Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
-
FUX
- 6 gwiazdek
- Auto: jeżdżące
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
Z innego Forum:
Mam informację z wiarygodnego źródła, że tylko w jednym województwie wszczęto 3 000 postępowań pod kątem niezapłaconego podatku akcyzowego od tzw. ciężarówek. Zaczynają od najstarszych spraw, tak żeby nie uległy przedawnieniu, i obecnie wertują pojazdy zarejestrowane w latach 2006-2008.
Notabene jeden z krakowskich handlarzy sprzedających właśnie tzw luksusowe LKW już zwinął interes po kontroli, którą przeprowadził u niego Urząd Celny. W Wielkopolsce też miały miejsce kontrole i skutek jest taki, że wielu handlarzy już dolicza akcyzę do ceny samochodu.
Jeszcze pół roku temu wielu "cwaniakowało" twierdząc, że "ciężarówki" bez akcyzy są legalne a potem można przerobić na osobowe bez żadnych konsekwencji. Obecnie grzecznie twierdzą że akcyzę należy płacić.
"Cwaniakują" jeszcze tylko ci, którzy mają firmy w Niemczech a nie w Polsce zarejestrowane, bo ich polskie prawo nie sięgnie, a cała odpowiedzialność w takim przypadku spada na wprowadzonego w błąd klienta, którego nieuczciwi handlarze naciągnęli na nic nie wartą przeróbkę samochodu na LKW. Klient zapłacił za to parę tysięcy zł, a teraz zapłaci tak czy inaczej akcyzę 18,6 % plus odsetki i dodatkowo będzie musiał korygować VAT w US jeśli kupił na firmę.
Jest szansa, żeby klienci wprowadzeni w błąd przez handlarzy, odzyskali całość lub część kosztów. Warunkiem jest posiadanie dokumentacji (e-maile, faksy, umowy, nagrania itd), z której będzie wynikało jasno, że handlarz namawiał klienta na przeróbkę samochodu w celu ominięcia podatku akcyzowego. Są artykuły w Kodeksie Prawa Karnego mówiące o nakłanianiu do niekorzystnego rozporządzania majątkiem czy mieniem.
Sprawa cywilna pewnie potrwa lata, ale zdecydowanie przyspieszy ją zgłoszenie o popełnieniu przestępstwa do prokuratury przez poszkodowanego klienta, w którym przedstawi dowody na okoliczność niekorzystnego rozporządzania mieniem i namawiania do popełnienia przestępstwa karno-skarbowego.
Pozostaje życzyć powodzenia
To sobie Państwo dorobi...

Dolce far niente

FUX
-
barton
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
2 razy
Konto usunięte pisze:FUX, a w prostych słowach o co chodzi z tą akcyzą?
generalnie patent był chyba taki, że auta ciężarowe można było kupować bez akcyzy, więc zaczęły się kombinacje w stylu: kupić za granicą np. wypasione Cayenne za 800k a następnie być do przodu jakieś 18.6% (przez przerobienie go na ciężarówkę) a potem znowu cudownie w Polsce stawało się pełnoprawnym cywilem a kasa w portfelu zostawała

No i US się za to wziął, tym bardziej, że dealerzy w Polsce też się na to skarżyli (nieuczciwa konkurencja).
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
barton
-
FUX
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
Barthol, daj na luz...
Za 800kpln to już zakrawa na perwersję...
Od 300 brutto to juz sie robia fajne pieniądze. Kwestia skali.
Dolce far niente

FUX
-
barton
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
2 razy
FUX, no fakt trochę przegiąłem z tym przykładem

(magia dużych liczb

)
barton
-
ky
- 6 gwiazdek
- Auto: die Pflaume
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky
-
FUX
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
No niezły patent z tym mobilnym agregatem spawalniczym.
Pewnie pod tylnym siedzeniem ma zamontowany...

Dolce far niente

FUX
-
barton
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
2 razy
barton
-
ky
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
ky
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
Jak już wiadomo z innych wątków skończył mi się leasing. I mam wątpliwość co zrobić z wykupem.
Spotkałem się w sieci z interpretacją, że mogę wykupić auto jako osoba prywatna, nie wprowadzać go do działalności gospodarczej, a następnie po upływie 6 miesięcy mogę sprzedać auto bez skutków podatkowych (podatek dochodowy).
Czy forumowe rekiny finansjery mają jakieś ciekawe rady na tę okoliczność?
Konto usunięte
-
rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
-
Polubił:
129 razy
-
Polubione posty:
198 razy
Konto usunięte, jak będziesz pytał o takie rzeczy na forum, to ktoś Cię podpieprzy i każde "dobre" rozwiązanie będzie ryzykowne
Moje zdanie znasz
Końcówka tego artykułu się mi podoba i takiej wersji będę się w razie czego trzymał 
Ostatnio zmieniony 25 sie 2010, o 13:22 przez
rrosiak, łącznie zmieniany 1 raz.
"
Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller -

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

rrosiak
-
esilon
- 6 gwiazdek
- Auto: mat
-
Polubił:
1 raz
-
Polubione posty:
4 razy
Konto usunięte pisze:
Spotkałem się w sieci z interpretacją, że mogę wykupić auto jako osoba prywatna, nie wprowadzać go do działalności gospodarczej
a to chyba nie spełni wtedy definicji leasingu wg US, moim zdaniem musisz wykupic jeżeli leasing był dłuższy niż 2 lata, teoretycznie możesz wykupic ( pewnie wartośc wykupu jest smieszna) i sprzedac przed upływem 6 miesięcy znajdując kupca za tą śmieszna wartośc na fakturze ale to też jakby problematyczne może byc dla US mimo, że legalne bo skoro kupiłes za 1000 zł i masz na to fakturę to niby dlaczego nie możesz sprzedac za 1200....................................
esilon
-
rrosiak
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
129 razy
-
Polubione posty:
198 razy
esilon pisze:
teoretycznie możesz wykupic ( pewnie wartośc wykupu jest smieszna) i sprzedac przed upływem 6 miesięcy znajdując kupca za tą śmieszna wartośc na fakturze ale to też jakby problematyczne może byc dla US mimo, że legalne bo skoro kupiłes za 1000 zł i masz na to fakturę to niby dlaczego nie możesz sprzedac za 1200....................................
Na pewno będzie problematyczne. Cena sprzedaży musi być rynkowa, bo jeśli od niej znacząco odbiega to urząd wezwie Cię do korekty albo sam ustali cenę i każe zapłacić podatek. Oczywiscie istnieją wyjątki, ale argumentacja musi być wówczas bardzo mocna. Możesz sprzedać komuś coś za symboliczną złotówkę, jeśli wykażesz, że przy okazji innej operacji z tym klientem zarobiłeś zdecydowanie więcej niż rynkowa wartość "upominku", ale jednorazowy gest dobrej woli nie przejdzie

"
Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller -

rrosiak
-
esilon
- 6 gwiazdek
- Auto: mat
-
Polubił:
1 raz
-
Polubione posty:
4 razy
rrosiak pisze:
Możesz sprzedać komuś coś za symboliczną złotówkę, jeśli wykażesz, że przy okazji innej operacji z tym klientem zarobiłeś zdecydowanie więcej niż rynkowa wartość "upominku",
o widzisz, bardzo ciekawa sprawa, nie wiedziałem że US taki ludzki bywa

esilon
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
W uzupełnieniu tych cennych informacji, artykuł w podobnym brzmieniu co u Roberta
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Co-dale ... 65060.html
z naciskiem na:
Żaden przepis nie zobowiązuje przedsiębiorcy wykupującego samochód z leasingu do dalszego wykorzystywania go w działalności gospodarczej. Dlatego przedsiębiorca może zdecydować, że samochód będący pierwotnie przedmiotem leasingu po jego zakończeniu kupi na cele prywatne. Transakcja ta nie wpłynie na przychody oraz koszty w prowadzonej przez niego działalności gospodarczej. W takiej bowiem sytuacji samochód nie podlega wprowadzeniu na stan środków trwałych lub wyposażenia, a wydatki na jego nabycie nie podlegają rozliczeniu w kosztach firmowych. W efekcie, gdy dojdzie do jego sprzedaży, u przedsiębiorcy nie powstanie przychód z działalności gospodarczej.
Nie oznacza to jednak, że przychód w ogóle nie powstanie. Przychód ze sprzedaży takiego samochodu jako przychód ze zbycia rzeczy (art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d ustawy o pdof) powstanie w sytuacji, gdy do sprzedaży dojdzie przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie, czyli wykup z leasingu.
Konto usunięte
-
rrosiak
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
129 razy
-
Polubione posty:
198 razy
Konto usunięte, chcesz spać spokojnie, wystąp o interpretację do swojego US

Nikt Ci niestety nie zagwarantuje, że będzie dla Ciebie korzystna

"

rrosiak
-
ky
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
I pewnie nikt nie zagwarantuje, że w razie sporu interpretacja, podana przez US, wciąż będzie obowiązująca ;)
r.
ky
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
rrosiak pisze:Konto usunięte, chcesz spać spokojnie, wystąp o interpretację do swojego US

Nikt Ci niestety nie zagwarantuje, że będzie dla Ciebie korzystna

Wiesz równie dobrze jak ja, że w kontaktach z US nie da się spać spokojnie. Można w sobie wyrobić tylko postawę pt "mam to w d... robię jak uważam za stosowne i najbardziej prawdopodobne"

Konto usunięte
-
rrosiak
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
129 razy
-
Polubione posty:
198 razy
ky pisze:I pewnie nikt nie zagwarantuje, że w razie sporu interpretacja, podana przez US, wciąż będzie obowiązująca ;)
r.
No fakt, powinno się wystąpić o interpretację do Ministra Finansów, ale gdyby interpretacja US była korzystna to sporu raczej nie będzie
Konto usunięte pisze:
Wiesz równie dobrze jak ja, że w kontaktach z US nie da się spać spokojnie. Można w sobie wyrobić tylko postawę pt "mam to w d... robię jak uważam za stosowne i najbardziej prawdopodobne"
Dlatego nigdy nie prosiłem US o zajęcie stanowiska w danej sprawie

"

rrosiak
-
Piter 35
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
181 razy
-
Polubione posty:
109 razy
Były może w Polsce ciężarówki kombi ( turbo )

na pełnym rozliczeniu Vatu ( czyli wszystkie odliczenia , paliwa napraw itp )

Piter 35
-
inquiz
- 6 gwiazdek
- Auto: pojazd wolnobieżny
-
Polubił:
421 razy
-
Polubione posty:
361 razy
Piter 35, a nie miałeś takiego forka

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
inquiz
-
Piter 35
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
181 razy
-
Polubione posty:
109 razy
inquiz pisze:
Piter 35, a nie miałeś takiego forka
To wieloryb , wrx jest cool

Piter 35
-
inquiz
- 6 gwiazdek
- Auto: pojazd wolnobieżny
-
Polubił:
421 razy
-
Polubione posty:
361 razy
Trzeba przerobić wrx kombi za granicą i ściągnąć. Jak będzie jeden rząd siedzeń to będzie ciężarówka pełną gębą.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
inquiz
-
FUX
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
inquiz pisze:Trzeba przerobić wrx kombi za granicą i ściągnąć. Jak będzie jeden rząd siedzeń to będzie ciężarówka pełną gębą.
NIE, jeżeli z fabryki wyjechal z papierami, że to auto osobowe.
Dolce far niente

FUX
-
Piter 35
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
181 razy
-
Polubione posty:
109 razy
FUX pisze:
NIE, jeżeli z fabryki wyjechal z papierami, że to auto osobowe.
Nie tak do końca

, pamiętasz moją ciężarówkę forka 2,5 xt

, była to dwu osobówka , przerobiona w kraju gdzie była zarejestrowana i tam jeździła

Piter 35