z PC Suite?
BT jest wbudowany. System operacyjny XP
- Witek
- 6 gwiazdek
Chloru pisze: Witek, może inaczej ? Widziałeś kiedyś wywalony kondensator ?
Tak. Wyglądają ok. Jeśli to byłby kondensator, to komp mógłby pracować bez zarzutu cały wczorajszy dzień?
Odkręciłem cooler na maksymalne obroty, niech chłodzi też całe wnętrze, przeczyściłem system tym System Cerem, wgrałem nowe sterowniki do k. graficznej i zobaczę. Nie mam pojęcia czy pomogło. Na razie jest dobrze, ale wcześniej też mógł pracować kilka dni, aż tu nagle...
Naprawdę dziękuję wszystkim za gros porad

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Witek pisze: Jeśli to byłby kondensator, to komp mógłby pracować bez zarzutu cały wczorajszy dzień?
Mógłby.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Wyrwij chwasta.Witek pisze:To po co komu ten kondensatory? Widać są niepotrzebne.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Witek
- 6 gwiazdek
Barthol, jeśli jeszcze nie resetowałeś FF, to mi właśnie znalazł nową wersję Adblockera. Może ona Ci pomoże?
- Witek
- 6 gwiazdek
pamejudd, jak na razie ok, ale zdecydowałem się jednak nie wyrywać kondensatorów. Jest zdecydowanie za gorąco na fizyczną pracę. 

Witek pisze: jak na razie ok
pewnie za zimno go trzymałeś.. cieplej się wokół zrobiło, to przestał się hibernować

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Problem, który opisywałem kilka dni temu wziął i zniknął - dzięki wszystkim za dobre rady, szczególny ukłon dla pamejudda i rrosiaka
,

dzięki za pamięć, ale po ponownym wgraniu FF... wszystko dziarsko śmiga, nawet najnowsza aktualizacja do ABP załadowała się już bez grymaszeniaWitek pisze:Barthol, jeśli jeszcze nie resetowałeś FF, to mi właśnie znalazł nową wersję Adblockera. Może ona Ci pomoże?