Witam. Mam subaru impreza kombi 1996, 2000ccm. Dosłownie wczoraj po wymianie sprzęgła pojawił się problem. Otóż przy nagłej potrzebie hamowania i wysprzęgleniu silnik potrafi zgasnąć. Co prawda zdarzyło się to dziś zaledwie 4-5 razy, ale tydzień temu chodzil bez zarzutu. Po odpaleniu łapie obroty 500 lub 1200 lub 1000 obr/min, obroty nie falują,ale 500 to trochę nisko... Nie mam mozliwosci sprawdzenia auta z powodu wyjazdu dlatego tu piszę, co moze byc przyczyną? Dzięki.
Właśnie wysłałem zone z latarka zeby sprawdziła błedy ECU i wyskoczył 24, Zawór regulacji powietrza biegu jałowego. Czyli mogłoby sie zgadzac, zdarza mu sie gasnąć własnie na wolnych po wysprzegleniu... Rok wczesniej, po kupnie i zlaczeniu 2 czarnych wtyczek tez mi sie to wyswietlilo ale myslalem ze to stary nie wykasowany blad. Zwlaszcza ze auto chodzilo bardzo dobrze. Ale wczoraj lampka check engine sama sie zapalila, i 24 jednak wrocilo. Jakies sugestie? Wymiana czesci? Gdzie szukac tego zaworu?
Auto gaśnie przy hamowaniu i wysprzęgleniu...
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Re: Auto gaśnie przy hamowaniu i wysprzęgleniu...
Twoje objawy wyglądają na rozszczelniony dolot. Przy grubszej naprawie ktoś mógł czegoś nie podpiąć. Sprawdź czy wszystkie przewody podciśnieniowe są podpięte.
Witam
Mam bardzo podobny problem. Jeżdżę Subaru Imprezą z 2000 roku na LPG ( sekwencja ). Po odpaleniu auta gdy silnik jest jeszcze zimny samochód gaśnie mi przy dohamowaniu i wysprzęgleniu. Najczęściej dzieje sie to przy przełączeniu z benzyny na gaz. Do tego często wyświetla mi się kontrolka Check engine co powoduje że auto wyraźnie traci moc. Dwukrotnie w ciągu kilku miesięcy zdarzyło mi się że nie mogłem odpalić samochodu. Dopiero po jakimś czasie gdy poruszałem przewodami udało mi sie go uruchomić. Problemy te występują tylko w ciągu pierwszych 5 minut po odpaleniu. Gdy silnik sie zagrzeje nie ma problemu. Czy ktoś mógłby mi poradzić co z tym zrobić?
Mam bardzo podobny problem. Jeżdżę Subaru Imprezą z 2000 roku na LPG ( sekwencja ). Po odpaleniu auta gdy silnik jest jeszcze zimny samochód gaśnie mi przy dohamowaniu i wysprzęgleniu. Najczęściej dzieje sie to przy przełączeniu z benzyny na gaz. Do tego często wyświetla mi się kontrolka Check engine co powoduje że auto wyraźnie traci moc. Dwukrotnie w ciągu kilku miesięcy zdarzyło mi się że nie mogłem odpalić samochodu. Dopiero po jakimś czasie gdy poruszałem przewodami udało mi sie go uruchomić. Problemy te występują tylko w ciągu pierwszych 5 minut po odpaleniu. Gdy silnik sie zagrzeje nie ma problemu. Czy ktoś mógłby mi poradzić co z tym zrobić?
Przełączać na gaz gdy się nagrzeje, ew. udać się do gaziarza żeby wyregulował instalkę.Muleq pisze:...Gdy silnik sie zagrzeje nie ma problemu. Czy ktoś mógłby mi poradzić co z tym zrobić?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Na pierwszy pomysł sam wpadłem:) Niestety na benzynie tez gaśnie. Zanim podjadę do gaziarza chciałem zasięgnąć jęyka na forum. Może ktoś ma inny pomysł?
Muleq pisze: Niestety na benzynie tez gaśnie.
Napraw usterkę na benzynie, potem zajmij się LPG.
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
A to nie po to zakłada się gazownię, żeby ,,naprawić'' problemy w układzie paliwowym? ;)))
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Nie, żeby naprawić dziurę w portfelu.ky pisze:A to nie po to zakłada się gazownię, żeby ,,naprawić'' problemy w układzie paliwowym? ;)))
r.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
... właścicieli serwisów które potem te auta reperują.leon pisze: Nie, żeby naprawić dziurę w portfelu...

Gdy ma się węża w kieszeni przy zakładaniu muchozolu.jarmaj pisze:... właścicieli serwisów które potem te auta reperują.leon pisze: Nie, żeby naprawić dziurę w portfelu...