W kolejce do kina

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: W kolejce do kina

Post 11 lip 2010, o 14:51

Konto usunięte pisze: Wiesz, że ta historia z Dachau jest autentyczna?

Teraz już wiem. Szkoda, że realizatorzy nie zadbali o szczegóły i zamiast bramy w Dachau, pokazali Oświęcim.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 11 lip 2010, o 16:19

A Shreka Forever z polskim podkładem już ktoś może widział? Zastanawiam się czy bliżej mu do dobrej części pierwszej, czy słabej trzeciej.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lip 2010, o 19:05

Witek, wczoraj oglądałem i bawiłem się dobrze. Na pewno dla wielu osób każda kolejna część to odgrzewanie kotleta, ale akurat w przypadku bajek mnie to nie przeszkadza.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 lip 2010, o 20:22

rrosiak, no właśnie odkładałem sobie ten film na jakąś okazję ale pewnie dziś coś poszukam i obejrzę ,wbrew powszechnej opinij bardzo cenię Leosia :oops:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lip 2010, o 00:40

burat, ja sobie dziś przypomniałem "Rzękę tajemnic", mistrzostwo, Brudny Harry potrafi robić filmy :idea:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lip 2010, o 00:59

rrosiak, akurat do "Rzeki tajemnic" zabierałem się dość długo i chyba za mocno się nakręciłem bo jakoś tak powiem średnio ją odebrałem co innego "Gran Torino" który mnie powalił na kolana i może dlatego ,że właśnie z przypadku ;-)
A teraz chyba sobie wrzucę "Clash of the Titans " tak tak wiem ale trzeba się od czasu do czasu odmóżdżyć :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 lip 2010, o 07:29

rrosiak pisze:burat, ja sobie dziś przypomniałem "Rzękę tajemnic", mistrzostwo, Brudny Harry potrafi robić filmy :idea:
To jeden z moich absolutnych hitów. Bardzo lubię jak Clint Eastwood pokazuje nam prawdy życiowe z różnych stron. Książka równie dobra.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 13 lip 2010, o 08:22

Konto usunięte pisze: Bardzo lubię jak Clint Eastwood pokazuje nam prawdy życiowe z różnych stron
Kolejny film Clinta też zapowiada się wyśmienicie: http://www.filmweb.pl/film/Hereafter-2010-493926

Ja uwielbiam Eastwooda za proste, nieefekciarskie, mocne kino. Rzadkość wśród produkcji Hollywood.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lip 2010, o 08:44

burat pisze: co innego "Grand Torino" który mnie powalił na kolana

Szczególnie zakończenie rewelacyjne.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 13 lip 2010, o 09:25

rrosiak pisze:
burat pisze: co innego "Grand Torino" który mnie powalił na kolana

Szczególnie zakończenie rewelacyjne.
Rewelacyjne to było w tym filmie Gran (bez d) Torino. o!
czarne jest piękne...

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lip 2010, o 09:33

vibek, nie czepiaj się dyslektyka , dysortografa i w ogóle dys :x :x
:mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 13 lip 2010, o 09:52

WRC fan pisze: Ja uwielbiam Eastwooda za proste, nieefekciarskie, mocne kino. Rzadkość wśród produkcji Hollywood

Jeszcze żeby tylko Eastwood przestał grać Człowieka bez Imienia (siebie?) i darował sobie kiepskie sztuczki aktorskie w typie demonstracyjnej miny wkurzonego przedszkolaka (Gran Torino, scena z prezentami urodzinowymi) to już by było bardzo ok :))

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2010, o 00:18

burat pisze: A teraz chyba sobie wrzucę "Clash of the Titans " tak tak wiem ale trzeba się od czasu do czasu odmóżdżyć

Właśnie skończyłem oglądać. Prawie usnąłem i bardzo żałuję, że tylko prawie. Pomieszanie "Drużyny pierścienia" z "Żołnierzami Kosmosu" - gówno straszne :evil:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2010, o 00:28

no najwyższych lotów to to nie było ale efekty chociaż fajne :giggle:
ostatni sobie przypomniałem (chyba na TVP1 leciało) "Blood In Blood Out " fajny film

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 7 sie 2010, o 13:28

"Incepcja" - dawno żaden film mnie tak nie pochłonął, że na ponad 2h wyłączyłem się totalnie i istniał dla mnie tylko ekran i to co się na nim dzieje.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sie 2010, o 14:18

wrc od połowy wszystko wiadomo w Incepcji. Wiadomo jak sie skonczy i chyba za duzo chamskich efektow p.t. CO NASI GRAFICY POTRAGIA
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 7 sie 2010, o 15:03

Arno pisze: wrc od połowy wszystko wiadomo w Incepcji. Wiadomo jak sie skonczy i chyba za duzo chamskich efektow p.t. CO NASI GRAFICY POTRAGIA
tzn, że komuś film się nie może podobać skoro Tobie się nie podoba ?
Obrazek

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 7 sie 2010, o 17:23

Arno pisze: wrc od połowy wszystko wiadomo w Incepcji. Wiadomo jak sie skonczy i chyba za duzo chamskich efektow p.t. CO NASI GRAFICY POTRAGIA

Ja nie odniosłem wrażenia, że efekty są "chamskie", a wręcz przeciwnie, pokazane lokacje zrobiły na mnie spore wrażenie. Arno, toć kino to jarmarczna rozrywka ;-) nie wszystko musi być ambitne by człeka ucieszyć - mnie film wciągnął.
W samym filmie trochę mi przeszkadzała muzyka Zimmera, zbyt podobna do tej z "Angels and demons".
Jak komuś się podobał "Matrix" i "Butterfly effect" to "Incepcja" też mu się raczej spodoba ;-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 7 sie 2010, o 19:54

WRC fan pisze: Jak komuś się podobał "Matrix" i "Butterfly effect" to "Incepcja" też mu się raczej spodoba
stanowczo nie.
Matrix to religia (ten pierszy oczywiście), Incepcja jest przewidywalna, zagmatwana, i jak dla mnie po prostu nudna. Porównywanie do Matrixa to wręcz bluźnierstwo :evilgrin: Sorry :razz:

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 7 sie 2010, o 19:56

rrosiak pisze: Teraz już wiem. Szkoda, że realizatorzy nie zadbali o szczegóły i zamiast bramy w Dachau, pokazali Oświęcim.
BTW Arbeit mach frei było hasłem stosowanym we wszystkich obozach. Kształt znaku mógł być oczywiście inny.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sie 2010, o 23:15

Obejrzałem Incepcję. Niektórzy z Was pewnie znają to uczucie, kiedy w taniej komedii żarty zaczynają Was żenować. To uczucie zaczęło mi towarzyszyć od momentu, gdy po ulicach miasta (NY?) przejechał pociąg. Od tej chwili zaczął się dłużyć, przynudzać i żenować kolejną (setną? tysięczną?) inkarnacją Wewnętrznej Walki Bohatera z Ciemnymi Demonami Jego Przeszłości. Ta płyta jest już bardzo zgrana, czas ją zmienić.

r.

Kwiat Paproci
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Golf III
Polubił: 7 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 8 sie 2010, o 21:50

A to jest bardzo ciekawy przyczynek do personalizmu postrzegania. Znaczy siem każdy widzi co chce zobaczyć. ;-)

Incepcja jest według mnie świetnym filmem akcji. Ta część na którą się najarałem czyli gradacja świadomości (co jest bardziej realne: doświadczanie realu czy doświadczanie snu) znacznie słabsza. Sporo informacji jak działa ludzki umysł ale podane tak szybko i gęsto że właściwie poza ludźmi nie związanymi z psychologią mało kto ogarnie całość. Sporo ludzi wyszło z seansu na którym byłem.
Pociąg na ulicach. NY? No nie, przecież każdy sen był projektowany przez wynajętą Panią Architekt Przestrzeni Snów. Chyba niepotrzebnie skupiłeś się na wyłapywaniu błędów w szczegółach (tutaj: sam ten błąd wygenerowałeś według mnie, to nie jest błąd ani NY). Kina tak penetrującego świat snów nie znam - to nie ma z czym porównywać i na co psioczyć.

Rozwiązanie akcji jest po amerykańsku uproszczone, zepsute według mnie. Niby jakiś suspens ale tak naprawdę to nic z zakończenia nie wynika. Taka zgrana płyta - tutaj zgadzam się o ile to miałeś na myśli.

Ky, nie traktuj tego posta osobiście. Łatwiej wypowiadam się "kłócąc się" z czyjąś wypowiedzią.

Film warto obejrzeć również dla jego strony plastycznej, dla wyobraźni twórców. I w odróżnieniu od "2012" nie jest ani taki głupi ani prostacki chociaż wykreowany świat też niesamowity.
No. :lol:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 sie 2010, o 22:32

Kwiat Paproci pisze: Pociąg na ulicach. NY? No nie, przecież każdy sen był projektowany przez wynajętą Panią Architekt Przestrzeni Snów. Chyba niepotrzebnie skupiłeś się na wyłapywaniu błędów w szczegółach (tutaj: sam ten błąd wygenerowałeś według mnie, to nie jest błąd ani NY).
Wiem, że to miało być miejsce ,,stworzone na nowo, a nie odtworzone'', ale miałem skojarzenie z NY. Natomiast pociąg zajechał mi po prostu megabullshitem (ale może to dlatego, że nie miewam jakiś bardzo pokręconych snów -- zresztą mnie się w ogóle mało co śni [1]), który rozbroił mnie i położył na glebę. Nie traktuję tego jako błąd, traktuję to jako tę kroplę, która przepełniła czarę, choć tak naprawdę ten film zabiła rekurencja, która sprawiła że w połowie już wiedziałeś co będzie dalej.
Kwiat Paproci pisze: Incepcja jest według mnie świetnym filmem akcji.
Tej akcji było stanowczo za dużo. Za dużo strzelanin. Do tego przez dużą część tempo akcji nie maleje, jest jednostajne. I te,pełne dramatyzmu, ujęcia spadającej furgonetki/minowania windy. Taki dramatyzm instant.
Kwiat Paproci pisze: Taka zgrana płyta - tutaj zgadzam się o ile to miałeś na myśli.

Dla mnie zgraną, zajeżdżoną do oporu płytą jest kolejna historia osnuta wokół problemów głównego bohatera z jego przeszłością i wybranką jego serca. Przerabianie tego prostego schematu po raz tysięczny powoduje, że powoli zaczyna to zalatywać autoparodią. Oczywiście cliffhanger aż się prosi o planszę ,,to be continued...''.

r.

[1] -- może tu jest właśnie pies pogrzebany?

Kwiat Paproci
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Golf III
Polubił: 7 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 9 sie 2010, o 11:27

A to może racja, że strzelanki i wysadzanki i przydługo spadające furgonetki aż jednostajne. Dlatego po seansie nie miałem odczucia, że byłem na znakomitym filmie.

[1] - no może tak, trudno wczuć się w coś, czego się nigdy nie doznało. Spoko zatem.

ky pisze: Dla mnie zgraną, zajeżdżoną do oporu płytą jest kolejna historia osnuta wokół problemów głównego bohatera z jego przeszłością i wybranką jego serca. Przerabianie tego prostego schematu po raz tysięczny powoduje, że powoli zaczyna to zalatywać autoparodią.
Co któryś tam film jest o tym. Zależy jak rezyser opowiada swoją bajkę ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2010, o 00:55

no to odświeżamy temat.
1. "Różyczka" film dobry ,mocno zapadł mi w pamięć , czy autor przesadził w interpretacji , nie wiem na końcu pisze wszakże iż historia nie opiera się na autentycznych wydarzeniach ( ;-) ) ale niewątpliwy duży plus to muzyka M.Lorenca :thumb:
2. "Autor Widmo" przypomniałem sobie ,że lubię Romka 8-)
3. "Alicja w Krainie Czarów"- mega szacun za przetłumaczenie słowotwórstwa Burtona :giggle: (a co do filmu to chyba za dużo od niego wymagałem :-/ )
4. no i dziś dla relaksu "From Paris with Love" dobry film akcji z SUPER Polskim tłumaczeniem (naprawdę wzorcowe dla takich filmów) polecam dla rozrywki jak znalazł (Travolta w dobrej formie ;-) )
5."MR 73" Francuskie kino baaaardzo fajne ,ja przynajmniej lubię i ten śmiało polecam
to tyle na razie :-)

ODPOWIEDZ