honda crv dyzel (a także inne SUVy, SAVy, CUVy...)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: honda crv dyzel

Post 26 mar 2008, o 23:36

Gal pisze: ani samochód drogowy ani terenowy - w ogóle to nie ma uzasadnienia
Ma - jest to samochód drogowy, na drogi kraju nad Wisłą...
Gal pisze: łatwość wsiadania i wysiadania.
(...)jak miałbym fafnaście razy dziennie wsiadać i wysiadać z niego jak z łodzi podwodnej to bym się chyba pochlastał...
Prawda. Kobiet w wąskich kieckach dotyczy to zdaje się jeszcze bardziej, niż starszych panów z rozwiniętym mięśniem dyrektorskim.
Gal pisze: kierownicy SUVów to jest specyficzny, acz bardzo jednolity gatunek

Tu się zgodzę ;-)
Gal pisze: za cenę SUVa można nabyć przyzwoicie jeżdżące auto, które niczego nie udaje.

Ale nie wjeżdża na dwudziestocentymetrowy krawężnik.
Gal pisze: SUVów nie lubię...

Rzekł kierownik Outbacka :whistle:

To się masochizm nazywa :giggle: ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 27 mar 2008, o 00:03

WiS pisze: Rzekł kierownik Outbacka
Bo OBK to jest taki SUV jak ja jestem Gruby Rysiek.
To jest normalne kombi z nieco wyższym niż standardowe, zawieszeniem.

I dlatego to jest ideał;
- na polskie drogi
- bez ekstrawagancji i zasłaniania innym widoczności
- bez przynależenia do grupy "kierownicy SUVów"
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 0

Post 27 mar 2008, o 00:09

Bergen pisze: Mówimy tu o albo o autach mogących wjechać w teren, albo o tych, które mają dużo miejsca w środku. Do jakich zalicza się Libero?

Nie łapie się do żadnej z powyższych kategorii ;-) W bardziej wymagający teren nie wjedzie ze względu na maleńkie kółka i bardzo mały prześwit. 4x4 jest te same co w starym Justy. Po włączeniu auto niespecjalnie ma ochotę skręcać, ale na wprost jedzie nieźle. O ile się nie powiesi na brzuchu to pojedzie wszędzie.
Miejsce w środku? Ja mam problem zmieścić się za kierownicą. Towaru za dużo też nie załadujesz... O ile ma fotele z tyłu to cztery osoby pojadą... To w końcu "mikro-van".

Podsumowując. Raz przejechać się można (z silnikiem 1,2 nawet sprawia wrażenie dynamicznego pojazdu :) ). Jeździć na codzień tym wynalazkiem nie ma sensu. Jako dupowóz lepsze jest Justy. Do wożenia towarów lepiej kupić jakiegoś transportera :)

P.S.
Vert sorry za off topic :)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 mar 2008, o 00:20

Gal pisze: Bo OBK to jest taki SUV jak ja jestem Gruby Rysiek.

Rysiu! Autosugestia to potęga ;-) Może jest faktycznie nieco dłuższy i niższy (chyba), od bandy RAV-ek i Hyundaiów Tucson, ale filozofia mniej więcej ta sama: bierzemy samonośne kombi, dodajemy napęd na cztery, parę listewek na burty i ustawiamy prześwit na 19 cm zamiast 14... czyli definicja SUV-a jak malowanie. 8-)

Mnie też imidż SUV-ów przeszkadza - trochę obciach tym jeździć - ale praktyczne walory coraz bardziej doceniam; dlatego moim kolejnym autem raczej będzie więc nie Impreza ani Legacy, ale Forek lub właśnie OBK. A ludność okoliczna niech sobie o mnie myśli co chce...

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0

Post 27 mar 2008, o 00:36

Gal pisze: I dlatego to jest ideał;
- na polskie drogi

Mam dokładnie to samo zdanie - nie znam drugiego auta (w tej klasie cenowej, bo Audi Allroad to jednak inna półka), które łączyłoby w sobie tak wiele zalet.

Pomijam fakt, że H6 to der Wolf im schafspelz - potrafi zadziwić, a nadal wygląda jak japońskie kombi :)
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 27 mar 2008, o 07:45

WiS pisze: Rysiu! Autosugestia to potęga Może jest faktycznie nieco dłuższy i niższy (chyba), od bandy RAV-ek i Hyundaiów Tucson, ale filozofia mniej więcej ta sama: bierzemy samonośne kombi, dodajemy napęd na cztery, parę listewek na burty i ustawiamy prześwit na 19 cm zamiast 14... czyli definicja SUV-a jak malowanie.
Na wszelki wypadek sprawdziłem gdzie spędziłem ostatni rok i wyszło mi, że to nie był samolot latający w kółko nad wodami eksterytorialnymi, więc jednak nie Rysiek ;-)
Jak jest różnica między SUVem a samochodem typu OBK, łatwo zobaczyć zestawiając OBK, A6 Allroad i XC70 ze stadem X5, Q7, XC90, RX300-400 czy nawet Forkiem (szczególnie nowym).
Co by tu nie gadać - koń, jaki jest, każdy widzi... 8-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 27 mar 2008, o 08:48

Gdzieś tutaj po Forumie bląkał sie filmik zrobiony w Hameryce z podjazdem na rolki. Wiecie, co wjechalo?
Tylko Subaru, legas zdaje sie.
Poległy: Paszczak, rzeczona Honda Verta, i zdaje się, że jeszcze ze dwie fury.
Tylny, dolączany napęd to katastrofa...
Przód sie kręcil na rolkach, tył na twardym sie nie załączał.
Moja Żona oglądała, przed zakupem Forka, i Hondę, i RAV-kę. A kupiła wiadomo......

No i jeszcze najslodsze na koniec. Wiekszość "zorientowanych" myśli, że kupiła koreański paździerz.... :oops: :-( :giggle: :giggle: :giggle: :giggle:
Vert. Szukaj starego Forka....
Dolce far niente ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 27 mar 2008, o 11:25

FUX pisze:Gdzieś tutaj po Forumie bląkał sie filmik zrobiony w Hameryce z podjazdem na rolki. Wiecie, co wjechalo?
(...)

Link: http://pl.youtube.com/watch?v=2OzK-oRPCbs

Rzeznik
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: VW Passat 3.6 4Motion

Post 27 mar 2008, o 18:45

Gal pisze: I dlatego to jest ideał;
- na polskie drogi
dla tych samych powodów kupiłem OBK :-)

OBK często jest określany jako prekursor SUV, a obecnie zaliczany jest do CUV i chyba to ma sens, bo ma się nijak do CRV, outlander'a czy rav4.
Rzeźnik zbereźnik:)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 mar 2008, o 19:53

Rzeznik pisze: określany jako prekursor SUV, a obecnie zaliczany jest do CUV i chyba to ma sens,
Nie no, jasne, CUV to zupełnie inna para kaloszy. 8-) Dużo szlachetniejsza klasa, niż SUV. :whistle:

PS. Łubudubu, łubudubu, niech nam żyje markieting dla ludu... :evilgrin:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 mar 2008, o 19:54

Rzeznik pisze: dla tych samych powodów kupiłem OBK
A ja jeszcze nie.... :wall:
Buuuuuuuuuu :giggle:
Dolce far niente ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 27 mar 2008, o 20:51

Niektórym wystarczy Das Impreza Pirsch fur Jager żeby wjechać gdzie mają ochotę :whistle:

Obrazek

Fotka z dziś 8-)

ps.
pozwólcie, że potnę wątek
albo nie albo nie
zmienię topic

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: honda crv dyzel (a także inne SUVy, SAVy, CUVy...)

Post 27 mar 2008, o 21:20

Bergen. Wody opadły i do fury doszedleś, którą na jesieni nie zdąrzyłes odebrać? :roll: 8-)
Dolce far niente ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 27 mar 2008, o 22:13

sobie przeczytałem wątek i postanowiłem się udzielić:

1. vert zadał dość konkretne pytanie. najbardziej konkretna odpowiedź: "to badziew jest i paździeż straszny". baaaardzo po forumowemu. :razz:
(ja w kwestii CRV mogę powiedzieć jedynie: nowa jest brzydka dzięki któremu to stwierdzeniu mój merytoryczny wkład będzie ... na zadowalającym poziomie w tym wątku :mrgreen: )

2. kobiety i landkrowy to niestety JEST problem. natomiast kobiety szukające dwóch miejsc celem zaparkowania swojego ukochanego czołgu budzą we mnie (od niedawna) szacunek. powód: ze zgrozą odkryliśmy rysy na drzwiach naszego leśnika. rysy ewidentnie parkingowe (krótkie, lekkie obtarcia poza jedną głęboką bruzdą). sądząc po wysokości śladów - sprawcą nie było nisko zawieszone coupe.:wall:
diagnoza u Kopera: malowanie drzwi. 1k PLN w plecy. oczywiście sprawca zbiegł :x żeby było jasne: ja nie twierdzę na pewno, że to była kobieta, ale widzę jak manewr parkowania wykonują, dajmy na to kierowcy sam. dostawczych a jak parkują panie w landkrowach...

3. wypraszam sobie tutaj wySUVanie Forka jako przedstawiciela rasy SUV. Leśnik to crossover. howg.

4. jeśli samochód ma być głównie miejski to szanownej małżonce zaproponowałbym jazdę próbną nisssanem "kaszkajem" (tańszy, łatwiej parkować) lub nowszym, niemieckim odpowiednikiem CRV: Tiguan

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 27 mar 2008, o 22:39

pablonas pisze: Nie łapie się do żadnej z powyższych kategorii ;-) W bardziej wymagający teren nie wjedzie ze względu na maleńkie kółka i bardzo mały prześwit. 4x4 jest te same co w starym Justy. Po włączeniu auto niespecjalnie ma ochotę skręcać, ale na wprost jedzie nieźle. O ile się nie powiesi na brzuchu to pojedzie wszędzie.
Miejsce w środku? Ja mam problem zmieścić się za kierownicą. Towaru za dużo też nie załadujesz... O ile ma fotele z tyłu to cztery osoby pojadą... To w końcu "mikro-van".

Podsumowując. Raz przejechać się można (z silnikiem 1,2 nawet sprawia wrażenie dynamicznego pojazdu :) ). Jeździć na codzień tym wynalazkiem nie ma sensu. Jako dupowóz lepsze jest Justy. Do wożenia towarów lepiej kupić jakiegoś transportera :)
Off topic, ale muszę podjąć polemikę ;-) Jeździłem tym wynalazkiem na codzień kilka lat zaopatrując całkiem sporą warszawską księgarnię. Prześwit jest niewielki, ale nawisy malutkie, odległość między osiami też. W terenie wjeżdża naprawdę mocno. Kiedyś przejechałem nim rzekę. Na raty, bo z powodu, że ma nisko silnik - zamokła kopułka rozdzielacza i lipa ;-) Końcówka na rozruszniku. Ale przejechałem.
Auto całkiem żwawe, wszędzie się wciśnie, a jak trzeba to i po chodniku.

Miejsca w środku jest masę jak na rozmiary pojazdu. Pewnie, że to nie transporter, ale zewnętrzne wymiary ma pewnie o połowę mniejsze. Funkcjonalności wnętrza to VW może się uczyć na tym przykładzie ;-)

Podsumowując. Gdyby subaru nadal go produkowało, pewnie bym go miał :-)

A żeby nie było, że off topic w całości. Babki fajnie wyglądają w tych SUW-ach. Jak żona chce hondę, to bierz hondę. Dla babeczek wygląd auta najważniejszy. A, że hondzina nie wjedzie tam gdzie forek. No cóż, pewnie i tak żonka się nie będzie tam nigdy pchała.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 mar 2008, o 22:46

damaz pisze: wypraszam sobie tutaj wySUVanie Forka jako przedstawiciela rasy SUV. Leśnik to crossover. howg.
:mrgreen:
damaz pisze: jeśli samochód ma być głównie miejski to szanownej małżonce zaproponowałbym jazdę próbną nisssanem "kaszkajem" (tańszy, łatwiej parkować) lub nowszym, niemieckim odpowiednikiem CRV: Tiguan

Jeśli cena i łatwość parkowania "miejskiego" SUV-a są dla Kuleżanki Maużonki Verta istotne, to proponuję porównać kaszkaja, tiguana i suzi SX.
Najtańsze wersje AWD.

Promień skrętu, odpowiednio - 5.3, 6.0 ( :o ), 5.3.
Wyposażenie - z grubsza porównywalne.
Dynamika - zblizona (0-100: 10.6, 9.6, 11.5 - ale dwa pierwsze z krótką skrzynią szóstką, więc trza się namachać, żeby je szybko rozpędzić do setki).
Ceny: 83.5k, 107.5k ( :o ), 62k.

CRV w dyzlu, ze skrzynią 6: promień skrętu 5.9, przysp. 0-100 - 10.3, cena za najtańszą wersję 121.

IMO, wybór jest prosty, chyba, że ktoś ma do wyrzucenia 60 kafli ;-)

PS. Nie, nie mam procentu od Suzuki, ale jak wiadomo mam dobre doświadczenia z autami tej marki. :cofee:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 mar 2008, o 22:48

Konto usunięte pisze: Babki fajnie wyglądają w tych SUW-ach. Jak żona chce hondę, to bierz hondę.
Zasadniczo, prawda... :roll:
Konto usunięte pisze: Dla babeczek wygląd auta najważniejszy.
Seksista :evilgrin: ;-)

Na szczęście, nie dla wszystkich.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 mar 2008, o 23:24

damaz pisze: diagnoza u Kopera: malowanie drzwi. 1k PLN w plecy
U mojego kolesia ze 100-200 z podklepaniem :-p
Koperowi jakis sufit spadł ostatnio.... :giggle: :giggle: :giggle: :giggle:
Dolce far niente ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 27 mar 2008, o 23:27

he, he, nie jest tak łatwo.
kaszka w sensownej wersji (4x4 + diesel) to min. 90 kPLN

sorry....

P.S.
trochę się nissan wygłupił IMHO...

edit:
FUX, nie :-p , nie :-p , bo się nie zgodziliśmy.
namiar, pls. na priva. NOW !!!
:razz:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 28 mar 2008, o 01:36

Konto usunięte pisze: Podsumowując. Gdyby subaru nadal go produkowało, pewnie bym go miał :-)

Produkować, produkuje tylko jest problem z kierownicą ;-)

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 28 mar 2008, o 18:17

WRC fan pisze: Produkować, produkuje tylko jest problem z kierownicą ;-)
Jaki? Nie dają jej? :? :o

Konto usunięte pisze: Off topic, ale muszę podjąć polemikę ;-)
Łeee tam taka polemika jak się praktycznie we wszystkim zgadzamy ;-) Ale fakt zależy po co komu dostawczak. Przyczepki z małą koparką nie pociągnie i 1,5 tony cementu na "pakę" nie wrzucisz". Ale jeżeli rzeczywiście używasz tego autka w "centrum" miasta gdzie nie można wjechać, a co dopiero zaparkować, a do tego wozisz coś lekkiego/małego objętościowo to jak najbardziej autko się sprawdzi.
Ten konkretny egzemplarz z którym ja miałem do czynienia jeździł w małej piekarni i rozwoził chlebek. ;-)

Dobra koniec offtopa :-p

osa551
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Scooby Doo 2

Post 28 mar 2008, o 18:34

Vert pisze:zona se zazyczyla wiec pytam czy ktos ma jakies zdanie na ten temat bo 140 000 pln trza wydac za wersje ekskluzif.
macie jakies doswiadczenia? :cofee:
Ja mam zdanie. Lepiej żonie nie podpadaj i grzecznie kupuj - to co sobie żona życzy. Ona Ci nie mówiła chyba jaki samochód masz sobie kupić prawda? :-)

A wszystkim panom, którzy nie wiedzą po co kobiecie SUV odpowiadam - nie Wasz interes. :-p Ja się mojego męża nie pytam po co Impreza, czy jakiś tam wydech czy zegary Defi (mam nadzieje, że dobrze napisałam) - to niech on mnie nie pyta po co mi SUV i dlaczego właśnie taki :-p

osa551
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Scooby Doo 2

Post 28 mar 2008, o 18:44

WiS pisze: Jeśli cena i łatwość parkowania "miejskiego" SUV-a są dla Kuleżanki Maużonki Verta istotne, to proponuję porównać kaszkaja, tiguana i suzi SX.
Najtańsze wersje AWD.
Małżonka Verta chce Hondę za 140k. Naiwna nie jest więc jak znam życie to Vert się najtańszą wersją AWD nie opędzi.

Trzymam kciuki za małżonkę kolegi Verta.

Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru

Post 28 mar 2008, o 23:45

Suv-y to już chyba nic nie muszą udawać bo jest ich tak dużo, że stanowią grupę samą w sobie. To nieco śmieszna kategoria bowiem wszystko co nie wiadomo jak zakwalifikować najłatwiej nazwać suvem i z głowy. Sa jeszcze crosowery - granica pomiedzy dośc płynna. Dla mnie Suvem jest pojazd, którym mogę zajechać nieco dalej niż osobówką - albo zajechać nim tam gdzie osobówką ale z mniejszym nerwem, który na codzien mogę eksploatować na różnych bezdrożach i wybojach bez obawy o stan zawieszenia, z dobrym napędem i nieco większym prześwitem. To bardzo praktyczne zestawienie, nic nie poradzę na to,że generalnie lud to kupił i jest popularne. Z wieloma produktami tak już jest, że klienci je kupują ze względu na ich praktyczne możliwości i dane techniczne. Cóż z tego, że nie wykorzystują tego nawet w 10%, to nie ważne, sie nosi sie, się używa sie, się jeździ sie itp itd. Później pojawiają sie podróbki co tylko wyglądają jak a czasem nawet i bardziej ale za to tańsze i tak się to kręci. Niewielu potrzebuje prawdziwej ciężkiej i wielkiej terenówki z poważnym napędem, Suv jest dobrym kompromisem (złe słowo hehe. Mnie śmieszą goście w terenówkach walący tylko po mieście a już całkiem żenują i osłabiają Ci w pick-upach - to jest dopiero tandeciarska moda i obciach. Jazda tym po mieście czy normalne przemieszczanie się wygodne jak chodzenie z kamieniem w bucie. Pewnie Pani co chce tą Hondę to głównie po mieście i okolicznych wsiach będzie sie poruszać - i to ku temu jest świetny wybór, i do takiego zastosowania wolę to auto od każdej osobówki - wszystko. A co do jej możliwości w terenie - to chyba bez znaczenia,a na drodze da sobie radę spokojnie.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 29 mar 2008, o 00:41

osa551 pisze:Lepiej żonie nie podpadaj i grzecznie kupuj - to co sobie żona życzy.

Link: http://pl.youtube.com/watch?v=x7o72LJyoYE

ODPOWIEDZ