Akcesoria do Forestera - gdzie poza SIP?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Akcesoria do Forestera - gdzie poza SIP?

Post 16 mar 2008, o 02:05

Grzesiek_67 pisze:Chyba Cię nie lubię...ale, mam nadzieję, to nie jest dla Ciebie żadną nowością.
Czy nowosc - nie mam pojecia. Jakos nigdy mnie to nie zastanawialo.

Ale od razu musze dodac, ze wcale mi to nie przeszkadza! Gdyby sie mieli wszyscy lubic, to by bylo nudno.

g.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 mar 2008, o 02:09

gruby pisze:
Grzesiek_67 pisze:Chyba Cię nie lubię...ale, mam nadzieję, to nie jest dla Ciebie żadną nowością.
Czy nowosc - nie mam pojecia. Jakos nigdy mnie to nie zastanawialo.
Patrz Pan jaki zimny, jaki stonowany i pełen dystansu. Ale i nie szczery jakby....

Gruby, nie bądż taki Gruby :-)
Brak podpisu.

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 16 mar 2008, o 02:31

Grzesiek_67 pisze:Patrz Pan jaki zimny, jaki stonowany i pełen dystansu.
Az sam sie dziwie sobie. Pewnie przez nieustajacego kaca polaczonego z brakiem snu.
Grzesiek_67 pisze:Ale i nie szczery jakby....
No wiesz!!!
Grzesiek_67 pisze:Gruby, nie bądż taki Gruby :-)
A zeby to takie latwe bylo ;)

g.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 16 mar 2008, o 08:33

gruby pisze:
Grzesiek_67 napisał(a):Gruby, nie bądż taki Gruby :-)

A zeby to takie latwe bylo ;)

Zawsze możesz być xstra gruby :-p

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 19 mar 2008, o 00:19

Rzeznik pisze:Sorry za off-topic, ale czy ktoś już sprowadzał coś z akcesorii z UK lub USA i czy miał jakieś problemy?

Rzeznik
Ja sprowadzalem dla Fido i dla siebie subwoofer do Legacy kawal czasu temu. Zero problemow. Kupilem i zaplacilem przez Internet. Sprowadzalem z US. Dostalem potem awizo z poczty. Odebralem i tyle. Zadnych cel, formalosci, itp. Szybko latwo i bezbolesnie. Wyszlo duuuuuzo taniej niz kupno u dealera w Polsce.

Potem chcialem zalozyc toto rekami ASO. No i tu byl problem. Nikt nawet nie wiedzial o co chodzi. Sami sobie z Fidem zalozylismy. Instrukcja byla zalaczona do subwoofera. Gra i "bucy" do dzisiaj :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 mar 2008, o 19:26

Tasiorku_Miedziaku, pamietaj, ze to bylo za posrednictwem jakiejs laski ze stanow. Do niej wyslali, a ona wyslala do nas. Ja nie wnikam czy Ty z nia spales, czy ona z Toba, ale to nie szlo bezposrednio na bank :mrgreen:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 19 mar 2008, o 19:48

Konto usunięte pisze:Tasiorku_Miedziaku, pamietaj, ze to bylo za posrednictwem jakiejs laski ze stanow. Do niej wyslali, a ona wyslala do nas. Ja nie wnikam czy Ty z nia spales, czy ona z Toba, ale to nie szlo bezposrednio na bank :mrgreen:
No bylo tak i owszem. Kumpela posredniczyla tylko dlatego, ze w tamtym sklepie nie wysylali do Polski. Tak wiec czy wyslalby to sklep, czy osoba prywatna, w zasadzie bez znaczenia. Wazne zeby odbirca byl osoba prywatna, a nie firma. W tym drugim przypadku w zasadzie sie nie zdarza, zeby poszlo gladko i pod drzwi.
Konto usunięte pisze:Ja nie wnikam czy Ty z nia spales, czy ona z Toba...
Glodnemu chleb na mysli he he he

anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ...

Post 25 mar 2008, o 18:21

OK, sprawdziłem poniższy temat.

Skompletowałem zamówienie i już miałem kliknąć "proceed to checkout", ale zadałem im (grzeczne) pytanie droga e-mailową nt. wyboru Shipping Method (6 do wyboru, różniących się ceną i pewnie czymś jeszcze)... i to był błąd. Otrzymałem odpowiedź, w stylu: stary, goń się, zaznacz sobie cokolwiek, nas to nie interesuje :o

I wiecie jaki był koniec tej naszej konwersacji e-mailowej, że kolega Internet Parts Manager z subarugenuineparts.com stwierdził, że się na mnie obraził :x i, że w takim razie... do Polski nic nie wyślą :?

Normalnie, przeżyłem szok :o :o :o , bo pytałem się grzecznie a otrzymałem odpowiedź rodem z "Misia": "no bo jak jest zima, to musi być zimno".
No coż, ja na pewno stamtąd nic nie zamówię, zraziłem się.

Tak więc, jeśli ktoś z Szanownych Forumowiczów może doradzić jakiś inny sklep (którego pracownicy się nie obrażają na Polaków) a najchętniej z EU, to będę zobowiązany.

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 25 mar 2008, o 19:34

Dobrze wiedzieć. Może ktoś jeszcze zamawiał, albo próbował zamówić coś z tej strony i ma podobne doświadczenia z obsługą klienta?

anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 mar 2008, o 10:43

AMI pisze: Ja wprawdzie zamawialem do Irlandii, ale z UK wszystko bez problemu co bylo zamowione, to przyszlo.

A możesz zdradzić gdzie zamawiałeś w UK :?:

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 26 mar 2008, o 13:06

Roger Clark Motorsport - troche tylko potrwalo niestety, przez obsuwe z poczta, ale poza tym bezproblemowo.
http://www.rogerclarkmotorsport.co.uk/

Mozesz tez zerknac do Grahama Goode: http://www.grahamgoode.com/

Lateral Performance: http://www.lateralperformance.co.uk/ - brak wlasnych wrazen, ale ludzie sobie chwala

Scooby Clinic - http://www.scoobyclinic.com/

Niektorzy jeszcze korzystaja z flat4online - ale np. Azrael nie poleca, co mozna znalezc w watku technicznym nt. TMIC

Jest jeszcze kilka opcji, jak sie szuka czegos konkretnie.
Mozna tez poszukac namiarow na scoobynet.

Ogolnie jedyny problem, to nieco wysokie ceny - nie tylko za sprawa funta (choc to ostatnio jakby mniejszy problem) , ale tez i tego, ze niektore z firm sie cenia, oferujac nieco ulepszone wersje czesci.

Pozdrawiam
Jacek "AMI" Rudowski

anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 mar 2008, o 14:46

AMI, dzięki za wyczerpujące info - wszystko sprawdzę.

Otóż okazuję się, że pierwsza 20. wygooglowanych sklepów z częściami do Subaru nie wysyła poza USA, ew. Kanadę :wall:

Znalazłem jeszcze coś: http://www.parts.com/subaru/subaru-parts.cfm, oczywiście zawsze pozostaje japanparts.com.

Drążę temat dalej.

anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 7 kwie 2008, o 09:21

Ok, wątek trochę przygasł, więc dodaję lekki follow-up.

A propos tego co napisałem kilka postów wyżej nt. obsługi klienta w subarugenuineparts.com - oto jak to robią w ojczyźnie Subaru:

Dear sir

Thank you so much for your e-mail and I am so sorry that took too much
time to reply for you. My name is Yuki from Japanparts.com.

About the panel set (190-025-L), this includes (190-025-001 to 006), so
you do NOT need to order the hazard or ash tray. You can make sure it from
this link, please check.

http://www.japanparts.com/db/partslist. ... =190-025-L

Also, here is the way to check out the shipping fee and how to order, so
please check it.

Step 1:
Please go to the link that I attached before.
Step 2:
Please click more info to make sure that is the right parts that you want.
Step 3:
Please chose the color and size if necessary and put QTY.
Step 4:
Please click the shopping cart.
Step 5:
Please chose your area and click Select Your Area.
Step 6:
Please fill out "Delivery Charge Quote" and "Payment Method" and click
Submit.
Step 7:
please click Order Now! if the parts price and shipping fee are OK with you.
Step 8:
Please fill out "Payment Deposit" "Consignee's Information" and "The
Password for a Point Check"
Make sure to input your password after inputting your e-mail address.
Please make the password if this is the first order.
Step 9:
Please put the points that you want to use. (If you already have the
discount points with us)
Step 10:
Please choose "I accept" and click on.

Please let me know if you could not do or got any questions.

My e-mail address is [email protected] so please reply to this.

Your sincerely

Yuki
Japanparts.com

No questions :oops: ja zamawiam w japanparts.com.

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 17 cze 2009, o 23:34

Tasior_Miedziak pisze: Ja sprowadzalem dla Fido i dla siebie subwoofer do Legacy kawal czasu temu. Zero problemow. Kupilem i zaplacilem przez Internet. Sprowadzalem z US. Dostalem potem awizo z poczty. Odebralem i tyle. Zadnych cel, formalosci, itp. Szybko latwo i bezbolesnie. Wyszlo duuuuuzo taniej niz kupno u dealera w Polsce.

Potem chcialem zalozyc toto rekami ASO. No i tu byl problem. Nikt nawet nie wiedzial o co chodzi. Sami sobie z Fidem zalozylismy. Instrukcja byla zalaczona do subwoofera. Gra i "bucy" do dzisiaj :-)

troche odkopalem :mrgreen: , ale szukam jakis info nt suba i tylko kilka postow jest ... :razz:

Piszecie, z ekupowaliscie suba do Legacy z USA, jaki to byl sub pod siedzenie czy do bagaznika ?
Jak sobie poradziliscie z podlaczeniem do radia ? Macie wersje Us czy EU ?

Dzieki Wielkie za info !
Pozdrawiam
Marcin

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 cze 2009, o 06:15

sherif pisze: troche odkopalem :mrgreen: , ale szukam jakis info nt suba i tylko kilka postow jest ... :razz:

Piszecie, z ekupowaliscie suba do Legacy z USA, jaki to byl sub pod siedzenie czy do bagaznika ?
Jak sobie poradziliscie z podlaczeniem do radia ? Macie wersje Us czy EU ?

Dzieki Wielkie za info !
Sub pod siedzenie. Podłączenie banalne, bo dołączony kabel z kostką do radia i instrukcja. Z tego co pamiętam to kostka przelotowa. Wtykasz ją do radia, a w nią z kolei wtykasz kostkę do reszty. Jedyne co musisz zrobić to wyciągnąć radio z kawałem mięcha i przeprowadzić kabelek tak, żeby go nie było widać.

My mieliśmy wersję EU i pasowało bez problemu. Wiesz co, w tej chwili się zorientowałem, że przecież instrukcja montażu leży sobie jeszcze u mnie w garażu. Mogę wrzucić ją na skaner i Ci po prostu przesłać, żebyś zorientował się w czym rzecz.

Rewelacji z tym subem nie było, ale podnosił trochę basy i na samym radiu można było podbić tony wysokie i średnie. Ja byłem zadowolony, Tasior jak zwykle marudził :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 18 cze 2009, o 08:29

Konto usunięte pisze: Tasior jak zwykle marudził

z całym szacunkiem ale każde radio przy Tasiorze wymięka ;-)

:mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 18 cze 2009, o 09:44

Jeśli chodzi o gadżety typu neon i pseudoryflowane dywaniki to generalnym przedstawicielem na Polskę jestem :arrow: JA .
Jak by ktoś nie wiedział :!: :mrgreen:

Mały zamawiałeś coś :idea: przypomnnij mi prosze co to było :?: , bo chodzi mi po głowie elektryczny blow Off :giggle:

sherif
2 gwiazdki

Post 18 cze 2009, o 10:14

Konto usunięte pisze: Sub pod siedzenie. Podłączenie banalne, bo dołączony kabel z kostką do radia i instrukcja. Z tego co pamiętam to kostka przelotowa. Wtykasz ją do radia, a w nią z kolei wtykasz kostkę do reszty. Jedyne co musisz zrobić to wyciągnąć radio z kawałem mięcha i przeprowadzić kabelek tak, żeby go nie było widać.

My mieliśmy wersję EU i pasowało bez problemu. Wiesz co, w tej chwili się zorientowałem, że przecież instrukcja montażu leży sobie jeszcze u mnie w garażu. Mogę wrzucić ją na skaner i Ci po prostu przesłać, żebyś zorientował się w czym rzecz.

Rewelacji z tym subem nie było, ale podnosił trochę basy i na samym radiu można było podbić tony wysokie i średnie. Ja byłem zadowolony, Tasior jak zwykle marudził :mrgreen:

Dzieki Wielkie za info !

Co do instrukcji do dzieki, leza one sobie tutaj:
http://techinfo.subaru.com/html/ixSearc ... ree_pub=13

i wg powyzszych jest tak jak piszesz, czyli podlacza sie poprzez przejsciowke + przekreca sie mase.

Pytam, bo widze, ze na ebayu jest troche tych subow, ceny juz od 30$ (bez przesylki), problem ze wiekszosc ich to suby z Imprezy i nie rozeznalem jeszcze czy sam takie same - wygladaja podobnie, maja podobne kostki, ale numery czesci sa inne.

Mam jeszcze pytanie, jaki masz MY a co za tym idzie jakie masz radio (standard, 6 CD, mp3, itd) ?
Z ta wersja to wczesniej sprawdzaliscie, ze beda pasowaly :mrgreen: ? Wersje Us maja inne radia niz EU.
Pozdrawiam
Marcin

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 cze 2009, o 13:42

sherif pisze: Mam jeszcze pytanie, jaki masz MY a co za tym idzie jakie masz radio (standard, 6 CD, mp3, itd) ?
Z ta wersja to wczesniej sprawdzaliscie, ze beda pasowaly :mrgreen: ? Wersje Us maja inne radia niz EU.

My mieliśmy radio wcześniejsze. Rocznik 2004-2005. O ile pamiętam nie było tam zmieniarki.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 18 cze 2009, o 13:54

Tych ze zmieniarką to warto tak od wartości 30 wzwyż słuchać... :roll:
Dolce far niente ;-)

sherif
2 gwiazdki

Post 18 cze 2009, o 14:36

Konto usunięte pisze: My mieliśmy radio wcześniejsze. Rocznik 2004-2005

Czyli takie jak moje. Dzieki za info !
Pozdrawiam
Marcin

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 18 cze 2009, o 16:23

Piter 35 pisze: Mały zamawiałeś coś :idea: przypomnnij mi prosze co to było :?: , bo chodzi mi po głowie elektryczny blow Off :giggle:

Wiesz, że małemu dywaniki ukradli?
Czy on przypadkiem nie zamawiał miotacza ognia do wydechy? Pasowałoby do Zła. :-)

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 18 cze 2009, o 20:17

Zgadza sie. My zamawialismy z US, ale z tego co pamietam byla to metoda kombinowana. Znaczy sie kupila to w US moja kolezanka i wyslala do Polski.

Samo dzialanie subwoofera cos tam dawalo, ale nawet nie tyle zeby sie wysilac i go kupowac. Jezeli mam byc szczery to wymiana glosnikow na "prawdziwe" da o niebo lepszy efekt. Jedziesz do Niedzialka na Swiatowa i za bardzo przyzwoita cene razem z wyciszaniem drzwi zrobia Ci wszystko tak jak trzeba. Efekt bedzie nie do porownania z montazem tego pasciawego subwoofera.

sherif
2 gwiazdki

Post 18 cze 2009, o 23:54

Tasior_Miedziak pisze: Samo dzialanie subwoofera cos tam dawalo, ale nawet nie tyle zeby sie wysilac i go kupowac. Jezeli mam byc szczery to wymiana glosnikow na "prawdziwe" da o niebo lepszy efekt. Jedziesz do Niedzialka na Swiatowa i za bardzo przyzwoita cene razem z wyciszaniem drzwi zrobia Ci wszystko tak jak trzeba. Efekt bedzie nie do porownania z montazem tego pasciawego subwoofera.
Wlasnie tez chce zrobic przez znajomego w USA, koszt mzoe sie zamknac nawet ok 50$ za uzywke. Musze jeszcze rozeznac tylko czy imprezy maja inne podlaczenia, ale z tego co czytalem na Nasioc'u to jest to samo.

Jaki to jest orientacyjny koszt takiej wymiany 4 lub 6 glosnikow, na cos takiego co poprawi brzmienie ?
Pozdrawiam
Marcin

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 19 cze 2009, o 00:13

Z tego co pamietam jak rozmawialem u Niedziałka to wymiana tylu i przodu z wygluszaniem drzwi to byl koszt ok. 1000 PLN (robocizna + glosniki). Oczywiscie zaleznie od glosnikow. Bo tu mozna popuscic wodze famtazji ale moim zdaniem z glosnikami do samochodu nie ma co sie wyglupiac i nie brac glosnikow z najwyzszej polki. To nie sala koncertowa tylko male wnetrze z buczacym silnikiem w tle. Oczywiscie jest to duzy koszt w porownaniu do samego subwoofera. Tyle ze subwoofer nie polepszy Ci jakosci odtwarzanej muzyki bo przeciez nagle glosniki nie zaczna lepiej grac. On tylko dolozy takie maslane basy, ktore niemilosiernie buczą. Niestety nie schodzą nisko, co powoduje wrazenie tandetnosci w odbiorze. Jak sie odtwarza muzyke bardzo glosno to latwo go przesterowac i zaczyna charczec. Dodam jeszcze, ze wymiana glosnikow w Legacy w Emil Frey Polska w Krakowie kosztuje ponad 3000 PLN :wall:

Najbardziej mnie dziwi fakt, ze ludzie inwestuja duze pieniadze w glosniki niskotonowe. Ludzkie ucho jest wyczulone najbardziej na tony z zakresu tzw. tonow srednich (czestowtliwosc ludzkiej mowy). Tak nas uksztaltowala ewolucja. Zatem w te glosniki powinnismy inwestowac najwiecej gdyz to wlasnie subiektywna ocena jakosci wytwarzanego przez nie dzwieku stanowi o jakosci zestawu. Nawet nie wiemy, ale to wlasnie na tony srednie zwracamy podswiadomie najbardziej uwage. Problemem jest tylko fakt, ze wszelkie dyskoteki, wesela, restauracje, kluby, itp. sa naglasniane z dramatycznie przerysowanymi tonami niskimi. Taka muzyka wiecej BUCZY niz gra. Tony niskie maja byc subtelne i NISKIE, a nie buczec i dominowac nad reszta przekazu muzycznego. Ludzie sie przyzwyczajaja do brzmienia w stylu UMCY UMCY i takiego wlasnie nienaturalnego brzmienia pozniej poszukuja bo mysla ze tak ma byc. Takze o jakosci zestawu decyduje przede wszsytkim srodek, oczywiscie nic nie ujmujac reszcie pasma czestotliwosci, o ktora tez nalezy zadbac, ale w odpowiedniej proporcji.

ODPOWIEDZ