witam - od jakiegoś czasu występuje u mnie w/w problem - tzn objawia się tak: II bieg, obroty w okolicach 2-2500, przepustnica uchylona na ok 50%-70%, żadnego cisniecia do podłogi, auta zaczyna się dynamicznie podnosić i nagle "lag"(auto praktycznie zamiera), nic sie nie dzieje przez ok sekundę i znowu ruszamy z kopyta. Efekt występuje zarowno na I / II / oraz na III biegu - na pozostałych nie jest już tak wyraźny. Czasami jedzie pięknie, płynnie się podnosi, czuć moc w całym zakresie, a są dni że nie mogę się z Nim dogadać.
Zgłaszałem problem podczas przeglądu na 45kkm - w Subaru Point Łódź , Panowie podejrzewali jakiś "czujnik" w okolicach turbiny, okazał się sprawny i diagnoza to TTTM, "...a na płynne przyspieszanie poza możliwosciami mechanicznymi samochodu - wpływ mają równie istotne warunki zewnętrzne."
Mało to do mnie przemawia - zbliża się czas przeglądu na 60kkm i chciałbym usunąć problem (nie mam gwarancji tak więc nic nie pcha mnie do ASO)
Na co powinienem zwrócić uwagę i co może się dziać z moim ej25
nierównomierne przyspieszanie wrx 06
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: nierównomierne przyspieszanie wrx 06
cArLoS, falowanie to zwykle problem z układem sterowania doładowaniem, albo któryms z czujników. Potrzebujesz po prostu solidnego diagnosty. Wedle mojej wiedzy Łodzkie ASO takowego nie posiada.
czyli zadne TTTM - dzieki
projekt "Huragan" Carlos - 440/585

cArLoS, wiesz mówię na podstawie opisu, ale nie brzmi to normalnie.
Apropos nierównomiernego przyspieszania, kto się spotkał z takim "czymś":
podczas przyspieszania od 2tys obrotów zwłaszcza na wyzszych biegach (3/4) gdy silnik jest fest obciążony zaczyna się trząść dzwignia zmiany biegów i wyczuwalnie cały silnik. Niemniej ciągnie dobrze.
Olać czy oczekiwać kłopotów :)?
podczas przyspieszania od 2tys obrotów zwłaszcza na wyzszych biegach (3/4) gdy silnik jest fest obciążony zaczyna się trząść dzwignia zmiany biegów i wyczuwalnie cały silnik. Niemniej ciągnie dobrze.
Olać czy oczekiwać kłopotów :)?
To już zależy jakiego typu to trzęsienie....cieżko powiedzieć zdalnie.
przegub, sprzęgło, luzy na poduszkach silnika, nic innego mi nie przychodzi do głowy na razie jeździ:)
Może być to elektrozawór od sterowania turbiny ,można spróbować go wyczyścić ,tzn włączyć zielone wtyki pod kierą czyli tryb serwisowy włączyć zapłon ,odczepić węże od tego zaworka i wlać przez mały lejek z wężykiem ekstrakcyjną benz,w trybie awaryjnym ten zaw się otwiera i zamyka także jeżeli to brud płukanie powinno pomóc.należy także przedmuchać wężyki i spr czy zwężka w jednym z tych węży jest czysta bo ona też jest bardzo ważna.
Sprawa trochę przedawniona ale może sie komuś przyda.
Przyczyną był zużyty wewnętrzny (przy skrzyni biegów) przegub przedniej, lewej półośki. Regeneracja 500pln jezdzi już ponad rok i jest OK.
Przyczyną był zużyty wewnętrzny (przy skrzyni biegów) przegub przedniej, lewej półośki. Regeneracja 500pln jezdzi już ponad rok i jest OK.