FORESTER2,5xt at- BRAK PRZYSPIESZENIA
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: FORESTER2,5xt at- BRAK PRZYSPIESZENIA
RyszardOchucki, dlatego polecam wizytę u fachowców zamiast gdybania :)
We Wrocku masz Jetronik, w miarę niedaleko Marka z Dzierżoniowa, do nas do 4T też nie masz jakoś daleko. Nawet jadąc 100km/h w tempie Fiata Punto.
We Wrocku masz Jetronik, w miarę niedaleko Marka z Dzierżoniowa, do nas do 4T też nie masz jakoś daleko. Nawet jadąc 100km/h w tempie Fiata Punto.
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
- Auto: forek 2,5xt 2004 eur
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
byłem przed chwilką sprawdzić
krótki, gruby przewód- to ten? to jedyny który znalazłem łączący ślimaka z IC
spaść nie spadł, czy jest pęknięty nie jestem w stanie stwierdzić: nie sięgam rączką... z przodu na pewno nie, trzeba by odkręcić i ściągnąć IC
jeszcze jedno pytanko: we wszystkich forkach ten przewód jest prodrive'a?
krótki, gruby przewód- to ten? to jedyny który znalazłem łączący ślimaka z IC
spaść nie spadł, czy jest pęknięty nie jestem w stanie stwierdzić: nie sięgam rączką... z przodu na pewno nie, trzeba by odkręcić i ściągnąć IC
jeszcze jedno pytanko: we wszystkich forkach ten przewód jest prodrive'a?
"przyszłem wcześniej, gdyż nie miałem co robić"
RyszardOchucki pisze: we wszystkich forkach ten przewód jest prodrive'a?
Nie
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
tak właśnie będę musiał zrobić...udać się do specjalisty, też wychodzę z założenia, że murarz powinien domy murować, a piekarz chleb piec, a ja nie powinienem dotykać się mechaniki
nic to, w najbliższej chwili trzeba będzie odwiedzić Dzierżoniów i p. Marka...

nic to, w najbliższej chwili trzeba będzie odwiedzić Dzierżoniów i p. Marka...
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
jutro mam urodziny, ale chyba ich nie dożyję, bo się dzisiaj powieszę...
wszystko jasne: jak go odbierałem z mts to p. Marek wspominał, że coś mu się nie podoba jeden tłok, bo po dłuższym staniu puścił niebieskiego dymka i trochę nim telepało...
przed chwilą wyskoczyłem z pracy coś załatwić i pojawił się magiczny "check engine" i "cruise", więc szykuje się gruby remont
buuuu....
wszystko jasne: jak go odbierałem z mts to p. Marek wspominał, że coś mu się nie podoba jeden tłok, bo po dłuższym staniu puścił niebieskiego dymka i trochę nim telepało...
przed chwilą wyskoczyłem z pracy coś załatwić i pojawił się magiczny "check engine" i "cruise", więc szykuje się gruby remont

buuuu....
RyszardOchucki pisze: "check engine" i "cruise"
oraz
RyszardOchucki pisze: szykuje się gruby remont
Nie mają związku.
Nie bardzo tez rozumiem jak to się może nie podobać jeden tłok? Marek rozbierał silnik?
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
nie był rozbierany...
RyszardOchucki, to wiele się nie da powiedzieć. Chociaż oczywiście jako 2.5T jest narażony na problemy z tłokami. Zrób porządna diagnozę i nie panikuj.
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
popieram AZa,Ochucki weż się w garść i niebądż babaZrób porządna diagnozę i nie panikuj.

JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
oby tak było...
na razie czarna rozpacz...
p. Marek w czwartek wraca do pracy, będziem się umawiać na wizytę u pana doktora
na razie czarna rozpacz...
p. Marek w czwartek wraca do pracy, będziem się umawiać na wizytę u pana doktora
- tadaoando
- 3 gwiazdki
- Auto: SFXT MY14+SI RS MY10
witam!
...coz mam powiedziec u mnie wszystko juz jasne posypal sie katalizator wymianiony na sti spec c. jak pisal JAKO, poza tym panowie nie doszukali sie zadnych uposledzen wiec poprosilem o wymiane stabilizatora z tylu na
twardszy...
...auto gotowe.
tomasz
...coz mam powiedziec u mnie wszystko juz jasne posypal sie katalizator wymianiony na sti spec c. jak pisal JAKO, poza tym panowie nie doszukali sie zadnych uposledzen wiec poprosilem o wymiane stabilizatora z tylu na
twardszy...
...auto gotowe.
tomasz
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!
- tadaoando
- 3 gwiazdki
witam!
...no cudownie auto przyspiesza, ale jak ...no tak powinno od samego poczatku czuje duza roznice nwet od stanu w dniu zakupu.
...nieustanny banan na twarzy i choc wiem ze to wioska, to cudownie lecac do pracy co rano bez wyjatku wszystkich pozostawiac z tylu.
tomasz
...no cudownie auto przyspiesza, ale jak ...no tak powinno od samego poczatku czuje duza roznice nwet od stanu w dniu zakupu.
...nieustanny banan na twarzy i choc wiem ze to wioska, to cudownie lecac do pracy co rano bez wyjatku wszystkich pozostawiac z tylu.

tomasz
-
Mistral
- 2 gwiazdki
- Auto: FORESTER 2,5 XT US spec. i Auris Padaczka...
Panowie,
ja w swoim 2,5 XT 2004 też ostatnio miałem przeboje z brakiem (póniej totalnym brakiem) mocy i po tym, jak doczłapałem się do Dawoja, to okazało się, że turbo padło... Mając już jakieś doświadczenie w tej kwestii pewnie będę mógł służyc kontaktem do człowieka, który może załatwic nowe turbo w cenie nieporównywalnie niższej niż w serwisie. Oczywiście nie jest to TD04, a nieco większa turbinka z większym potencjałem która na prawdę całakiem nieźle pracuje pod maską. Objeździłem już z nową turbiną jakieś 5 tys. km i jest na prawdę ok.
W każdym razie objaw był podpbny jak opisywany kilka zdań wcześniej... brak mocy i dziwny świst z prawej strony auta...
Mistral
ja w swoim 2,5 XT 2004 też ostatnio miałem przeboje z brakiem (póniej totalnym brakiem) mocy i po tym, jak doczłapałem się do Dawoja, to okazało się, że turbo padło... Mając już jakieś doświadczenie w tej kwestii pewnie będę mógł służyc kontaktem do człowieka, który może załatwic nowe turbo w cenie nieporównywalnie niższej niż w serwisie. Oczywiście nie jest to TD04, a nieco większa turbinka z większym potencjałem która na prawdę całakiem nieźle pracuje pod maską. Objeździłem już z nową turbiną jakieś 5 tys. km i jest na prawdę ok.
W każdym razie objaw był podpbny jak opisywany kilka zdań wcześniej... brak mocy i dziwny świst z prawej strony auta...
Mistral
Obstawiam ze nie każdy użytkownik Forestera chce zmieniać turbo na inne i mapować auto po tej operacji.
- Matiz
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror
W tym temacie proponuje artykuł : http://img63.imageshack.us/img63/3353/dsc01299ef.jpgMistral pisze: nowe turbo w cenie nieporównywalnie niższej niż w serwisie. Oczywiście nie jest to TD04, a nieco większa turbinka z większym potencjałem która na prawdę całakiem nieźle pracuje pod maską.l
I nie chodzi mi o jakiekolwiek kwestionowanie źródeł. Niech chodzi jak najdłużej

-
Mistral
- 2 gwiazdki
- Auto: FORESTER 2,5 XT US spec. i Auris Padaczka...
Ok, zgadzam się z Wami, chińszczyzna niech pozostanie w Chinach.
Ja znalazłem człowieka, który sam tuninguje swoje Subaru i po prostu ściąga różne części ze Stanów. Turbinka, jaką ja kupiłem od niego to td05 16g BIG, która jeździła we wcześniejszych modelach Lancerów EVO i była stosowana także do tuningu Subaru, bo ma potencjał większy niż standardowa turbina w Foresterze. Wiadomo, że nie jest to szczyt techniki, ale auto też nie jest z wczoraj, tylko ma już kilka lat, a fabryczna turbina td04 też nie była mega hitem technologicznym. Sprawdziłem przed chwilką i bujam się na tej turbinie już 8000 km i wszystko jest jak najbardziej ok. ASO ustawiło mi ją zaledwie na 0,6 bara, więc jazda jest bardzo porównywalna z fabryczną, przyszłościowo pewnie troszkę ją rozkręcę i zmienię mapę, aby była większa frajda.
W każdym razie ja w żadnym przypadku nie jestem specjalistą z technicznej materii, ale znalazłem kogoś, kto w "tych trudnych chwilach" pomógł mi znacząco.
ASO wyliczyło mi koszty wymiany oryginalnego turbo td04 z robocizną na 9000 zł (bez kilka zł), a po zakupie nowego td05 ze Stanów moja naprawa zamknęła się w jakiś 2000 zł (oczywiście do tego doszły wymiany oleju, filtrów itp. więc finalnie tak czy tak skończyło się na 3000 zł, ale zawsze 3 to nie 9...).
NIe namawiam, ale jeśli byłby ktoś zainteresowany, to pewnie "mój nowy kolega", którego często radzę się w kwestiach Subaru pewnie nie będzie miał nic przeciwko, abym podał jego numerek.
Mistral
Ja znalazłem człowieka, który sam tuninguje swoje Subaru i po prostu ściąga różne części ze Stanów. Turbinka, jaką ja kupiłem od niego to td05 16g BIG, która jeździła we wcześniejszych modelach Lancerów EVO i była stosowana także do tuningu Subaru, bo ma potencjał większy niż standardowa turbina w Foresterze. Wiadomo, że nie jest to szczyt techniki, ale auto też nie jest z wczoraj, tylko ma już kilka lat, a fabryczna turbina td04 też nie była mega hitem technologicznym. Sprawdziłem przed chwilką i bujam się na tej turbinie już 8000 km i wszystko jest jak najbardziej ok. ASO ustawiło mi ją zaledwie na 0,6 bara, więc jazda jest bardzo porównywalna z fabryczną, przyszłościowo pewnie troszkę ją rozkręcę i zmienię mapę, aby była większa frajda.
W każdym razie ja w żadnym przypadku nie jestem specjalistą z technicznej materii, ale znalazłem kogoś, kto w "tych trudnych chwilach" pomógł mi znacząco.
ASO wyliczyło mi koszty wymiany oryginalnego turbo td04 z robocizną na 9000 zł (bez kilka zł), a po zakupie nowego td05 ze Stanów moja naprawa zamknęła się w jakiś 2000 zł (oczywiście do tego doszły wymiany oleju, filtrów itp. więc finalnie tak czy tak skończyło się na 3000 zł, ale zawsze 3 to nie 9...).
NIe namawiam, ale jeśli byłby ktoś zainteresowany, to pewnie "mój nowy kolega", którego często radzę się w kwestiach Subaru pewnie nie będzie miał nic przeciwko, abym podał jego numerek.
Mistral
- tadaoando
- 3 gwiazdki
JAKO, musze sie jakos z toba umowic na mala regulacje gdyz poczatkowy rajc pochodzacy z faktu iz autko smiga po jakims m-cu albo juz sie przyzwyczailem do nowych wiekszych mozliwosci mego forka, albo znow odczowam spadek mocy...
... pierwotnie spalanie wzroslo wraz z odczuciem mocy czulem jakby 15-20% szybciej sie zbieral i nie uzywalem do tego praktycznie kickdown-a
...spalanie wzroslo o jakies 15-20%
...teraz jakbym sie przyzwyczail lub wrecz wiecej zaczolem oczekiwac od niego, ale spalanie jakby samo sie ustabilizowalo po wywalniu tempomat/antyposlizg/... engine.
...bede w wwie juz 17-stego po poludniu ale sie zdzwonimy.
tomasz
... pierwotnie spalanie wzroslo wraz z odczuciem mocy czulem jakby 15-20% szybciej sie zbieral i nie uzywalem do tego praktycznie kickdown-a
...spalanie wzroslo o jakies 15-20%
...teraz jakbym sie przyzwyczail lub wrecz wiecej zaczolem oczekiwac od niego, ale spalanie jakby samo sie ustabilizowalo po wywalniu tempomat/antyposlizg/... engine.
...bede w wwie juz 17-stego po poludniu ale sie zdzwonimy.
tomasz
- tadaoando
- 3 gwiazdki
witam!
...panowie oczywiscie JAKO jak zwykle sie postaral i wszystko dziala jak powinno.
...panowie oczywiscie JAKO jak zwykle sie postaral i wszystko dziala jak powinno.
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
U mnie padł tłok...
recepta: nowy short block od estiaja; koszt: lepiej nie pytać
stoi w Dzierżoniowie już 1,5 miecha; ale chociaż już rozebrany
nie mogę się doczekać kiedy go odbiorę, bo strasznie mam już dosyć poruszania się sejczento braciszka

recepta: nowy short block od estiaja; koszt: lepiej nie pytać
stoi w Dzierżoniowie już 1,5 miecha; ale chociaż już rozebrany
nie mogę się doczekać kiedy go odbiorę, bo strasznie mam już dosyć poruszania się sejczento braciszka
RyszardOchucki pisze: stoi (...) 1,5 miecha; ale chociaż już rozebrany

szczerze to można takie coś zrobić w tydzień na luzie jak graty są na miejscu.
czekają na ten krótki silnik?
-
Adam M.
- 2 gwiazdki
- Auto: 05 Subaru Legacy Wagon
Tlumaczenie shortblock na krotki silnik niezupelnie oddaje istote sprawy :)
Silnik nie ulegnie skroceniu, chodzi raczej o niekompletny blok silnika czyli skrzynia korbowa z zawartoscia ( wal, korby, tloki ) + cylindry.
Silnik nie ulegnie skroceniu, chodzi raczej o niekompletny blok silnika czyli skrzynia korbowa z zawartoscia ( wal, korby, tloki ) + cylindry.
Adam M., shortblock to po polsku krótki silnik. Oba terminy (zarówno angielski jak i polski) są techniczne dla dziedziny cześci zamiennych i nie oddają swojego właściwego znaczenia znaczeniem składowych wyrażenia.
w jakim sensie niekompletny? To znacznie więcej niż goły blok (cylinder block assy w terminologii Subaru).niekompletny blok silnika
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
1,5 miesiąca stoi ponieważ:
1. czekał na swoją kolejkę (jak wiadomo na zDolnym Śląsku MTS rulez, więc kolejki jak kiedyś do mięsnego)
2. MTS miał 3-tygodniowy urlop
trochę się boję tego nowego silnika
, nigdy jeszcze nie docierałem auta, a jak się dorwę do niego po 2 miechach jazdy maluszkiem, ciężko się będzie powstrzymać od odkręcania na maxa...
1. czekał na swoją kolejkę (jak wiadomo na zDolnym Śląsku MTS rulez, więc kolejki jak kiedyś do mięsnego)
2. MTS miał 3-tygodniowy urlop
trochę się boję tego nowego silnika

czad z tym czekaniem. widzę, że to taka nasza tradycja rozbabrać klientowi auto i pojechać na urlop.
"poczeka, przecież nigdzie nie pojedzie...."

"poczeka, przecież nigdzie nie pojedzie...."