Opony na zime:)jakie ??gdzie??
Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??
Na jazdę po białym to ja się decyduję na Savy Eskimo , jeżdziłem po śniegu na takowych i jestem pod wrażeniem
.

Ostatnio kupiłem Imprezę 2.0R SW z 2006 roku. Ma letnie opony zgodne z instrukcją 205/50R16. Jednak wydaje mi się ze na zimę i polskie drogi (niewidoczne dziury zalane wodą lub błotem pośniegowym) ten profil moze być za niski. Czy ktoś zakładał 205/55 lub /60R16. Nic nie ociera???
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Żeby przy profilu 60 zachować podobną średnicę jak oryginał, musiałbyś dać szerokość 175. Inaczej będzie bardzo duża różnica. Grubo będzie przekłamywał licznik km i prędkościomierz. Zresztą moim zdaniem 60 to straszny balon.bpil pisze:205/55 lub /60R16.
Możesz ew spróbować 195/55/16, będzie zbliżona do oryginalnych.
dzięki; /60 to faktycznie niewypał więc pozostanę przy opcji 195/55R16 lub 205/55R16. Kiedyś zalecano zakładanie na zimę o 1 rozmiar węższych opon, a teraz ta opinia się zmienia i sugerują rozmiar zalecany przez producenta, czyli w moim przypadku 205/50. Rezyduję teraz w Warszawie, ale w sezonie zimowym co drugi weekend wyskakuję na narty, więc mam do czynienia z prawdziwym sniegiem a nie tylko błotem. Boję się drogowych pułapek (szczególnie w zimie słabo widoczne) i uszkodzenia felgi;
Oskar taką oponę polecał mi kolega, który pracował kiedyś w InterCarsie. Mówił że to półka jakości jak Continental - produkcja Holandia.Oskar pisze:a miał ktoś styczność z Verdestein snowtrac? np 3.
I wypada w testach bardzo podobnie, zastanawiam się nad Verdestein, Continental i Nokianem na zime
Ja od siebie polecam Continental ContiWinterContact. A gdzie to oczywiście na 4tires.pl ;) Pozdrawiam. :)
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
bpil, trochę węższe nie zaszkodzą, zwłaszcza, że w zimie i tak wolniej się jeździ nawet jak jest sucho.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Taaak?remek pisze:wolniej się jeździ nawet jak jest sucho.

Tyle zim w niewiedzy przejeździłem... Ufff, dobrze że już wiem.

A co do tematu szerokości opon zimowych, to moje zdanie jest dalej niezmienne - jak głównie jeździ się po mieście (o ile to nie jest np Zakopane

Jak się mieszka w górach, śnieżnych okolicach itp, to zimówki węższe. Trochę.
Jak się mieszka w śnieżnych rejonach i w pobliżu jest Walim, Straconka, Salmopol, Jodownik, Spalona, Złoty Stok itp - jak najwęższa zimówka, najlepiej z kolcami.

Raz miałem zimówki węższe, nigdy więcej. Nawet tutaj, na drogach zapomnianych przez drogowców, nie ma sensu się męczyć.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Poprzednio miałem xedosa i stosowałem jeden rozmiar węższe i oczywiście w mieście i na trasie nie było różnicy, ale w górach znacząca. Tam gdzie na 205 stawali tam ja na 185 wyjeżdżałem. Goodyear UG7 - Polecam. Ale tak jak pisałem wcześniej bardziej chodzi mi o podniesienie na zimę profilu z 50 na 55 niż na samej szerokości. .
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
To nie jest profil jako taki, tylko stosunek szerokości do wysokości. A więc opona 205/50 będzie wyższa niż np. 185/50.bpil pisze: Ale tak jak pisałem wcześniej bardziej chodzi mi o podniesienie na zimę profilu z 50 na 55 niż na samej szerokości. .
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
a znasz bajke o Tymitu?jarmaj pisze: Taaak?
Tyle zim w niewiedzy przejeździłem... Ufff, dobrze że już wiem.

jeździ się wolniej, bo:
1. szkoda katować zimówki, jak zawsze może spaść dużo sniegu i na jodłowniku zabawa
2. Arno zamiast 220 mesiem, ciągnie tylko 134 i cza uważać żeby się nie nabić

no ale Ty masz duże kszydło to może nie trybisz literami, a w rpmach nie umiem pisać

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
A skąd, tym RWD-kiem przecież nawet z parkingu ośnieżonego nie wyjedzie.remek pisze:2. Arno zamiast 220 mesiem, ciągnie tylko 134 i cza uważać żeby się nie nabić

No chyba że z 2x50 kg worek z kartoflami w bagażniku i 4 sąsiadów do pchania

- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
No ja w tym roku do siebie rozważam 155, 165 albo 175 ale chyba jednak najrozsądniejsze będą 165.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Patrzę ja sobie na opony.pl, a tam przy Nokianach WR G2 jest kraj produkcji Rosja. Bać się czy olewać?
A co to za marka Dayton jest? Z krajem produkcji Francja...
A co to za marka Dayton jest? Z krajem produkcji Francja...
Miałem w corolli i sobie chwalilem...Konto usunięte pisze: A co to za marka Dayton jest?
Dolce far niente 

-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Budżetowa marka grupy BridgestoneKonto usunięte pisze: A co to za marka Dayton jest? Z krajem produkcji Francja...
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
Kiedyś dawno temu miałem w CC Daytony na lato - nie mam porównania z innymi oponami w tym samym samochodzie, ale Dębice wciągały nosem.
Urlop jest oderwaniem się od rzeczywistości..... obłęd także.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Mam w Forku takie oponki (nie wnikałem, gdzie je wyprodukowali). Zupełnie przyzwoite. W każdym razie odczujesz ogromną różnicę in plus w stosunku do Twoich dotychczasowych forkowych zimówek ;)Konto usunięte pisze: Patrzę ja sobie na opony.pl, a tam przy Nokianach WR G2
bpil, miałem 60, ale na 15", dokładnie to było chyba 195/60/R15. W tym roku muszę znów kupić coś na zimę (ale już 16"). Znów pewnie padnie na GoodYeara UG7, tyle, że profil będzie taki jak w serii (choć jak się da, to będę chciał coś węższego).