serpentyn nie będzie - Żaba zbiesiła się
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
serpentyn nie będzie - Żaba zbiesiła się
żaba mnie się zbiesiła
spod maski poleciała para, otwieram maskę, ze zbiorniczka wyrównawczego (jeżeli to on, taki metalowy z napisem na korku, żeby nie otwierać kiedy HOT) spod metalowej pokrywy psika płyn, leci na kolektor, tam paruje i stąd dym,
mój dziadek, robi silniki okolicznym nieszczęśnikom, pobadał, i podejrzewa wydmuchaną uszczelkę pod głowicą, albo pękniętą głowicę
objawy, które dziadunia zaniepokoiły
-z rury wydechowej wali wodą
-bulki w zbiorniczku wyrównawczym
-załącza się bardzo szybko wentylator chłodnicy, na postoju na wolnych obrotach
-te grube węże co idą do chłodnicy w czasie pracy silnika są twarde, a zaraz po zgaszeniu robią się miękkie
Dziadek robi ciągniki, polonezy, swojego cienkola, może się nie znać na subaru, ja to wiem.
jeżeli objawy są oczywiste, to proszę potwierdźcie, jeżeli nie to doskonale rozumiem, że nie da się zdiagnozować przez internet
Przy tym wszystkim wskaźnik temperatury płynu nie wychyla się poza połowę skali.
Jakieś pomysły?
spod maski poleciała para, otwieram maskę, ze zbiorniczka wyrównawczego (jeżeli to on, taki metalowy z napisem na korku, żeby nie otwierać kiedy HOT) spod metalowej pokrywy psika płyn, leci na kolektor, tam paruje i stąd dym,
mój dziadek, robi silniki okolicznym nieszczęśnikom, pobadał, i podejrzewa wydmuchaną uszczelkę pod głowicą, albo pękniętą głowicę
objawy, które dziadunia zaniepokoiły
-z rury wydechowej wali wodą
-bulki w zbiorniczku wyrównawczym
-załącza się bardzo szybko wentylator chłodnicy, na postoju na wolnych obrotach
-te grube węże co idą do chłodnicy w czasie pracy silnika są twarde, a zaraz po zgaszeniu robią się miękkie
Dziadek robi ciągniki, polonezy, swojego cienkola, może się nie znać na subaru, ja to wiem.
jeżeli objawy są oczywiste, to proszę potwierdźcie, jeżeli nie to doskonale rozumiem, że nie da się zdiagnozować przez internet
Przy tym wszystkim wskaźnik temperatury płynu nie wychyla się poza połowę skali.
Jakieś pomysły?
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: serpentyn nie będzie - Żaba zbiesiła się
j33mbo,
a może po prostu korek zbiornika płynu nie trzyma ? To się zdarza...
Chociaż te bąbelki w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodzącego są mocno niepokojące i faktycznie wskazywałyby na uszczelkę, ewentualnie pękniętą głowicę. Oby nie. Podjedź do Dierżoniowa niech lukną.
Pozdrawiam
Grzegorz
a może po prostu korek zbiornika płynu nie trzyma ? To się zdarza...
Chociaż te bąbelki w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodzącego są mocno niepokojące i faktycznie wskazywałyby na uszczelkę, ewentualnie pękniętą głowicę. Oby nie. Podjedź do Dierżoniowa niech lukną.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
korek trzyma, to cieknie spod takiej przykrywki, w której jest zamontowany właśnie korek
do Dzierżoniowa mam kawałek, właśnie rozpocząłem 3tyg urlop w Bieszczadach
do Dzierżoniowa mam kawałek, właśnie rozpocząłem 3tyg urlop w Bieszczadach

- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
j33mbo, ale pech z tą Żabą.
Oby do zimy wyczerpał się limit nieszczęść.

- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
O kurde. Niedobrze. Jeśli cieknie spod "przykrywki" to znaczy, że rozszczelnił się zbiorniczek wyrównawczy. W końcu ma swoje lata. Pytanie czy to przyczyna problemu czy jego skutek. Subaraki mają dość duże ciśnienie w układzie chłodzenia i czasami coś starego może strzelić (jak np chłodnica w poprzednie lato - stąd wymiana na nową).
W każdym razie faktycznie auto na diagnozę. Jeśli to tfu tfu tfu pęknięta głowica (w co osobiście mocno wątpię) to dam Ci sprawne głowice z poprzedniego silnika.
Informuj mnie.
W każdym razie faktycznie auto na diagnozę. Jeśli to tfu tfu tfu pęknięta głowica (w co osobiście mocno wątpię) to dam Ci sprawne głowice z poprzedniego silnika.
Informuj mnie.
jak to zdiagnozować tutaj? żeby mieć pewność co to
jechać do najbliższego specjalisty? ( Nowy Sącz?) dam radę dojechać?
jechać do najbliższego specjalisty? ( Nowy Sącz?) dam radę dojechać?
- pablonas
- 5 gwiazdek
A gdzie dokładnie jesteś? Daleko do cywilizacji? Przydałoby się zrobić test CO2, pytanie czy ktoś tam gdzie jesteś dysponuje takim urządzeniem.
Na pewno jazda z rozszczelnionym układem chłodzenia to nie jest najlepszy pomysł.
Twarde przewody to "normalka". Żaba (jak i inne turbo subaru z którymi miałem do czynienia) od zawsze miała dość twarde przewody po rozgrzaniu więc to o niczym jeszcze nie świadczy. Zastanawia mnie ta woda z wydechu
Szybko włączający się wiatrak jak i bąbelki mogą sugerować zapowietrzenie układu (po wycieku to normalne). Na zimno wlej płyn do zbiorniczka (tego z którego masz wyciek) do pełna, odpal auto bez zakręcania zbiorniczka i daj mu chwile pochodzić na wolnych obrotach. W pewnym momencie płyn zacznie "wychodzić" ze zbiorniczka i powinien już być czysty bez bąbelków.
Ale oczywiście najlepiej nie kombinować tylko odstawić auto do kogoś kto ma jakieś doświadczenie w tych autach no i ma szansę posiadać sprawny zbiorniczek ciśnieniowy. Jeśli stary się rozszczelnił to najpierw i tak trzeba go wymienić.
Na pewno jazda z rozszczelnionym układem chłodzenia to nie jest najlepszy pomysł.
Twarde przewody to "normalka". Żaba (jak i inne turbo subaru z którymi miałem do czynienia) od zawsze miała dość twarde przewody po rozgrzaniu więc to o niczym jeszcze nie świadczy. Zastanawia mnie ta woda z wydechu

Szybko włączający się wiatrak jak i bąbelki mogą sugerować zapowietrzenie układu (po wycieku to normalne). Na zimno wlej płyn do zbiorniczka (tego z którego masz wyciek) do pełna, odpal auto bez zakręcania zbiorniczka i daj mu chwile pochodzić na wolnych obrotach. W pewnym momencie płyn zacznie "wychodzić" ze zbiorniczka i powinien już być czysty bez bąbelków.
Ale oczywiście najlepiej nie kombinować tylko odstawić auto do kogoś kto ma jakieś doświadczenie w tych autach no i ma szansę posiadać sprawny zbiorniczek ciśnieniowy. Jeśli stary się rozszczelnił to najpierw i tak trzeba go wymienić.
w Ustrzykach (10km) jest być człowiek, który być może będzie mógł zrobić test CO2.
-czy da się wymienić uszczelkę bez wyciągania silnika?
jestem tu:
jestem tu:
- pablonas
- 5 gwiazdek
Nie.j33mbo pisze:
Ale może nie ma takiej potrzeby. Wymienić zbiornik, dobrze odpowietrzyć i możliwe, że autko będzie śmigać dalej.
Zachowaj właściwą kolejność działania.
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
j33mbo, w poniedziałek zadzwoń do carfita (Edwina). Telefon znajdziesz na carsport.pl Na pewno Ci pomoże. W razie czego nawet zorganizuje tanią lawetę, a koszt naprawy u niego będzie baaardzo dobry, a wiedza fachowa jeszcze lepsza 

z rana jeszcze dolałem do pełna,
z rury po rozgrzaniu walą kłęby pary
możliwe, że sami będziemy to robić, a co tam, urlop długi
jak ustalić, która to głowica?
może ściągnąć kolektor - będzie widać która wali wodą
z rury po rozgrzaniu walą kłęby pary
możliwe, że sami będziemy to robić, a co tam, urlop długi
jak ustalić, która to głowica?
- tzd
- 2 gwiazdki
- Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
- Auto: SF5 2.0T + GC8 STi
Jakbyś potrzebował jakichś części zamiennych, to w sobotę bedę w Wetlinie, mógłbym podjechać podrzucić coś, narzędzia, części...
będe jechał przez Wawę więc jakby co można ściągnąć coś np z 4T.
Aha jakbyś bardzo potrzebował to mam też komplet uszczelek silnika i śruby głowicy nówki do EJ205 :)
będe jechał przez Wawę więc jakby co można ściągnąć coś np z 4T.
Aha jakbyś bardzo potrzebował to mam też komplet uszczelek silnika i śruby głowicy nówki do EJ205 :)
tzd, bardzo dzięki za propozycję, jak coś to się odezwę
aha, test na C02 wypadł pozytywnie,
pytanie: czy kupić oryginalne uszczelki Subaru, czy zamienniki, ponad połowę tańsze
nie złośćcie się, jak będę zadawał durne pytania, pewnie będzie ich trochę
aha, test na C02 wypadł pozytywnie,
pytanie: czy kupić oryginalne uszczelki Subaru, czy zamienniki, ponad połowę tańsze
nie złośćcie się, jak będę zadawał durne pytania, pewnie będzie ich trochę
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
j33mbo pisze: pytanie: czy kupić oryginalne uszczelki Subaru, czy zamienniki, ponad połowę tańsze
Poważnie mówię, zadzwoń do carfita. On się zna na Subaru jak mało kto i doradzi Ci tak, żeby było dobrze, a przy tym zrobi dobre ceny.
j33mbo pisze: jak ustalić, która to głowica?
Nie ma znaczenia robi się obie.
strasznie powoli to idzie, ale może uda się dzisiaj ściągnąć głowice
części będę miał jutro, wymieniam cały rozrząd przy okazji
pytanie: czy uszczelki na połączeniach kolektorów z głowicami wymieniać jak będą w dobrym stanie?
części będę miał jutro, wymieniam cały rozrząd przy okazji
pytanie: czy uszczelki na połączeniach kolektorów z głowicami wymieniać jak będą w dobrym stanie?
- pablonas
- 5 gwiazdek
Robiąc zgodnie z procedurą należałoby je wymienić i w zasadzie tylko to można doradzić.
W praktyce, jeśli nie są połamane to nie raz się montuje stare - chociaż trzeba się liczyć, że mogą się pojawić przedmuchy i wtedy znowu trzeba rozbierać.
Oddzielną kwestią jest dostępność tych uszczelek. Jeśli nie masz problemu z kupnem to wymień. Koszt żaden, a będzie pewność.
W praktyce, jeśli nie są połamane to nie raz się montuje stare - chociaż trzeba się liczyć, że mogą się pojawić przedmuchy i wtedy znowu trzeba rozbierać.
Oddzielną kwestią jest dostępność tych uszczelek. Jeśli nie masz problemu z kupnem to wymień. Koszt żaden, a będzie pewność.
ok, sprawdzę dostępność zatem,
kolejne pytanie, czy simmeringi wałków rozrządu normalnie są takie luźne, że się po wałku przesuwają, czy są zużyte?
widzę, że też grosze kosztują, to może by kupić, jak będą
ale jeżeli ktoś się orientuje, to niech da znać
kolejne pytanie, czy simmeringi wałków rozrządu normalnie są takie luźne, że się po wałku przesuwają, czy są zużyte?
widzę, że też grosze kosztują, to może by kupić, jak będą
ale jeżeli ktoś się orientuje, to niech da znać

j33mbo, nie wiem jak w GeTekach, ale u mnie np. wentylator załącza się praktycznie cały czas, co kilka minut na kilkanaście sekund, nawet w zimie - taka charakterystyka jego pracy...
powodzenia z naprawą, chrzest bojowy przejdziesz no i na maksa zżyjesz się z żabą... choć to po części zależy od wyników naprawy
Będzie dobrze!
powodzenia z naprawą, chrzest bojowy przejdziesz no i na maksa zżyjesz się z żabą... choć to po części zależy od wyników naprawy

Będzie dobrze!
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
Chrzest bojowy, heh. Ale widać płazy mają takie maniery -
w mojej żabie już dwa razy uszczelki pod głowicami były wymieniane.
w mojej żabie już dwa razy uszczelki pod głowicami były wymieniane.
Żaba ma chyba coś takiego ,że nowego właściciela najpierw nieźle doświadcza a potem rozkochuje w sobie
pablonas też zaczął związek z Żabskiem od remontów
j33mbo, wyrazy

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

oj tam oj tam, jeżeli tylko jutro okaże się, że głowice są całe to zaczynam skręcać.
Proszę wszystkich o trzymanie kciuków w tej sprawie, po ilości rozmontowanych rurek jestem przerażony!
jak usłyszę pierdnięcie Żaby, to pewnie będzie jeden z najmilszych odgłosów od dawna
Proszę wszystkich o trzymanie kciuków w tej sprawie, po ilości rozmontowanych rurek jestem przerażony!
jak usłyszę pierdnięcie Żaby, to pewnie będzie jeden z najmilszych odgłosów od dawna
byleby nie było pojedyncze
A jak będziesz sprawdzał głowicę? Jeno ślepiami? Bo może być jakieś mikropęknięcie.. 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
nie tylkoburat pisze: pablonas też zaczął związek z Żabskiem od remontów j33mbo, wyrazy