OBK jako maszyna terenowa

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 0

OBK jako maszyna terenowa

Post 25 mar 2008, o 11:58

Obrazek

NAJLEPSZA OLIWA Z OLIWEK Z KRETY! <-- wyszukaj na FB

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: OBK jako maszyna terenowa

Post 25 mar 2008, o 13:42

Przejrzałem stronę tego faceta i zacząłem się zastanawiać jaki jest sens przerabiania OBK na pojazd terenowy...?
Można mu podnieść zawieszenie, dodać wyciągarkę, kosz dachowy i dodatkowe lampy, ale nadal do prawdziwego terenu będzie się nadawał jak świni siodło. Przecież nie doda się mu ramy, nie skróci nawisów, nie usztywni konstrukcji czy choćby nie dołoży blokad dyfrów, jak napisałeś.
Trochę to taka sztuka dla sztuki i zabawa z nudów, mam wrażenie...
PS. A Mongolrally fajne!
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 25 mar 2008, o 13:44

Gal, jakieś 50% tuningu (szeroko rozumianego) to sztuka dla sztuki. Ludzie przrabiają WRXy zamiast kupić STI mimo ze jest drożej, ludzie wkładają miliardy różnych walut żeby zapakowac więszy silnik do słabszego auta itp.... tutaj to samo tlyko z terenem...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2008, o 13:58

No wiem.
Ale jednak chciałoby się widzieć jakiś sens w tym działaniu, a OBK po tych wszystkich przeróbkach będzie tylko wyglądał na bardzo terenowy samochód ;-) ale dzielności w terenie mu to zbyt wiele nie doda. I wtedy zaczynam zastanawiać się nad motywacją takiego człowieka; gdyby zależało mu na samochodzie do jazdy po bezdrożach, to chyba by sobie kupił jakąś prawdziwą terenówkę, albo chociaż "ulepszał" Forestera (efekt IMHO mógłby być lepszy), więc to jest takie działanie z lekka bezmyślne.
Widać, że ci ludzie organizujący Mongolrally podchodzą do "jeżdżenia wertepami" w sposób o niebo rozsądniejszy, pozbawiony zadęcia i nastawiony na zabawę - ograniczyli wielkość silnika uczestniczących w tej eskapadzie samochodów do 1000ccm! :thumb: A jadą do Mongolii! 8-)

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 25 mar 2008, o 14:09

Gal pisze: Przejrzałem stronę tego faceta i zacząłem się zastanawiać jaki jest sens przerabiania OBK na pojazd terenowy...?
Żeby mógł jeździć Subaru, nawet w terenie :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 25 mar 2008, o 17:39 przez radekk, łącznie zmieniany 1 raz.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 25 mar 2008, o 14:40

Na off roadzie to ja sie nie znam, ale:

Forys:
Obrazek
Liberty:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=IFM7MPwn ... php?t=9207
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

chyba daja rade ;-)

Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT

Post 25 mar 2008, o 14:41

Gal - chyba chodzi bardziej o <<Adventure>> niż o faktycznie off-roadowe zdolności typu suzuki samurai czy land rover.
Jeśli będzie chciał przejechać przez USA czy Australię - czy nawet Bałkany - szutrówkami, z pełnym wyposażeniem uniezależniającym go od dostępności bazy turystycznej, prądu - to (poza spożywczym :mrgreen: ) będzie niezależny i taki OBK zupełnie wystarczy.
Napisałem "co z blok dyf" - bo faktycznie, jeśli w góry typu Fagaras w Rumunii czy podobne - to już za mało będzie. Byłem tam na rowerze i wiem, o czym mówię.... :idea:
(akurat o tych górach piszę, bo to jedno z najbardziej "pod górkę" :mrgreen: doświadczeń MTB...)

...no chyba, żeby w ten deseń pójść:
http://www.subarubrat.com/
Obrazek

Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 25 mar 2008, o 15:01

radekk pisze: the Wave napisał(a):Przejrzałem stronę tego faceta i zacząłem się zastanawiać jaki jest sens przerabiania OBK na pojazd terenowy...?

to nie ja napisałem...
gdyby tak było, to by było tak, jakby tak :wall: było... :mrgreen:
Obrazek

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2008, o 15:22

the Wave pisze: chyba chodzi bardziej o <<Adventure>> niż o faktycznie off-roadowe zdolności typu suzuki samurai czy land rover
O to to!
I do tego się OBK nadaje jak najbardziej - w takim stanie jak go fabryka wypuściła! Można nim spokojnie zapuścić się na szutrówki czy leśne przecinki i pojeździć w terenach z dala od cywilizacji. Pod warunkiem, że stacje benzynowe są dość gęsto, oczywiście (bo sklepy spożywcze już niekoniecznie - zawsze przecież można sobie coś upolować... ;-) )
Jeżeli ktoś chce jeszcze nieco dodatkowego bezpieczeństwa w takiej trasie, to zmiana opon na mocne terenowe i dodanie płyt pod silnik i dyfry wyczerpuje zakres koniecznego tuningu. 8-)

Rzeznik
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: VW Passat 3.6 4Motion

Post 25 mar 2008, o 15:37

Panowie z Top Gear ładnie ujeli właściwości OBK w terenie - dobry samochód do jazdy po szutrowych drogach (np. niedzielny wypad na polowanie), którym można pojechać normalnie autostradą. Przerabianie OBK na samochód terenowy można porównać do przerabiania Poloneza na samochód rajdowy - dużo drogich zmian, a efekt nadal będzie daleki od tego co można kupić na rynku.

Rzeznik
Rzeźnik zbereźnik:)

Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 25 mar 2008, o 16:44

Obrazek

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2008, o 22:39

Wspomniałeś, że jeździłeś w Rumunii (rowerem). Widziałbyś tam ciekawą trasę dla Outbacków/Foresterów?
PS. Bez snorkel'a, ale nie po asfalcie 8-)
Remek!
Nie takie numery żeśmy ze szwagrem robili maluchem, więc Ty mi tu nie zaimponisz tymi fotkami.
A te Subaru wszystkie na tych fotkach to albo wiszą gdzieś podwoziem, albo ugrzęzły w błocie, a kierownik rozpaczliwie wyciąga rękę żeby go wyciągnąć.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2008, o 23:10

Gal pisze: Remek!
Nie takie numery żeśmy ze szwagrem robili maluchem, więc Ty mi tu nie zaimponisz tymi fotkami.
A te Subaru wszystkie na tych fotkach to albo wiszą gdzieś podwoziem, albo ugrzęzły w błocie, a kierownik rozpaczliwie wyciąga rękę żeby go wyciągnąć.
a filmy zobaczyl? :mrgreen: Jak dla mnie to takie 'dupowoziki' calkiem sprawnie.

Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 25 mar 2008, o 23:14

Gal pisze: Wspomniałeś, że jeździłeś w Rumunii (rowerem). Widziałbyś tam ciekawą trasę dla Outbacków/Foresterów?
PS. Bez snorkel'a, ale nie po asfalcie 8-)

Niejedną...

Jeździłem MTB po Rumunii, Bułgarii, Albanii (za każdym razem 7-10 dni i 400-900km) oraz po Krecie (2 lata...).
Właściwie w każdym z tych krajów jest dużo gór z gruntowymi/szutrowymi drogami - a jedynym kłopotem (wspólnym dla wszystkich tych miejsc) jest to, że nie wszystkie mapy są wystarczając dokładne i może zdarzyć się "nieprzewidywalne" - co należy rozumieć w ten sposób, że o ile rower można wziąć na plecy i przenieść na drugą stronę grani, o tyle z jakimkolwiek samochodem może to być pewna trudność :-)

Z drugiej strony np. w Rumunii widziałem wiele Dacii-Renault 12 :mrgreen: w takich miejscach, że OBK czy forek na luzie dałyby radę... Nie wiem co prawda jak z benzyną/zasięgiem - bo np H6 w terenie to spokojnie 20l/100 wciągnie (jak nie lepiej) - ale może nie ma dramatu (na Krecie na pewno nie, ale pierwsze 3 kraje - hmmm...). Kanisterek?

Tak czy inaczej - na pewno fajna przygoda, bo tam wszędzie piknie jest, dziko, tereny mało zaludnione, a socjalistyczna UE jeszcze nie zdążyła wszystkiego sformalizować.

BTW - jako offtop: w Grecji słyszałem najfajniejsze/najtrafniejsze podsumowanie UE, podczas rozmowy między Anglikiem a Grekiem, której się przysłuchiwałem (Grek podsumował utyskiwanie Angoła na opieszałość greckiej administracji) : "you Englishmen have invented bureaucracy. ...but we've perfected it!" :lol:

Offtop 2: Najbliższy cel MTB to Gruzja...!
Obrazek

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2008, o 23:31

the Wave pisze: na pewno fajna przygoda, bo tam wszędzie piknie jest, dziko, tereny mało zaludnione,
Głównie o to by chodziło. Żeby GSM nie miało zasięgu.
Tak sobie myślę, że to może nie był by głupi pomysł na najbliższe wakacje...

Devlin & Arno jakieś spływy na Litwie knują, jakby do tego dołożyć Rumunię to mogło by być ciekawie.
the Wave pisze: "you Englishmen have invented bureaucracy. ...but we've perfected it!"
A będzie jeszcze gorzej...

Remuś, złotko!
Mnie ze śniegu (w OBK) wyciągał kiedyś Passat. Ośka jak cholera. On był na twardym, a ja wisiałem na śniegu.
Na zawiśnięcie podwoziem jak dotąd mocnych nie ma. Można mieć napęd na szesnaście kół..
Subaru ze swoim napędem jest fajnym samochodem na kiepskie drogi, ale terenowy samochód to nie jest. 8-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2008, o 23:38

Gal pisze: Remuś, złotko!
Mnie ze śniegu (w OBK) wyciągał kiedyś Passat. Ośka jak cholera. On był na twardym, a ja wisiałem na śniegu.
Na zawiśnięcie podwoziem jak dotąd mocnych nie ma. Można mieć napęd na szesnaście kół..
Subaru ze swoim napędem jest fajnym samochodem na kiepskie drogi, ale terenowy samochód to nie jest. 8-)
Gal, alez ja rozumiem, ze jak na brzuchu zawisnie to tylek zbity. Sam powiesilem GT i mnie Golf 1.6 wyrwal dopiero, bo tak zmrozone bylo ze 'se' moglem lopatka pomachac ;-)

ps. no i co poradze, ze jestem 'cholernym' maniakiem subarynek. :mrgreen: taka karma ;-)

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 mar 2008, o 23:42

Gal pisze: Mnie ze śniegu (w OBK) wyciągał kiedyś Passat
Ja kiedyś Forysiem wyciągałem Wranglera :mrgreen: też śmiesznie to wyglądało.
Gal pisze: Głównie o to by chodziło. Żeby GSM nie miało zasięgu.
I kto to mówi ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2008, o 23:44

radekk pisze: I kto to mówi
Wakacje, kolego!
My tu mówimy o wakacjach!

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 mar 2008, o 23:48

Gal pisze: Wakacje, kolego!
My tu mówimy o wakacjach!
No dobra. To gdzie jedziemy, a racja, zapomniałem że GPS nie pokazuje więc nie wiemy :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2008, o 23:57

radekk pisze: No dobra. To gdzie jedziemy, a racja, zapomniałem że GPS nie pokazuje więc nie wiemy
Zależy jaki GPS i jakie mapy.
Palmtop z Automapą pokaże zapewne pustkę, ale na 60CSx albo 286 zainstalujesz sobie jedną z tych
http://mapcenter.cgpsmapper.com/catalog ... ountry=184
map i hajda... :evilgrin:

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 mar 2008, o 00:11

Zbyt mądry jesteś jak dla mnie ;-) ja chyba przetestuję pod koniec swoje rozwiązanie z mapą i zobaczymy co z tego wyjdzie :mrgreen:

Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 29 mar 2008, o 01:58

Gal pisze: Tak sobie myślę, że to może nie był by głupi pomysł na najbliższe wakacje...

jeśli byś chciał to map kilka mogę polecić (w przeważającej większości te, co dostępne są na Chocimskiej). Poza tym to nie ma co radzić - jechać trzeba i zdrowego rozsądku nieco (ale bez przesady :? )

BTW o Top Gear

trochę redneck stuff
Obrazek

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 1 kwie 2008, o 21:46

koles ma ciekawe patenty w OBKu...

manualna klima sic!

http://lh4.google.com/wbanas/RscAp1S9JE ... imgmax=720

nie mial radia oryginalnego czy wydlubal?

chetnie bym swoje wydlubal i zamienil na jakies lepsze..

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 1 kwie 2008, o 21:52

gregski pisze: chetnie bym swoje wydlubal
Powiedz jak skończysz :-p

ODPOWIEDZ