Chłodnica Forester + problemy silnik

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
zbartek
0 gwiazdek
Auto: Forester '98; 2,0; LPG
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Chłodnica Forester + problemy silnik

Post 2 sie 2010, o 12:20

W piątek mój Forester ( '98; 2,0, LPG) wypuścił spod maski pare, wskaźnik temperatury podniósł się na "czerwone". Na postoju, po ostudzeniu auta i dolaniu wody demineralzowanej (weszło prawie 5l) znaleziono miejsce wycieku. Doraźnie zastosowałem płyn do uszczelniania chłodnic (już wiem,że to źle), uzupełniłem wode. Po około 1,5 km, silnik nagle stracił moc, zaczął działać głośniej, z chłodnicy obok dymu strzelił płyn pod ciśnieniem, z górnej części chłodnicy. Laweta, warsztat, płukanie układu, zamówienie nowej chłodnicy - to wszytko w toku, ale pojawiły się pytania. Spodziwałem sie naprawy, bo w czasie upałów, przy dłuzszej jeździe z 4tyś obrotów, wskazówka od temperatury szła w góre, wiadomo było, ze jakas naprawa będzie.

Dziś z warsztatu dowiedziałem się, że chłodnica i układ chłodzenia w moim aucie była z Imprezy. Zamówiona nowa chłodnica do Forestera nie pasowała, w warsztacie zaczeli kombinowac, sprawdzac wyglad, wymiary i wyszło im, że to chłodnica od Imprezy. Czy to wogóle możliwe?

Druga sprawa to dzwięk silnika. Jest wyraźnie głośniejszy, jakby metaliczny bardziej, ale tylko w pewnym zakresie obrotów i zaleznie od dynamiki dodawania gazu. Testowalismy to tylko na postoju, przed warsztatem, na chwile przed demontażem chłodnicy. Nie wiem jeszcze co teraz z mocą. Czy macie pomysł, skąd moze byc taki dzwięk? Co ewentualnie mogło polecieć?

Z góry dzięki za edukacje w temacie, pozdrawiam

P.S. Czy przy okazji mozecie polecić dobre miejsce-warsztat do naprawy i rozmów-edukacji o Subaru w Łodzi?

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Chłodnica Forester + problemy silnik

Post 2 sie 2010, o 13:10

zbartek pisze: Druga sprawa to dzwięk silnika. Jest wyraźnie głośniejszy, jakby metaliczny bardziej, ale tylko w pewnym zakresie obrotów i zaleznie od dynamiki dodawania gazu. Testowalismy to tylko na postoju, przed warsztatem, na chwile przed demontażem chłodnicy. Nie wiem jeszcze co teraz z mocą. Czy macie pomysł, skąd moze byc taki dzwięk? Co ewentualnie mogło polecieć?

Niestety, pomysł jest tylko jeden. Moim zdaniem silnik jest do roboty, został przegrzany i popłynął. Niestety, jeżeli chodzi o Łódź i okolice nic nie pomogę, nie znam rewirów po prostu. Proponuję jednak południe Warszawy a dokładnie Mysiadło (tuż za Piasecznem) na ulicy Topolowej - zakład partnerski 4turbo. Warto tam w tym konkretnym przypadku zajechać.

Życzę powodzenia
Grzegorz
Brak podpisu.

tecno
0 gwiazdek
Auto: cbr

Post 3 sie 2010, o 22:17

zgadza sie, przegrzales motor, juz po wszystkim :) koszt naprawy moze byc naprawde spory ale warto go rozebrac i sprawdzic, moze jeszcze da rade wyprowadzic go na ludzi. czy go naprawisz czy wrzucisz inny slupek to ogarnij uklad chlodzenia zeby byl pewny na 100% bo inaczej problem wroci. pozdro
Układy Wydechowe, układy dolotowe, Turbo/Supercharger, SWAP, budowa silników na zamówienie, remonty skrzyni biegów, mechanika ogólna.

http://www.tecnogarage.com
tel. 502127426
e-mail: [email protected]

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 3 sie 2010, o 22:45

zbartek pisze: chłodnica od Imprezy. Czy to wogóle możliwe?

No nie wiem... wszystko jest możliwe... a to auto z SIP? Czy jakieś sprowadzane?

zbartek
0 gwiazdek

Post 10 sie 2010, o 11:33

Chłodzenie zostało ogarniete, ale slinik rzeczywiscie nie wytrzymał.
Tym samym poszukuje silnika do Forestera, poinformowano mnie, ze szukając moge określać przedmiot poszukiwań jako "stary 125 KM, kwadratowe dekle zaworowe".
Z góry dziękuje za namiary, gdzie mógłbym znaleźć taki silnik lub kompatybilny, najchętniej od sprawdzonego/polecanego sprzedawcy.

VIN auta jest: JF1SF5LJ4WG017122 , na tabliczce typ silnika jest EJ20JNW1FB, ponoć z grudnia 1997.

Jak na razie nie wiem, czy jakikolwiek inny może byc kompatybilny. Zakładam, że silnik "nie dokładnie taki sam" wymagałby jakiś dodatkowych zmian. Czy ktoś wie, jaki jeszcze model silnika mógłby pasowac i jakie dodatkowe zmiany by to wygenerowało?

Przy okazji próbowałem rozszyfrować VIN przy pomocy http://www.cars101.com/subaru/vin.html i kilka z oznaczeń wogóle nie pasuje lub nie ma ich wyjaśnienia. Ktoś z Was ma jakąś wykładnie dla VIN'ów Foresterów 97/98?

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 10 sie 2010, o 12:10

Naprawdę współczuję.

Też mi padła chłodnica ale na szczęście wody ubywało minimalnie.
Co do Łodzi to ciężko tu o kogoś kompetentnego.
Ja co mogę to robię sam, włącznie z wymianą chłodnicy ale jeśli chodzi o sprawy czystko silnikowe to faktycznie
najbliżej jest do Mysiadła.
Na pewno pomogą.

Co do VIN to tutaj jest prosty dekoder ale wiele się tam nie dowiesz.
http://www.subaru-sale.ru/vin/
vel misza, Pozdrawiam!

zbartek
0 gwiazdek

Post 10 sie 2010, o 13:13

Dziekuje za wspólczucie, jakos to idzie do przodu a i wiedza o Subarakach i punktach naprawy/części w mojej okolicy co raz większa.
Ze strony, którą podałeś wyskoczył typ silnika "EJ20J(2000CC EMPI SOHC NA)", co zgadza się z opisem mojego modelu (pierwsze 5 symboli). Czy pozostałe litery i cyfry w numerze silnika są jakoś do rozszyfrowania? Czy w takim razie każdy silnik z początkiem nr EJ20J będzie pasował?

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 10 sie 2010, o 13:28

zbartek pisze: Czy w takim razie każdy silnik z początkiem nr EJ20J będzie pasował?

Nie wiem ale poczekaj może kolega Azrael się wypowie.
Powinien wiedzieć.

zbartek pisze: punktach naprawy/części w mojej okolicy co raz większa.

Daj znać co i gdzie. Ja pracuje w częściach samochodowych i dużo mechaników przewija się przez sklep (na razie nikt się nie zadeklarował, że dobrze ogrania Subaraki). Może coś podpowiem.
vel misza, Pozdrawiam!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 sie 2010, o 07:52

Dzynknij do Marka do MTS-u Dzierżoniów.
Może coś wyczaruje...
Dolce far niente ;-)